Flux: apa produk iki sing digunakake kanggo ngelas?

fluks

Yen sampeyan sinau babagan mikro-las Komponen elektronik, utawa kanggo bal-balan maneh, mesthine sampeyan wis ngverifikasi sing dibutuhake tempel sing diarani fluks. Produk iki wis asing kanggo wong liya, amarga elemen iki biasane ora digunakake kanggo solder biasa nganggo timah, ing tangan liyane, kanggo para adol liyane.

Ing iki pandhuan sampeyan bisa sinau kabeh sing kudu sampeyan ngerti babagan tempel iki, kayata komposisi, tujuane, cara ngetrapake, jinis, lsp.

Apa sing diarani fluks?

Tembung inggris fluks bisa diterjemahake minangka fluks, lan asale saka «fluxus» Latin sing tegese «aliran». Iki ora mung digunakake kanggo solder kanggo elektronik, nanging uga digunakake ing pirang-pirang jinis solder minangka agen aliran utawa agen pemurni, uga kanggo produksi logam ing industri metalurgi, yaiku umume duwe luwih saka siji fungsi.

Pisanan fluks digawe nganggo jeruk, potash, natrium karbonat, boraks, timbal sulfat, coke, lsp. Kabeh mau digunakake ing pengecoran kanggo ngresiki logam. Nanging, minangka agen pembersih utawa kanggo nggampangake fluks las, ngasilake pengelasan sing luwih apik lan ngilangi oksidasi, mula bakal digunakake mengko.

Fokus tukang las, sing dadi subyek sing narik kawigaten kita ing kene, intine minangka unsur (tempel, cairan utawa bubuk) sing bisa nyegah karat saka sendi, dadi insulator saka kontak udara nalika fusi ana. Kanggo iki, campuran kimia kayata fluorida, borat, boraks utawa asam borat digunakake.

Saliyane efek proteksi kasebut, ing para penjual timah, uga bisa digunakake proses luwih gampang, nampa logam lan dadi luwih bisa diatur, nalika nggawe komponen bisa tetep. Lan, mesthine bisa nambah kualitas las, nyegah rereget lan lebu sing digawe sajrone proses kasebut.

Efek liyane saka fluks iki yaiku kanggo las suhu ngisor. Iki nyuda kemungkinan kerusakan komponen sing dilas kanthi suhu sing digawe sajrone proses kasebut.

Aplikasi fluks

Ing istilah aplikasi kasebut fluks, asring digunakake asring ing soldering piranti elektronik kayata:

  • Perbaikan las mikro, ing endi luwih rumit amarga ukurane mung sithik.
  • Solder SMD ing PCB.
  • Reballing kanggo BGA.
  • Reresik turahan utawa sisa karat.

Jinis flux

Ana sawetara jinis fluks ing pasar kanggo ngelas, saben duwe rega lan ciri sing beda.

  • Bromida amonium gratis logam abot: iki minangka solusi banyu bromida amonium organik kanthi asam hidrbromat gratis. Biasane, ora nuwuhake tilas residu ing las, lan yen pancen ora nyebabake pembentukan bolongan (pitting).
  • Seng klorida: larutan banyu liyane amonium klorida lan seng klorida sing dicampur karo asam hidroklorat gratis. Menehi gampang digunakake lan efektifitas, sanajan ngilangi residu tegese ngresiki supaya ora ana bolongan (pitting).
  • Seng bromida: jinis solusi cair liyane zinc bromide lan amonium bromide kanthi asam hidroklorat gratis. Kaya sing sadurunge, gampang banget digunakake, nanging uga gampang ngilangi residu kanthi ngumbah nganggo banyu. Sanajan residu tetep ana ing solder, mula ora bakal ana bolongan.
  • Ngarep: Sanajan ora disaranake, sawetara produsen nggawe flux krasan dhewe. Kanggo nindakake iki, dheweke nggunakake sawetara nada sing bisa ditumbuk lan dicampur karo alkohol. Nanging, jenis fluks iki ora bakal entuk asil sing padha karo produk komersial.

Bedane fluks lan pasta solder

Salah sawijining keraguan sing asring ana yaiku yen fluks padha karo pasta solder utawa yen ana sawetara bedane. Kasunyatane rumit, lan kakehan produk kasebut mbingungake ing katrangan kasebut, nggunakake loro istilah kasebut minangka sinonim. Sawetara nggawe bedane, lan ujar manawa mung ana beda sithik:

  • mili: bahan kimia sing ditrapake ing logam supaya dadi panas kanthi seragam lan ningkatake kualitas las, utawa uga kanggo limbah.
  • Tempel solder: digunakake kanggo welding kanggo nggampangake ketaatan bagean logam sing paling angel.

Nanging, nalika menehi komentar, kanggo tujuan praktis, sampeyan bisa nggunakake sinonim. Nyatane, ing sawetara wilayah digunakake istilah siji lan liyane kanggo istilah liyane. Priksa manawa sampeyan tuku produk kasebut dudu fluks utawa tempel kanggo pipa utawa kanggo aplikasi liyane, lan khusus kanggo elektronik ...

Cara nggunakake fluks

Nggunakake fluks, utawa fluks, iku gampang yen sampeyan ngetutake seri langkah. Kanthi nindakake iki, sampeyan bisa entuk paling apik saka produk iki. Kajaba iku, sampeyan kudu nggunakake pancegahan, kayata nggunakake ing ruangan sing berventilasi amarga bahan kimia sing bisa ngasilake uap, nganggo kacamata lan topeng, uga sarung tangan.

ing pandhuan nggunakake flux kanggo welding yaiku:

  1. Ngresiki rereget sing ana ing area las, yen ana.
  2. Gunakake lapisan fluks tipis menyang wilayah kasebut utawa kalorone. Ora masalah manawa bagean-bagean diisi ing endi utawa bakal ana las. Kajaba iku, yen wilayah kasebut rada panas, luwih becik.
  3. Sawise iku, welding ditindakake kaya biasane, gumantung apa iku las SMD, reballing, lsp.
  4. Pungkasan, ngresiki fluks sing isih ana.

