LCD екрани и Arduino

Контролер Hitachi HD44780 со LCD екран за Arduino

Проектите поврзани со Arduino се многу популарни и, како што се случи со Raspberry Pi, тој е еден од најкористените бесплатни хардверски проекти меѓу компаниите. Затоа ќе разговараме една од најпопуларните комбинации меѓу корисниците на Arduino: LCD + Arduino.

ЛЦД-дисплејот е сè поекономичен и подостапен додаток, што ја прави одлична опција да ја придружуваме нашата табла Arduino. Но Може ли ЛЦД-екран да се користи со нашата табла Arduino? Кои проекти можат да се користат со LCD и Arduino, дали вреди да се користи оваа комбинација?

Што е ЛЦД?

Корисниците на почетниците не се свесни за што означува ЛЦД, иако тоа ќе го виделе повеќе од еднаш во текот на животот. ЛЦД се залага за дисплеј со течни кристали или што се појавува со дисплеј со течни кристали. Мал или голем екран што многумина од нас го познаваат во разни уреди како што се алармни часовници, екрани на часовници, калкулатори и сл ... Бескрајни електронски уреди кои се прошируваат благодарение на комбинацијата на LCD + Arduino и Free Hardware.

ЛЦД-екран на печатач со употреба на Arduino Mega

ЛЦД-екраните се компатибилни со кој било бесплатен хардвер, вклучително и табли на Arduino Project, иако тие бараат плочите да имаат одредени приклучоци или пинови за да се направи врската помеѓу електронската плоча и ЛЦД-екранот.

А приори, нема никаква пречка да се користат различни големини на ЛЦД-екранот. Со други зборови, истата табла Arduino може да користи 5-инчен, 20 ”LCD екран или 5 × 2 големина на знак, за да зборува за мала големина. Но, мора да бидеме свесни за тоа Таблата Arduino не е иста како графичка картичка или матична плоча, така што пораката што ќе се прикажува на екранот нема да работи исто на мал екран како на голем екран, се додека е иста табла Arduino.

Поврзана статија:
Започнување со Arduino: кои табли и комплети можат да бидат поинтересни за почеток

Пиновите што ќе ни бидат потребни на таблата Arduino за да се поврземе со ЛЦД-екран ќе бидат следниве:

 • GND и VCC
 • контраст
 • RS
 • RW
 • En
 • Пинови Д0 до Д7
 • Два пина за позадинско осветлување

Ако имате доволно пинови и иглички компатибилни со горенаведеното, ЛЦД-екранот ќе работи совршено со таблата Arduino. Затоа, секогаш е препорачливо да ги проверувате пиновите на двата уреди за да бидете сигурни дека врската постои. Во секој случај, ретко се случува таблата Arduino да не може да се поврзе со LCD дисплеј и во случај на таква ситуација, на пазарот има различни LCD модули кои се лесно поврзани со Arduino и чија цена е доста прифатлива.

Кои типови на LCD екрани се таму?

Во моментов наоѓаме три вида на LCD екрани на пазарот:

 • Линии LCD.
 • LCD по поени.
 • OLED дисплеј.
 • Лед екран.
 • TFT-дисплеј.

El LCD-линијата е вид на екран што прикажува информации преку линии. Информациите се ставаат во редови и не можеме да излеземе од таа рамка. Овој тип на ЛЦД е најкористен, економичен и добро познат, но исто така е и тип на LCD што дава помалку репродукција, бидејќи тоа само покажува одредени информации и обично е само текст.

El точка LCD Работи скоро исто како и претходниот тип на LCD, но за разлика од претходниот, во lcd по поени имаме матрица на поени. Така, во овој тип на LCD може да ги поставиме текстот, па дури и сликите каде било на LCD екранот. Што повеќе можеме да имаме неколку големини на фонт во рамките на истиот LCD екран, нешто што не се случува во LCD дисплејот на линии, чија големина мора секогаш да биде иста.

El OLED дисплеј За многумина е еден вид приказ на сопствените, додека за другите е во рамките на типовите LCD. OLED дисплејот е екран што ни покажува информации, но неговата конструкција е различна од онаа на ЛЦД-екранот од тогаш за креирање користи водени диоди со органски компоненти. За разлика од претходните типови, OLED дисплеите нудат поголема резолуција, боја и помала потрошувачка на енергија. Како компјутерски монитори или точка-LCD, OLED-екраните ја користат матрицата на точки или пиксели (бидејќи можеме да користиме неколку бои на истиот дисплеј) за прикажување содржина.

El LED или ЛЦД-дисплеј е сличен на OLED-дисплејот, но LED диодите не содржат органски елементи. Неговата изведба не е висока како OLED дисплејот, но нуди поголема резолуција од точниот LCD екран и нуди боја.

El TFT-дисплејот е најновиот тип на LCD што постои на пазарот. Можеме да кажеме дека TFT дисплејот користи пиксели како компјутерски монитори или телевизори и дека можеме да емитуваме секаков вид на информации преку овие екрани. Неговата потрошувачка на енергија е поголема од кој било од претходните типови, па затоа се користат мали димензии. Големината на овие дисплеи се мери во инчи за разлика од некои други типови на дисплеи. Тие се мерат со знаци или со ширина на екранот.

Кои модели се најпопуларни?

