Купете 3D скенер: како да го изберете најдоброто

3Д скенер

Покрај тоа што можете сами да ја дизајнирате геометријата на парчето што сакате да го испечатите на вашиот 3D печатач со користење на софтвер, постои и друга поедноставна можност која може многу прецизно да ги копира постоечките објекти. Тоа е за 3д скенер, кој ќе се погрижи да ја скенира површината на предметот што го сакате и да го претвори во дигитален формат за да можете да го ретуширате или испечатите како што е за да направите реплики.

Во овој водич ќе дознаете кои се тие. најдобрите 3D скенери и како можете да го изберете најсоодветниот според вашите потреби.

Најдобри 3D скенери

Има многу истакнати брендови, како што се престижните германски Zeiss, Shining 3D, Artec, Polyga, Peel 3D, Phiz 3D Scanner итн., што го отежнува изборот. Ако се сомневате кој 3D скенер да го купите, еве неколку од нив. најдобрите модели Она што го препорачуваме за правилно купување:

Светлечки 3D EINSCAN-SP

ова 3D скенер со технологија на бела светлина е меѓу најдобрите ако барате нешто професионално. Неговата резолуција е до 0.05 mm, доловувајќи ги и најмалите детали. Може да скенира фигури од 30x30x30mm до 200x200x200mm (со грамофон), како и некои поголеми од 1200x1200x1200mm (ако се користат рачно или со статив). Покрај тоа, има добра брзина на скенирање, можност за извоз во OBJ, STL, ASC и PLY, систем за автоматска калибрација и USB конектор. Компатибилен со Windows.

Сјајна 3D Uno Can

Овој друг модел на оваа престижна марка е нешто поевтин од претходниот, но може да биде и добра опција доколку барате нешто за професионална употреба. исто така користат технологија на бела боја, со резолуција од 0.1 mm и капацитет за скенирање фигури од 30x30x30 mm до 200x200x200 mm (на грамофонот), иако можете да го користите и рачно или на неговиот статив за фигури од максимум 700x700x700 mm. Има добра брзина на скенирање, се поврзува преку USB и може да работи со OBJ, STL, ASC и PLY формати на датотеки како претходниот. Компатибилен со Windows.

Креално 3D CR-скенирање

Овој друг одличен бренд создаде скенер за 3D моделирање многу лесен за употреба, со автоматско прилагодување, без потреба од калибрација или користење ознаки. Се поврзува преку USB и е компатибилен со Windows, Android и macOS. Покрај тоа, има висока прецизност до 0.1 mm и резолуција од 0.5 mm, а може да биде совршен и за професионална употреба поради неговите карактеристики и квалитет. Што се однесува до димензиите на скенирањето, тие се прилично големи, за скенирање на големи делови.

BQ Циклоп

Овој 3D скенер од шпанскиот бренд BQ е уште една добра опција доколку го барате нешто достапно за сам да се направи. Брз прецизен скенер од 0.5 мм со квалитетна Logitech C270 HD камера, два линеарни ласери од класа 1, USB конектор, Нема чекорни мотори, двигател ZUM, способен за извоз во G-Code и PLY и компатибилен со оперативните системи Linux и Windows.

Inncen POP 3D Revopoint

Друга алтернатива на претходните. 3D скенер со a Точност од 0.3 мм, Двојни инфрацрвени сензори (безбедни за очи), со длабински камери, брзо скенирање, RGB камера за сликање текстура, поддршка за извоз на OBJ, STL и PLY, жична или безжична способност, различни методи на скенирање во 5 режими и компатибилни со Android, iOS, macOS и Windows оперативни системи.

Што е 3D скенер

3D скенер скенирани фигури

Un 3D скенер е уред способен за анализа на објект или сцена да се добијат податоци за обликот, текстурата, а понекогаш и бојата. Тие информации се обработуваат и се претвораат во тродимензионални дигитални модели кои можат да се користат за нивно менување од софтвер или за нивно печатење на вашиот 3D печатач и правење точни копии на објектот или сцената.

