Kabeh jinis mesin CNC miturut panggunaan lan karakteristik

jinis mesin cnc

Artikel sabanjure bakal rinci jinis mesin cnc sing ana miturut fungsine, kayata mesin bubut, mesin penggilingan, router utawa pemotong, ukiran, pengeboran, lsp. Nanging, ing artikel iki, kita bakal fokus kanggo ngerti jinis-jinis miturut bahan sing bisa digunakake, lan uga miturut kebebasan gerakan sing diduweni, yaiku, miturut sumbu. Iki penting kanggo ngerti panggunaan lan kemungkinan liyane saka jinis mesin bakal ditawakake miturut fungsine.

Jinis mesin CNC

jinis mesin CNC

Kaya sing wis dakcritakake, tim kasebut bisa diklasifikasikake miturut sawetara faktor. Kita bakal ninggalake analisis jinis-jinis miturut fungsine kanggo artikel-artikel sing bakal teka, amarga bakal ana publikasi khusus kanggo saben jinis kanthi jero. Ing kene kita bakal fokus ing rong cara katalog jinis mesin CNC sing umum kanggo kabeh jinis miturut fungsi.

Miturut bahan kasebut

Miturut bahan kasebut mesin CNC bisa dipérang dadi sawetara klompok. Nanging kudu dianggep manawa sifat mekanik logam bisa beda-beda, lan ora kabeh ngidini kabeh jinis mesin utawa kanthi cara sing padha.

Elinga sifat mekanik saka materi bisa: elastisitas, plastisitas, malleability, daktilitas, atose, kateguhan lan brittleness. Alat sing digunakake, biaya lan wektu mesin bakal gumantung. Uga, akeh wong bingung kekerasan lan fragility karo bab ngelawan lan iku ora bener. A materi bisa banget hard lan banget brittle ing wektu sing padha. Contone, kaca iku hard amarga ora gampang digores kaya kayu, nanging kayu luwih rapuh tinimbang kaca amarga sampeyan bisa nyelehake lan ora bakal pecah, nanging kaca bakal.

mesin CNC kanggo logam

La mesin cnc kanggo logam Iki minangka alat sing bisa digunakake karo jinis bahan lan wesi kasebut. Jumlah bahan logam sing bisa digarap mesin bakal gumantung model lan alat sing bisa ditangani. Nanging biasane bahan sing digunakake kanggo nggawe kabeh jinis bagean amarga sifat mekanike. Logam lan wesi logam sing cocog kanggo mesin CNC kudu nduweni sifat mekanik tartamtu sing kalebu kekuatan, keluwesan, kekerasan, lsp.

antarane logam paling populer kanggo CNC stand out:

