Raspberry Pi vs NAS сервери: С Everything што треба да знаете

Raspberry Pi vs NAS сервери

Ако мислите на користете NAS сервери, тогаш треба да знаете дека имате неколку опции на вашите прсти. Од користење на Raspberry Pi со некој медиум за складирање, било да е тоа самата SD картичка или надворешна USB меморија, конфигурирана да служи како услуга за мрежно складирање, до користење услуга за облачно складирање од давател, како што е еластичен хостинг од Webempresa, преку хардвер Решенија на НАС.

Како веб сервер, Сервери на НАС тие можат да бидат најкорисни во денешно време Или да складирате податоци до кои можете да пристапите од каде било, во кое било време, да ги користите за бекап или резервни копии, како што е сопственото мултимедијално складирање и многу повеќе. Разновидноста е максимална, но треба да научите повеќе за постојните решенија за да можете да го изберете најдоброто за вашите потреби ...

Што е сервер?

што е сервер

Важно е да се знае што е сервер Така знаете дека не сите се во големи центри за податоци, но исто така можете да го имплементирате на вашиот компјутер, на вашиот Raspberry Pi, па дури и на мобилен уред.

Во компјутерите, серверот не е ништо повеќе од компјутербез оглед на нејзината големина и моќ. Овој компјутер ќе се состои од основните делови на секоја опрема, како и оперативен систем и софтвер што служи за да обезбеди услуга (оттука и нејзиното име). На пример, можете да имате посветени NAS -сервери за мрежно складирање, веб -сервери на страници -домаќини, сервери за автентикација итн.

Без оглед на услугата што ја нуди серверот, ќе има други уреди што ќе се поврзат со него за да имаат корист од услугата што ја обезбедуваат (модел сервер-клиент). Овие други уреди се познати како клиенти и исто така можат да бидат од паметен телефон, паметен телевизор, компјутер, итн.

Како да распоредите сервери

модел на сервер за клиенти

Моделот клиент-сервер е едноставен концепт, во кој серверот секогаш ќе чека клиентот или клиентите да поднесат барање. Но, рече серверот може да се имплементира на различни начини:

 • Дели: обично се однесува на хостинг или веб -хостинг што се споделува. Односно, каде што се хостирани неколку веб -страници и кои обично се во сопственост на различни сопственици. Односно, хардверот на серверот (RAM меморија, процесор, складирање и пропусен опсег) е споделен.
  • Предност: тие обично се поевтини кога се споделуваат со други. Не ви треба високо техничко знаење, лесно е да започнете.
  • Недостатоци: не е толку разноврсна и за одредени апликации може да се пропушти недостаток на контрола. Да се ​​делат, придобивките можеби не се најдобри.
  • Што за? Тие можат да бидат одлични за почетни блогови или веб-страници со помалку од 30.000 посети месечно. Дури и за портали за мали бизниси.
 • VPS (Виртуелен приватен сервер): стануваат с and попопуларни. Во суштина, тоа е „фрагментиран“ компјутер во разни виртуелни сервери. Тоа е, физичка машина чии ресурси се дистрибуираат помеѓу неколку виртуелни машини. Тоа ги остава меѓу споделеното и посветеното. Односно, секој корисник може да има оперативен систем за себе и ресурси (vCPU, vRAM, складирање, мрежа) што нема да мора да ги сподели со никого, можејќи да управува со VPS како да е посветен.
  • Предност: обезбедуваат стабилност и приспособливост. Haveе имате root пристап до серверот (до вашиот заговор). Можете да инсталирате или деинсталирате кој било софтвер што го сакате. Во однос на трошоците, тие се поевтини од посветените.
  • Недостатоци: управувањето, крпењето и безбедноста ќе бидат ваша одговорност. Ако се појават проблеми, исто така ќе треба да ги решите, така што ви треба техничко знаење поголемо од тоа споделено. И покрај тоа што е повеќе разноврсна од заедничката, таа продолжува да има одредени ограничувања во споредба со посветената.
  • Што за? Одлично за мали и средни компании кои сакаат да бидат домаќини на нивната веб-страница или услуги.
 • Посветен: во нив ќе имате контрола врз околината, без „досадни соседи“. Тоа значи дека ќе ја имате машината за вас, да бидете во можност да управувате со неа како што сакате и да ја изградите инфраструктурата што ви треба.
  • Предност: многу прилагодлив, целосен пристап и контрола над серверот, гарантира достапност на сите ресурси за вас, ја подобрува приватноста и безбедноста, стабилни и предвидливи перформанси.
  • Недостатоци: тие се поскапи и ќе бараат технички ресурси за да управуваат со нив. Ним им треба редовно одржување.
  • Што за? Идеален за веб -апликации, страници за е -трговија и услуги што ќе имаат голем сообраќај.
 • Пропио: претходните сите беа сервери обезбедени од компанија за облак. Сепак, можете исто така да имате свој сервер. Ова може да има големи придобивки, бидејќи вие ќе бидете сопственик на хардверот, максимизирајќи ја приватноста и безбедноста на вашите податоци. За да имате сопствен сервер, може да се направи, како што споменав претходно, со користење на кој било компјутер, мобилен уред, па дури и Raspberry Pi. Се разбира, ако ви треба нешто помоќно од тоа, треба да купите сервери како што се оние што ги даваат фирмите како HPE, Dell, Cisco, Lenovo, итн., За да креирате сопствен „центар за податоци“, без оглед на големината ...
  • Предност: ќе бидете сопственик на серверот, така што ќе имате целосна контрола. Дури и при скалирање или замена на хардверските компоненти.
  • Недостатоци: ќе мора да се грижите за сите непријатности што може да се појават, поправки, одржување итн. Покрај тоа, ова има зголемување на трошоците, и купување на потребниот хардвер и лиценци, како и потрошувачката на електрична енергија што може да ја има машината, и плаќање на IPS ако ви треба побрз широкопојасен интернет.
  • Што за? Може да биде корисно за организации, компании и влади на кои им е потребна целосна контрола на податоците, или за корисници кои сакаат да постават нешто многу специфично и да не ги остават своите податоци во рацете на другите.

Може да има варијанти во овие, особено за услугите и капацитетите што ги даваат некои тековни провајдери, како што се управувани услуги за да не мора да се грижите за ништо, безбедносни решенија, едноставни инсталатери за инсталирање оперативни системи или софтвер без знаење итн.

Видови сервери

Типови на сервери на NAS

Во претходниот дел, можевте да ги знаете начините за имплементација на сервер, меѓутоа, тие исто така можат да бидат каталогизирани во зависност од видот на услугата позајмен:

 • Веб сервери: Овој тип на сервер е многу популарен. Неговата функција е да хостира и организира веб -страници, така што клиентите, со веб -прелистувачи или роботи, можат да пристапат до нив преку протоколи како што се HTTP / HTTPS.
 • Сервери за датотеки: оние што се користат за зачувување на податоците за клиентите за да можат да се прикачат или преземат преку мрежата. Во овие сервери има многу видови, како што се NAS сервери, FTP / SFTP сервери, SMB, NFS, итн.
 • Сервери за е -пошта: услугите што ги обезбедуваат е да имплементираат протоколи за е -пошта за да можат клиентите да комуницираат, примаат или испраќаат пораки. Ова се постигнува преку софтвер за имплементација на протоколи како што се SMTP, IMAP или POP.
 • Сервери за бази на податоциИако може да се каталогизираат во датотеки, овој тип ги чува информациите на хиерархиски и уреден начин во база на податоци. Некои софтвери за имплементација на база на податоци се PostgreSQL, MySQL, MariaDB, итн.
 • Сервер за игри: е услуга специјално посветена на обезбедување на она што е неопходно за клиентите (гејмерите) да можат да играат во режим на мултиплеер преку Интернет.
 • Прокси-сервер: служи како комуникациски интерфејс во мрежи. Тие дејствуваат како посредник и можат да се користат за филтрирање на сообраќајот, контрола на пропусниот опсег, споделување на оптоварување, кеширање, анонимизација итн.
 • Серверот DNS: неговата цел е да обезбеди услуга за решавање на име на домен. Односно, за да не мора да се сеќавате на IP адресата на серверот до кој сакате да пристапите, нешто досадно и не многу интуитивно, ќе треба да го користите само името на домаќинот (домен и TLD), како што се www. пример, es , и серверот DNS ќе ја бара својата база на податоци за IP адресата што одговара на тоа име на домен за да овозможи пристап.
 • Сервери за автентикација: тие служат за обезбедување услуги за пристап до одредени системи. Тие обично се состојат од база на податоци со ингеренциите на клиентите и. Пример за ова е LDAP.
 • OtrosПостојат и други, покрај тоа, многу хостинг услуги нудат комбинација од неколку од овие. На пример, постојат сместувања што ви даваат бази на податоци, е -пошта, итн.

