Ukum Ohm: kabeh sing sampeyan kudu ngerti

Ukum Ohm, bohlam

Yen sampeyan wiwit ing jagad listrik lan elektronik, mesthine sampeyan wis nate krungu sing misuwur sewu kaping Ukum Ohm. Lan ora kanggo kurang, amarga iku hukum dhasar ing wilayah iki. Pancen ora rumit, lan biasane diwiwiti nalika wiwitan amarga pentinge, sanajan ana, isih ana sawetara pamula sing ora ngerti.

Ing pandhuan iki sampeyan bakal sinau kabeh sing dibutuhake babagan Hukum Ohm iki, saka apa sejatine, nganti macem-macem formula sing sampeyan kudu sinau, cara nggunakake Aplikasi praktislsp. Lan supaya luwih gampang, aku bakal nggawe perbandingan sing luwih intuisi ing antarane sistem listrik lan sistem banyu utawa hidrolik ...

Bandhingake karo sistem hidrolik

bandhing karo banyu vs listrik

Sadurunge miwiti aku pengin sampeyan duwe ide sing jelas babagan cara kerja sistem listrik. Kayane rumit lan luwih abstrak tinimbang sistem liyane, kaya hidrolik yen cairan sampeyan mbukak liwat tabung liyane. Nanging apa yen sampeyan nindakake a olahraga imajinasi lan mbayangno yen elektron listrik iku banyu? Mungkin bisa mbantu sampeyan ngerti kanthi cara sing cepet lan dhasar, supaya bisa sukses.

Kanggo iki, aku bakal mbandhingake siji sistem listrik lan siji hidrolik. Yen sampeyan miwiti nggambarake kanthi cara iki, bakal luwih intuisi:

  • Arman: mbayangno iku tabung banyu utawa selang.
  • Isolasi: Sampeyan bisa mikir babagan unsur sing mungkasi aliran banyu.
  • Listrik: ora liya yaiku aliran elektron sing liwat konduktor, dadi sampeyan bisa mbayangake minangka aliran banyu liwat tabung.
  • Voltaje: kanggo voltase bisa mili liwat sirkuit kudu ana prabédan potensial antarane rong poin, kaya-kaya sampeyan butuh prabédan level antara rong titik ing antarane sampeyan pengin banyu mili. Yaiku, sampeyan bisa mbayangake voltase minangka tekanan banyu ing tabung.
  • Resistencia: Kaya sing diandharake saka jenenge, iku resistensi tumrap arus listrik, yaiku apa-apa sing nentang. Bayangake yen sampeyan nyelehake driji ing mburi selang irigasi ing kebon sampeyan ... sing bakal angel jet metu lan nambah tekanan banyu (voltase).
  • Intensitas: intensitas utawa arus sing liwat konduktor listrik bisa padha karo jumlah banyu sing liwat tabung. Contone, bayangake yen siji tabung yaiku 1 ″ (intensitas ngisor) lan tabung 2 ″ (intensitas sing luwih dhuwur) diisi cairan iki.

Iki uga bisa nggawe sampeyan mikir yen sampeyan bisa mbandhingake komponen listrik nganggo hidrolik:

  • Sel, batere, utawa pasokan listrik: bisa kaya banyu mancur.
  • Kondensador: bisa dingerteni dadi wadhuk banyu.
  • Transistor, relay, switch ...- Piranti kontrol iki bisa dingerteni minangka tunyuk sing bisa diuripake lan dipateni.
  • Resistencia- Bisa dadi resistensi nalika sampeyan nutul driji ing mburi selang banyu, sawetara regulator / nozel kebon, lsp.

Mesthi wae, sampeyan uga bisa nggambarake apa sing wis dikandhani ing bagean iki kesimpulan liyane. Contone:

  • Yen sampeyan nambah bagean pipa (intensitas), resistensi bakal mudhun (deleng Hukum Ohm -> I = V / R).
  • Yen sampeyan nambah resistensi ing pipa (resistensi), banyu bakal metu kanthi tekanan sing luwih dhuwur kanthi laju aliran sing padha (waca Hukum Ohm -> V = IR).
  • Lan yen sampeyan nambah aliran banyu (intensitas) utawa tekanan (voltase) lan arahake jet, sampeyan bakal luwih ngrusak (kejutan listrik sing luwih mbebayani).

Muga-muga kanthi conto iki, sampeyan bisa ngerti sing luwih apik ...

Apa Hukum Ohm?

Formula Hukum Ohm

La Ukum Ohm Iki minangka hubungan dhasar ing antarane telung ukuran dhasar yaiku intensitas arus, tegangan utawa voltase, lan resistensi. Soko penting kanggo ngerti prinsip operasi sirkuit.

Iki dijenengi sawise sing nemokake, ahli fisika Jerman George Om. Dheweke bisa ngamati manawa ing suhu sing tetep, arus listrik sing mili liwat resistensi linear tetep proporsional langsung karo voltase sing ditrapake lan proporsional beda karo resistensi. Yaiku, aku = V / R.

Ketiga gedhene kasebut yaiku rumus bisa ditanggulangi kanggo ngetung voltase saka arus lan nilai resistensi, utawa uga resistensi minangka fungsi kanggo voltase lan arus sing diwenehake. Yaiku:

  • Aku = V / R
  • V = IR
  • R = V / Aku

Dadi intensitas sirkuit saiki sing ditulis ing ampere, V voltase utawa voltase sing ditulis ing volt, lan R resistensi sing ditulis ing ohm.

por ejemploBayangake manawa sampeyan duwe lampu sing bisa nganggo 3A lan bisa digunakake ing 20v. Kanggo ngetung resistensi sing bisa ditrapake:

  • R = V / Aku
  • R = 20/3
  • R6.6 Ω

Sederhana banget, bener?

Aplikasi Hukum Ohm

ing Aplikasi Hukum Ohm Dheweke ora winates, bisa ngetrapake pirang-pirang kalkulasi lan masalah pitungan kanggo entuk sawetara telung ukuran sing ana gandhengane ing sirkuit. Sanajan sirkuit rumit banget, sirkuit kasebut bisa disederhanakake kanggo ngetrapake hukum iki ...

Sampeyan kudu ngerti yen ana rong kahanan sing luar biasa ing Hukum Ohm nalika ngomong babagan sirkuit, lan iki kalebu:

  • Cortocircuito: ing kasus iki nalika ana rong trek utawa komponen sirkuit sing kontak, kaya nalika ana unsur sing nggawe kontak ing antarane loro konduktor. Iki nyebabake efek radikal banget sing saiki padha karo voltase lan pungkasane kobong utawa ngrusak komponen kasebut.
  • Sirkuit mbukak: yaiku nalika sirkuit diganggu, kanthi sengaja nggunakake saklar, utawa amarga sawetara konduktor wis dipotong. Ing kasus iki, yen sirkuit kasebut diamati saka perspektif Hukum Ohm, bisa diverifikasi manawa ana resistensi tanpa wates, mula ora bisa nindakake arus. Ing kasus iki, ora ngrusak komponen sirkuit, nanging ora bakal bisa mlaku sajrone sirkuit terbuka.

Potencia

kekuwatan

Sanajan Hukum Ohm dhasar ora kalebu gedhene daya listrik, bisa digunakake minangka basis kanggo pitungan ing sirkuit listrik. Lan kekuwatan listrik gumantung karo voltase lan intensitas (P = I · V), apa wae sing Hukum Ohm bisa mbantu ngitung ...


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

Tes inggrisTes Katalankuis Spanyol