Llojet e printimit 3D: gjithçka që duhet të dini në lidhje me këtë teknikë

3D printer

L Printera 3D po bëhen më të lira dhe më të njohura, me ato lloje të ndryshme të shtypjes 3D, dhe ato po përdoren për gjithnjë e më shumë aplikime. Ata jo vetëm që shërbejnë për të shtypur objekte tre-dimensionale për prodhuesit, inxhinierët, arkitektët, etj, tani ata gjithashtu mund të shtypin pëlhura të gjalla për aplikime mjekësore, shtëpi të shtypura, prodhim industrial, në motor sport për të krijuar pjesë, për ushqime të shtypura, etj.

Nëse po mendoni blini një printer 3D për shtëpi ose për biznesin tuaj, duhet të njihni llojet e printimit 3D, ndryshimet, etj. Përveç kësaj, do të njihni edhe disa çelësa për të zgjedhur më mirë pajisjet tuaja të reja të shtypjes ...

Si të zgjidhni një printer 3D dhe llojet e shtypjes 3D?

Printimi 3D

Jo vetëm që llojet e shtypjes 3D kanë rëndësi kur zgjedhin një printer 3D, shumë parametra të tjerë gjithashtu luajnë një rol. Për të bërë një zgjedhje të mirë, duhet të përqendroheni te tre pyetje thelbësore:

 • Sa mund të shpenzoj? Do të gjeni printerë shumë të lirë, nga disa qindra euro, te të tjerët që kushtojnë mijëra euro. Gjithçka do të varet nga fakti nëse i doni ato për përdorim shtëpiak apo për përdorime më profesionale.
 • Cfare per? Një pyetje tjetër e rëndësishme. Jo vetëm për çmimin, por edhe për performancën e printerit 3D. Për shembull, për të bërë copa të vogla shtëpie, nuk ju intereson shumë se është i vogël dhe me një shpejtësi më të ulët. Por, për të bërë modele më të mëdha, do të duhet të kërkoni printerë që shkojnë përtej 6 ose 8.
 • Cilat materiale më duhen? Për pjesët shtëpiake, me polimerët e zakonshëm plastikë si PLA, ABS, PETG, etj., Do të jetë e mjaftueshme. Në vend të kësaj, disa aplikacione profesionale / industriale mund të përfshijnë përdorimin e pëlhurave, metaleve, najlonit, etj.

Llojet e materialeve:

Mbështjellësi i printerit PLA 3d

Në varësi të kërkesave të pjesëve, do t'ju duhet një ose një lloj tjetër i materialit për përshtypje. Padyshim, printerët shtëpiakë, tek të cilët do të përqendrohem, nuk pranojnë të gjitha llojet e materialeve. Shtë një nga specifikimet e treguara, dhe filamente që zakonisht mbështesin shëndoshë:

Rrotullat e fijeve zakonisht janë të lira dhe shiten në gjatësi dhe trashësi të ndryshme. Për shembull, ato mund të variojnë nga 1.75 mm deri në 3 mm. Trashësia duhet të përputhet me atë të mbështetur nga koka e nxjerrjes së printerit tuaj 3D.
 • ABS: Akrilonitrile butadien stireni është një termoplastik mjaft i zakonshëm (p.sh .: copat LEGO janë bërë nga ky material). Nuk është i biodegradueshëm, por është i vështirë dhe ka një ngurtësi të caktuar për të ndërtuar struktura të forta. Gjithashtu ka rezistencë të madhe kimike, tretet vetëm me aceton. Reziston mirë ndaj konsumimit dhe temperaturës, por mund të dëmtohet nëse lihet jashtë për shkak të ekspozimit në ultraviolet.
 • PLAN- Acidi polilaktik është i biodegradueshëm (i bërë nga fara, siç është niseshtja e misrit), pra është më miqësor ndaj mjedisit dhe mund të përdoret për projekte të kopshtarisë. Isshtë e vlefshme për t’u përdorur si enë kuzhine, si gota, plastike, takëm etj. Edhe pse përfundimi nuk është aq i butë sa ABS, ai ka një shkëlqim superior.
 • hipsPolistireni me ndikim të lartë është shumë i ngjashëm me ABS, megjithëse nuk është aq i zakonshëm sa ato të mëparshmit.
 • PET: Tereftalati i polietilenit është i zakonshëm në shishet me ujë mineral ose pije freskuese, gjithashtu në paketime të tjera të ushqimit. Transparentshtë transparente dhe rezistente ndaj ndikimeve shumë mirë.
 • Laywoo-d3: Mund të ndryshojë ngjyrën (dritë / errësirë) me temperaturën, gjë që i jep asaj një mori shërbimesh për përdorim në disa aplikacione që përfshijnë kontrollin e temperaturës. Karakteristikat e tij janë të ngjashme me PLA, është e fortë dhe cilësi e saj është e ngjashme me drurin, me damarë.
 • ninjaflex: elastomeri termoplastik (TPE) është një material i ri shumë revolucionar, me një fleksibilitet të madh. Nëse po kërkoni të bëni pjesë që përkulin, kjo është ajo që ju po kërkoni.
 • Najloni: Isshtë një material shumë i popullarizuar (jo-polimer), një lloj fije për pëlhura që përdoret në rroba, kordona dhe shumë objekte të tjera. Nuk është e lehtë për t'u kontrolluar, kështu që detajet e pjesëve nuk do të jenë shumë të mira, por gjithashtu merr lagështi. Në favor të tij ka rezistencë të madhe ndaj temperaturës dhe stresit.
Ka shumë rrotulla të këtyre materialeve me ngjyra shumë të ndryshme kështu që ju mund të zgjidhni atë që ju pëlqen më shumë. Përveç kësaj, ka edhe shumëngjyrësh. Nëse jeni duke e përfunduar copën me një fund bojë, ngjyra nuk do të jetë aq e rëndësishme. Ka gjithashtu, siç kam komentuar, që ndryshojnë me temperaturën, madje ka edhe ato fosforeshente në mënyrë që ato të shkëlqejnë në errësirë ​​ose kur ekspozohen ndaj rrezatimit UV. Ka edhe disa materiale përçuese elektrike, për të qenë në gjendje të shtypni pista që mund të përdoren në qarqe ...

Llojet e shtypjes 3D

llojet e shtypjes 3D

Përveç materialit, ato gjithashtu kanë rëndësi llojet e shtypjes 3D. Ashtu si kur zgjidhni një printer letre, ju mendoni nëse doni një printer me bojë, ose një lazer, LED, etj., Kur zgjidhni një printer 3D ju gjithashtu duhet t'i kushtoni vëmendje teknologjisë që përdor, pasi ajo do të varet nga ajo performanca dhe rezultatet:

 • FDM (Modelimi i depozitimit të shkrirë) ose FFF (Fabrikimi i Filamentit të Shkrirë): Isshtë një lloj modelimi i depozitimit të shkrirë të polimerit. Filamenti nxehet dhe shkrihet për nxjerrje. Koka do të lëvizë me koordinatat X, Y sipas informacionit në skedarin e printimit për të rikrijuar objektin. Platforma në të cilën është ndërtuar është gjithashtu e lëvizshme në këtë rast, dhe ajo do të lëvizë në drejtimin Z për të krijuar shtresë për shtresë. Përparësitë e kësaj teknike është se është efikase dhe e shpejtë, megjithëse nuk është e përshtatshme për modelet me pjesë që dalin shumë, pasi bëhet nga poshtë lart.
 • SLA (StereoLitografi): stereolitografia është një sistem mjaft i vjetër në të cilin përdoret një rrëshirë e lëngshme fotosensitive që do të ngurtësohet nga një lazer. Kështu krijohen shtresat derisa të arrihet pjesa përfundimtare. Ka të njëjtat kufizime si FDM, por arrin objekte me sipërfaqe shumë të imëta dhe me shumë detaje.
 • DLP (Përpunimi dixhital i dritës)- Përpunimi dixhital i dritës është një lloj shtypje 3D i ngjashëm me SLA, por përdor fotopolimerë të lëngshëm të ngurtësuar në dritë. Rezultati është objekte me rezolucion shumë të mirë dhe shumë të fortë.
 • SLS (Sinterimi selektiv me lazer): Sinterimi selektiv me lazer është i ngjashëm me DLP dhe SLA, por në vend të lëngjeve ata përdorin pluhur. Përdoret për printera me najloni, alumini dhe materiale të tjera të këtij lloji. Lazeri do të ngjisë grimcat e pluhurit për të formuar objektet. Ju mund të krijoni pjesë të vështira për t'u krijuar duke përdorur moulds ose nxjerrje.
 • SLM (Shkrirja selektive me lazer): është teknologji mjaft e përparuar dhe e shtrenjtë, e ngjashme me SLS. Shkrirja selektive me lazer përdoret dhe përdoret kryesisht në industri për të shkrirë pluhurat e metaleve dhe për të krijuar pjesë.
 • EBM (Shkrirja e Rrezes Elektronike): Kjo teknologji është gjithashtu shumë e përparuar dhe e shtrenjtë, e drejtuar drejt sektorit industrial. Ai përdor një bashkim të materialit duke përdorur një rreze elektronike. Ai madje mund të shkrijë pluhurat metalikë dhe arrin një temperaturë deri në 1000ºC. Mund të gjenerohen forma shumë të plota dhe të avancuara.
 • LOM (Prodhimi i objekteve të laminuara): është një nga llojet e shtypjes 3D që përdor prodhimin e petëzuar. Fletët e letrës, indeve, metaleve ose plastikës përdoren për të formuar struktura. Këto shtresa bashkohen nga një ngjitës dhe priten me lazer. Isshtë për përdorim industrial.
 • B.J. (Jetting lidhës): injeksioni i lidhësit përdoret gjithashtu në mënyrë industriale. Përdorni pluhur, si disa teknika të tjera. Pluhuri është zakonisht suva, çimento ose grumbullues tjetër që do të bashkojë shtresat. Metali, rëra ose plastika mund të përdoren gjithashtu.
 • MJ (Jetting materiale): injeksioni i materialit është një tjetër nga teknologjitë e printimit 3D të përdorura në industrinë e bizhuterive. Beenshtë përdorur prej vitesh, dhe arrin cilësi të shkëlqyeshme. Shtresa të shumëfishta janë ndërtuar njëra mbi tjetrën për të krijuar një copë të fortë. Koka injekton qindra pika të imëta të fotopolimerit dhe më pas i kuron (forcon) ato me dritë ultraviolet (UV).
 •  MSLA (SLA me maska): Isshtë një lloj SLA i maskuar, domethënë, ai përdor një matricë LED si një burim drite, duke lëshuar dritë ultraviolet përmes një ekrani LCD që tregon një fletë të vetme si një maskë, prandaj dhe emri. Ju mund të arrini kohë shumë të larta të shtypjes pasi secila shtresë ekspozohet plotësisht në të njëjtën kohë nga LCD, në vend që të gjurmoni zona me majën e lazerit.
 • DMLS (Sinterimi i drejtpërdrejtë me lazer metalik)- Gjeneron objekte në një mënyrë të ngjashme me SLS, por ndryshimi është se pluhuri nuk shkrihet, por nxehet me lazer deri në pikën ku mund të shkrihet në nivelin molekular. Për shkak të stresit, pjesët janë zakonisht disi të brishta, megjithëse ato mund t'i nënshtrohen një procesi termik pasues për t'i bërë ato më rezistente.
 • DOD (rënie sipas kërkesës)Shtypja sipas kërkesës është një lloj tjetër i shtypjes 3D. Përdor dy avionë boje, njëri depoziton materialin ndërtimor dhe tjetri materialin e tretshëm për mbështetëset. Gjithashtu krijon shtresë për shtresë si teknikat e tjera, por ato gjithashtu përdorin një prerës mizash që lustron zonën e ndërtimit për të krijuar secilën shtresë. Kështu arrihet një sipërfaqe e përkryer e sheshtë. Ato përdoren mjaft në industri për saktësi më të madhe ose për të bërë moulds.

Jo të gjitha këto janë për përdorim shtëpiak, disa janë të destinuara për përdorim biznesi ose industrial. Përveç kësaj, ka metoda të tjera të reja që po shfaqen, megjithëse nuk janë aq të njohura.

