Pandhuan definitif babagan plotters: apa plotter lan kanggo apa

apa iku plotter

El plotter (ing basa Spanyol tracer utawa framer) Iki minangka piranti liyane sing digunakake ing tingkat profesional kanggo nyithak kabeh jinis tayangan lan potongan, digunakake dening arsitek kanggo rencana gedhe, dening seniman lan desainer, lsp. Sawetara mbingungake karo printer gedhe, kayata format A3, lsp. Nanging bebener iku padha duwe beda karo bab iki, sanajan padha nuduhake sawetara podho karo mesin CNC / printer 3D lan printer conventional.

Ing iki guide sampeyan bakal ngerti kabeh sing perlu kanggo ngerti bab mesin iki, jinis, ciri, lan yen sampeyan pancene mbutuhake siji kanggo bisnis utawa yen luwih becik milih printer konvensional kanggo format DIN A3, lsp.

Apa iku plotter?

tukang plot

Un plotter minangka piranti output khusus kang digunakake kanggo gawé salinan dicithak designs gedhe ing kertas, senajan ana uga Cut (lan campuran, kang nindakake loro fungsi, kanggo nindakake printing lan banjur nglereni perlu, kayata kanggo vinyl utawa stiker). Iki pisanan digunakake kanggo ngasilake peta konstruksi, gambar teknik, rencana arsitektur, lan grafis bisnis gedhe.

ing bagean plotter paling misuwur yaiku:

  • Kothak mlebu: Iki minangka panggonan mburi ing ngendi gulungan kertas, vinyl, kanvas, utawa lembaran jaminan sing digunakake. Bisa ditemokake ing macem-macem ukuran, sawetara sing paling populer yaiku (saka sing paling cilik nganti paling gedhe):
    • A4
    • A3
    • A3 +
    • A2
    • A2 +
    • A1
    • A0
    • B0
    • 44 ″ (111,8 cm)
    • 64 ″ (162,6 cm)
  • Panel utama: Iki ngendi sampeyan duwe tombol kanggo kontrol, layar tutul, utawa indikator status.
  • Tapa: Sawetara biasane duwe tutup sing nglindhungi cartridges lan bagean internal liyane saka bledug. Uga tumindak minangka unsur safety nalika nindakake proses, ngindhari kacilakan karo bagean obah.
  • Tray output: Iki ngelawan saka tray input, ngendi proyek wis dicithak / Cut.
  • Dhukungan seluler: Sawetara plotters njagong ing meja, nanging liyane duwe stands rodha dhewe supaya padha bisa dipindhah saka sak panggonan liyane.
  • Kabel: plotters biasane duwe rong kabel:
    • Panganan: kabel sing nyambung menyang jaringan listrik kanggo nyuplai listrik.
    • Data: kabel disambungake menyang komputer kanggo ngirim desain / nglereni data. Iki bisa uga macem-macem jinis, gumantung saka konektor:
      • USB
      • Firewire
      • RJ-45 / Ethernet (jaringan)
      • Wi-Fi (jaringan)
      • Paralel (digunakake ing jaman biyen)

Bedane antarane plotter lan printer

Printer normal lan plotter padha ing pirang-pirang cara, nanging uga penting kanggo ngerti bedane, amarga iki bakal dadi kunci kanggo milih siji utawa peralatan liyane kanggo omah utawa bisnis sampeyan. Sawetara tombol yaiku:

  • Paling plotters bisa digunakake format luwih gedhe sing printer ora bisa. Ana printer sing luwih gedhe tinimbang A4 klasik, kayata A3, nanging plotters luwih maju.
  • Plot uga bisa nggunakake gulungan utawa gulungan tinimbang godhong ing sawetara kasus.
  • ing printer luwih murah tinimbang plotters.
  • Nalika printer bisa nggarap data ing format bitmap utawa piksel, plotter nindakake grafis utawa gambar vektor kanthi garis.
  • A plotter biasane luwih alon dibandhingake karo printer.
  • Printer mung bisa nyithak siji baris, nalika plotters bisa print sawetara baris terus-terusan saka siji titik menyang titik liyane bebarengan.
  • Printer biasane digunakake kanggo grafis lan printing teks. plotters kanggo gambar khusus, rencana, Etc.
  • plotters punika resolusi independen biasane supaya gambar sing diasilake bisa digedhekake tanpa kelangan kualitas kaya sing bakal ditindakake ing printer.
  • A plotter biasane ora apik kanggo nggambar area gedhe saka werna ngalangi, nanging ya kanggo stroke.
  • ing printer ora bisa Cut, plotters ya (ing sawetara model).
  • El plotter ora mung nampa kertas, uga bahan liyane kayata vinyl, kanvas sintetik, film, lsp.