  • Aluminium: iku logam cukup duwe bathi kanggo mesin CNC. Iku entheng, gampang mesin, kuwat, lan bisa digunakake ing macem-macem aplikasi, saka jendhela, lawang, struktur kendaraan, sink panas, etc. Ing antarane jinis aluminium sing paling akeh digunakake yaiku:
    • Aluminium 6061: resistance apik kanggo kondisi cuaca, sanajan ora dadi luwih kanggo kimia lan banyu uyah. Digunakake kanggo lapisan, lawang, jendhela, lsp.
    • Aluminium 7075: banget ductile, tahan, lan tahan kanggo lemes, kang asring digunakake kanggo kendaraan lan industri aerospace, sanajan iku luwih rumit kanggo mesin (ora gampang kanggo nggawe bagean Komplek kuwi).
  • Waja tahan karat: iku kurang gampang kanggo mesin, nanging nggabungke ciri Fantastic kayata biaya kurang, resistance, lan tanpa wates panggunaan. Kita mesthi diubengi dening potongan-potongan baja yen katon ing sakubenge. Ing CNC, jinis sing paling umum yaiku:
    • 304: iku umum banget, lan bisa digunakake ing macem-macem aplikasi domestik, saka tutup lan struktur saka electrical Perkakas, kanggo utensils pawon, liwat pipa, etc. Wis weldability apik lan formability.
    • 303: Amarga sifat tahan korosi, kekerasan lan daya tahan, baja sing diolah nganggo belerang iki digunakake kanggo nggawe as, gear, aksesoris kendaraan kabeh jinis, lsp.
    • 316: Iku baja luar biasa kuwat lan karat-tahan, supaya migunani kanggo sawetara implan medical, kanggo industri aerospace, etc.
  • Baja: Paduan wesi-karbon iki murah banget, malah luwih saka stainless steel. Ora menehi resistance karat sing padha, nanging nduweni sifat sing padha ing babagan liyane. Antarane jinis sing paling akeh digunakake kanggo mesin CNC yaiku:
    • 4140 baja: baja kanthi kandungan karbon sing luwih murah, nanging dicampur karo mangan, kromium lan molibdenum. Iku stands metu kanggo resistance dhuwur kanggo lemes, kateguhan, lan resistance kanggo impact. Kanggo alasan iki, menarik banget kanggo akeh aplikasi industri, kayata sektor konstruksi.
  • titanium: minangka logam sing larang banget, nanging nduweni sifat sing apik banget, kayata konduktivitas termal sing kurang, resistensi dhuwur, lan entheng, sanajan ora ngidini mesin gampang kaya sing sadurunge. Tuladhane:
    • Ti6AI4V Kelas 5: Paduan iki nduweni rasio kekuatan-kanggo-bobot sing apik, tahan kanggo bahan kimia lan suhu. Pramila digunakake kanggo aplikasi sing katon ing kahanan sing ekstrem, implan medis, ing sektor aeroangkasa, lan ing kendharaan dhuwur utawa motorsport.
  • Kuningan: Iki wesi tembaga lan seng ngidini kanggo mesin gampang banget, sanajan iku ora salah siji saka logam paling murah. Nduwe kekerasan medium lan kekuatan tarik sing dhuwur, saengga bisa digunakake kanggo aplikasi listrik, medis, lan otomotif.
  • Tembaga: iku logam sing ngidini mesin banget, nanging wis biaya dhuwur. Properti kasebut ndadekake fantastis kanggo industri listrik, elektronik lan termal, amarga minangka konduktor listrik lan termal sing apik. Contone, bagean konduktif listrik utawa heat sink bisa digawe, kaya aluminium.
  • Magnesio: Iki minangka salah sawijining logam sing paling gampang kanggo mesin amarga sifat mekanike. Uga nduweni konduktivitas termal sing dhuwur, lan entheng (35% luwih entheng tinimbang aluminium), dadi apik kanggo bagean otomotif lan aeroangkasa. Kerugian paling gedhe yaiku logam sing gampang kobong, mula bledug, kripik, lan liya-liyane, bisa ngobong lan nyebabake geni. Magnesium bisa diobong ing banyu, CO2 lan nitrogen. Conto sing digunakake kanggo CNC yaiku:
    • AZ31: banget kanggo mesin lan kelas aerospace.
  • wong: Mesthi, ana akeh logam murni liyane lan wesi sing bisa CNC machined, sanajan iki sing paling populer.

Sajrone proses desain CAD bagean logam kasebut, karakteristik logam kasebut kudu digatekake. Kajaba iku, mesin CNC kanggo nggarap kudu duwe alat sing cocog lan daya sing dibutuhake kanggo nindakake. Ing tangan liyane, nalika mesin logam dening CNC sawetara faktor kudu dijupuk menyang akun: panggunaan sing dituju / sifat sing dibutuhake lan biaya total (biaya material + biaya mesin). Ing tangan liyane, goal saka akeh mesin CNC kanggo gawé jumlahe dhuwur saka bagean ing biaya paling bisa lan ing wektu paling cendhak. Sing luwih gampang logam kanggo mesin, wektu kurang lan biaya bakal njupuk, sanajan iki uga bakal gumantung ing kerumitan bagean.

Pungkasan, aku pengin nandheske manawa uga penting finishing lan post-processing sing bisa diwenehi kanggo logam sawise mesin CNC. Contone, sawetara bagean kudu polishing kanggo mbusak tandha diprodhuksi dening alat CNC, mbusak burrs sawise nglereni, pangobatan lumahing (galvanis, dicet, ...) kanggo nyegah karat utawa kanggo alasan estetis, etc.

mesin CNC kanggo kayu

Ana sing akèh kayu kasedhiya ing pasar, kalebu papan partikel, MDF, plywood, etc. Kayu, ing umum, ngidini mesin cukup gampang, supaya digunakake digunakake kanggo panggilingan, nglereni lan ngowahi. Kajaba iku, iku bahan sing relatif murah, lan akeh banget. Ing tangan liyane, iku biasane salah siji saka bahan sing paling digunakake uga kanggo mesin CNC domestik digunakake dening sawetara produsen lan pecandu DIY.