Babagan poin pungkasan iki, ana kontroversi kanggo ngresiki apa ora. Nyatane, ora mung mangu-mangu kanggo para hobi (utawa las manual), nanging uga mangu-mangu ing industri (welding otomatis). Akeh pabrikan sing nglirwakake bagean pasca produksi kanthi ora duwe alat otomatis lan gumantung karo efisiensi mesin sing digunakake kanggo ngasilake sendhi kanthi kebersihan sing cukup.

Nanging, keamanan keamanan sing salah iki bisa nyebabake ora nggatekake kontaminasi elektrokimia digawe ing komponen tartamtu lan sing ketoke ora ngasilake efek negatif, sanajan bakal mungkasi kegagalan jangka panjang.

Nalika lagi digunakake kabel solder inti fluks utawa fluks, fluks iki biasane resin padhet kanthi titik leleh luwih dhuwur tinimbang logam sing ana ing saubenge. Ing jinis las kasebut, nalika pucuk welder nutul kabel, fluks dadi cair lan nyebar ing bahan kerjane. Kanthi cara iki, logam cair ngetutake panas lan fluks, mbentuk ikatan. Kaya sing bisa dirampungake, amarga mbutuhake panas kanggo nyawiji, risiko kontaminasi sithik banget ...

Saliyane, iki ora kedadeyane ing prosedur solder liyane yen fluks luwih akeh ditrapake amarga karakteristik solder, kayata ing SMD. Nanging, ana produk Cairan "Ora Resik" sing ora mbutuhake reresik, nanging kudu kakehan panas supaya ora kuwat.

Ana macem-macem produk mbilas utawa ngresiki, kayata pelarut kayata alkohol isopropil (IPA), uga tisu, sapu, lsp. Sampeyan kudu kanthi tliti maca instruksi pabrikan flux kanggo panggunaan lan rekomendasi kanggo nemtokake cara sing bener.

Contone, nalika nggawe soldering gelombang lengkap, iku dijamin, nanging ora kanggo teknik liyane sing digunakake soldering utawa reballing selektif utawa reballing. Ing kasus kasebut, panas lokal bisa uga ora cukup ngrusak pemicu bahan kimia lan nggawe inert. Lan masalah kanggo turahan ing sanjabane zona las utawa nyebar ing ngisor utawa komponen.

Cara nyimpen fluks

Sawise rampung nggunakake fluks, supaya dijaga kanthi bener sampeyan kudu:

  • Ninggalake fluks ing botol asline lan tutup kanthi apik.
  • Wadhah kasebut mesthine kudu vertikal, supaya ora disimpen ing regane.
  • Tetep ing papan sing adhem, suhune sithik, saya apik. Ninggalake ing panggonan sing garing utawa ing suhu dhuwur kudu nyingkiri apa wae.
  • Yen sampeyan wis disimpen ing papan kanthi suhu sithik (5-6ºC) kaya sing diandharake dening sawetara pabrikan, sadurunge digunakake maneh, coba tinggalake udakara 6 jam ing suhu ruangan supaya tekan suhu paling luweh kanggo digunakake.

Kerugian lan pancegahan nggunakake fluks

Flux bebas saka kesulitan, sanajan mupangate entuk manfaat supaya bisa digunakake. Contone, sawetara bahan kimia biasane agresif lan nyebabake korosi ing unsur kasebut. Wong liya bisa ngasilake gangguan karo komponen kasebut, dadi bisa ngisolasi.

Sampeyan uga bisa dadi kasus kontaminasi bagean sensitif kayata sawetara tampilan optik, aspek diode laser, mekanisme MEMS, switch, lsp. Masalah liyane yaiku bahan kimia tartamtu ing fluks larut banyu, kayata poliethelin glikol, nyebabake kerusakan sifat dielektrik saka lapisan sirkuit cetak.

Ing sirkuit frekuensi dhuwur, residu flux uga bisa nyebabake masalah tartamtu. Malah wis ditemokake manawa ing sawetara kasus bisa nyebabake elektromigrasi sambungan lan pembentukan kumis dening residu ionik, kelembapan permukaan sing disebabake lan voltase bias.

Sadurunge aku uga ngelingake babagan proteksi sadurunge nggunakake bahan kimia kasebut, lan senyawa organik sing molah malih bisa uga duwe efek kesehatan sing ala. Pelarut sing dibutuhake kanggo ngresiki uga mbebayani, sing uga mengaruhi lingkungan.

Aku mbaleni yen penting nganggo kacamata, topeng lan sarung tangan kanggo nangani. Gagal nglakoni bisa nyebabake masalah kesehatan amarga saya suwe, kayata asap rosin. Sing bisa nyebabake panandhang asma ing wong sing luwih sensitif.

Ing mripat utawa kulit uga bisa nyebabake masalah. Nyatane, fluks iki nemplek ing kulit lan bisa mindhah panas kanthi luwih apik, nyebabake lara bakar.

Tuku fluks endi?

Pungkasan, yen sampeyan pengin tuku fluks, sampeyan bisa nemokake kanthi rega sing larang ing sawetara toko elektronik khusus. Iki yaiku sawetara rekomendasi:


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

Tes inggrisTes Katalankuis Spanyol