Kepiye cara kerja plotter?

Wangsulan: Bab ingkang pisanan kanggo nggawe potong utawa desain grafis ing piranti lunak, karo file ing format kayata DWG, CDR, AI, JPG, PDF, BMP, TIFF, Vektor grafis, lsp. Format kasebut biasane dikirim menyang format PostScript sing bisa dingerteni dening plotter supaya bisa nggawe gerakan sing dibutuhake kanggo nggawe desain sing dibutuhake.

Mesthi, dheweke uga butuh a driver utawa controller, kayata printer konvensional lan periferal liyane. Kanthi cara iki, sistem operasi bisa sesambungan karo plotter. Sawise plotter wis nampa data desain, bakal disimpen ing memori internal saka plotter, lan prosesor internal bakal Ngonversi data ngandika menyang sinyal kontrol kanggo sistem electromechanical, nyebabake kanggo nindakake gerakan perlu kanggo dijupuk desain.

Ing cendhak, iku bisa ing cara sing padha carane a printer konvensional, utawa siji 3d printer, utawa siji mesin CNC.

Apa plotter kanggo (aplikasi)

Plotter biasane darmabakti kanggo proyek gedhe kanggo ngrancang lan nglereni. Sawetara aplikasi plotter Padha:

  • Proyek arsitektur utawa teknik.
  • Label.
  • Adhesives, loro ing kertas lan film termal.
  • Logos.
  • Papan reklame lan pariwara.
  • Peta topografi.
  • Presentasi kanggo perusahaan.
  • Desain vinyl.
  • Etc.

Tegese, plotter bisa dadi alat sing nduweni ciri fungsional bisa digunakake ing:

  • Kantor desain.
  • Perusahaan engineering.
  • Studi arsitektur.
  • pusat pemetaan.
  • Perusahaan iklan.
  • Utawa perusahaan darmabakti kanggo layanan percetakan, kang print ing format gedhe ing request.

Boten kados mesin cetak, plotter punika luwih Versatile nalika ngganti proyek. Sawetara ngimbangi utawa Rotary mekso perlu piring printing layar karo desain pesawat lan, kanggo ngganti proyek, padha kudu nggawe piring anyar lan ngganti sing wis ing rollers mesin. Soko sing butuh wektu, mula ora ndhukung owah-owahan kanthi dinamis. A plotter bisa nyithak desain tartamtu lan langsung sawise sing beda tanpa perlu owah-owahan, mung kanthi ngganti file cetak.

Jinis plot

jinis plotters

Ana sawetara jinis plotters sing penting kanggo mbedakake, lan bisa digolongake miturut macem-macem kritéria. Sawetara varian sing paling penting yaiku:

Printing plotter

Kaya sing wis dakcritakake sadurunge, a plotter bisa print lan / utawa Cut. Ing bagean iki kita deleng khusus sing bisa nyithak:

  • Gumantung ing impact:
    • impact: padha utang jenenge kanggo cara kerjane, kanthi printing head sing isine pin logam sing bakal kenek pita inked kanggo njupuk desain ing kertas. Tegese padha karo cara kerjane mesin tik. Tambah ora dienggo, sanajan kanthi kauntungan sing biasane murah babagan pangopènan.
    • Ora ana pengaruh: Ora mengaruhi kertas lan luwih cepet lan luwih tenang. Teknologi sing kalebu ing jinis iki bisa dadi ink jet, laser, lsp.
  • miturut teknologi:
    • pen: padha vektor-jinis peralatan electromechanical. Iki ditrapake kanthi unsur nulis kayata pena sing dipasang ing kepala cetak, mula jenenge. Ana model sing bisa nganggo tinta cair, nganggo potlot khusus, lsp. Kerugian sing paling penting yaiku nggawe swara nalika nyetak lan cukup alon. Nanging, dheweke duwe kualitas cetak sing apik banget, rendering warna sing dhuwur, kurva sing mulus, lsp. Kanggo alasan iki, dheweke wis digunakake sacara tradisional ing cabang kayata topografi, arsitektur, lsp.
    • inkjet utawa inkjet: Iku teknologi inkjet kaya printer conventional. Dheweke entuk gambar kanthi nggunakake titik tinta sing akeh saben inci (format raster) amarga injektor piezoelektrik. Kajaba iku, bisa dicithak kanthi ireng lan putih utawa kanthi warna (ireng, magenta, cyan lan kuning, saka ngendi dheweke bisa entuk warna lan warna liyane kanthi nyampurake warna utama kasebut). Teknologi iki dikembangake dening Canon, lan saiki banget populer karo kabeh manufaktur. Kaluwihan sing nyurung teknologi iki yaiku kacepetan nyetak sing apik, resolusi dhuwur, linuwih, lan biaya sing cukup.
    • elektrostatik: gambar sing ora katon diterapake ing kertas khusus, banjur tinta cair nempel ing wilayah sing diisi listrik sing digambar ing tahap awal. Kaluwihan kasebut yaiku presisi, kualitas, lan kacepetan, sanajan uga duwe kekurangan kayata regane, lan kudu njaga suhu lan kelembapan ing ruangan.
    • Thermal utawa thermoplotters (plotter langsung utawa PPVI): padha karo sing sadurunge, lan padha bisa nglewati kertas termal liwat "sisir" sing bakal menehi werna mung ing panggonan sing wis kapapar pemanas (tinta ora manut ing wilayah unexposed). Nanging, kanggo nyetak gambar kanthi pirang-pirang warna, sampeyan kudu ngliwati kanvas kaping pirang-pirang amarga ana warna. Kauntungane yaiku tahan kelembapan lan radiasi UV, nanging alon lan mboseni.
    • Optik (laser utawa LED): Padha uga duwe podho karo rong jinis sadurungé, nanging ing kasus iki laser utawa teknologi LED digunakake kanggo eksposur, saéngga menehi tandha ngendi tinta kudu netepi. Ing kasus iki, sinar elektromagnetik bakal nggawe gambar sing ora katon ing kertas lan partikel bledug toner manut ing wilayah sing diisi kertas, lan ora kanggo wong liya. Teknologi iki nyedhiyakake kacepetan dhuwur, resolusi dhuwur lan kualitas, uga bahan konsumsi sing tahan suwe, luwih dawa tinimbang kartrid tinta inkjet. Nanging, nglawan duwe biaya sing luwih dhuwur.
  • Miturut desain sampeyan:
    • Tabel utawa rencana tablet: padha warata, padha ngaso ing meja lan bisa horisontal, kaya pen. Iki digunakake kanthi akeh kanggo desain CAD kayata arsitek lan insinyur.
    • drum utawa roller: Ing jinis plotter iki, kertas wis tatu watara spindle sing muter, saéngga gambar bisa digambar minangka dadi.

Pemotongan plotter

Nganti saiki jinis printing plotter wis ditemtokake, nanging ana uga nglereni plotters lan malah model sing bisa print lan Cut. Operasi kasebut bisa padha karo pena, nanging tinimbang potlot duwe pisau kanggo ngethok kanvas sing bisa digawe saka macem-macem bahan:

  • Kertas Kertas
  • Papel
  • Karton
  • film termal
  • Vinil
  • Kertas foto
  • Kertas stiker utawa adhesive
  • Mylar (uga disebut BoPET, yaiku film poliester jinis polietilen terephthalate sing diregang kanthi kekuatan dhuwur lan stabilitas kimia. Iku transparan lan nduweni reflektivitas.)

Plotter miturut tinta sampeyan

Plotter uga bisa katalog gumantung saka tinta sing digunakake:

  • Plotters karo tinta basis banyu: tinta nggunakake banyu minangka pelarut kanggo ngeterake pigmen.
  • Plotters karo tinta Eco-solvent: ing jinis liyane iki, solvent molah malih ing solusi.
  • Plotters karo tinta kanggo sublimasi: Tinta dirancang kanggo nembus kain poliester utawa jinis lapisan poliester liyane.