Sawetara conto kayu kanggo nggarap CNC yaiku:

  • kayu atos: padha biasane kayu endah karo kekiatan gedhe lan kualitas. Padha larang, nanging gandum sing ketat ndadekake dheweke tahan banget kanggo akeh aplikasi. Iki mbutuhake alat sing luwih kaku lan hard kanggo nggarap, lan bisa njupuk wektu sing luwih suwe. Nanging, bisa luwih apik tinimbang sing alus nalika nerangake ukiran sing rumit utawa bentuk sing rumit. Sawetara conto umum yaiku:
    • Fresno: Werna cahya, kayu abot kanthi sifat mekanik sing apik kayata kaku lan kekerasan. Bisa digunakake kanggo kursi, meja, tongkat hoki, bat baseball, raket tenis, lsp.
    • Haya: padha karo sadurunge ing syarat-syarat resistance, nanging luwih fleksibel. Mulane, sampeyan bisa nggawe potongan-potongan furnitur kanthi bentuk mlengkung tanpa splintering. Ora ambune, bisa uga digunakake kanggo sendok, piring, gelas, papan potong, lsp. Mesthi, kayu iki ora dianjurake kanggo ngukir.
    • Birch: iku banget hard, padha karo Oak utawa Walnut. Wernane cetha, ora gampang bosok, nduweni kekuatan sing apik, lan bisa nyekel sekrup kanthi apik. Mulane, bisa digunakake kanggo penguatan struktur furnitur.
    • Cherry: Werna wernane coklat abang padhang, kekuatane apik, ora gampang cacad, gampang diukir, lan atos. Mulane, bisa digunakake kanggo ornamen ukiran, perabot, alat musik, lan liya-liyane. Nanging sampeyan kudu ati-ati nalika nggarap alat sing kethul, amarga bisa nyebabake kobong amarga gesekan.
    • Elm: Cahya nganti medium coklat abang, atose dhuwur, lan apik kanggo nglereni Boards, Furnitur, Panel hiasan, bat hoki lan teken, etc. Mesthi, bisa rusak yen kumparan daya kurang digunakake kanggo Cut dening serat sawijining.
    • Mahoni: Iki misuwur banget amarga katon lan solid, kanthi warna coklat abang sing jero. Iku banget tahan kanggo karusakan banyu lan cocok kanggo mbangun prau, chalices, Furnitur, piranti musik, jogan (parket), etc.
    • Arce: iku salah siji sing paling angel lan paling awet, lan ora perlu kakehan perawatan sawise mesin. Cocog kanggo meja, meja kerja, lantai, papan pemotong daging, lan instrumen liyane sing kudu tahan "perawatan kasar."
    • Oak: kayu sing tahan pecah, tahan kelembapan lan cuaca, lan abot, uga menarik saka sudut pandang estetis. Mulane bisa digunakake kanggo perabot ruangan, gawe kapal, lsp. Amarga karakteristik salib-gandum, sampeyan bakal pengin nggawe pass cethek kanggo potong, lan luwih apik nggunakake pemotong karbida-tipped.
    • Kenari: Kayu sing larang regane, warnane coklat kuwat. Nanging tahan kejut, hard, ora gampang kobong nalika mesin, sanajan cethek kudu digawe kanggo ngethok supaya ora pecah. Aplikasi kanggo materi iki bisa saka stock bedhil, kanggo reca lan relief ukiran, liwat mangkok nguripake, Furnitur lan piranti musik.
  • Wit alus: Padha pilihan apik kanggo wiwitan utawa jinis mesin CNC sing ora banget kuat. Kajaba iku, luwih murah lan luwih gampang ditemokake, bisa disaranake kanggo tukang kayu sing murah. Dheweke uga duwe aspek positif liyane, yaiku ora nyebabake nyandhang piranti kasebut. Nanging, padha ora nduweni sifat sing padha karo sing atos. Sawetara conto umum yaiku:
    • Cedar: Nduweni aroma sing nyenengake, lan nada coklat abang sing cukup apik, kanthi knot sing bisa nggawe panggilingan angel. Iki tahan cuaca, mula sampeyan bisa nggawe perabot ruangan, prau, pager, kiriman, lsp. Ora gampang kobong ing kacepetan mesin sing alon kaya sing angel.
    • Cypress: nduweni resistance apik kanggo dekomposisi, alus, gampang digarap, sanajan ana knot sing bisa dadi angel kanggo nggarap blok gedhe. Bisa digunakake kanggo lemari, perabot, jendela, trim, lan panel.
    • Abeto: kayu gampang digarap, pola konsisten, alus, lan awet. Sanajan ora ana ing antarane kayu atos, uga bisa digunakake kanggo jubin.
    • Wit pinus: Kayu sing murah, wernane pucet lan bobot entheng. Nahan bentuke kanthi apik lan ora nyusut banget. Iku cukup angel kanggo nggawe mesin ukiran angel. Dawane potong kudu dikurangi kanggo nyegah chipping, lan kacepetan spindle sing luwih cepet kudu digunakake kanggo nyegah karusakan.
    • Kayu abang: kayu kanthi werna abang, banget tahan kanggo bosok lan suryo srengenge. Iku gampang kanggo mesin lan asil banget Gamelan. Bisa dadi pilihan sing apik kanggo ngukir, nggawe rincian sing rumit, utawa kanggo obyek sing ana ing njaba ruangan. Mesthi, alat sing cetha kudu digunakake kanggo nyegah chipping lan sobek.
    • Abeto: Iku salah siji sing paling angel ing spektrum softwoods. Iku entheng, nanging rentan kanggo bosok. Iku gampang kanggo nggarap, lan iku terjangkau. Bisa uga minangka panel, alat musik, perabotan, lsp.
    • MDF: Akronim iki nuduhake papan serat kepadatan medium, jinis kayu sing direkayasa (digawe dening manungsa) sing digunakake kanggo perabotan, lawang, lsp. Murah banget amarga digawe saka sampah kayu sing atos lan alus sing digabung karo lilin lan resin. Iku luwih padhet tinimbang plywood lan gampang dianggo, tanpa chipping utawa bejat (kacepetan feed lan spindle kudu cukup, amarga panas cukup cepet lan bisa diobong), lan bakal duwe Rampung Gamelan. Nanging, bisa duwe resistensi sing luwih apik ing siji arah tinimbang liyane, sing ora positif kanggo bagean sing kudu kuwat utawa kanggo struktur. Rincian penting liyane yaiku estetika, amarga ora menehi gandum saka kayu alami, mula mbutuhake lukisan, utawa nggunakake lembaran dekoratif. Minangka pancegahan, ujar manawa partikel alus sing dihirup sajrone proses karo MDF mbebayani kanggo kesehatan, amarga ora mung kayu. Nganggo topeng.
    • plywood: Iki digawe saka pirang-pirang lembaran kayu sing tipis sing ditempelake. Bobot luwih murah tinimbang kayu padhet liyane, lan bisa uga cocog kanggo lemari gantung, lan barang-barang murah lan murah liyane. Sampeyan kudu ngati-ati nalika nggarap mesin CNC apa wae, amarga cenderung chip