Karakteristikë e printerit

Printer 3d

Printerët 3D, pavarësisht nga llojet e printimeve 3D, gjithashtu kanë një numër karakteristikat teknike që do të përcaktojnë performancën. Më të rëndësishmet që duhet të dini janë:

 • Shpejtësia e shtypjes: paraqet shpejtësinë me të cilën printeri do të përfundojë shtypjen e pjesës. Matet në milimetra në sekondë. Dhe ato mund të jenë 40 mm / s, 150 mm / s, etj. Sa më i lartë të jetë, aq më pak kohë do të duhet për të përfunduar. Kini parasysh se disa pjesë, nëse janë të mëdha dhe komplekse, mund të zgjasin orë ...
 • Injektori: është pjesa kryesore, pasi që do të jetë përgjegjëse për depozitimin e materialit për të formuar materialin, megjithëse jo të gjitha llojet e shtypjes 3D kanë nevojë për një, pasi disa punojnë me lëng dhe dritë. Por shumica e atyre të brendshme e kanë atë, dhe ato përbëhen nga pjesët e mëposhtme:
  • Bakshish i nxehtë: është pjesa më e rëndësishme. Isshtë përgjegjës për shkrirjen e filamentit nga temperatura. Temperatura e arritur do të varet nga llojet e materialeve të pranuara. Shtë e rëndësishme të zgjidhni sisteme me një ftohës aktiv.
  • Grykë: është hapja e kokës, domethënë, aty ku del fijeza e shkrirë. Ka të mëdha me ngjitje dhe shpejtësi më të mirë, por me rezolucion më të ulët (më pak detaje). Të vegjlit janë më të ngadaltë, por shumë më preciz për të krijuar forma shumë komplekse me detaje të mëdha.
  • Extruder: pajisja në anën tjetër të majës së nxehtë. Dhe është ai që është përgjegjës për nxjerrjen e materialit të shkrirë. Mund të gjeni disa lloje:
   • i drejtpërdrejtë: ata kanë kontroll dhe lehtësi më të mirë të punës. Ata janë quajtur kështu sepse ushqehen drejtpërdrejt nga maja e nxehtë.
   • Bowden: Në këtë rast, fije e hollë e shkrirë do të kalojë një distancë të caktuar midis majës së nxehtë dhe extruderit. Kjo lehtëson mekanizmin e injektorit, duke zvogëluar dridhjet dhe duke e lejuar atë të lëvizë më shpejt.
 • Shtrati i ngrohte: Nuk është i pranishëm në të gjithë printerët, por është mbështetja ose baza mbi të cilën shtypet pjesa. Kjo pjesë mund të nxehet për të siguruar që pjesa të mos humbasë temperaturën e saj gjatë procesit të shtypjes, duke arritur rezultate më të mira. Kjo është e nevojshme për materiale të tilla si najloni, Hips, ose ABS. Përndryshe, secila shtresë nuk do të ngjitej mirë në tjetrën. Printerët për PET, PLA, PTU, etj., Nuk kanë nevojë për një shtrat të nxehtë dhe përdorin një bazë të ftohtë.
 • Fan- Për shkak të temperaturave të larta, printerët shpesh kanë tifozë për ta mbajtur sistemin të freskët. Kjo është e rëndësishme për të ruajtur besueshmërinë e printerit.
 • STL: siç mund ta shihni në temën e softveri i shtypjes, shumica e printerëve kanë pranuar formatin standard STL. Sigurohuni që printeri juaj t'i pranojë këto formate skedarësh.
 • mbështetjeMegjithëse printerët më të njohur janë në përputhje me Windows, macOS dhe GNU / Linux, ju duhet t'i kushtoni vëmendje të veçantë nëse ka shoferë për sistemin tuaj.
 • Pagesë shtesëDisa printerë përfshijnë gjithashtu disa karakteristika të tjera që mund të jenë interesante, të tilla si ekranet LCD me informacion në lidhje me procesin, lidhja WiFi për t'i lidhur ato në një rrjet, kamera të integruara për të mundur të filmoni procesin e shtypjes, etj.
 • Mbledhur vs çmontuarShumë printerë bëhen gati të zbërthehen dhe të përdoren (për më të papërvojët), por nëse ju pëlqen DIY, mund të gjeni disa dizajne më të lira që mund t'i montoni pjesë për copë duke përdorur komplete.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.