1n4148: се за диода за општа намена

диода 1n4148

Постојат многу видови на полупроводнички диоди, со многу разновидни апликации. Од исправувачките диоди, преку Зенер, до LED диоди што емитуваат светлина. Во оваа статија сме заинтересирани електронска компонента бетон, 1n4148 диода за општа наменаНа Тоа ќе биде оној што го анализираме во однос на неговите карактеристики и ќе покажеме некои од можните апликации.

1n4148 е а мала силиконска единица што крие големи тајни што треба да ги знаете. Компонента што може многу да придонесе за вашите проекти доколку сакате електронски DIY или сте производител ...

Што е полупроводничка диода?

диода 1n4148

Un диодата е полупроводнички уред Тоа дејствува како прекинувач за цврста состојба и еднонасочно за струја. Иако постојат исклучоци, како што се LED или IR диода, кои емитуваат електромагнетен бран. Во првиот случај, видлива светлина со некоја боја, или инфрацрвено зрачење. Од друга страна, во оваа статија, бидејќи ќе зборуваме за 1n4148, ние сме заинтересирани само за оние што дејствуваат како тековни нарушувачи.

Зборот диода доаѓа од грчкиот и значи „два начина“На И покрај ова, она што го прави е токму спротивното, односно го блокира протокот на струја во друга насока. Меѓутоа, ако се цени карактеристичната IV крива на диодата, може да се види дека се состои од два диференцирани региони. Под одредена потенцијална разлика ќе се однесува како отворено коло (не се спроведува), а над него како краток спој со многу мал електричен отпор.

Овие диоди имаат а унија на два вида полупроводници P и N. И тие исто така имаат два приклучни терминали, анода (позитивен терминал) и катода (негативен терминал). Во зависност од начинот на кој се применува струјата, може да се разликуваат две конфигурации:

 • Директна поларизација: кога тече струјата. Негативниот пол на батеријата или напојувањето ги отфрла слободните електрони од N -кристалот и електроните се насочени кон PN -спојот. Позитивниот пол на батеријата или изворот ги привлекува валентните електрони од кристалот P (ги турка дупките кон PN -спојот). Кога потенцијалната разлика помеѓу терминалите е поголема од потенцијалната разлика во зоната на полнење на просторот, слободните електрони во кристалот N стекнуваат доволно енергија за да скокаат во дупките во P кристалот и струите.
 • Обратна поларизација: кога дејствува како изолатор и не дозволува струја да тече. Во овој случај, поларизацијата ќе биде спротивна, односно изворот ќе се снабдува во спротивна насока, предизвикувајќи струјата на електроните да влезе низ P зоната и да ги турне електроните во јајцата. Позитивниот терминал на батеријата ќе ги привлече електроните од N зоната, а тоа ќе генерира лента што ќе дејствува како изолатор помеѓу крстосниците.
Тука се фокусираме на еден вид диоди. Работата варира со фотодиоди или LED диоди, итн.

Овие компоненти се создадени врз основа на принципот на Експериментите на Ли Де ФорестНа Први се појавија големи вакуумски вентили или вакуумски цевки. Термионски стаклени ампули со серија електроди кои служеа како овие уреди, но емитуваа многу топлина, трошеа многу, беа големи и може да се оштетат како светилки. Така, беше одлучено да се замени со компоненти на цврста состојба (полупроводници).

апликации

Диодите, како што се 1n4148, имаат мноштво апликацииНа Тие се многу популарни уреди во електронските кола со директна струја, како и во некои наизменични струи. Всушност, веќе видовме како во напојувања тие исполнија многу важна задача кога одеа од AC во DC. Тоа е нивниот аспект како исправувачи, бидејќи тие го менуваат синусоидалниот сигнал за континуиран во форма на импулси со блокирање на струјата во спротивна насока.

Тие исто така можат да функционираат како прекинувачи со електрична контрола, како заштитни кола, како генератори на бучава, итн.

Видови на диоди

Диодите можат да се класифицираат според напонот што го толерираат, интензитетот, материјалот (на пример: силикон) и други карактеристики. Некои од најважните типови звук:

 • Детекторска диода: тие се познати како низок сигнал или контакт со точка. Тие се дизајнирани за употреба со многу високи фреквенции и мала струја. Можете да ги најдете и од германиум (праг од 0.2 до 0.3 волти) и од силикон (праг од 0.6 до 0-7 волти). Во зависност од допингот на P и N зоните тие ќе имаат различни карактеристики на отпор и распаѓање.
 • Исправувачка диода: возат само во директна порализација, како што објаснив претходно. Тие се користат за трансформирање на напон или исправување на сигнали. Можете исто така да најдете различни типови, со различни толеранции во однос на тековниот и поддржаниот напон.
 • Зенер диода: е уште еден многу популарен тип. Тие овозможуваат проток на струја обратно и често се користат како контролни уреди. Ако се поларизирани директно, тие можат да се однесуваат како нормална диода.
 • ЛЕР: диодата што емитува светлина е различна од претходните, бидејќи она што го прави е да ја трансформира електричната енергија во светлина. Ова е така благодарение на процесот на електролуминисценција во кој дупките и електроните се рекомбинираат за да ја произведат оваа светлина кога е директно поларизирана.
 • Шотки диода: Познати се како брзо закрепнување или топли носители. Обично се направени од силикон и се карактеризираат со многу мал пад на напон (<0.25v приближно). Тоа е, времето на префрлување ќе биде многу кратко.
 • Шокли диода: И покрај сличноста во името, таа е различна од претходната. Има PNPN раскрсници и има две можни стабилни состојби (блокирање или висока импеданса и спроводливост или ниска импеданса).
 • Диода за обновување на чекори (SRD): Познато е и како складирање на полнеж и има способност да складира полнеж од позитивниот пулс и да го користи негативниот пулс на синусоидалните сигнали.
 • Тунел диода: Исто така наречени како Есаки, тие се користат како прекинувачи за цврста состојба со голема брзина, бидејќи можат да работат во наносекунди. Тоа е поради екстремно тенка зона на исцрпување и крива каде што регионот на негативен отпор се намалува со зголемување на напонот.
 • Варактор диода: помалку е познато од претходните, но се користи и во некои проекти. Варикапот се користи како променлив кондензатор со напон контролиран. Работи обратно.
 • Ласерски и IR фотодиоди: Тие се диоди слични на LED диоди, но наместо да емитуваат светлина, тие емитуваат многу специфичен електромагнетски бран. Како што може да биде монохроматска светлина (ласер) или инфрацрвена (IR).
 • Транзиторна диода за задушување на напон (ТВС)- Дизајниран е да ги заобиколи или отклони скоковите на напон и да ги заштити кола од овој проблем. Тие исто така можат да заштитат од електростатско празнење (ЕСД).
 • Диоди допирани со злато: Тоа се диоди кои се допингуваат со употреба на златни атоми. Тоа им дава предност, а тоа е дека имаат многу побрз одговор.
 • Пелтиева диода: овој тип на клетки овозможува соединување способно да генерира топлина и ладење во зависност од која страна. повеќе информации.
 • Лавина диода: Тие се слични на Зенер, но работат под друг феномен познат како ефект на лавина.
 • Otros: има и други како GUNN, варијанти на претходните како што се OLED за екрани итн.

1n4148 диода за општа намена

симбол и изведба на диодата 1n4148

El Диода 1N4148 Тоа е еден вид стандардна силиконска преклопна диода. Тој е еден од најпопуларните што се користат во светот на електрониката. Исто така е многу издржлив, бидејќи има многу добри спецификации и покрај неговата ниска цена.

Името следи по Номенклатура JEDEC, и е многу корисно за префрлување апликации до приближно 100 Mhz фреквенции со обратно време на обновување што обично не надминува 4ns.

историја

Texas Instruments создадена во 1960 година диодата 1n914. По регистрацијата една година подоцна, повеќе од десетина производители ги добија правата да го произведуваат. Во 1968 година, 1N4148 ќе стигне до регистарот JEDEC, почнувајќи да се користи во воени и индустриски апликации во тоа време. Во моментов има многу кои ги произведуваат и продаваат овие уреди и под името 1N4148 и под 1N914. Разликите меѓу двете е практично името и малку друго. Тие се разликуваат само во нивната спецификација на тековната струја.

Исклучување и пакување на 1n4148

Обично доаѓа диода 1n4148 спакувани под ДО-35, со плик со аксијално стакло. Можете исто така да го најдете во други формати како што се SOD за монтажа на површината, итн.

Како да игла, има само два пина или терминали. Ако ја погледнете црната лента на оваа диода, крајот што е најблиску до таа црна лента ќе биде катодата, додека другиот крај ќе биде анодата.

Повеќе информации - податоци

Спецификации

Како спецификации од 1n4148, тие обично се:

 • Максимален напон нанапред: 1v до 10mA
 • Минимален прекин на напон и обратна струја на истекување: 75v на 5 μA; 100 V на 100 μA
 • Максимално обратно време на закрепнување: 4nsns
 • Максимална дисипација на моќност: 500 mW

Каде да купите 1n4148

Ако сакате купи диода 1n4148 Треба да знаете дека станува збор за многу евтин уред, и можете да го најдете во специјализирани продавници за електроника или на интернет на површини како што е Амазон. На пример, еве неколку препораки:


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.