Sampeyan uga kudu nimbang aspek liyane Penting nalika milih kayu sing tepat kanggo proyek sampeyan:

  • Ukuran gandum: gabah alus kalebu kayu alus, gabah kasar dadi kayu atos. Werna alus luwih gampang digiling, nanging sing kasar menehi kelancaran lan finish sing luwih apik.
  • isi kelembapan: Interferes karo lentur lan kekiatan saka kayu, uga Rampung sak ukiran lan tarif feed sampeyan bisa entuk. Sing becik kanggo ngukir yaiku kayu antarane kelembapan 6-8%. Kelembapan uga bakal nemtokake suhu alat sajrone proses kasebut, lan kanggo saben kelembapan 1% sing mundhak, suhu bakal mundhak udakara 21ºC. Kajaba iku, asor sing sithik bisa nyebabake permukaan sobek banget lan kelembapan sing berlebihan bisa nyebabake permukaan sing luwih kabur.
  • Knots: Iki minangka wilayah sing cabang gabung karo batang, lan biasane duwe serat ing arah sing beda-beda lan luwih angel lan luwih peteng. Nalika nggarap mesin CNC, owah-owahan dadakan ing atose bisa nimbulaké kejut loading, supaya sampeyan kudu nggunakake paramèter sing tepat utawa nggunakake pituduh supaya knots iki.
  • tingkat feed: punika feedrate ing kang alat liwat lumahing bagean. Yen kurang banget bisa nyebabake kobong ing permukaan kayu, lan yen dhuwur banget bisa nyebabake serpihan. Umume model mesin biasane duwe setelan sing beda kanggo nggarap macem-macem bahan, liyane bakal mbutuhake sampeyan nyetel kanthi manual.
  • ToolsCathetan: Saliyane milih mesin CNC kanthi spindle sing dirating paling sethithik 1 nganti 1.5 hp (0.75 nganti 1.11 kW) kanggo entuk kecepatan mesin sing tepat kanggo kayu, alat sing digunakake (lan panggantos nalika rusak utawa kusam) uga penting:
    • rising cut: Padha mbusak Kripik ing arah munggah, lan bisa luh pojok ndhuwur workpiece ing.
    • potong mudhun: Padha push kayu Cut mudhun, menehi pinggiran ndhuwur Gamelan, nanging bisa nimbulaké tearing ing pinggiran ngisor.
    • nglereni terus: Padha ora ing amba kanggo lumahing nglereni, supaya padha kurban imbangan antarane loro sadurungé. Kosok baline, dheweke duwe kacepetan nyopot materi kasebut ora cepet lan cenderung luwih panas.
    • Kompresi: Iki minangka alat sing dawane sawetara milimeter lan bisa nglereni munggah utawa mudhun kanthi ngontrol ambane potong. Iki ngidini kanggo ngrampungake pinggiran ndhuwur lan ngisor sing lancar.

