Најдобри емулатори за малина Пи

Ретро емулатори од малина Пи

Постојат многу fansубители на ретро или класични игри. Гејмерите кои живееле во златното доба на митските видео-конзоли како што се „Атари“ или аркадни бартоп игри од аркади и решетки, или кои управувале со историски компјутери како „Комодор64“, „Спектрум“ и сл., Сигурно ќе продолжат да ја користат грешката . емулатори за да ги оживеат овие легендарни видео игри.

Дури и ако не сте живееле во тие времиња, но сте страствени за дигиталната забава, треба да знаете дека со Raspberry Pi можете да создадете соба за игри, домашна аркада и многу ефтино. Дури и да сте производител и ви се допаѓа сам, можете да направите интересни случаи за да ги симулирате овие компјутери, конзоли или машини од минатото ...

Хардвер: Малината Пи ја револуционизира индустријата за ретро игри

Raspberry Pi 4

Малината Пи пристигна за револуција во секторот на едукација, сам, а исто така и на ретро игри. Со овој мал SBC можете да соберете една или повеќе ретро-машини за игри на многу едноставен начин. Некои од јаките страни на Pi во споредба со конвенционалните компјутери се:

 • Ефтина цена: Raspberry Pi е ефтин, за нешто повеќе од 30 € можете да купите една од овие плочи, а за малку повеќе можете да купите и други додатоци како што се SD картичката каде што можете да го зачувате оперативниот систем што ќе го инсталирате и емулаторите, видео игрите, програмите итн. Постојат дури и многу комплетни комплети што можете да ги купите ефтино и кои веќе вклучуваат сè што ви треба за да ја создадете вашата машина за pinball, домашна аркадна машина или ретро конзола ...
  • Малина Пи 4 Модел Б - B07TD42S27
  • Малина Пи 3 Модел Б - B01CD5VC92
  • Комплет комплет малина Пи - B07ZV9C6QF
  • Аркадна машина за реплика на BarTop со Pi - B0813WHVMK
 • JAMMA и достапни драјвери: на пазарот, исто така, ќе најдете голем број контролери кои ги имитираат оние на конзолите од минатото, како што се NES на Nintendo, или футроли и комплети кои ви овозможуваат да создадете преносна конзола на многу едноставен начин. Нивната цена е прилично ефтина и лесно се собираат благодарение на GPIO-те на Pi за други проекти кои можат да ви помогнат да го завршите системот на видео игри.
  • Игри на игри GamePad за Pi - B07TB3JTM2
  • Комплет за џоистици и копчиња за аркадна машина со Pi - B07315PX4F
  • iNNEXT ретро контролер тип Nintendo64 за Pi - B075SYJTF7
  • iNNEXT 2 Класични SNES контролери за Pi - B01EA7MVTQ
  • EG СТАРТ комплет за аркадни џојстици и копчиња - B07B66W25M
  • EG ЗАПОЧНУВА 2 комплет за аркадни џојстици и копчиња - B01N43N0JB
 • Екрани за избор: екранот, иако старите CRT не се достапни, е исто така уште еден елемент што можете да го купите ефтино и да ги изберете димензиите што треба да ги има. Постојат и екрани на допир специјално дизајнирани за Raspi, иако тој за емулатори и ретро игри не е најсоодветен. Подобро е да користите еден од IPS LCD екраните што ги продаваат за овој SBC. Или дури и поврзете ја плочата за готвење со ТВ или монитор во дневна соба, во зависност од конечниот резултат што сакате да го добиете.
  • 4.3 ”Модник за приказ на малина Пи TFT - B07FD94BQW
  • 3.5 ”екран на допир за Raspberry PI - B07Y19QQK8
 • Модуларност и флексибилност: покрај сите горенаведени, можете да изберете што сакате да додадете на вашата забавна машина, видот на куќиштето што сакате да го поставите на неа (испечатете го во 3Д, направете го од дрво или други материјали, насликајте го, купете го веќе направен,…), изберете ги димензиите на екранот, видот на контролите што ќе ги користите, итн.
  • Ретро кутија што симулира Nintendo NES конзола за Pi - B0787SZXMF
  • Waveshare капа за Pi за создавање преносна конзола - B07G57BC3R
  • Комплет за споделување бранови за да креирате ваш сопствен GamePi - B07XHQMNPC
  • Waveshare капа за преносна конзола Pi - B07PHZ1QNZ

И тоа без да заборавиш дека можеш комбинирајте ја моќноста на малина Пи со други проекти бесплатен хардвер како Arduino, како и мноштво капи, дополнителни гаџети, итн.

Софтвер: емулатори

емулатори на ретро игри

Освен хардверот, исто така потребен ви е софтвер за да можете да ги извршувате видеоигрите ретро на вашата малина Пи, бидејќи многу од тие класични игри се создадени за платформи и машини многу различни од архитектурата Пи. За тоа ви требаат емулаторите прецизно.