Начинот на кој функционираат овие скенери е обично оптички, генерирајќи облак од референтни точки околу површината на објектот со цел да се екстраполира точната геометрија. Затоа, 3D скенери се разликуваат од конвенционалните камериИако имаат видно поле во облик на конус, камерите снимаат информации за бојата од површините во видното поле, додека 3D скенерот снима информации за позицијата и тродимензионалниот простор.

Некои скенери не даваат целосен модел со едно скенирање, туку им требаат повеќе снимки за да се добијат различни делови од делот и потоа да се спојат заедно со помош на софтверот. И покрај тоа, сепак е а многу попрецизна, удобна и брза опција да ја добие геометријата на дел и да може да започне со печатење.

3D скенер како функционира

3D скенерот генерално работи со помош на одредено зрачење кое се емитува како а светлина, IR или ласерски зрак кој ќе го пресмета растојанието помеѓу објектот што емитува и објектот, означувајќи локална референтна точка и низа точки на површината на делот што треба да се копира, со координати за секоја од нив. Преку систем на огледала, ќе ја измете површината и ќе ги добие различните координати или точки за да постигне тродимензионална реплика.

Во зависност од растојанието до објектот, саканата точност и големината или сложеноста на објектот, можеби ќе ви треба еден земе или повеќе од еден.

Видови

Постојат 2 типови на 3D скенери фундаментално, во зависност од начинот на кој тие скенираат:

 • Контакт: Овие типови на 3D скенери треба да поддржат дел наречен трасер (обично стврднат врв од челик или сафир) на површината на објектот. На овој начин, некои внатрешни сензори ќе ја одредат просторната положба на сондата за да ја рекреираат фигурата. Широко се користат во индустријата за контрола на производните процеси и со прецизност од 0.01 mm. Сепак, тоа не е добра опција за деликатни, вредни (на пр. историски скулптури) или меки предмети, бидејќи врвот или иглата може да ја модифицираат или оштетат површината. Односно, тоа би било деструктивно скенирање.
 • нема контакт: тие се најраспространети и најлесни за наоѓање. Тие се така наречени затоа што не бараат контакт и затоа нема да го оштетат делот или да го изменат на кој било начин. Наместо сонда, тие ќе користат емисија на некој сигнал или зрачење како што се ултразвук, IR бранови, светлина, рендгенски зраци итн. Тие се најраспространети и најлесни за наоѓање. Во нив, пак, има две големи семејства:
  • Средства: Овие уреди го анализираат обликот на предметот и, во некои случаи, бојата. Тоа се прави со директно мерење на површината, мерење на поларните координати, агли и растојанија за да се соберат тродимензионални геометриски информации. Сето тоа благодарение на тоа што генерира облак од неповрзани точки кои ќе ги мери со емитување на некој вид електромагнетен зрак (ултразвук, рендген, ласер,...) и кои ќе ги трансформира во полигони за реконструкција и извоз во 3D CAD модел.. Во рамките на нив ќе најдете некои подтипови како што се:
   • Време на летот: тип на 3D скенер кој користи ласери и е широко користен за скенирање на големи површини, како што се геолошки формации, згради итн. Се заснова на Кул. Тие се помалку точни и поевтини.
   • триангулација: Исто така користи ласер за триаголување, со зрак што удира во објектот и со камера што ја лоцира ласерската точка и растојанието. Овие скенери имаат висока точност.
   • фазна разлика: ја мери фазната разлика помеѓу емитуваната и примената светлина, го користи ова мерење за да го процени растојанието до објектот. Прецизноста во оваа смисла е средна помеѓу претходните две, малку повисока од ToF и малку пониска од триангулацијата.
   • коноскопска холографија: е интерферометриска техника со која зрак што се рефлектира од површина минува низ дворефрактивен кристал, односно кристал кој има два индекси на прекршување, едниот обичен и фиксиран, а другиот извонреден, што е функција од аголот на инциденца на зрак на површината на стаклото. Како резултат на тоа, се добиваат два паралелни зраци кои се направени да се мешаат со помош на цилиндрична леќа, ова пречки е снимено од сензорот на конвенционална камера што добива шема на реси. Фреквенцијата на оваа интерференција го одредува растојанието на објектот.
   • структурирана светлина: проектирајте светлосна шема на објектот и анализирајте ја деформацијата на шаблонот предизвикана од геометријата на сцената.
   • модулирана светлина: тие испуштаат светлина (најчесто има циклуси на амплитуда во синодална форма) која непрекинато се менува во објектот. Камерата ќе го сними ова за да го одреди растојанието.
  • Обврски: Овој тип на скенер, исто така, ќе обезбеди информации за растојанието користејќи одредено зрачење за да го сними. Тие обично користат пар посебни камери насочени кон местото на настанот за да добијат тродимензионални информации со анализа на различните снимени слики. Ова ќе го анализира растојанието до секоја точка и ќе обезбеди некои координати за формирање на 3D. Во овој случај, подобри резултати може да се добијат кога е важно да се долови текстурата на површината на скенираниот објект, како и да се биде поевтин. Разликата со активните е во тоа што не се емитува никаков вид на електромагнетно зрачење, туку тие едноставно се ограничуваат на фаќање на емисиите кои се веќе присутни во околината, како што е видливата светлина што се рефлектира на објектот. Постојат и некои варијанти како што се:
   • стереоскопски: Тие го користат истиот принцип како фотограметријата, одредувајќи го растојанието на секој пиксел на сликата. За да го направи ова, тој обично користи две посебни видео камери кои се насочени кон иста сцена. Анализирајќи ги сликите снимени од секоја камера, можно е да се одредат овие растојанија.
   • Силуета: користете скици создадени од низа фотографии околу тродимензионалниот објект за да ги прекрстите за да формирате визуелна апроксимација на објектот. Овој метод има проблем за шупливи предмети, бидејќи нема да ги фати ентериерите.
   • Моделирање базирано на слика: Постојат и други методи со помош на корисникот базирани на фотограметрија.

