TZXDuino: papan Arduino ing kaset kanggo piranti lunak ZX Spectrum

Spektrum ZX

Ana akeh pangguna komputer sing nggunakake komputer retro. Kolektor asli sing bisa tuku utawa mulihake peralatan mitos lawas. Semangat babagan chip Zilog Z80, Apple Klasik, utawa peralatan mitos liyane sing biyen, kayata ZX Spectrum, utawa Amstrad, Atari, Commodore, lan liya-liyane. Ya, kabeh kudu ngerti babagan proyek TZXDuino sing bakal dibahas ing artikel iki.

Ing kiriman liyane, kita wis nuduhake artikel kanggo mbalekake game video retro lan mbukak emulator. Wektu iki kita bakal ngomong babagan apa sing diarani TZXDuino, apa hubungane karo Spektrum lan karo Arduino, lsp.

Spektrum ZX

Spektrum Sinclair ZX

Perusahaan Inggris Riset Sinclair nggawe salah sawijining komputer sing paling legendaris lan iki minangka keajaiban para penggemar retro. Spektrum ZX sing bakal dipasarake tanggal 23 April 1982.

Komputer 8-bit adhedhasar mikroprosesor terkenal Zilog Z80A. Kajaba iku, iki bakal dadi salah sawijining mikrokomputer omah paling populer ing Eropa saiki.

Piranti sing dioptimalake lan cukup kompak kanggo wektu sing bakal disenengi penggemar komputer lan video game dasawarsa iki, lan saiki isih dadi museum. Kasunyatane, wong-wong sing ora cukup beruntung duwe hardware asli, isi nganggo klon utawa emulator kanggo terus nganyari piranti lunak.

Saka Spektrum ZX bakal ana pirang-pirang versi, uga sawetara turunan lan turunan sing wis muncul amarga sukses karo produk iki sing ana pirang-pirang sistem operasi sing kompatibel.

Minangka kanggo hardware asli, karakteristik kasebut cukup suwe kanggo:

  • CPU: Zilog Z80A ing 3.5 Mhz lan 8-bit kanggo bus data lan 16-bit kanggo bus address, bisa ngatur memori liyane.
  • Memori- Sampeyan bisa milih antarane rong konfigurasi RAM sing beda. Versi 16 kB sing luwih murah lan versi 48 kB sing luwih larang. Sing kudu ditambahake ing 16 kB ROM sing kalebu minangka basis. ROM kasebut kalebu interpreter BASIC.
  • Keyboard: karet integral ing komputer ing sawetara versi.
  • Panyimpenan: Sistem kaset magnetik padha karo sing digunakake ing sistem audio umum. Data kasebut bisa diakses kanthi kecepatan 1500 bit / s rata-rata. Mula, game video udakara 48 kB mbutuhake wektu udakara 4 menit. Sanajan sawetara game nggunakake mode turbo kanggo nambah kecepatan. Kajaba iku, setaun sawise diluncurake Spectrum, Sinclair ngeculake ZX Interface I, sing bisa nyambung nganti 8 drive tape cepet sing diarani microdrives kanthi kecepatan 120.000 bit / s.
  • Grafis: sistem grafis bisa ngatasi matriks nganti 256 × 192 px. Sanajan resolusi warna mung 32 × 24, kanthi klompok 8 × 8 piksel lan informasi warna utawa atribut kayata warna latar mburi, warna mangsi, padhang, lan lampu kilat.

Mesthi, sawetara peripheral kanggo ditambahake menyang komputer iki Ora mung ZX Microdrive, nanging uga antarmuka disk liyane kayata Beta Disk, DISCiPLE, OPUS Discovery, stil, clurut (Kempston Mouse, Star Mouse, AMX Mouse, ...), printer, kontrol video game kayata joysticks, lsp.

Ing taun 1986, Sinclair Research bakal adol merek lan produke menyang Amstrad, salah sawijining merek liyane sing bersejarah. Nanging, yen sampeyan ora ngerti, Sinclair Research Ltd. isih ana dadi perusahaan saiki ...

Lan kabeh iki kanggo ngimpi para visioner sing jenenge Sir Clive Sinclair, sawijining panemu, insinyur lan pengusaha ing London sing duwe ide apik kanggo adol mikrokomputer kanggo omah kasebut. Lan sing paling apik yaiku sampeyan bisa terus seneng karo proyek kaya TZXDuino sing dakkirim ing ngisor iki ...

Apa TZXDuino?

Sejatine sampeyan duwe emulator sing bisa digunakake, uga tuku utawa mulihake peralatan Spectrum asli sing sampeyan nemokake ing pasar liya. Kanthi mangkono, sampeyan bakal duwe perangkat keras kanggo mbukak video game lan piranti lunak kaya sadurunge. Nanging ora kabeh wong bisa entuk, lan iki ana ngendi TZXDuino njupuk relevansi.

Bayangake lampiran sing padha karo kaset kaset, kanthi papan pangembangan lan bisa mbukak piranti lunak ZX Spectrum asli sing wis disimpen ing kertu microSD. Sejatine sing bakal sampeyan lakoni minangka TZXDuino. Ora duwe hardware asli, nanging ana sawetara sing ora disenengi karo emulator ...

Sing tanggung jawab kanggo proyek iki yaiku Andrew Beer lan Dunan Edwards, sing kanthi sesuk lan imajinasi wis bisa nyelehake kabeh ing kaset kaset. Supaya sampeyan bisa nggunakake piranti cilik kanggo nggunakake kabeh program mitos 80-90 kanggo Spectrum.

Yen sampeyan kepengin weruh rincian teknis babagan carane digawe, kasunyatane sejatine wis digawe adhedhasar arduino. Mula jenenge. Lan yen sampeyan pengin lan duwe jiwa sing nggawe, sampeyan bisa gawe kaset DIY sampeyan dhewe. Ing link iki, sampeyan bakal nemokake PDF sing ngemot kabeh instruksi kanggo komponen elektronik sing dipasang. Lan sejatine dudu prosedur sing rumit lan dawa ...

Siji-sijine perkara sing rumit yaiku kudu mbutuhake katrampilan kanggo nggabungake kabeh sing ana ing jero lan duwe kabisan katrampilan solder timah.

Cara liya, aku yakin sampeyan sinau akeh sajrone proses kasebut konstruksi lan nyenengake yen dirakit bakal dijamin ...

Kanggo nggawe TZXDuino dhewe sing dibutuhake

Sampeyan bisa tuku kabeh komponen gampang ing toko khusus utawa ing Amazon, kayata:

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.