Создадете своја сопствена аркадна машина со Малина Пи

пример за аркадна машина

Многумина од нас се оние кои со текот на времето сè повеќе промашуваат да можат да играат одредени наслови и игри со кои имавме среќа да живееме во нашето детство. Можеби и поради ова не е ни чудо што бараме, колку што е можно, да создадеме своја аркадна машина со кои на некој начин ќе ги преживееме тие минати искуства.

Имајќи го ова на ум и далеку од производство на потполно професионална машина, нешто што е многу поедноставно отколку што може да мислите бидејќи денес на пазарот има бројни комплети кои веќе ви нудат, да го наречете на некој начин, мебелот од каде што треба да се започне, тастатури па дури и совршена инсталација за екран и хардвер, Денес ќе ви објаснам како ни треба само Малина Пи со специфична конфигурација за да можеме да ја користиме за оваа намена.


контроли на конзолата за употреба со задните нозе

Што ќе ни треба за да можеме да ги играме нашите омилени игри?

На многу основен начин и за да можеме да играме на секаков вид на екран, ќе ни требаат различни елементи кои, чекор по чекор, ќе покажеме како да се постапи кон нивна инсталација. Ако сте подготвени да го претворите вашиот Rasbperry Pi во ретро конзола, ова е она што ви треба:

Како коментар на оваа точка, треба да се напомене дека, откако ќе се инсталира целиот софтвер и можеме да работиме сè правилно, можеме да започнеме да размислуваме за создавање на многу понапреден производ, каде што ќе ни требаат други видови елементи изградете го мебелот, давајќи многу попрофесионална слика, на пазарот има многу опции, па дури и опремувајте го со своја тастатура, екран ...

«]

како да инсталирате retropie на вашиот Raspberry Pi

Ние ја преземаме и инсталираме RetroPie на нашата малина Пи

Да се ​​постигне таа крајна цел да можеме да уживаме во нашите игри на кој било екран, па дури и ако конечно се осмелиме во нашата аркада, можеби најинтересниот облог е инсталирајте го оперативниот систем RetroPie на нашиот Raspberry Pi. Во суштина станува збор за верзија на Raspbian каде што, по дифолт, е вклучен комплетно прилагоден интерфејс кој овозможува лансирање на различни емулатори со кои може да се вчитаат нашите ретро игри.

RetroPie се разликува од останатите опции на пазарот заради различните можности за конфигурација, флуидноста на неговиот интерфејс и употребата на емулатори со отворен извор, нешто што конечно го прави Секој заинтересиран развивач може да соработува во еволуцијата на овој софтвер и со нов код и со пријавување и исправување на откриени можни грешки. што ќе биде коригирано за кратко време од заедницата.

Поврзана статија:
3 проекти со RGB Led и Arduino

Во овој момент мора да земеме во предвид нешто многу важно, а тоа е дека, иако RetroPie ви овозможува да имитирате различни конзоли, вистината е дека во зависност од користениот Raspberry Pi можеме да играме некои игри или други. Јасен пример е дека ако посветиме Raspberry Pi 1 за оваа цел, нема да можеме да играме опции како Play Station 1 или Nintendo 64, две опции за кои барем, потребна ни е помоќна опција како Raspberry Pi 2 или 3. Ова е списокот на конзоли што можете да ги имитирате со овој софтвер:

 • Атари 800
 • Атари 2600
 • Atari ST / STE / TT / сокол
 • Амстрад КПК
 • Game Boy
 • Игра Боја Боја
 • Game Boy Advance
 • Sega Mega Drive
 • Mame
 • X86 компјутер
 • Неогео
 • Систем за забава Nintendo
 • Супер нинтендо систем за забава
 • Нинтендо 64
 • Sega Master System
 • Сега мега драјв / Битие
 • Сега Мега-ЦД
 • Сега 32X
 • PlayStation 1
 • Синклер ZX спектар

Конечно, треба да се напомене дека RetroPie, токму благодарение на големата заедница на развивачи што стојат зад проектот, е денес компатибилен со голем број контролери без потреба да инсталирате дополнителен софтвер. Имаме пример на компатибилни контролери во кои можеме да користиме каква било контрола на Play Station 3 или Xbox 360.

чекор-по-чекор инсталација на задните стапала

Инсталирање на RetroPie на вашата малина Пи

Откако ќе го подготвиме целиот хардвер, време е да започнеме со инсталирање на RetroPie на вашиот Raspberry Pi. Во овој момент има две сосема различни опции за кои можеме да се определиме и кои ни го нудат истиот краен резултат.

Прво на сите можеме инсталирајте го емулаторот користејќи слика RetroPie со вклучениот Raspbian оперативен систем. Лично, мислам дека ова е наједноставниот начин бидејќи ќе треба да преземеме слика на RetroPie само од официјалната веб-страница на проектот. Лошата страна е што, на овој начин, инсталацијата ќе ја избрише целата содржина на картичката microSD што ја користиме.

Втора опција ќе помине низ искористете ја старата инсталација на Raspbian дека можеби веќе сте инсталирале на вашиот Raspberry Pi. На оваа слика треба да го инсталираме само емулаторот RetroPie. На овој едноставен начин, ние не губиме ниедна датотека што можеби веќе ја персонализиравме на нашиот диск или картичка microSD.

