Каков програмски јазик да ги учам моите деца

програмирање за деца

Ако сте lубител на програмирање, сигурно во повеќе од една прилика ќе се соочивте со потребата да работите со различни јазици. Оваа точка е сигурна дека ќе ја совладате или, можеби подобро кажано, сте ја достигнале таа фаза во која навистина веќе го немате тој страв од кога ќе започнете да работите со други типови јазици, бидејќи можете дури и да уживате во особености што секоја претставува една.

Во понапредната фаза од вашиот живот, можеби е моментот кога сакате да го споделите вашето хоби со најмалата од куќата, нешто што може да биде навистина тешко бидејќи, да научите прецизно да програмирате не е знаење што можете стекнете Со месеци или години, секогаш учите и академски, па дури и гледате изворен код генериран од други развивачи. Поради ова и особеностите што ги претставува секој јазик, Кое е најдобро да го научат малите во нашата куќа?

Вистината е дека единственото нешто што навистина одлучивме е нешто едноставно како програмирање, како што беше докажано, е нешто многу важно што мора да им го всадиме на нашите малечки. За жал, кога започнавме да ги истражуваме можностите се многу, затоа на HWLibre решивме да се обидеме да организираме a мал водич, повеќе или помалку според возраста, каде што ќе зборуваме за јазици кои, според мое мислење, можат да бидат поучни и интересни.

Возраст помеѓу 3 и 6 години

Во овој прв чекор, вистината е дека децата можат да изгледаат премногу млад за да започне да разбира што се прави на одреден чекор. Поради ова, најдобро е да ги натерате да учат без да знаат што прават навистина, во овој момент можеби тоа не е потребно, па најдобра опција е да се обидете да ги натерате да учат играјќи.

Да се ​​започне со она што би било компјутерско размислување, најдоброто нешто е стекнете некој вид играчка што им се допаѓа и привлечете го нивното внимание И, во оваа смисла, спротивно на она што можете да го замислите, постојат многу опции што ги имаме на располагање на пазарот.

Скреч помладиот

Ако не сакаме да потрошиме премногу пари во овој прв обид да ги иницираме нашите најмали на овој свет, една опција може да биде обложување на Скреч помладиот. Зборуваме за апликација достапна и за Андроид и за iOS која нејзината употреба ја темели на блок-програмирање.

Негативната точка на оваа апликација се наоѓа во неколку простории што ја прават интересна. Од една страна, возраста на детето мора да биде висока за опсегот што го означивме оттогаш мора да биде во можност да се справи со таблета со малку леснотија како и фактот дека веќе мора да го имате одредени можности когнитивни.

Во прилог е тоа апликацијата е бесплатна и има неколку идеи што можат да послужат како примери и водичи за да започнете.

гасеница робот за децата да научат да програмираат

Различни игри со роботи

Во овој момент, без да давате имиња или брендови, да ви кажам дека денес на пазарот постојат одредени можности во кои најмалиот од куќата може да игра со различни автомати што можат да бидат програмирани да вршат разни предодредени движења. Пример може да биде набавување на робот, почнувајќи од физичката точка А во просторијата, да стигне до точката Б утврдена од самите нас.

Лично, морам да признаам дека оваа идеја е таа што, во тоа време, избрав да започнам да работам во оваа област и, иако на мала возраст, децата имаат тенденција да бидат немирни, можеме да дојдеме до заинтересирајте ги за предизвиците што им ги претставуваме под услов да им помагаме во секое време.

Возраст помеѓу 7 и 9 години

Во оваа фаза вистината е дека најмалите веќе обично ги имаат многу поразвиени вештиниНа крајот на краиштата, тие се постари и нивните капацитети се многу поголеми отколку што можеме да замислиме, особено ако им помогнеме да ги обучуваат.

Ова прецизно ја отвора вратата за употреба на многу понапредни програми и предизвици за нив, кои главно и според експертите, на овие возрасти, треба да бидат ориентирани кон промовираат неколку од повеќекратните интелигенции како што се математика, просторна или лингвистика

Изгребете

Продолжувајќи со препораките од претходното ниво, ништо подобро од тоа да се оди од верзијата на Jr Изгребете, особено ако го совладате, најнапредната верзија, која се смета за една од главните образовни програмски платформи во светот. Оваа верзија е наменета за деца над 8 години години Иако, како што обично се случува, сè ќе зависи од самото дете и интересот што може да го има.

Ако сте запознати со гребење, ова е сепак еден вид јазик на високо ниво што се крие зад употребата на обоени парчиња. Лично, ми се чини повеќе од интересна платформа за започнување, особено ако се земе предвид дека во моментов има повеќе од 14 милиони проекти на нивните веб-страници што може да послужи како водич.

