Arus gantian vs arus langsung: beda lan kamiripan

saiki, menara listrik

Sampeyan kudu bedakake antara arus bolak-balik lan arus langsung. Kalorone penting banget, lan digunakake ing industri uga ing tingkat domestik kanggo nguatake piranti akeh. Saka mesin industri, peralatan rumah tangga, liwat piranti seluler, lan liya-liyane unsur elektronik.

Kajaba iku, sampeyan uga bakal ngerti kamiripan, amarga ana antarane DC lan AC, uga crita lan perjuangan sing nyenengake ing antarane loro penemu sing misuwur banget sing malah nyebabake sawetara kekejaman kanggo ningkatake ...

Apa sing diarani stream?

Faraday pancet

Una saiki iku aliran soko, dadi aliran banyu, utawa arus listrik. Ing kasus arus listrik, sing sejatine kedadeyan yaiku ana aliran elektron sing pindhah liwat interior konduktor, sanajan ora katon.

Iki arus listrik Bisa dadi rong jinis dhasar ...

Apa arus langsung?

Thomas Alba Edison

Kaya sing wis sampeyan ngerteni manawa maca blog iki asring, DC, uga disingkat CC (utawa DC ing basa Inggris), yaiku arus kanthi siji arah. Yaiku, aliran elektron bakal ana ing arah tartamtu liwat konduktor ing antarane rong titik kanthi potensial lan muatan listrik sing beda. Yen kita grafik arus ing grafik, bakal katon minangka garis terus-terusan.

Arus langsung iki diprodhuksi kaping pisanan ing taun 1800, amarga batere digawe dening fisikawan Italia Alessandro Volta. Sifat aliran saiki durung dingerteni nalika semana, nanging iki minangka prestasi sing penting. Ing taun 1870 lan wiwitan taun 1880-an, listrik iki wiwit digawe ing pembangkit listrik, kanggo lampu perusahaan lan omah sawise nggawe bohlam. Thomas Edison.

Kanggo mbela jinis saiki, Edison teka ing acara sing dantesque, nyoba ngrusak Nikola Tesla, negesake yen saiki luwih mbebayani. Kanggo nindakake iki, Edison teka kanggo nindakake demonstrasi umum kanthi listrik kewan sing beda-beda. Ing wiwitan taun 1903, ewu wong nyekseni babagan kepiye carane listrik lan mateni gajah kanthi arus 6600 volt. Nanging, gajah kasebut sadurunge diwenehi wortel beracun sianida supaya bisa mati. Kabeh kedadeyan kasebut diarani Perang arus.

Aplikasi lan konversi

Arus langsung iki mboko sithik diganti nganggo arus bolak-balik, sing duwe kaluwihan kaya sing bakal dideleng. Nanging, saiki digunakake kanggo operasi komponen elektronik, kayata peralatan audiovisual, komputer, lsp. Supaya kabeh bisa nggarap jaringan listrik sing ganti, piranti penyearah digunakake kanggo transformasi, kayata adaptor utawa pasokan listrik.

Polaritas

Sanajan ing arus bolak-balik polaritas iku ora dhasar, yen saiki langsung ana sing penting, lan kudu dihormati yen sirkuit kasebut bisa mlaku kanthi bener lan ora rusak. Ganti polaritas ing DC bisa uga ateges bisa ngrusak ing sawetara kasus, mula sampeyan kudu ngati-ati.

Makane umume ndeleng terminal utawa kabel sing ditandhani nganggo cagak sing cocog, utawa werna kanggo mbedakake. Umume, abang digunakake kanggo tiang positif (+), lan ireng kanggo negatif (-). Sawetara sirkuit DC sing luwih rumit bisa uga nambah warna.

Apa sing diarani AC?

Nikola Tesla

La saiki gantian, disingkat CA (utawa AC ing basa Inggris), minangka jinis arus listrik sing gedhene lan arah beda-beda kanthi siklus, ing wektu-wektu. Tegese, ora kaya CC, yaiku garis lurus sing diwakili ing grafik, ing kasus alternating yaiku osilasi sinusoidal. Jumlah siklus lengkap per detik gumantung karo frekuensi siklus. Contone, ing Eropa kita duwe 50 Hz, utawa 50 kaping per detik, dene ing AS bisa digunakake ing 60 Hz.