Jinis consumables kanggo plotters

plotter consumables

Penting ngerti materi karo kang plotter bisa, uga karakteristik jinis tinta karyawan sing dakkandhakake sadurunge.

jinis tinta

Ing istilah tinta utawa pigmen sing bisa digunakake plotters yaiku:

  • Water Based (DIE): Iki minangka jinis tinta kanthi banyu minangka pelarut kanggo pigmen, sing ndadekake ora beracun. Bisa dadi menarik kanggo kertas utawa karton sing dimaksudake kanggo kemasan panganan. Nanging, ora tahan yen kena cuaca sing ora becik, amarga larut karo banyu.
  • Eco-solvent adhedhasar: ing kasus iki solvent kimia digunakake, kang ndadekake luwih tahan lan awet. Masalahe yaiku beracun, sanajan tahan cuaca sing ora becik lan bisa tahan nganti 3 taun. Dheweke paling populer amarga regane murah.
  • tinta UV: padha tahan kanggo cahya ingkang dipun danguaken kanggo suryo srengenge.Proses produksi sing mbutuhake pangatusan dening sinar UV (ultraviolet). Dheweke ora murah, nanging digunakake sacara eksklusif kanggo cetakan sing bakal katon ing unsur amarga resistensi.
  • Wêdakakêna: iku bubuk toner sing diprodhuksi saka proses kimia. Iki minangka bubuk sing padha karo residu sing ditinggalake lilin nalika diobong, yaiku, rada berminyak. Kajaba iku, ngalami proses supaya partikel duwe ukuran lan werna sing padha.

Jinis-jinis bahan sing bisa dicithak

Yen kita deleng bahan sing bisa dicithak plotter, dadi, kita duwe:

  • Miturut tujuan sampeyan:
    • Kanggo interior: Padha luwih fokus ing kualitas print, nanging ora tahan cuaca. Mulane, mung bisa digunakake ing jero ruangan lan kudu disimpen kanthi bener. Contone, kertas, kardus, kardus, lsp.
    • Kanggo njobo ruangan: padha ditondoi dening resistance kanggo kahanan lingkungan lan meteorologi, supaya padha cocok kanggo pratandha iklan, pratandha informasi kanggo ngarep toko, etc. Contone, vinyl, polypropylene, kanvas, lsp.
  • Miturut bahan kasebut:
    • kertas lan karton: Loro-lorone digawe saka selulosa (diekstrak saka kayu utawa kertas daur ulang), sanajan kardus digawe luwih kenthel lan kuwat. Kajaba iku, biasane duwe bobot lan ukuran standar. Contone, 80 utawa 90 gram kertas, utawa antarane 180 lan 280 gram karton, kanthi ukuran kayata A4, A3, lsp. Ing tangan liyane, padha bisa duwe pigmen saka werna, pola, etc.
    • Kertas Kertas: yaiku bahan sing dipikolehi saka superposisi kertas sing digawe saka serat selulosa. Mesthine, kardus kasebut luwih dhuwur tinimbang ketebalan lan gramage, lan nduweni struktur sing luwih tahan, ing wangun sandwich lan kanthi struktur honeycomb ing njero. Umume, ora kena proses klorinasi kimia, nanging ditinggalake ing nada alami.
    • Vinil: diprodhuksi saka vinyl chloride utawa chloroethylene (H2C=CHCl). Asil kasebut minangka paduan polimer plastik sing digawe saka polivinil klorida (PVC). Tahan, anti banyu, duwe kinclong tartamtu, lan bisa digunakake kanggo logo, dekorasi, stiker ruangan, lsp.
    • Kertas sayuran: iku kertas sulfurized sing diprodhuksi dening nambani sheets kertas karo asam sulfat lan wisuh sakwise. Kanthi cara iki, pori-pori diblokir lan dadi anti banyu. Perawatan iki menehi sentuhan satin lan transparan tipis.
    • Polipropilena: Iki minangka jinis kertas sing alus banget, fleksibel, lan tahan gores lan luh. Alternatif kanggo printing awet, digunakake ing papan reklame, kothak lampu, pratandha dalan, pratandha, pratandha toko, etc.
    • Kanvas: Biasane digawe saka katun, sanajan sejarahe digawe saka rami. Iki minangka kain sing abot lan kuwat banget, mula asring digunakake kanggo sepatu, tas, tutup, kere, pratandha pariwara, layar prau, kanopi, lsp. Ana sing khusus kanggo nyetak, dicelup, anti banyu, lan uga tahan geni. Plotters bisa ndhukung spanduk kanthi gram nganti 400 gram.
    • Kertas dilapisi: jinis kertas sing dilapisi utawa dilapisi sing disiapake kanggo njaba ruangan, kanthi gram dhuwur antara 100 nganti 180 gram. Iki diarani amarga nduweni finish stuccoed, kanthi sinar tartamtu. Bisa uga cocog kanggo pariwara, kertas fotografi, lsp. Jinis kertas iki nduweni grammage sing luwih dhuwur, antarane 100-180g lan nduweni finish dilapisi, kanthi gloss tartamtu, sanajan gloss kasebut nyuda penyerapan tinta.
    • Kertas obligasi: digawe saka serat selulosa (contone eucalyptus) utawa katun lan bahan kimia. Nduweni permukaan sing alus, putih lan seragam, saéngga adhesi sing apik kanggo tinta. Wis grammage luwih saka 50 gram,
    • Lienzo: iku kain saka serat alam saka linen, katun, utawa hemp ing umum. Biasane digunakake kanggo karya seni.
    • kain poliester: salah sawijining serat sintetik sing paling akeh digunakake kanggo nggawe kain lan kain, utamane kanggo sandhangan. Kain iki kuwat banget lan tahan kerut, uga nduweni sifat menarik liyane.
  • Miturut gramage (g/m2):
    • 80 Art: Iku bobot banget populer, akeh saka kertas printing conventional bobot iki. Bisa migunani kanggo nyetak sketsa, desain, lsp.
    • 90 Art: iku kertas sing rada kenthel lan luwih abot, nanging ora umum kaya sing sadurunge. Umume bisa digunakake kanggo proyek sing luwih khusus.
    • wong: ana jinis bobot liyane, sanajan loro iki paling umum ing pasar.
  • Gumantung ing rampung:
    • Padhang: Iki minangka jinis permukaan apa wae kanthi perawatan gloss.
    • Matte: iku lumahing non-mengkilat.
    • Satin: iku soko penengah antarane cemlorot lan satin. Nduwe sentuhan cemlorot tipis, nanging cukup kusam.
    • Kertas adhesive / vinyl: padha kertas, vinyl, etc., karo adesif kanggo bisa nempel ing tembok minangka hiasan, ing obyek kayata stiker, ing mobil minangka iklan, etc.
    • Kertas foto: kertas kanthi perawatan permukaan ing wangun emulsi sing sensitif cahya, dadi padhang lan cocok kanggo nyetak foto.
    • kertas backlit: digunakake ing toko lan pameran, nggunakake proyektor cahya ing area mburi supaya gambar katon saka ngarep, narik kawigaten manungsa waé utawa ing peteng.
  • Miturut ukuran:
    • A4: 210 × 297 mm
    • DIN A3 lan A3+: 420 × 297 mm y 320 × 440 mm
    • DIN A2 lan A2+: 420×594mm lan 450 × 640 mm
    • A1: 594 × 841 mm
    • A0: 841 × 1189 mm
    • B2: 500 × 707 mm
    • B1: 707 × 1000 mm
    • B0: 1000 × 1414 mm
    • wong: ana format non-standar liyane, lan uga kertas terus-terusan, yaiku, nerangake karo jembaré tartamtu nanging ing muter dawa kanggo Cut dimensi perlu.

lunak plotter

lunak plotter

Kaya printer 3D lan mesin CNC, plotters uga mbutuhake lunak kanggo desain apa sing arep kanggo print / Cut lan pass menyang format cocok. Sanajan sawetara program komputer sing wis kita deleng ing babagan mesin lan manufaktur aditif.

Program paling apik kanggo print plotter

*Program kanggo percetakan konvensional uga bisa digunakake kanggo plotter, kayata Adobe Photoshop, Autodesk AutoCAD, GIMP, FreeCAD, CorelDraw, Inkscape, lsp.

Program paling apik kanggo nglereni plotter

* Babagan nglereni karo plotter, sawetara sing katon ing topik mesin nglereni CNC uga bener kanggo plotters. Nanging, ana uga sing menarik liyane kayata:

informasi luwih lengkap


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.