Sumber sing diowahi: kanggo apa, beda karo linear, lan kanggo apa

sumber sing diuripake

Una sumber sing diuripake minangka piranti elektronik sing bisa ngowahi energi listrik liwat seri komponen listrik, kayata transistor, regulator voltase, lsp. Yaiku, yaiku a pasokan tenaga, nanging kanthi beda babagan linear. Sumber kasebut uga dikenal minangka SMPS (Switch Mode Power Supply), lan saiki digunakake kanggo akeh aplikasi ...

Apa catu daya kasebut

Sumber ATX

Una pasokan listrik, utawa PSU (Unit Pasokan Daya), minangka piranti sing digunakake kanggo ngirim listrik kanthi cocog karo komponen utawa sistem sing beda. Tujuane yaiku kanggo nampa energi saka jaringan listrik lan ngonversi dadi voltase lan arus sing pas supaya komponen sing nyambung bisa mlaku kanthi bener.

Pasokan listrik ora mung bakal ngowahi voltase output babagan input, nanging uga bisa ngowahi intensitas, mbenerake lan stabil kanggo ngowahi saka arus bolak-balik dadi arus langsung. Yaiku kedadeyan ing sumber PC, kayata, utawa ing adaptor kanggo ngisi daya batere. Ing kasus kasebut, CA bakal diwiwiti saka biasane 50 Hz lan 220 / 240v, menyang DC ing 3.3v, 5v, 6v, 12v, lan liya-liyane ...

Sumber linear vs sumber sing diganti: beda

sumber sing diuripake

Yen kelingan ing adaptor utawa pangisi daya saka telpon lawas, luwih gedhe lan luwih abot. Iki minangka pasokan listrik linier, sauntara saiki sing luwih entheng lan kompak saiki ganti dadi listrik. Bedane:

  • Ing font linear ketegangan arus listrik dikurangi nganggo trafo, mengko bisa dirampungake dening dewa. Iki uga bakal duwe tataran liyane kanthi kapasitor elektrolitik utawa voltase liyane. Masalah karo trafo jenis iki yaiku ilang energi ing bentuk panas amarga trafo. Kajaba iku, trafo iki ora mung nduwe inti logam sing abot lan gedhe, nanging kanggo arus output sing dhuwur, butuh kabel gandheng tembaga sing kenthel banget, saéngga bisa nambah bobot lan ukurane.
  • ing sumber sing diuripake Dheweke nggunakake prinsip sing padha kanggo proses kasebut, nanging beda-beda. Contone, ing kasus kasebut nambah frekuensi saiki, wiwit saka 50 Hz (ing Eropa), dadi 100 Khz. Iki tegese kerugian dikurangi lan ukuran trafo saya suda, mula bakal luwih entheng lan kompak. Kanggo nindakake iki, AC bisa dadi DC, banjur saka DC dadi AC kanthi frekuensi sing beda tinimbang sing dhisikan, lan banjur ngowahi AC kasebut menyang DC.

Saiki, pasokan listrik linear wis praktis dheweke wis ilang, amarga bobote lan ukurane. Saiki ganti digunakake luwih akeh ing kabeh jinis aplikasi.

Pramila, ing sorotan gumantung karo cara kerja dhasar, yaiku:

  • El ukuran lan bobote saka garis linier bisa uga signifikan, nganti 10 kg ing sawetara kasus. Nalika sing diganti, bobote bisa mung sawetara gram.
  • Ing kasus Tegangan output, sumber linear ngatur output nggunakake voltase sing luwih dhuwur saka tahap sadurunge lan banjur ngasilake voltase ngisor ing output. Ing kasus switch, bisa padha, luwih murah, lan malah kuwalik tinimbang input, dadi luwih serba guna.
  • La efisiensi lan dissipation Bedane uga beda, amarga sing diganti luwih efisien, nggunakake energi sing luwih apik, lan ora ngilangi panas, mula ora butuh sistem pendinginan sing gedhe.
  • La kerumitan iku rada luwih dhuwur tinimbang sing diganti amarga luwih akeh tataran.
  • Fon linear ora ngasilake gangguan umume, mula paling apik yen ora ana gangguan. Sing diowahi bisa digunakake kanthi frekuensi sing luwih dhuwur, mula ora ana gayane.
  • El faktor daya sumber linear kurang, amarga tenaga dipikolehi saka pucuk voltase garis listrik. Iki dudu kasus sing diowahi, sanajan tahap sadurunge ditambahake kanggo mbenerake masalah iki nganti luwih gedhe, utamane ing piranti sing didol ing Eropa.

Operasi

sumber sing diuripake

Sumber: Avnet

Kanggo ngerti kanthi apik operasi sumber ngoper, tataran sing beda-beda kudu diwenehi skema minangka blok, kaya sing bisa dideleng ing gambar sadurunge. Blok-blok kasebut nduweni fungsi spesifik:

  • Filter 1: tanggung jawab kanggo ngilangi masalah jaringan listrik, kayata gangguan, harmoni, transien, lsp. Kabeh iki bisa ngganggu operasi komponen daya.
  • Rectifier: fungsine kanggo ngindhari bagean sinyal sinusoidal sing dilewati, yaiku yen saiki mung liwat ing siji arah, ngasilake gelombang kanthi bentuk pulsa.
  • Korektor faktor daya: yen saiki metu saka fase babagan voltase, kabeh daya jaringan ora bakal digunakake kanthi apik, lan korektor iki ngatasi masalah iki.
  • Kondensador- Kapasitor bakal ngilangi sinyal pulsa sing metu saka tahap sadurunge, nyimpen muatan lan nggawe dheweke luwih rata, meh kaya sinyal sing terus-terusan.
  • Transistor / Kontroler: tumindak minangka kontrol wacana saiki, nglereni lan ngaktifake wacana, sing ngowahi arus meh rata sadurunge dadi arus pulsa. Kabeh bakal dikontrol dening kontroler, sing uga bisa dadi elemen protèktif.
  • Transformer: nyuda voltase ing input kanggo adaptasi karo voltase ngisor (utawa sawetara voltase ngisor) nalika output.
  • Diode: bakal ngonversi arus bolak-balik sing metu saka trafo dadi arus pulsating.
  • Filter 2: pindhah saka arus pulsating maneh kanthi terus-terusan.
  • Optocoupler: bakal ngubungake output sumber karo sirkuit kontrol kanggo regulasi sing bener, sawijining jinis umpan balik.

Jinis sumber

Sinyal saka sumber listrik

Sumber ngalih bisa diklasifikasikake dadi papat jinis dhasar:

  • Input AC / output DC: Iki kalebu penyearah, komutator, trafo, penyearah output lan filter. Contone, catu daya PC.
  • Input AC / output AC: mung kalebu inverter frekuensi lan konverter frekuensi. Contone aplikasi yaiku drive motor listrik.
  • Output DC / AC: Iki dikenal minangka investor, lan dheweke ora kerep kaya sing sadurunge. Contone, bisa ditemokake ing generator 220v ing 50Hz saka batere.
  • Input DC / output DC: yaiku voltase utawa konverter saiki. Contone, kayata sawetara pangisi daya batere kanggo piranti seluler sing digunakake ing mobil.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.