Bahan liyane

Mesthi, ana mesin CNC sing bisa nggarap macem-macem bahan kanthi ngganti alat kasebut. Uga jinis liyane saka mesin CNC kiro-kiro ngluwihi kayu lan logam. Sawetara conto bahan liyane sing cocog kanggo CNC yaiku:

  • Nilon: Polimer termoplastik kurang gesekan sing bisa digunakake minangka alternatif kanggo logam ing sawetara kasus. Iku bahan kaku, kuwat, tahan impact karo resistance kimia apik lan kaget elastis. Bisa digunakake kanggo tank, bagean elektronik, gear, lsp.
  • busa: materi sing bisa nduweni nilai kaku sing beda-beda lan entheng lan tahan lama.
  • plastik liyane: kayata POM, PMMA, akrilik, ABS, polikarbonat utawa PC, lan polipropilena utawa PP, poliuretan, PVC, karet, vinil, karet…
  • keramik lan kaca: alumina, SiO2, kaca tempered, lempung, feldspar, porselen, watu, lsp.
  • Serat: serat kaca, serat karbon…
  • multi-materi: ACM utawa panel sandwich.
  • Kertas lan karton
  • marmer, granit, watu, silikon...
  • Kulit lan kain liyane

Miturut sumbunipun

Jinis mesin CNC miturut sumbu bakal nemtokake nomer derajat saka kebebasan gerakan lan kerumitan potongan sing bisa dianggo Sing paling misuwur yaiku:

3-sumbu mesin CNC

xyz

mesin 3 axis, utawa mesin CNC 3-sumbu, ngidini alat karya kanggo operate ing telung dimensi utawa arah disebut X, Y lan Z. Jinis mesin iki asring digunakake kanggo mesin 2D, 2.5D, lan geometri 3D. Akeh mesin CNC mirah biasane duwe konfigurasi sumbu iki, lan uga akeh industri, awit iku salah siji saka konfigurasi paling umum.

  • Sumbu X lan Y: loro sumbu iki bakal bisa bagean horisontal.
  • Sumbu Z: Ngidini alat derajat kebebasan vertikal.

3-sumbu mesin CNC ana évolusi saka rotary ngowahi. Ing bagean bakal manggoni posisi stasioner nalika alat nglereni gerakane bebarengan telung sumbu iki. Becik kanggo bagean tanpa rinci utawa ambane ruwet.

4-sumbu mesin CNC

mesin cnc 4 axis padha karo sing sadurunge, nanging sumbu tambahan ditambahake kanggo rotasi bagean kasebut. Sumbu papat diarani sumbu A lan bakal muter nalika mesin ora bisa digunakake materi. Sawise bagean kasebut ing posisi sing bener, rem ditrapake ing sumbu kasebut lan sumbu XYZ terus mesin bagean kasebut. Ana sawetara mesin sing ngidini XYZA dipindhah bebarengan, lan padha dikenal minangka mesin CNC mesin terus.

Jinis mesin CNC bisa nggawe jurusan luwih saka rinci saka sadurunge, lan bisa cocok kanggo bagean karo rongga, lengkungan, silinder, etc.. Jinis mesin iki biasane duwe loro masalah, kayata nyandhang pindah cacing yen digunakake intensely, lan ana uga muter ing batang sing bisa mengaruhi tliti utawa linuwih saka mesin amarga geter.

5-sumbu mesin CNC

5 sumbu cnc

mesin cnc 5 axis iku adhedhasar alat karo 5 derajat saka kamardikan utawa arah beda. Saliyane X, Y, lan Z, sampeyan kudu nambah rotasi karo sumbu A kaya ing papat sumbu, lan sumbu tambahan liyane disebut sumbu B. Iki mesthekake yen alat bisa nyedhaki bagean ing kabeh arah ing siji. operasi, tanpa perlu maneh posisi kanthi manual ing antarane operasi. Ing sumbu a lan b padha bakal dimaksudaké kanggo nggawa workpiece nyedhaki alat sing bakal pindhah ing XYZ.

Jinis-jinis mesin padha ngenalaken ing abad XNUMX, ngidini tingkat kerumitan sing luwih dhuwur lan presisi dhuwur. Asring digunakake ing aplikasi medis, riset lan pangembangan, arsitektur, industri militer, ing sektor otomotif, lsp. Ing drawback paling gedhe iku CAD / desain CAM bisa rumit, plus padha asring mesin larang lan mbutuhake operator Highly trampil.