Тинкер

Тинкер е програмски јазик чија употреба може да биде многу сличен на гребење бидејќи се заснова на поставување блокови. Една од главните предности, покрај тоа што ја следиме freemium филозофијата, е што на нејзината платформа наоѓаме повеќе упатства кои ни помагаат да започнеме со софтверот.

Како и со претходната опција, одговорните за Tynker ја препорачува неговата употреба кај деца постари од 8 години, возраст на која тие веруваат дека децата навистина ќе го извлечат максимумот од она што го нуди платформата, што има неколку нивоа и широк спектар на цели што треба да ги исполни.

Возраст помеѓу 10 и 12 години

Во овој момент, вистината е дека нашите малечки веќе не се такви и нивниот капацитет со текот на времето се зголеми експоненцијално. Во овој момент, ние мора да престанеме да ги мотивираме кажувајќи им што да прават за да ги привлечат вашите сопствени цели и одлучете како треба да ги постигнете.

Ова е точката во која можеби најдоброто нешто е што тие почнуваат да престануваат да работат со блокови и продолжуваат да ги извршуваат своите различни проекти со текст, иако, се разбира, од друга страна, во моментот не можеме да им ги покажеме придобивките на различните традиционални програмски јазици, за тоа ќе има време.

Код Мајмун

Ова е прилично необичен софтвер што го најдов повеќе од интересен, тоа е така затоа што, иако повеќе не е програмиран со блокови, вистината е дека тој може да биде среден чекор ориентиран кон употреба на професионални програмски средини, особено поради неговиот интерфејс .

Во Code Monkey ќе мора контролирајте ги акциите извршени од мајмун кој мора да собира банани преку различни сценарија. За да го преместите мајмунот, како што сигурно сте замислиле, ние мора да го напишеме кодот користејќи многу едноставни упатства. Како што одиме на следното ниво, тешкотијата се зголемува.

Возраст помеѓу 13 и 16 години

Во овој момент од животот на нашите деца сме на возраст “тешко' Можностите, во зависност од програмските вештини за нашето малечко, се многу, бидејќи има забрзани курсеви за учење програмски техники кои можат да бидат интересни, иако има и одредени платформи кои предлагаат различни методи.

Пронаоѓач на апликации

Пронаоѓач на апликации Тоа не е ништо повеќе од апликација од која можете да креирате апликации за Android со влечење блокови од код. За повеќе информации, кажете ви дека тоа било развиен од самиот Google и нејзината еволуција не ја сноси ништо помалку од МИТ.

Најинтересно во врска со AppInventor е тоа што е потполно бесплатно и многу лесен за употреба, особено ако земеме предвид дека има огромен број упатства на Интернет со кои може да се започне нашата иницијација.

Пајтон

Да, правилно прочитавте, на оваа возраст може да биде повеќе од интересно да се започне со употреба Пајтон, особено ако младиот човек во нашата куќа сака да престане да работи со блокови и да се вклучи во професионално програмирање поради неговата загриженост.

Како што добро знаете, ние се занимаваме со програмски јазик со сè што тие имплицираат. Јас го вклучив затоа што ги има многу експерти кои препорачуваат користење на Python како вовед во текстуално програмирање заради едноставност. Во исто време, правејќи малку истражување, ќе можете да најдете многу упатства за да откриете како да започнете од 14 години, како и други извори на информации, како што се традиционалните книги од целиот живот.

17 години и постари

Во овој момент, па дури и во претходниот, веќе зборуваме за совршено формирани млади луѓе, како и за секој возрасен човек кој сака да влезе во овој свет.

На овие возрасти, нормално е младите да започнат да ја планираат својата иднина. Како што е логично со многу можности, од започнување со работа со текстуални програмски јазици да продолжите со горење фази малку по малку до достигнување на периодични Јава, Цел-Ц ... за објекти ориентирани јазици или, ако сакате да одите понатаму, влезете во моќниот и разноврсен свет на Ц.

Arduino

На ова ниво сакам да предложам неколку предлози, иако, лично мислам дека дојде време да се направат многу посериозни работи, како што се сопствени проекти, каде да се меша програмирањето со електрониката.

Вистинскиот потенцијал на Arduino лежи во нивните огромни можности во однос на прилагодување, разноврсност и приспособливост. Друга точка многу во нејзина корист е дека денес стои огромна заедница зад проектот каде што можете да се свртите за да научите да работите на реални проекти.

Stencyl

Ако сте lубител на видео игри и сакате да ја развивате својата професионална кариера на овој начин, можеби ќе ве интересира да се обидете Stencyl, една од платформите за создавање понапредни видео игри во моментот за тоа колку има бесплатно (постои платена верзија) што ќе ви овозможи да креирате напредни, персонализирани игри со голем потенцијал.

Негативниот дел е тоа што за да започнете да го користите мора да следите неколку упатства што постојат на нејзината официјална веб-страница од тогаш тоа е доста сложено, барем додека, по некое време, не започнеме со леснотија на платформата.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.