Мобилен 3D скенер

Многу корисници често прашуваат дали можете користете паметен телефон како да е 3D скенер. Вистината е дека новите мобилни телефони можат да ги користат нивните главни сензори за камера за да можат да снимаат 3D фигури благодарение на некои апликации. Очигледно тие нема да имаат иста прецизност и професионални резултати како наменскиот 3D скенер, но тие можат да бидат корисни за сам да си направите.

некои добри апликации за мобилни уреди iOS/iPadOS и Android кои можете да ги преземете и пробате се:

 1. Sketchfab
 2. Клоне
 3. Трнио
 4. ScandyPro
 5. ItSeez3D

домашен 3D скенер

Тие, исто така, често прашуваат дали можете направете домашен 3D скенер. А вистината е дека постојат проекти за креатори кои можат многу да ви помогнат во овој поглед, како на пр OpenScan. Ќе најдете и некои проекти базирани на Arduino и кои може да се испечатат за сами да ги составите како ова, па дури и можете да најдете како да го претворите xbox kinect во 3D скенер. Очигледно, тие се добри како сам проекти и за учење, но нема да можете да ги постигнете истите резултати како професионалците.

Апликации за 3D скенер

Како Апликации за 3D скенер, може да се користи за многу повеќе намени отколку што можете да замислите:

 • индустриски апликации: Може да се користи за контрола на квалитетот или димензијата, за да се види дали произведените делови ги исполнуваат потребните толеранции.
 • Обратно инженерство: тие се многу корисни за да се добие прецизен дигитален модел на објект со цел да се проучи и репродуцира.
 • Како-изградена документација: Може да се добијат прецизни модели на состојбата на објект или градба за изведување проекти, одржување итн. На пример, движењата, деформациите итн., може да се откријат со анализа на моделите.
 • дигитална забава: Може да се користи за скенирање објекти или луѓе за употреба во филмови и видео игри. На пример, можете да скенирате вистински фудбалер и да креирате 3D модел за да го анимирате за да биде пореален во видео играта.
 • Анализа и конзервација на културно-историското наследство: Може да се користи за анализа, документирање, креирање дигитални записи и помош во зачувувањето и одржувањето на културното и историското наследство. На пример, да се анализираат скулптури, археологија, мумии, уметнички дела итн. Може да се создадат и точни реплики за да се разоткријат и дека оригиналите не се оштетени.
 • Генерирајте дигитални модели на сценарија: може да се анализираат сценарија или околини за да се одредат висините на теренот, да се претворат патеките или пејзажите во дигитален 3D формат, да се создадат 3D мапи итн. Сликите може да се снимаат со 3Д ласерски скенери, со РАДАР, со сателитски снимки итн.