Вие не треба да мешате што е емулатор и симулатор. Тие не се иста работа, како и слојот за компатибилност. На пример, во реалниот свет имате неколку примери на сите овие категории, како што се QEMU како емулатор, видео играта F1 2017 како симулатор за колички и WINE како слој за компатибилност.

Un симулатор Тоа е систем имплементиран во хардвер или софтвер кој е едноставно посветен на пресоздавање на околина или репродукција на однесување на вистински систем. Нешто што нема многу врска со емулаторот, бидејќи емулаторот е софтверска имплементација со која се обидува видео играта или програмата да помисли дека работи на одредена платформа.

Мислам емулаторите имплементираат хардвер и оперативен систем на машината што имаат намера да ја имитираат за да може да се изврши природниот софтвер за оваа платформа на реалниот хардвер и систем. На пример, хардверот и системот што се наоѓаат во „Атари 2600“ или „Спектар“, немаат многу врска со хардверот „Raspberry Pi“ заснован на АРМ.

Наместо тоа, со овие емулатори се генерира слој што „Преведете“ ги упатствата и повиците до системот неопходен за извршување на играта за да може да се извршува на вашиот Pi како да е природна машина. За тоа, емулаторот треба да го пресоздаде однесувањето на процесорот, меморијата, I / O, итн., На конзолата, компјутерот или аркадната машина.

Најдобри емулатори за малина Пи

Меѓу емулаторите што постојат за Raspberry Pi и со кои можете да извршувате видео игри и ROM-ови што ги преземате, тие можат да се истакнат некои многу интересни како:

RetroPie

RetroPie

Тоа е една од омилени целосни системи за loversубителите на ретро игри. Компатибилен е со Raspberry Pi, Odroid и други платформи. Се базира на Raspbian и гради комплетна станица за емулација за да можете без напор да уживате во омилените игри, сето тоа веќе го имате вклучено и со широк спектар на алатки за конфигурација и прилагодување.

Ако се прашувате за поддржани емулатори, имате Amiga, Amstrad CPC, Apple II, Atari 2600, Atari 5200, Atari 7800, Atari Jaguar, Atari Lynx, Atari ST, Atari STE, Atari TT, Atari Falcon, Commodore 64, Commodore VIC-20, Commodore PET, Dragon 32, FinalBurn Neo, Famicom, GameCube, Game Gear, Game Boy, Game Boy Advance, Game Boy Boy, Macintosh, MAME, Sega SD, MegaDrive, NeoGeo, NeoGeo Pocket, Nintendo 64, Nintendo DS, NES, SNES, DOS, PlayStation Јас, PlayStation 2, PSP, Sega 32X, Nintendo Wii, ZX-81, ZX Spectrum, итн.

RetroPie

Lakka

Lakka

Lakka Тоа е комплетен оперативен систем кој вклучува сè што ви треба за ретро игри и што е компатибилен со таблата Raspberry Pi. Оваа лесна дистрибуција на Linux има едноставен и пријателски интерфејс и е брз. Меѓу емулаторите во кои можете да уживате се оние на Sega, Nintendo NES, SNES, Game Boy, PlayStation, PSP, Atari 7800, Atari 2600, Jaguar and Lynx, Game Boy Advance, Game Boy Color, MegaDrive, NeoGeo, Nintendo 3DS, Nintendo 64, Nintendo DS, итн.

Lakka

RecalBox

Рекалбокс

RecalBox Тоа е комплетен систем така што имате одличен мултимедијален и забавен центар сè во едно. Тоа е интересна алтернатива на претходните, бидејќи покрај околината со емулатори за видео игри, вклучува и целосен систем за имплементација на медијацентар. Затоа, идеално е ако сакате да го поврзете вашиот Raspberry Pi со телевизорот во вашата дневна соба.

Помеѓу лемулаторите што веќе ги вклучува Стандардно, ќе можете да уживате во ретро игри за NES, SuperNintendo, Master System, PlayStation 1, Genesis, GameBoy, Game Boy Advance, Atari 7800, Game Boy Color, Atari 2600, Sega SG1000, Nintendo 64, Sega 32X, Sega CD, Lynx, NeoGeo, NeoGeo Pocket Color, Amstrad CPC, Sinclair ZX81, Atari ST, Sinclair ZX Spectrum, DreamCast, PSP, Commodore 64 итн.

RecalBox

Батоцера

Батоцера

Батоцера е проект што спроведува оперативен систем специјализиран за ретроградирање. Компатибилен е со Raspberry Pi и исто така со други слични SBC како Одрод.

Овој комплетен систем се интегрира голем број на емулатори, што ја прави добра целосна алтернатива на претходните две. Тоа ќе ви овозможи да извршувате ретро игри од Nintendo 3DS, Commodore Amiga, Amiga CD32, Amiga CDTV, Amstrad CPC, Apple II, Atari (2600, 5200, 7800, 800, ST, Lynx, Jaguar,), Atomiswave, Commodore 128, Commodore VIC- 20, Commodore 64, DOS, Sega DreamCast, Nintendo Game Cube, Gambe Boy, Game Boy Advance, Game Boy Boy, Sega Game Gear, Amstrad GX4000, MAME, Sega Megadrive, Nintendo 64, Nintendo DS, NeoGeo, NES, PlayStation 2, Sony PSP, PlayStation 1, SNES, ZXSpectrum, Nintendo Wii итн.