Arus iki bakal katon ing taun 1832, nalika Pixii bakal nggawe alternator pisanan, generator dinamoelektrik, adhedhasar prinsip Faraday. Mengko, Pixii uga bakal nambah saklar kanggo ngasilake arus langsung, sing luwih digunakake ing jaman kuna. Ing taun 1855 ditemtokake AC luwih unggul tinimbang DC lan pungkasane ngganti.

Teknologi alternating saiki wis dikembangake ing Eropa, amarga karya Guillaume Duchenne ing taun 1850-an. Ing taun 1876, insinyur Rusia uga bakal nggawe sistem lampu sing padha karo Edison, nanging kanthi AC dhuwur. Perusahaan Ganz Works ing Budapest bakal miwiti pabrik peralatan adhedhasar prinsip kasebut, lan uga peralatan liyane adhedhasar arus iki.

Insinyur lan penemu Serbia Nikola Tesla, minangka salah sawijining pemain pertahanan paling hebat ing jaman saiki nglawan kesinambungan Edison. Dheweke ngrancang lan nggawe motor induksi gantian pertama, sing bisa ngonversi energi listrik dadi mekanik rotasi. Kajaba iku, jenius iki uga bakal mbantu nyampurnakake sistem distribusi tenaga tanpa ngowahi garis kasebut.

Kajaba iku, Tesla nyelidiki piranti sing digawe dening insinyur Eropa sing diarani trafo. Thanks kanggo, bisa diowahi dadi voltase sing luwih murah, lan dadi luwih aman kanggo omah, tanpa prelu tekan jumlah sing diprodhuksi, amarga salah sawijining sing paling wedi yaiku bahaya. Penyelidikan iki bakal dadi wiwitan telpon Perang arus.

Kabeh paten sing ana gandhengane karo Nikola Tesla CA ditugasake ing perusahaan kasebut Westinghouse Listrik, kanggo golek modal lan terus karo proyek adhedhasar tren iki. Sawise iki, transmisi interurban pisanan saka CA ora bakal suwe, kedadeyan ing taun 1891. Iki kedadeyan ing Telluride (Colorado), sawetara wulan uga ing Eropa, saka Lauffen menyang Frankfurt (Jerman).

Nalika AC menang lan nyebar ing saindenging jagad, Thomas Edison terus nganjurake arus langsung, sawijining perkara sing bakal nyebabake dheweke jabatan ing perusahaan kasebut. Edison listrik (saiki diarani General Electric), sing dheweke dhewe wis madeg ...

Aplikasi

Saiki digunakake ganti kanggo industri lan kanggo omah, yaiku sing ngliwati jalur listrik kanggo nggawa listrik menyang kabeh jagad. Bisa mbukak peralatan rumah tangga, motor, mesin industri, sistem pendinginan, lan liya-liyane.

Polaritas

Kaya sing dakkandhakake sadurunge, nalika sampeyan nyambung a plug, sampeyan ora bakal ngati-ati babagan cara supaya bisa ditrapake. Iki amarga bentuk gelombang arus bolak-balik, amarga bakal ganti. Nanging, kanggo instalasi konvensional, ana uga cara kanggo mbedakake kabel, lsp. Umume sampeyan duwe kabel kuning / ijo sing dadi lemah, kabel biru utawa putih bakal netral, lan coklat utawa ireng bakal dadi fase.

DC vs AC: kaluwihan lan kekurangan

cc vs ca

Kaloro aliran kasebut isih digunakake saiki, kaya biasane kaluwihan lan kekurangane. Contone:

  • Arus gantian gampang banget diowahi, ana sing ora kelakon karo arus langsung.
  • Kanggo ngganti voltase, kanthi gantian saiki sampeyan mung kudu nggunakake trafo, nalika saiki sampeyan kudu nyambungake dinamo utawa generator kanthi seri, sing ora praktis.
  • Arus bolak-balik bisa disebar ing jarak sing adoh kanthi intensitas arus sing kurang, sithik bakal ilang ing bentuk panas amarga efek Joule lan efek liyane kayata arus edan utawa histeresis. Nalika DC duwe kerugian sing gedhe banget, mula kudu akeh pembangkit listrik sing cedhak karo titik permintaan.

Konversi AC / DC

Sumber ATX

(ndeleng sumber daya)


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.