Сервери на НАС: с everything што треба да знаете

NAS сервери

На НАС (мрежно прикачено складирање) сервери тие се уреди за складирање прикачени на мрежа. Со ова можете да имате средство за сместување податоци и да ги имате на располагање во секое време. Овој тип на сервер може да се имплементира со користење на софтвер на многу уреди, како што се компјутер, мобилен уред, Raspberry Pi, плаќање за услуга за складирање во облак, па дури и купување на свој NAS (на што ќе се фокусирам во овој дел ).

Овие сервери на NAS исто така ќе имаат свој процесор, RAM меморија, складирање (SSD или HDD), I / O систем и ваш сопствен оперативен систем. Покрај тоа, на пазарот можете да најдете некои фокусирани на домашни корисници, а други за деловни средини со поголем капацитет и перформанси.

El функционирање од овие сервери е лесно да се разбере:

 • систем: НАС серверите имаат хардвер и оперативен систем што ќе ги извршува сите функции транспарентно за клиентот. Тоа е, кога клиентот ќе одлучи да испрати, избрише или преземе податоци, тој ќе се погрижи за сите потребни чекори за ова, нудејќи едноставен интерфејс на клиентот.
 • складирање: можете да ги најдете со различни слотови. Во секој од слотовите можете да вметнете медиум за складирање за да го зголемите неговиот капацитет, било да е тоа HDD или SSD. Компатибилните хард дискови се точно идентични со оние што ги користите на вашиот конвенционален компјутер. Сепак, постојат специфични серии за NAS, како што се Western Digital Red Series или Seagate IronWolf. Ако сакате деловна палета, ги имате и WD Ultrastar и Seagate EXOS.
 • Црвена: Се разбира, за да биде достапен од клиентите, мора да биде поврзан на мрежата. Или преку кабелска врска Етернет или безжична технологија.

Што можам да направам со НАС?

 

NAS сервери

Имањето сервери на NAS ви овозможува да имате свој „облак“ за приватно складирање, што може да има големи придобивки. Помеѓу опремен апликации се:

 • Како медиум за чување мрежа: можете да го користите за да зачувате с everything што ви треба, на пример, зачувајте ги вашите фотографии од вашиот мобилен уред, користете ги како онлајн галерија на мултимедијални датотеки, ваша сопствена услуга за стриминг слична на Netflix, која ги одржува вашите омилени филмови и серии (Plex може да управува со ова , Kodi,…), Итн.
 • Бакуп: ќе можете да направите резервни копии на вашите системи на вашиот NAS на едноставен начин. На овој начин секогаш ќе имате резервна копија на вашите прсти и ќе гарантирате дека вашите податоци се на познат сервер.
 • удел: можете да го користите за споделување на сите видови датотеки со вашите пријатели и семејство, или со кого сакате. Поставете само она што сакате да го споделите и можете да му дадете пристап до други клиенти за да можат да пристапат или да го преземат.
 • хостинг: исто така можете да го користите како веб -домаќин за да ја зачувате вашата страница таму. Сепак, имајте на ум дека серверите на NAS ќе бидат ограничени на пропусниот опсег на вашата мрежа. Тоа е, ако немате брза линија, а другите пристапуваат до НАС, ќе видите значителни падови на перформансите. Со оптички влакна ова е значително подобрено.
 • Otros: Постојат и сервери на NAS кои можат да послужат како FTP сервер, да бидат домаќини на база на податоци, а некои дури вклучуваат и функции за VPN.