Батоцера

DOSBox

DOSBox

Е едноставен емулатор за оперативни системи MS-DOS за да можете да ги вратите извршните функции на класичните програми и видео игрите на оваа платформа. Инсталиран е како и секој друг пакет од складиштата на вашата дистрибуција за Pi. Откако ќе се инсталира, лесен е за употреба и со неколку едноставни команди можете да го стартувате мајчиниот софтвер на оваа стара платформа.

DOSBox

Претерувај

Претерувај

Претерувај е уште еден емулатор на софтвер Eltechs создаден за да може да работи софтвер како што се видео игри на платформи засновани на x86. Тоа е платен проект, но ви овозможува нешто поудобно и едноставно отколку да користите QEMU за да стартувате софтвер што не е составен за ARM на SoC на Raspberry Pi.

Претерувај

Гнгео

ГНГЕО

Тоа е имплементација со отворен извор за Linux што ќе ви овозможи да уживате во зависностите и бројните видео игри на познатиот NeoGeo. Лесно се инсталира и можете брзо да уживате во содржината. Со наслови како Mega Slug, SpinMaster, Blue's Journey, Street Hoop, Blazing Star, NAM-1975, Art of Fighting 2, итн.

Гнгео

ZXBaremulator

ZXBaremulator

Заедно со Комодор, друга е и митската платформа познатиот Спектар. Ако сакате да му дадете втор живот на видео игрите за овој историски тим, можете да го користите емулаторот ZXBaremulator кој ви носи комплетен емулатор од голи метали (програма на која не му треба оперативен систем за работа) за Raspberry Pi. Тој го имитира Zilog Z80 и архитектурата на овие машини за да биде компатибилен со ZX Spectrum 48K, 128K и + 2A.

ZXBaremulator

VICE (разноврсен емулатор на комодор)

ПОИМ

VICE или Combian64 Тој е еден од најуспешните емулатори, бидејќи може да работи на повеќе платформи, вклучувајќи го и вашиот Raspberry Pi за да имплементира комплетен емулатор за познатите C64, C64DTV, C128, VIC20 и сите миленичиња, како и PLUS4 и CBM-II. Доколку сакате да го оживеете софтверот на оваа платформа и нејзините видео игри, ќе ви се допадне овој емулатор ...

ПОИМ

Stella

Stella

Тоа е друга алатка што можете да ја инсталирате на вашата Raspbian за Raspberry Pi со управувачот со пакети. Откако ќе се инсталира, користејќи ја конзолата, можете да извршувате ROM-ови на едноставен начин, иако немајќи GUI, може да биде нешто покомплицирано или помалку привлечно за почетниците.

Stella

Атари ++

Атари ++

Друг емулатор за Атари што го имате на располагање е проектот Атари ++. Во овој случај, тоа е проект базиран на Unix и има за цел да ви донесе конзоли како што се Atari 400, 400XL, 800, 800XL, 130XE или 5200. Покрај тоа, тој самостојно се конфигурира за да го состави за вашата платформа, обезбедувајќи ви голем број функции.

Атари ++

RetroArch

RetroArch

Сепак, тоа е уште еден кул емулатор кој работи и на Raspberry Pi не се препорачува за почетници. Потребно ви е поставување и низа чекори што можат да бидат малку комплицирани за неискусните.

Проектот произлегува како Libretro API, предност за емулатори и ретро игри со кои ќе ви овозможи да ги извршувате овие видео игри ...

RetroArch

 

Други ресурси

Напуштање на софтвер

Ако сакате преземете видеоигри, постојат неколку интересни веб-страници за кои треба да бидете свесни. Имајте на ум дека емулаторите се целосно легални, но методот за тоа како да ги добиете ROM-ите за видео игри не може да биде важен. Некои игри може да се најдат бесплатни, други наместо тоа, ќе треба да платите за нив или да ги направите пиратски. Но, ова е ваша одговорност, бидејќи HardLibre не охрабрува пиратерија на кој било вид софтвер.

Меѓу некои веб-страници каде да ги најдете овие типови на ROM-ови и извршни видео игри, Ве советувам да го разгледате следново:

Се надевам со целиот овој материјал може да имате доволно за вашата идна машина за ретро видео игри ...


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   ФЛИПЕРАМА dijo

  Одлично упатство, гледав аркаден мебел, упатства и компоненти за да направам аркадна машина и самиот, но најдов компанија што ги произведува и многу поскапо ми е да го купам од нив. Препорачувам ако ви се случи вам како мене, да купите аркадни машини што ги носат сите и ако најдете добар производител, да го имате за многу добра цена и многу добар квалитет. Јас ги купив моите во MERCAPIXELS и ги препорачувам 100%. Ви ја оставам врската во случај да сакате да погледнете, тие имаат одлични машини по брутална цена. http://www.mercapixels.com