mesin CNC: guide kanggo kontrol numerik

mesin cnc

ing Mesin CNC wis nyerang akeh sektor industri lan bengkel kabeh jinis, lan akhir-akhir iki uga ana ing salah sawijining varian sing paling njanjeni: printer 3D. Thanks kanggo, bahan bisa digarap kanthi pirang-pirang cara, kanthi presisi mutlak, kanthi cepet, lan kanthi asil sing angel ditindakake kanthi prosedur manual. Iki mung sawetara kaluwihan saka sistem kasebut sing bakal kita jelasake ing kene.

Apa CNC

cnc

CNC (Computerized Numerical Control), utawa Computer Numerical Control in English, Iki minangka sistem sing nyebar ing teknik kanggo ngolah bahan lan bagean kanthi intervensi manungsa minimal. Teknik CNC asale saka kontrol numerik, sistem otomatis kanggo piranti mesin sing dioperasikake kanthi prentah liwat roda tangan utawa tuas. Nanging, mesin kasebut wis berkembang lan saiki ngidini kontrol liwat piranti lunak lan komputer supaya bisa ngotomatisasi proses kasebut lan menehi kinerja sing luwih apik.

Operasi sistem CNC iki cukup prasaja kanggo ngerti. Iku adhedhasar mesin saka bagean liwat nggunakake koordinat sing bakal nemtokake gerakan alat (nglereni, pengeboran, panggilingan, welding ...). Padha karo operasi saka printer 3D, kang uga bisa dingerteni minangka mesin CNC, mung tinimbang mesin, apa iku nambah lapisan saka materi kanggo mbangun bagean.

Lan kaya printer 3D, sampeyan bisa duwe sawetara sumbu, kaya X, Y lan Z, bisa nindakake pamindahan longitudinal, vertikal lan transversal. Liwat sawetara servomotor lan / utawa motor stepper, alat kasebut bakal dipindhah menyang titik sing tepat sing dituduhake dening piranti lunak komputer, lan mesin bakal ditindakake kanthi cepet lan kanthi presisi sing paling dhuwur.

Sadurunge penemuan CNC, Tenaga kerja dibutuhake kanggo nangani alat kasebut kanthi manual, nanging kemungkinan kegagalan sing bisa ditindakake kualitas, keterulangan, biaya lan nyuda produksi. Contone, mbayangno karyawan ing toko aluminium sing pengin ngebor pigura kanggo jendhela. Tugas iki mbutuhake:

  1. Operator njupuk potongan kasebut.
  2. Sijine ing meja kerja.
  3. Sijine bit sing cocog ing pengeboran.
  4. Lan pengeboran.

Iki kanggo nggawe bolongan siji ora masalah, nanging mbayangno sing atusan utawa ewu wong kudu digawe kanggo njaga produksi owahan lan ing wektu paling cendhak, saliyane kabeh bolongan padha. Ing kasus kasebut, tenaga kerja ora cukup, lan ing kana mesin cnc nggawa dandan gedhe kanggo industri. Ing kasus iki, langkah-langkah bakal dadi:

  1. Priksa manawa mesin wis diwenehi materi (kadhangkala bisa uga duwe pakan otomatis).
  2. Miwiti karo program sing dibutuhake (bisa uga mung sapisan lan nuduhake jumlah repetisi).
  3. Lan dheweke bakal tanggung jawab kanggo nggawe perforasi kanthi presisi lan mbaleni kaping pirang-pirang sing dibutuhake, tanpa perlu campur tangan operator.

Uga, bisa kerja luwih cepet tinimbang operator lan ora kesel, supaya kabeh iku kaluwihan kanggo industri utawa workshop.

Apa mesin CNC lan cara kerjane?

Mesin Cnc

Una Mesin CNC minangka jinis mesin mesin sing dioperasikake kanthi kontrol numerik komputer.. Kanthi cara iki, otomatisasi proses digayuh kanthi netepake koordinat sing tepat kanggo nglereni, welding, panggilingan, ngecor, grinding, nempatake bagean, lan sapiturute, kabeh jinis bahan, saka sing alus kayata polimer, busa, MDF, utawa kayu, malah. luwih angel kayata marmer, logam, watu, lsp.