Благодарение на мрежната трговија можеме да најдеме безброј модели на LCD дисплеи, но само неколку се најпопуларни. Оваа популарност се должи на нејзиното лесно стекнување, нејзината цена, перформансите или едноставно нејзиниот квалитет.. Тука зборуваме за овие модели:

LCD 5110 LCD

LCD 5110 LCD екран за Arduino

Овој дисплеј доаѓа од старите мобилни телефони Nokia 5110. ЛЦД-то на овие мобилни телефони го надмина мобилниот и компанијата продолжи да го продава овој дисплеј за сопствена употреба. Екранот е монохроматски и е од типот Lineas LCD. Екранот Nokia 5110 нуди 48 редови и 84 колони. Неговата моќ е таква што нуди можност за прегледување на слики, иако не ефикасно. Неговите перформанси се многу добри иако ќе треба да користиме позадинско осветлување за да можеме правилно да го прегледаме екранот, генерално, тоа е обично придружено со ова осветлување, иако може да има модули на кои им недостасува оваа функција. На екранот се користи драјвер за Philips PCD8544. ЛЦД-екранот Nokia 5110 може да се најде на продавници за 1,8 евра.

ЛЦД Хитачи HD44780

Контролер Hitachi HD44780 со LCD екран за Arduino

Модулот ЛЦД Хитачи HD44780 Тоа е модул креиран од производителот Хитачи. LCD панелот е монохроматски и е од типот на линија. Можеме да најдеме модел со 2 реда од по 16 карактери и друг модел со 4 реда од по 20 карактери. Обично го наоѓаме LCD-дисплејот Hitachi HD44780 во која било продавница, но исто така може да се случи да го најдеме само контролерот Hitachi HD44780 без екран, цената може да ни помогне во оваа ситуација, екран плус контролер за 1,70 евра и само возачот од 0,6 евра.

I2C OLED ЛЦД

ЛЦД-екран Arduino D20 за Arduino

Овој LCD дисплеј е од типот OLED. I2C OLED LCD е монохроматски OLED екран со големина од еден инч кој се поврзува со Arduino преку протоколот I2C, овој протокол користи двонасочна магистрала што ни овозможува да заштедуваме пинови, да бидат неопходни четири пина пред неопходните претходно споменати. Драјверот за овој ЛЦД-екран е општ, така што можеме да користиме бесплатни библиотеки за негова употреба. Цената на овој модел не е толку ефтина како претходните модели, но ако е прифатлива за многу корисници, можеме најдете за 10 евра единицата.

ЛЦД со е-мастило

ЛЦД-екран со мастило за Arduino

ЛЦД-екранот Е-мастило користи електронско мастило за прикажување на информации. Како и останатите модели, го користи протоколот I2C за комуникација со Arduino. Екраните се од типот TFT, но користат електронско мастило што ја прави потрошувачката значително помала, но без губење на резолуцијата. Иако нема екрани во боја (во моментот), сите се во црна и сива скала.

Како aубопитност за овој модел на LCD екрани, мора да кажеме дека цената и големината се обединети. Ние можеме најдете различни големини и колку е поголема големината, толку е поскап екранот. Така, е-мастила 1 или 2,5 инчни екрани Тие имаат цена од 25 евра по единица. Панели со поголема големина може да достигнат 1.000 евра по единица.

Како да поврзете ЛЦД-екран со Arduino?

Врската помеѓу ЛЦД-екранот и Ардуино е многу едноставна. Во принцип мора да ги следиме пиновите споменати погоре и да ги поврземе со таблата Arduino. Дијаграмот за поврзување ќе биде следниот:

Шематски приказ за поврзување на ЛЦД-екран и Arduino

Но, тоа не е единственото што треба да го земеме предвид за да го поврземе LCD-екранот со Arduino. Што повеќе Мораме да користиме библиотека што ќе ни помогне да и дадеме на програмата дека ќе го создадеме потребниот код за да работи правилно со екранот. Оваа книжарница се вика LiquidCrystal.h и може да се добие бесплатно преку официјалната веб-страница на Arduino. Оваа библиотека мора да се користи како и останатите библиотеки, повикувајќи се на почетокот на кодот како што следува:

#include <LiquidCrystal.h>

Едноставен и брз начин за работа на таблата Arduino со LCD екран.

Дали е препорачливо да се користи ЛЦД-екран за нашиот проект?

Продолжувајќи со горенаведеното, мора да се запрашаме дали е навистина погодно да имаме ЛЦД-екран и Ардуино за наш личен проект или проект. Лично, мислам дека за одредени проекти тоа е потребно, а за останатите е нешто повеќе лично отколку што е потребно. На пример, можеме да зборуваме за најновите модели на 3Д принтери, модели кои во некои случаи додаваат само ЛЦД-дисплеј и ништо друго, но цената на моделот е значително поскапа.

Во овие случаи, мислам дека не е потребно да се користи ЛЦД-дисплеј, но тоа не е случај во одредени проекти каде ЛЦД-дисплејот е многу важен. Примери за второто се проекти како што се часовници, конзола за игри или едноставно GPS локатор. Проекти што треба да имате графички интерфејс за ефикасно функционирање. Она што го велиме можеби е глупаво, особено за најстручните корисници, но секоја компонента може да го направи секој проект поскап, па дури и да го направи неиздржан. Оттука, важно е да се процени дали нашиот проект треба да има ЛЦД-екран или не.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

Тест по англиски јазикТест каталонскишпански квиз