Udhëzues përfundimtar për printerët 3D

Printera 3D

Prodhimi i aditivëve ka gjithnjë e më shumë fusha aplikimi, si në sektorin e kohës së lirë, ashtu edhe në industri dhe teknologji. Printerët 3D kanë ardhur për të revolucionarizuar mënyrën e printimit dhe ata ndërtojnë struktura të reja, të cilat mund të variojnë nga objekte të vogla deri te indet e gjalla dhe madje edhe shtëpitë, apo pjesë aerodinamike për motorsport.

Deri pak vite më parë, printimi 2D ishte objekt i fantashkencës. Shumë ëndërronin të ishin në gjendje të printonin objekte në vend të imazheve ose teksteve në letër të thjeshtë XNUMXD. Tani teknologjia është aq e pjekur sa ka teknologji, marka, modele të panumërta, etj. Në këtë udhëzues mund të mësoni shumë më tepër rreth këtyre printerëve të veçantë.

Çfarë është një voxel?

voksel

Nëse nuk jeni njohur ende me vokseli, është e rëndësishme të kuptoni se çfarë është, pasi në printimin 3D është i rëndësishëm. Është shkurtesa e anglishtes «piksel vëllimor», një njësi kubike që përbën një objekt tredimensional.

Ekzistojnë gjithashtu njësi të tjera si tekseli (elementi i teksturës ose piksel i teksturës), i cili është njësia minimale e një teksture të aplikuar në një sipërfaqe në grafikën kompjuterike, ose tixel (piksel i prekshëm), që është neologjizma që i referohet një lloji. e teknologjisë haptike për ekranet me prekje, duke mundësuar simulimin e prekjes së teksturave të ndryshme.

Me fjalë të tjera, do të ishte ekuivalenti 2D i një piksel. Dhe, siç mund ta shihni në imazhin e mësipërm, nëse ai model 3D ndahet në kube, secili prej tyre do të ishte një voxel. Është e rëndësishme të specifikoni se çfarë është, pasi disa printera 3D të avancuar lejojnë kontrollin e çdo voxel gjatë printimit për të arritur rezultate më të mira.

Çfarë është një printer 3D

3D printer

Një printer 3D është një makinë e aftë për të printuar objekte me volum nga një dizajn kompjuteri. Kjo është, si një printer konvencional, por në vend që të printojë në një sipërfaqe të sheshtë dhe në 2D, ai bën me tre dimensione (gjerësia, gjatësia dhe lartësia)). Projektimet nga të cilat mund të arrihen këto rezultate mund të vijnë nga një model 3D ose CAD, madje edhe nga një objekt fizik real që ka qenë Skanimi XNUMXD.

Dhe ata munden printoni të gjitha llojet e gjërave, nga objekte të thjeshta si një filxhan kafeje, deri tek ato shumë më komplekse si p.sh. inde të gjalla, shtëpi etj. Me fjalë të tjera, ëndrra e shumë njerëzve që donin që vizatimet e tyre të printuara të viheshin në jetë nga letra është këtu, dhe ato janë mjaft të lira për t'u përdorur përtej industrisë, edhe në shtëpi.

Historia e printimit 3D

Historia e printimit 3D duket shumë e fundit, por e vërteta është se ajo duhet të kthehet disa dekada prapa. Gjithçka lind nga printer inkjet i vitit 1976, nga e cila është bërë përparim në zëvendësimin e bojës së printimit me materiale për të gjeneruar objekte me volum, duke ndërmarrë hapa të rëndësishëm dhe duke shënuar piketa në zhvillimin e kësaj teknologjie deri në makinat aktuale:

 • Në vitin 1981 u patentua pajisja e parë e printimit 3D. ai e bëri atë Dr Hideo Kodama, i Institutit të Kërkimeve Industriale Komunale Nagoya (Japoni). Ideja ishte të përdoreshin 2 metoda të ndryshme që ai shpiku për prodhimin e aditivëve duke përdorur rrëshirë të ndjeshme ndaj fotove, të ngjashme me mënyrën se si prodhohen çipat. Megjithatë, projekti i tij do të braktisej për shkak të mungesës së interesit dhe financimit.
 • Në të njëjtën dekadë, inxhinierët francezë Alain Le Méhauté, Olivier de Witte dhe Jean-Claude André, filloi të hetojë teknologjinë e prodhimit me anë të ngurtësimit të rrëshirave fotosensitive me shërimin UV. CNRS nuk do ta miratonte projektin për shkak të mungesës së zonave të aplikimit. Dhe, megjithëse ata aplikuan për një patentë në 1984, ajo përfundimisht do të braktisej.
 • charles hullNë vitin 1984, ai do të bashkëthemelonte kompaninë 3D Systems, duke shpikur stereolithografinë (SLA). Është një proces me anë të të cilit një objekt 3D mund të printohet nga një model dixhital.
 • La Makina e parë 3D e tipit SLA Filloi të dilte në treg në vitin 1992, por çmimet e tij ishin mjaft të larta dhe ishte ende pajisje shumë elementare.
 • Në vitin 1999 u shënua një tjetër moment historik i madh, këtë herë duke iu referuar bioprinting, duke qenë në gjendje të gjenerojë një organ njerëzor në një laborator, veçanërisht një fshikëz urinare duke përdorur një shtresë sintetike me vetë qelizat burimore. Ky moment historik e ka origjinën në Institutin Wake Forest për Mjekësinë Rigjeneruese, duke hapur dyert për prodhimin e organeve për transplantim.
 • El Veshka e printuar 3D do të mbërrinte në vitin 2002. Ishte një model plotësisht funksional me aftësinë për të filtruar gjakun dhe për të prodhuar urinë në një kafshë. Në të njëjtin institut u krijua edhe ky zhvillim.
 • Adrian Bowyer themelon RepRap në Universitetin e Bath në 2005. Është një iniciativë me burim të hapur për të ndërtuar printera 3D të lirë që janë vetë-përsëritës, domethënë, ata mund të printojnë pjesët e tyre dhe duke përdorur materiale harxhuese si p.sh. filamente 3D.
 • Një vit më vonë, në 2006, mbërrin teknologjia SLS dhe mundësia e prodhimit në masë falë lazerit. Me të hapen dyert e përdorimit industrial.
 • 2008 do të ishte viti i printerit të parë me aftësi vetë-përsëritëse. Ishte Darvini i RepRap. Në të njëjtin vit, filluan edhe shërbimet e bashkë-krijimit, faqe interneti ku komunitetet mund të ndajnë dizajnet e tyre 3D në mënyrë që të tjerët t'i printojnë ato në printerët e tyre 3D.
 • Progres i rëndësishëm është bërë gjithashtu në Leje protetike 3D. Viti 2008 do të jetë viti që personi i parë do të jetë në gjendje të ecë falë një këmbe protetike të printuar.
 • 2009 është viti i Makerbot dhe komplete të printerëve 3D, në mënyrë që shumë përdorues të mund t'i blejnë ato lirë dhe të ndërtojnë vetë printerin e tyre. Kjo është, e orientuar drejt krijuesve dhe DIY. Po atë vit, Dr. Gabor Forgacs bën një tjetër hap të madh në bioprintim, duke qenë në gjendje të krijojë enët e gjakut.
 • El aeroplani i parë i printuar në 3D do të mbërrinte në vitin 2011, i krijuar nga inxhinierë nga Universiteti i Southampton. Ishte një dizajn pa pilot, por mund të prodhohej në vetëm 7 ditë dhe me një buxhet prej 7000 €. Kjo hapi ndalimin për prodhimin e shumë produkteve të tjera. Në fakt, po këtë vit do të vinte prototipi i parë i makinës së printuar, Kor Ecologic Urbee, me çmime midis 12.000 dhe 60.000 €.
 • Në të njëjtën kohë filloi shtypja duke përdorur materiale fisnike si p.sh argjend i pastër dhe ar 14 kt, duke hapur kështu një treg të ri për argjendaritë, duke qenë në gjendje të krijojnë copa më të lira duke përdorur materialin e saktë.
 • Në 2012 do të mbërrinte implanti i parë protetik i nofullës Printuar 3D falë një grupi studiuesish belgë dhe holandezë.
 • Dhe aktualisht tregu nuk ndalet së gjeturi aplikacionet e reja, përmirësojnë performancën e tyre, dhe për të vazhduar zgjerimin nga bizneset dhe shtëpitë.

Aktualisht, nëse po pyesni veten sa kushton një printer 3d, mund të variojë nga pak më shumë se 100 € ose 200 € në rastin më të lirë dhe më të vogël, në 1000 € ose më shumë në rastin e më të avancuarve dhe më të mëdhenjve, madje edhe disa që kushtojnë mijëra euro për sektorin industrial.

Çfarë është prodhimi aditiv ose AM

prodhim aditivësh, printim 3d

Printimi 3D nuk është gjë tjetër veçse një prodhim aditiv, domethënë një proces prodhimi që, për të krijuar modele 3D, mbivendos shtresat e materialit. Krejt e kundërta e prodhimit zbritës, i cili bazohet në një bllok fillestar (fletë, shufër, bllok, shufër,...) nga i cili materiali hiqet gradualisht derisa të arrihet produkti përfundimtar. Për shembull, si prodhim zbritës ju keni një copë të gdhendur në një torno, e cila fillon me një bllok druri.