Kajaba iku, mesin CNC ngidini kanggo sistem canggih saka umpan balik sing terus-terusan ngawasi lan nyetel kacepetan lan posisi alat sing digunakake kanggo mesin, tanpa perlu kanggo pangopènan manual kerep. Malah sawetara sing luwih maju duwe sistem cerdas kanggo ndeteksi masalah, ngontrol kualitas karya utawa bagean, lan liya-liyane, utawa bisa disambungake yen industri 4.0.

Iku penting kanggo Wigati sing sawetara mesin CNC padha bisa beda:

  • titik kanggo titik kontrol: Ing jinis mesin CNC iki, titik wiwitan lan pungkasan saben path bakal ditetepake.
  • kontrol paraxial: ing wong iku bisa kanggo ngontrol kacepetan gerakan saka bêsik.
  • kontrol interpolasi: padha nindakake mesin ing sembarang cara podo karo sumbu.

Senajan iki dudu jinis mesin cncKita bakal nutupi kanthi luwih rinci ing kiriman sabanjure.

Sajarah

Mesin pisanan sing diwiwiti rampung kanthi manual, nggunakake macem-macem jinis alat dhasar sing maju sithik-sithik. saka awal abad kaping XNUMX, industri njupuk lompatan gedhe menyang mesin motif daya-mimpin kanggo nyimpen gaweyan manual, nambah produktivitas lan efisiensi.

Mesin-mesin iki durung owah sacara signifikan tenaga kerja, sing isih penting banget. Iki nuduhake manawa nggawe bagean luwih suwe, duwe biaya sing luwih dhuwur lan bathi bathi sing luwih murah, lan kualitas lan presisi sing dipikolehi ora homogen ing kabeh bagean sing diprodhuksi.

Ing 40-an lan 50-an, Mesin kontrol numerik wiwit dikembangake ing Amerika Serikat. John T. Parsons, insinyur ing wektu, bakal ngowahi mesin panggilingan ing wektu supaya bisa kontrol dening input saka kertu punched, cikal bakal memori lan software dina. Kanthi cara iki, mesin entuk informasi babagan gerakan sing kudu ditindakake kanggo mesin bagean kasebut lan ora mbutuhake campur tangan manungsa kanggo ngaktifake tuas, setir, lsp.

Sing mesin Parsons bakal dadi salah siji saka leluhur saka mesin CNC dina modern. Nanging isih mesin panggilingan banget rudimentary karo sistem kontrol analog elektronik nggunakake klep vakum. Sistem kasebut dadi populer lan maju kanthi mateng elektronik digital lan solid-state. Saka tabung vakum nganti transistor, saka transistor menyang sirkuit cetak lan banjur menyang sirkuit terpadu, nganti mikrokontroler (MCU) dadi murah kanggo digunakake kanthi akeh.

Banjur mesin CNC lair kanthi sistem sing luwih cerdas lan bisa diprogram, supaya bisa ngowahi nilai mesin kaya sing dikarepake. Ing 70-an Mesin CNC sing kita kenal saiki bakal teka, diprentah dening komputer. Thanks kanggo tonggak sejarah liyane, sampeyan bisa ngontrol kabeh proses kanthi luwih intuisi saka piranti lunak, program macem-macem program kanggo digunakake yen dikarepake, ngowahi parameter kanthi cepet, lsp.

Ing jaman saiki, kanthi pangembangan awan, lan IoT (Internet of Things), utawa Internet samubarang, bisa nyambungake pirang-pirang piranti menyang awan lan bisa sesambungan kanthi cara sing luwih cerdas karo saben wong. liyane, menehi cara kanggo a Industri 4.0, kang mesin CNC bakal bisa kanggo nambah Kapabilitas banget. Contone, padha bisa komunikasi karo saben liyane ing chain Manufaktur supaya yen ana mesin utawa tahap nandhang wektu tundha utawa masalah, mesin sakteruse bisa dipateni nalika padha ngenteni kanggo ngirit energi, utawa padha bisa nemtokake dikarepake kanggo nyetel tingkat produksi, lsp.

Apa mesin CNC digawe saka?

kepala alat cnc

Nalika nerangake rincian ing bagean utawa komponen saka mesin CNC, unsur penting ing ngisor iki bisa diarani:

Piranti input

Dikenal minangka piranti input saka mesin CNC kanggo sistem sing digunakake kanggo bisa mbukak utawa ngowahi data kanggo proses mesin. Contone, bisa dadi panel kontrol, layar tutul, lsp. Yaiku, antarmuka kanggo ngidini operator mesin ngaktifake lan ngontrol mesin kasebut.