страница за поставување retropie

Ако ја одбравте оваа прва опција, само кажете си дека за да ја преземете сликата RetroPie, мора да пристапите до менито за преземање што постои на веб-страницата на проектот. Откако ќе се вчита прозорецот, треба само да ја избереме верзијата на нашата малина Пи и да кликнеме на преземањето. Проектот е доста тежок, така што преземањето на оваа слика може да трае долго, за врска со средна брзина може да трае приближно 5 минути.

Во овој момент, ние треба да ја пренесеме содржината на сликата RetroPie на нашата microSD картичка. За ова, извршете ја оваа акција Јас лично го користам софтверот Etcher бидејќи е многу полесен отколку да додадам слика на картичката со помош на командната линија иако, ако сте напреден корисник, сигурно добро контролирате која било од двете опции. Оваа точка во процесот, на еден или друг начин, обично трае околу 10 минути. Откако ќе заврши овој чекор, треба само да го поврземе нашиот Raspberry Pi за да провериме дали инсталацијата е извршена правилно.

Ако веќе сте инсталирале инсталација на Raspbian на вашиот Raspberry Pi, ние ќе треба да го инсталираме само емулаторот RetroPie на него. За да го направите ова, првото нешто што треба да направите е да го инсталирате пакетот git. Овој пакет обично е инсталиран стандардно, но, ако го немаме, само треба да ги внесеме следниве команди.

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install git

Откако ќе бидат инсталирани и ажурирани сите пакети, мора да ги внесеме следниве команди што всушност ќе го инсталираат емулаторот на нашата верзија на Raspbian.

git clone --depth=1 https://github.com/RetroPie/RetroPie-Setup.git
cd RetroPie-Setup
chmod +x retropie_setup.sh
sudo ./retropie_setup.sh

Кога ја извршуваме последната инструкција, треба да видиме слика многу слична на онаа што ви ја оставам веднаш под овие редови. Во него, како што можете да видите, ние само треба да наведеме дека основната инсталација е извршена. Овој процес може да трае неколку минути. Откако ќе заврши инсталацијата, мора да го рестартираме оперативниот систем.

инсталирај restropie на raspbian

Поставете RetroPie на Малина Пи

Во овој момент веќе успеавме да го инсталираме емулаторот, на кој било од двата начина, мора да продолжиме со конфигурирање на одредени алатки што ќе ни помогнат значително да го подобриме нашето корисничко искуство, како и контролите за да можеме да играме.

Првата алатка што мора да ја конфигурираме е Самба. Овој софтвер ќе биде оној што, кога ќе дојде време, ќе ни овозможи да се поврземе со нашата Малина Пи од друг компјутер со цел да ги додадеме игрите. За извршување на оваа задача ќе треба да пристапиме само до поставувањето RetroPie. Во следниот прозорец, само кликнете на опцијата Конфигурирај акции на ROM за Samba

Овој процес може да трае неколку минути, но, откако ќе заврши, Сега можеме да пристапиме до нашата Малина Пи од кој било компјутер поврзан на истата мрежа. За ова, во која било папка, точно во лентата за адреси, ја запишуваме IP на нашата малина Пи, ако ја знаеме или командата // RASPBERRYPI.

папка расперри

Во овој момент, конечно, го имаме конфигуриран RetroPie емулаторот на нашата матична плоча и што е најважно, пристап до него од друг компјутер. Сега сè што треба да сториме е да пребаруваме преку Интернет страница каде што можеме да ја преземеме играта што сакаме да ја инсталираме.

Откако ќе ги имаме игрите што сакаме да ги инсталираме за одредена конзола за игри, пристапуваме преку Самба до папката на наведената конзола за игри и ја додаваме играта. Откако играта е вметната во соодветната папка, ние само треба да го рестартираме нашиот Raspberry Pi за да може да ја открие и на тој начин да можеме да започнеме да играме.

Како последен детал, кажете ми дека ако користиме една од најновите верзии на RetroPie со целосна безбедност, нема да мораме да ги инсталираме контролите бидејќи оперативниот систем веќе ги содржи потребните драјвери за конзолата да ги открие. Треба само да ги поврземе и да ја рестартираме таблата. Друга точка да се има предвид, во случај да сакаме да играме на многу пофлуиден начин, одете да ја оверклокувате матичната плоча. За ова влегуваме во менито raspi-config. За извршување и оваа конфигурација, целосно опционална, мора да напишеме во терминал:

sudo raspi-config

како да се оверклокува малина Пи

Откако ќе се изврши оваа нарачка, треба да се појави прозорец каде што ќе ја избереме опцијата 'оверклок'и, во оваа нова, опција Средно 900 MHz.

Како што реков, оваа финална конфигурација е целосно опционална и мора да земете во предвид неколку работи бидејќи, исто како што интерфејсот ќе биде многу пофлуиден, ние го форсираме процесорот така ќе стане потопло, нешто што може да предизвика да се стопи, ако не користиме ладилници способни да ја намалиме нејзината температура поддржана од вентилатор.

Повеќе информации: програмергозум


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.