Transformer Toroidal: kabeh sing sampeyan kudu ngerti

trafo toroidal

ing trafo (kaya trafo toroidal) yaiku komponen digunakake ing akeh piranti. Utamane kanggo sing nggunakake DC, amarga ngidini voltase dhuwur jaringan listrik sing disambungake piranti karo voltase ngisor sing biasane digunakake (12v, 5v, 3.3v ...) banjur ganti saka AC menyang CC nggunakake sisa tahapan a pasokan tenaga.

Pentinge sampeyan kudu ngerti cara kerjane jinis trafo lan aplikasine, uga ing endi lan carane sampeyan bisa tuku salah sawijine kanggo proyek, lsp. Kabeh keraguan kasebut bakal dirampungake karo pandhuan iki ...

Apa trafo iku?

diagram trafo

Un trafo Iki minangka unsur sing ngidini ngalih saka voltase saiki sing beda karo sing liyane. Iki uga bisa ngowahi intensitas saiki. Loro-lorone, bakal tetep frekuensi sinyal lan nilai daya tetep utuh. Yaiku, isofrequency lan isopower ...

Parameter pungkasan iki ora bener, bisa uga ana ing trafo teoretis sing ideal, amarga ing praktik kasebut ana kapitunan awujud panas, salah sawijining masalah paling gedhe ing komponen kasebut. Mula ora nggunakake inti ferrous solid kanggo laminasi (lembaran baja silikon kanthi insulasi ing antarane) kanggo nyuda arus eddy utawa arus parasit.

Kanggo nggayuh tujuwane, listrik sing mlebu gulungan input diowahi dadi magnetisme amarga nduwurke tumpukan lan inti logam. Banjur, magnetisme sing mili liwat inti logam bakal nyebabake gaya arus utawa elektromagnetik ing gulung sekunder kanggo nyedhiyakake arus kasebut ing output. Mesthine, kabel konduktif saka belitan duwe jinis varnis isolasi, sanajan wis lara, dheweke ora bisa kontak siji liyane.

Cara ngowahi siji voltase menyang voltase liyane yaiku muter kanthi puteran utawa puteran kabel tembaga ing gulung utami lan sekunder. Miturut Hukum Lenz, saiki mesthine kudu gantian supaya kedadeyan fluks iki, dadi trafo ora bisa mlaku kanthi arus langsung.

Kaya sing sampeyan deleng ing gambar ing ndhuwur, sesambetan Antarane gulungan kawat voltase lan intensitase gampang banget. Ing endi N yaiku nomer puteran belitan (P = utami, S = sekunder), dene V minangka voltase (P = ditrapake kanggo primer, S = output sekunder), utawa aku padha karo ...

por tuladhane, Bayangake yen sampeyan duwe trafo kanthi 200 spiral ing primer lan 100 spiral ing sekunder. Voltase input 200v ditrapake. Voltase apa sing bakal katon ing output sekunder? Sederhana banget:

200/100 = 220 / V

2 = 220 / v

v = 220/2

v = 110v

Tegese, bakal ngubah input 220v dadi 110v nalika output. Nanging yen jumlah puteran dibalik ing gulung utama lan sekunder, kuwalik bakal kedadeyan. Contone, bayangake yen voltase utama 220v sing ditrapake ing primer, nanging sing utama duwe 100 puteran lan sekunder duwe 200 puteran. Kanggo nandur modal iki:

100/200 = 220 / V

0.5 = 220 / v

v = 220/0.5

v = 440v

Kaya sing sampeyan ngerteni, voltase tikel ...

Apa trafo toroidal?

diagram trafo toroidal

Kabeh sing diucapake kanggo trafo konvensional uga ditrapake kanggo trafo toroidal, sanajan fitur iki duwe macem-macem fitur, uga sawetara mupangate. Nanging prinsip kerja lan petungan bisa mbantu sampeyan ngerti cara kerjane.

Ing géomètri, torid minangka permukaan révolusi sing digawe saka poligon utawa kurva pesawat tertutup sederhana sing muter ing garis eksterior coplanar sing ora intersect. Yaiku, kanthi tembung sing luwih gampang, iku kalebu ring, donat, utawa hula hoop.

Transformator toroidal njamin flux sing luwih murah, uga kerugian amarga arus eddy suntingan tinimbang ing trafo konvensional. Dadi, dheweke bakal dadi kurang panas lan luwih efisien, uga luwih kompak amarga bentuke.

Kaya trafo konvensional, bisa uga duwe luwih saka rong gulungan, sing bakal nyebabake kumparan input sing padha, lan sawetara kumparan output, masing-masing bisa malih dadi voltase sing beda. Contone, bayangake ana loro, sing siji saka 220v dadi 110v lan sing siji saka 220v dadi 60v, sing praktis banget kanggo pasokan listrik sing dibutuhake macem-macem voltase.

Ing kasus iki, tinimbang ngasilake medan magnet Ing njero inti logam bentuk persegi, lingkaran konsentris digawe ing torus. Ing njaba lapangan bakal nol, kekuwatan lapangan iki uga gumantung karo nomer puteran.

Keanehan liyane yaiku lapangan iku ora seragam, paling kuat ing cedhak ring lan paling njaba ing njaba lemah. Tegese lapangan bakal mudhun nalika radius saya gedhe.

Hubungane saka kekuwatan input lan output beda-beda gumantung saka ukuran lan kondisi kerja, nanging meh mesthi luwih dhuwur tinimbang trafo konvensional. Kajaba iku, amarga kerugian resistif saka trafo teka saka kawat tembaga saka gulungan kawat lan kerugian inti, lan amarga toroid duwe kerugian kurang, mula bakal luwih efisien kaya sing wis dakkandhani sadurunge.

Aplikasi

ing aplikasi utawa panggunaan padha karo trafo konvensional. Transformer toroidal biasane digunakake luwih akeh ing sektor telekomunikasi, alat musik, piranti medis, amplifier, lsp.

Kaluwihan lan kekurangan

Kaya biasane, trafo toroidal duwe kaluwihan, nanging uga ana kekurangan. Antarane kaluwihane ngadeg metu:

  • Dheweke luwih efisien.
  • Kanggo induktansi sing padha karo solenoid biasa, toroid kudu luwih sithik muter, mula luwih kompak.
  • Kanthi medan magnetik dikurung ing njero, bisa dipasang cedhak komponen elektronik liyane tanpa gangguan saka induktansi sing ora dikarepake.

Antarane kekurangan Padha:

  • Dheweke luwih rumit kanggo angin tinimbang angin konvensional.
  • Sampeyan uga luwih angel nyetel.

Endi sing tuku trafo toroidal

Sampeyan bisa nemokake meh ing endi wae toko elektronik khusus, utawa sampeyan uga bisa njaluk siji saka Amazon. Contone, iki sawetara rekomendasi:

Kaya sing wis dideleng, bedane beda VA, 100VA, 300VA, lsp. Nilai iki nuduhake beban maksimum sing diidini. Lan diukur kanthi volt per ampere.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.