Unit kontrol utawa controller

Iku sistem elektronik digital sing bakal tanggung jawab kanggo interpretasi data sing dilebokake lan ngasilake seri sinyal kontrol kanggo ngontrol gerakan servomotors kanggo mindhah sirah kerja liwat sumbu lan alat supaya padha nindakake apa sing dituduhake dening program sing dilebokake pangguna.

Piranti

La alat Iki minangka salah sawijining komponen sing paling penting, amarga iku sing nindakake mesin, sing ana ing kontak karo potongan sing diproses. Bisa dadi kepala multi-alat, bisa nindakake sawetara tugas sing beda-beda, utawa uga alat sing tetep utawa bisa diganti. Contone: bor bit, cutter, panggilingan cutter, welding tip, etc.

Kajaba iku, iku penting kanggo Wigati sing ana uga macem-macem jinis mesin CNC ing syarat-syarat sing jinis lan nomer as:

  • 3 sumbu: sing paling umum, kanthi sumbu X, Y, lan Z.
  • 4 sumbu: kaya sawetara router utawa CNC router sing nambah sumbu A kanggo telung sadurungé. Iki ngidini spindle kanggo pindhah saka kiwa menyang tengen kanggo proses telung lumahing ing wektu sing padha, bisa ngukir warata utawa ing 3D. Padha becik kanggo ngukir kayu, logam, pola kompleks, lsp.
  • sumbu rotasi- Wis spindle puteran kanggo alat, sing ngijini sampeyan kanggo proses papat lumahing bebarengan. Jinis mesin iki digunakake kanggo mesin bagian silinder, patung kayu, unsur logam Komplek, etc.

Fastening utawa sistem support

Iku Panggonan ngendi Piece wis anchored kanggo nindakake proses mesin tanpa obah. Gumantung ing sistem, bisa uga ana macem-macem jinis, nganggo utawa tanpa jangkar. Kajaba iku, sawetara perlu tambahan, kayata sistem koleksi bledug, utawa nglereni jet banyu, kang mbutuhake tank banyu utawa reservoir kanggo ngumpulake lan dissipate pasukan saka jet sawise liwat bagean.

Sistem kasebut asring diarani uga amben utawa meja. Akeh sing biasane digawe saka bahan kayata aluminium, nalika potongan kudu dipasang ing meja, kanggo ngolah silinder utawa bentuk kompleks. Nanging, amben vakum utawa meja bakal vakum bagean tanpa clamping iku, saéngga kanggo jurusan dhuwure presisi, kurang agitation nalika nggunakake, lan jurusan luwih saka kamardikan.

Piranti umpan balik (servomotors)

Mung ana jinis piranti kasebut. umpan balik ing mesin CNC sing nganggo motor servo. Ing liyane iku ora perlu.

monitor

Saliyane kabeh kasebut ing ndhuwur, bisa uga ana a sistem informasi utawa monitoring saka proses mesin dhewe. Iki bisa liwat antarmuka sing padha saka kang dilakokno utawa independen.

bagean liyane

Saliyane ing ndhuwur, iku kudu nyatet rong unsur penting plus:

  • Motors: yaiku piranti sing mindhah utawa ngaktifake alat mesin miturut data sing ditampa saka unit kontrol.
    • servo: tolerates kacepetan dhuwur, supaya sampeyan bisa Cut, pengeboran, etc. Becik kanggo karya sing tenang, stabil, lan kanggo pola sing rumit.
    • stepper: Motors stepper iki diregani murah, nanging digunakake kanggo engraving luwih dhasar utawa gerakan. Dheweke gampang dikontrol, dipercaya lan akurat banget, saengga cocog karo presisi maksimal.
  • kumparan: Unsur mesin CNC iki bisa duwe rong jinis sistem cooling utawa cooling:
    • Liwat udhara: Padha digawe adhem mung dening penggemar sing cools spindle, lan luwih murah, luwih gampang kanggo njaga lan nggunakake.
    • Miturut banyu: Padha nggunakake banyu kanggo cooling. Luwih larang, rumit, lan angel dijaga, nanging umume luwih suwe, luwih efisien, lan luwih tenang.

informasi luwih lengkap


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.