Како да изберете 3D скенер

3д скенер

Кога изберете соодветен 3D скенер, доколку се двоумите помеѓу неколку модели, треба да анализирате низа карактеристики за да го пронајдете оној кој најмногу одговара на вашите потреби и буџетот што го имате на располагање за инвестирање. Поентите што треба да се имаат предвид се:

 • буџет: Важно е да одредите колку можете да инвестирате во вашиот 3D скенер. Има од 200 или 300 евра до илјадници евра. Ова ќе зависи и од тоа дали ќе биде за домашна употреба, каде што не вреди да се инвестира премногу или за индустриска или професионална употреба, каде што инвестицијата ќе се исплати.
 • Прецизност: е една од најважните карактеристики. Колку е подобра прецизноста, толку подобри резултати може да добиете. За домашни апликации можеби е доволна мала прецизност, но за професионални апликации важно е да се биде многу прецизен за да се добијат најмалите детали од 3D моделот. Многу комерцијални скенери имаат тенденција да бидат помеѓу 0.1 mm и 0.01 mm, од помалку прецизни до попрецизни соодветно.
 • Резолуција: не треба да се меша со прецизноста, иако од тоа ќе зависи и квалитетот на добиениот 3D модел. Додека прецизноста се однесува на степенот на апсолутна исправност на уредот, резолуцијата е минималното растојание што може да постои помеѓу две точки во 3D моделот. Обично се мери во милиметри или микрони, а колку е помал, толку подобри резултати.
 • Брзина на скенирање: е времето потребно за да се изврши скенирањето. Во зависност од користената технологија, 3D скенерот може да се мери на еден или друг начин. На пример, структурираните скенери базирани на светлина се мерат во FPS или рамки во секунда. Другите може да се мерат во поени во секунда, итн.
 • Леснотија на користење: Тоа е уште една важна точка што треба да ја земете предвид при изборот на 3D скенер. Иако многу од нив се веќе доволно лесни за користење и доволно напредни за да ја завршат работата без многу внесување на корисникот, ќе најдете и некои покомплексни од другите.
 • големина на дел: Исто како што 3D печатачите имаат ограничувања на димензиите, така и 3D скенерите имаат. Потребите на корисникот кој треба да дигитализира мали предмети не се исти како оној што сака да го користи за големи објекти. Во многу случаи тие се користат за скенирање објекти со различни големини, така што тие треба да одговараат во однос на минималниот и максималниот опсег со кој играте.
 • Преносливост: Важно е да се одреди каде се планираат да се снимаат кадрите и дали треба да биде лесен за носење и снимање сцени на различни места, итн. Има и такви кои се напојуваат со батерии за да може непречено да снимате.
 • компатибилност: Важно е да изберете 3D скенери компатибилни со вашата платформа. Некои се меѓу-платформски, компатибилни со различни оперативни системи, но не сите.
 • софтвер: Тоа е она што навистина го придвижува 3D скенерот, производителите на овие уреди обично имплементираат свои решенија. Некои обично имаат дополнителни функции за анализа, моделирање итн., други се поедноставни. Но, бидете внимателни, бидејќи некои од овие програми се навистина моќни и им требаат некои минимални барања од вашиот компјутер (GPU, CPU, RAM). Исто така, добро е што развивачот нуди добра поддршка и чести ажурирања.
 • Одржување: Исто така, позитивно е што уредот за снимање се одржува што е можно побрзо и полесно. Некои 3D скенери имаат потреба од повеќе проверки (чистење на оптика,...), или им треба рачна калибрација, други го прават тоа автоматски, итн.
 • Половина: Важно е да се одреди какви ќе бидат условите за време на снимањето на 3D моделот. Некои од нив може да влијаат на некои уреди и технологии. На пример, количината на светлина, влажност, температура итн. Производителите обично укажуваат на опсегот под кој нивните модели работат добро, а вие треба да изберете оној кој одговара на условите што ги барате.

повеќе информации


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

Тест по англиски јазикТест каталонскишпански квиз