Како да ги изберете најдобрите сервери на NAS?

NAS сервери

Кога купувате сопствени NAS сервери, треба да внимавате на одредени технички карактеристики За да бидете сигурни дека сте направиле добра набавка:

 • хардвер- Важно е да имате процесор со добри перформанси и пристојна количина RAM меморија за поголема агилност. Колку е мазна оваа услуга ќе зависи од ова, иако с everything ќе зависи малку од вашите специфични потреби.
 • Заливи / складирање: обрнете внимание на бројот и видот на заливите (2.5 ″, 3.5 ″,…) што интерфејсот веќе ги има (SATA, M.2,…). Некои сервери на NAS поддржуваат инсталирање на поголем број хард дискови за да го зголемат капацитетот (1TB, 2TB, 4TB, 8TB, 16TB, 32TB,…). Има и такви со можност за конфигурирање на RAID системи за вишок на податоци. И запомнете дека е важно да се одлучите за хард дискови специфични за NAS, кои се оптимизирани за да поддржуваат поголеми оптоварувања и време на работа:
 • Мрежна врска: друг фактор што треба да се земе предвид за да се поврзе вашиот сервер со клиенти на најдобар можен начин.
 • Оперативен систем и апликации: секој производител обично обезбедува сопствен систем и серија комерцијални апликации и функции. Општо земено, начинот на кој се движите низ менијата и опциите што ги имате на вашите прсти ќе зависи од тоа. Варира во зависност од давателот.
 • Најдобри брендови- Некои високо препорачани брендови на NAS сервери се Synology, QNAP, Western Digital и Netgear. Некои препораки за купување се:

Малина Пи: Швајцарски нож за креатори

Raspberry Pi 4

Ефтино решение за серверите на NAS ако немате големи потреби е да го користите вашиот SBC за да имплементирате еден од нив. Raspberry Pi ви овозможува да имате свој ефтин NAS дома. Е ви требаат само:

 • Малина Пи.
 • Интернет конекција.
 • Медиум за складирање (можете да ја користите самата мемориска картичка или USB -меморија за складирање поврзан со вашиот Pi. Може да биде надворешен USB -хард диск или работа на ...
 • Софтвер за имплементација на услугата. Можете да изберете од неколку проекти, дури и со отворен код, како ownCloud, NextCloud, итн.

Предности и недостатоци на Raspberry Pi наспроти посветените NAS сервери

предности и недостатоци

Ако одлучите да уживате во предностите на NAS серверите, треба да процените предностите и недостатоците што може да се спроведе преку Raspberry Pi:

 • Предност:
  • Барато
  • Ниска потрошувачка
  • Учење за време на постапката за распоредување
  • Компактна големина
 • Недостатоци:
  • Ограничувања на перформансите
  • Ограничувања за складирање
  • Тешкотија во поставувањето и одржувањето
  • Треба секогаш да е поврзан со мрежата и напојување (потрошувачка)
  • Бидејќи не е наменет NAS уред, може да има проблеми ако сакате да го користите SBC за други проекти

En заклучокАко ви треба многу основна и евтина привремена NAS услуга, Raspberry Pi ќе биде вашиот најдобар сојузник за да не мора да инвестирате премногу пари. Од друга страна, за услуги со поголем капацитет за складирање, стабилност, приспособливост и перформанси, тогаш најдобро е да купите свој NAS сервер или да ангажирате услуга за складирање облак ...


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.