Liyane (nganti 12 sumbu)

12 sumbu CNC, jinis mesin CNC

Sumber: www.engineering.com

Saliyane 3, 4 lan 5 sumbu, ana jinis mesin CNC karo sumbu liyane, malah nganti 12. Iki minangka mesin sing luwih maju lan larang, sanajan ora umum. Sawetara conto yaiku:

  • 7 sumbu: Ngidini sampeyan nggawe bagean sing dawa lan tipis kanthi rinci. Ing jinis mesin CNC iki kita duwe sumbu kanggo gerakan tengen-kiwa, munggah-mudhun, maju-maju, rotasi alat, rotasi workpiece, rotasi sirah alat, lan gerakan clamp karya.
  • 9 sumbu: Jinis iki nggabungake lathe karo mesin 5-sumbu. Asil iku sampeyan bisa nguripake lan gilingan bebarengan macem-macem pesawat karo persiyapan siji, lan kanthi presisi gedhe. Kajaba iku, ora perlu aksesoris sekunder utawa loading manual.
  • 12 sumbu: padha duwe loro kepala VMC lan HMC, saben wong ngidini obahe ing sumbu X, Y, Z, A, B lan C. Jinis mesin iki nawakake produktivitas lan presisi.

Gumantung ing alat

Gumantung ing alat sing dipasang ing mesin CNC, kita bisa mbedakake antarane:

  • mung alat: yaiku sing mung masang alat siji, dadi bor, cutter panggilingan, agul-agul, lsp. Sawetara mesin kasebut mung bisa nindakake siji jinis tugas, lan ora bisa diganti alat liyane. Liyane bisa ngganti alat kasebut, nanging kudu ditindakake kanthi manual.
  • multitool otomatis: padha duwe sirah karo sawetara pribadi, lan padha bisa ngalih saka siji menyang liyane kanthi otomatis minangka needed.

Apa CNC router utawa CNC router

cnc router

Un router utawa cnc router nggunakake sirah alat padha kanggo mesin panggilingan CNC. Nanging, padha duwe sawetara beda babagan iki. Iki kadhangkala njedulake kebingungan gedhe, lan akeh bingung karo mesin nglereni CNC dhewe, utawa nggunakake istilah minangka sinonim kanggo panggilingan CNC.

Bedane karo mesin CNC liyane

A CNC router dianggo banget aman.padha karo mesin CNC kayata mesin bubut utawa panggilingan. Router digunakake akeh kanggo manufaktur lawang ing industri kayu, antara liya. Dheweke bisa nindakake akeh perkara, saka ukiran lawang, dekorasi panel, ukiran kayata pratandha, cetakan, lemari, lsp. Sawetara bedane sing paling penting karo mesin penggilingan yaiku:

  • A router sampurna kanggo nggawe profil lan sheets ing kacepetan dhuwur. Iki prabédan penting liyane, wiwit mesin panggilingan CNC ora dirancang kanggo bisa dadi cepet.
  • Umume, mesin panggilingan CNC digunakake kanggo nggiling / ngethok bahan sing luwih angel (titanium, baja,…), lan router CNC kanggo bahan sing luwih alus (kayu, umpluk, plastik,…).
  • CNC router biasane kurang pas saka mesin panggilingan CNC, nanging bakal ngijini sampeyan kanggo nggawe liyane bagean ing wektu kurang.
  • A mesin nuntun CNC Ngartekno luwih murah tinimbang mesin panggilingan. Sawetara mesin routing majeng bisa regane watara €2000, nalika mesin panggilingan CNC saka kualitas padha bakal biaya watara €10.000.
  • Router CNC asring digunakake kanggo mesin lan nglereni bagean gedhe (lawang, piring, ...).
  • Minangka kanggo prabédan antarane nglereni router CNC, lan nglereni dening jinis mesin nglereni CNC liyane, ana kasunyatan sing router nggunakake kacepetan rotasi alat kanggo nggawe Cut.
  • Siji masalah karo router kanggo nglereni iku bakal mbuang area lumahing liyane saka jinis nglereni liyane, wiwit kabeh diameteripun saka bor utawa panggilingan cutter bakal ilang.
  • A CNC router nggampangake kanggo Cut ing 3D.

Ing tangan liyane, iku uga wis sawetara podho, kayata pemotong panggilingan sing digunakake minangka alat, sing uga bisa ditemokake kanthi pirang-pirang sumbu, kanggo macem-macem bahan (umpluk, kayu, plastik, ...), lsp.

Jinis alat kanggo mesin CNC

alat CNC

Sumber: Fiktif

Uga ana macem-macem jinis alat kanggo CNC sing bisa dipasang ing kepala karya. Jinis mesin sing bisa ditindakake mesin CNC bakal gumantung marang dheweke, uga ambane, radius tumindak, kacepetan kerja, lsp. Sawetara sing paling penting yaiku:

  • Stroberi pasuryan utawa cangkang: Iku cukup umum, lan padha apik kanggo njabut materi saka wilayah sudhut. Contone, kanggo roughing dhisikan saka bagean.

pabrik flat mburi

  • pabrik flat mburi: alat standar liyane sing bisa katon ing macem-macem ukuran (diameteripun), lan bisa digunakake kanggo karya sisih lan ndhuwur Piece, uga Cut. Uga bisa digunakake kanggo ngebor rongga.

pabrik mburi babak

  • Pabrik mburi bunder: Iki minangka jinis pemotong liyane kanthi tip bunder, padha karo sing sadurunge, nanging kanthi pinggiran rada bunder, kanggo sawetara jinis ukiran.

bunder bur

  • bal bur: Pucuké bunder temen, padha karo pucuké bunder, nanging wanguné luwih sampurna. Iku becik kanggo lumahing contoured 3D, lan ora bakal ninggalake sudhut cetha kaya kothak ends.

pengeboran

  • ngebor: Padha karo pengeboran, alat kanggo ngebur, nggawe bolongan tapped, pangaturan tliti, etc. sikat iki bisa saka macem-macem ukuran.

lanang lan benang

  • Wong lanang: yen sampeyan ngerti mati, kanggo nggawe Utas ing lumahing njaba Piece, tap nindakake padha nanging nang. Yaiku, nalika mati bisa digunakake kanggo nggawe sekrup, tap bisa nggawe kacang.

pemotong penggilingan chamfer

  • pemotong penggilingan chamfer: iku padha karo cutter panggilingan pasuryan, nanging biasane luwih cendhek lan rada cetha (padha duwe tip angled, gumantung ing chamfer dikarepake, 30º, 45º, 60º, etc.). Pemotong panggilingan jinis iki digunakake kanggo nggawe chamfers ing sudhut. Uga bisa digunakake kanggo mesin countersink.

pemotong untu

  • lading serrated: iku jinis cutter ing wangun disk nglereni sing bisa digunakake kanggo nggawe undercuts utawa grooves, malah T-shaped notches liwat Piece.

sierra

  • Gergaji longitudinal: Iku padha karo sadurunge, nanging wis prabédan, lan sing disk biasane luwih tipis kanggo Cut grooves jero utawa dibagi bêsik. Dheweke uga biasane duwe diameter luwih gedhe.

reamer

  • Reamer: minangka jinis alat sing digunakake kanggo nggedhekake bolongan sing ana kanggo menehi diameter sing tepat. Kajaba iku, padha ninggalake Rampung apik, lan duwe toleransi luwih saka pengeboran bit.

pemotong mabur

  • pemotong mabur: Iki minangka jinis pemotong panggilingan sing mung duwe pisau pemotong sing dipasang ing bar. Bar kasebut bisa dipindhah kanggo nggawe diameter pemotongan sing luwih gedhe utawa luwih cilik.

pemotong radius

  • Pemotong radius njaba: alat khusus liyane kanggo nambah radius ing pinggiran njaba.

alat ukir

  • alat ukir: Padha digunakake kanggo ngukir gambar, teks utawa outlines ing lumahing bagean.

  • alat countersink: digunakake kanggo countersinking utawa kanggo chamfers.

dovetail

  • pemotong dovetail: iku alat karo wangun Luwih khusus lan bisa nggawe undercut ing materi.

Paramèter kontrol CNC

mesin bubut cnc

Pungkasan, uga penting cngerti paramèter mesin sing ngganggu kontrol mesin CNC iki. Yen sampeyan pengin nindakake petungan, sampeyan kudu ngerti manawa ana akeh sumber daya sing bisa mbantu, saka aplikasi kanggo piranti seluler, piranti lunak kanggo PC, liwat sawetara kalkulator online. Sawetara conto sing bisa digunakake kanggo setelan sing tepat saka alat CNC sampeyan yaiku:

Paramèter mesin penting

Ing istilah paramèter sampeyan kudu ngerti nalika ngontrol mesin CNC yaiku:

Parameter Definisi Unit
n Jumlah révolusi, yaiku, giliran saben menit sajrone proses mesin. Ing mesin profesional biasane antarane 6000 lan 24000 RPM. Iki diitung nganggo rumus:

n = (Vc 1000) / (π D)

RPM
D Dhiameter pemotongan, yaiku, diameter paling gedhe saka alat sing ana ing kontak karo bagean nalika nglereni. mm
Vc kacepetan nglereni. Iku kacepetan sing mesin (lathe, bor, panggilingan ...) Cut chip sak mesin (sing luwih dhuwur). D, luwih dhuwur Vc). Iki diitung nganggo rumus:

vc = (π D n) / 1000

Kacepetan maksimum sing ditemtokake dening pabrikan alat ora kudu ngluwihi. Kajaba:

  • Kacepetan dhuwur banget:
    • Tambah nyandhang alat
    • Kualitas mesin sing kurang apik
    • Cacat ing bahan tartamtu
  • Kacepetan banget:
    • evakuasi chip miskin
    • Pemanasan utawa tempering sing berlebihan saka bur
    • Produktivitas kurang lan biaya tambah
    • Cacat ing bahan tartamtu

Contone, gumantung saka materi bisa uga:

  • Aluminium: 350
  • Kayu atos: 400
  • Kayu alus lan plywood: 600
  • Plastik: 250 – 600
m / mnt

(WHO)

Fz Feed saben waos utawa Chip Load (uga dikenal minangka cl utawa Chip mbukak). Sing ngomong, iku jumlah utawa kekandelan saka materi sing miwiti saben untu, pinggiran utawa lambe alat.

  • Kanggo nambah Fz, Vc kudu ditambah, RPM kudu dikurangi utawa pemotong panggilingan kanthi untu luwih sithik kudu digunakake.
  • Kanggo nyuda Fz sampeyan kudu nyuda Vf, nambah RPM utawa nggunakake untu liyane.

Kanggo ngetung Fz, sampeyan bisa nggunakake rumus:

Fz = Vf / (z n)

Lan yen sampeyan pengin ngetung feed saben revolusi:

F = Fz z

mm
Vf Kacepetan maju. Iku dawa sing ditempuh alat ing bagean saben unit wektu. Rumus kasebut yaiku:

Vf = F n

Feedrate kudu dikontrol kanggo:

  • Kacepetan banget:
    • Kontrol chip sing luwih apik
    • Wektu pemotongan cilik
    • Kurang nganggo alat
    • Tambah risiko rusak alat
    • Lumahing mesin sing luwih kasar
  • Kacepetan alon banget:
    • Kripik lawas
    • Kualitas permukaan mesin sing luwih apik
    • Wektu mesin sing luwih dawa lan biaya sing luwih dhuwur
    • Nyandhang alat kanthi cepet
mm / min

(om/min)

Z Jumlah untu pemotong utawa alat. -
ap
Ambane potongan, ambane aksial, utawa ambane pass (bisa uga katon minangka wc). Iku nuduhake ambane sing alat entuk karo saben pass. A ambane cethek bakal meksa luwih liwat.

Iku gumantung ing dhuwur maksimum Cut (LC utawa I), diameteripun saka cutter (S utawa D). Lan bisa kontrol, contone, kanggo pindho ambane saka Cut sampeyan kudu ngurangi mbukak chip 25%.

mm
ae Jembaré potong, utawa ambane potong radial. Kaya ing ndhuwur. mm

Iki minangka nilai sing bisa dipikolehi saka manual pabrikan mesin CNC, piranti lunak, utawa kalkulator, supaya bisa nyetel paramèter kanggo jinis mesin (miturut watesan model lan karakteristik teknis), materi alat kasebut dhewe (bisa rusak). , bend , overheating,... yen padha ora cocok), lan materi digunakake (bisa generate mesin miskin, cacat ing bagean,...). Lan kabeh paramèter iki uga kalebu ing G-Code, kayata printah S kanggo ngowahi RPM, kacepetan maju nggunakake printah G-Code F, etc.

Informasi pabrikan

Produsen mesin CNC nyedhiyakake data babagan kacepetan nglereni, beban chip, lan liya-liyane, kabeh biasane ana ing manual sing diwenehake karo mesin kasebut, ing versi digital manual sing bisa ditemokake ing situs web resmi merek mesin CNC. , utawa uga lembar data sampeyan. Priksa manawa kanggo model tartamtu, amarga bisa beda-beda ing antarane model, sanajan saka mesin sing padha.

Saka data kasebut bisa petungan kanthi manual, nggunakake rumus ing tabel ing ndhuwur, utawa nggunakake kalkulator online, app, utawa piranti lunak. Yen sampeyan ora duwe data pabrikan, sampeyan duwe sawetara opsi:

  • Gunakake pengalaman kanggo nuntun sampeyan, tansah diwiwiti kanthi nilai parameter sing luwih konservatif supaya ora meksa. Yaiku, jenis trial and error. Ing guild biasane diarani metode ngrungokake lan ngukur, yaiku, mriksa manawa mesin nindakake tugas kanthi bener babagan nglereni lan ngrampungake, lan nyetel paramèter kanggo nggawe koreksi sing dibutuhake.
  • Gunakake manual utawa tabel nilai saka pabrikan liyane sing nduweni ciri sing padha (D, jumlah untu, materi, ...).

informasi luwih lengkap


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.