Falë kësaj metodë revolucionare ju mund të merrni prodhim të lirë të objekteve në shtëpi, modele për inxhinierë dhe arkitektë, të merrni prototipa për testim, etj. Përveç kësaj, ky prodhim aditiv ka bërë të mundur krijimin e pjesëve që më parë ishin të pamundura me metoda të tjera si kallëpe, nxjerrje etj.

Çfarë është bioprintimi

bioprinting

Bioprinting është një lloj i veçantë i prodhimit të aditivëve, i krijuar gjithashtu me printera 3D, por rezultatet e të cilit janë shumë të ndryshme nga materialet inerte. Mund bëjnë inde dhe organe të gjalla, nga lëkura e njeriut në një organ vital. Ata gjithashtu mund të prodhojnë materiale biokompatibile, të tilla si ato për proteza ose implante.

Kjo mund të arrihet nga dy metoda:

 • Një strukturë, një lloj mbështetëse ose skele ndërtohet me përbërje polimere biokompatibile se ato nuk refuzohen nga trupi dhe se qelizat do t'i pranojnë ato. Këto struktura futen në një bioreaktor në mënyrë që ato të mund të popullohen nga qelizat dhe pasi të futen në trup, ato gradualisht do të hapin rrugën për qelizat e organizmit pritës.
 • Është një përshtypje e organeve ose indeve shtresë pas shtrese, por në vend që të përdoren materiale të tilla si plastika ose të tjera, kulturat e qelizave të gjalla dhe një metodë fiksimi të quajtur biopaper (material i biodegradueshëm) në formë.

Si funksionojnë printerët 3D

prodhimi i aditivëve, si funksionojnë printerët 3D

El si funksionon një printer 3d Është shumë më e thjeshtë se sa mund të duket:

 1. Mund të filloni nga e para me softuer në Modelimi 3d ose dizajn CAD për të gjeneruar modelin që dëshironi, ose për të shkarkuar një skedar të krijuar tashmë, dhe madje përdorni një skaner 3D për të marrë modelin 3D nga një objekt fizik real.
 2. Tani ju keni Modeli 3D i ruajtur në një skedar dixhital, pra nga informacioni dixhital me dimensionet dhe format e objektit.
 3. Më poshtë është prerje në feta, një proces në të cilin modeli 3D është "prerë" në qindra ose mijëra shtresa ose feta. Kjo do të thotë, si të ndash modelin me softuer.
 4. Kur përdoruesi klikon në butonin e printimit, printeri 3D i lidhur me kompjuterin nëpërmjet kabllit USB ose rrjetit, ose skedari i kaluar në një kartë SD ose një disk stilolapsi, do të jetë interpretuar nga procesori i printerit.
 5. Nga atje, printeri do të shkojë kontrollin e motorëve për të lëvizur kokën dhe për të gjeneruar kështu shtresë pas shtrese derisa të arrihet modeli përfundimtar. Ngjashëm me një printer konvencional, por vëllimi do të rritet shtresë pas shtrese.
 6. Mënyra se si krijohen ato shtresa mund të ndryshojnë sipas teknologjisë që kanë printera 3D. Për shembull, ato mund të jenë me nxjerrje ose me rrëshirë.

Dizajn 3D dhe printim 3D

Dizajn 3D, modelim 3D

Pasi të dini se çfarë është një printer 3D dhe si funksionon, gjëja tjetër është njohin softuerin ose mjetet e nevojshme për shtypje. Diçka thelbësore nëse doni të kaloni nga një skicë ose ide në një objekt të vërtetë 3D.

Duhet të dini se ekzistojnë disa lloje themelore të softuerit për printerët 3D:

 • Nga njëra anë janë programet e Modelimi 3D ose dizajni 3D CAD me të cilat një përdorues mund të krijojë dizajnet nga e para, ose t'i modifikojë ato.
 • Nga ana tjetër ekziston i ashtuquajturi softuer prerës, i cili konverton modelin 3D në udhëzime specifike që do të printohen në printerin 3D.
 • Ekziston edhe softuer për modifikimin e rrjetës. Këto programe, si MeshLab, përdoren për të modifikuar rrjetat e modeleve 3D kur ato shkaktojnë probleme gjatë printimit të tyre, pasi programet e tjera mund të mos marrin parasysh mënyrën se si funksionojnë printerët 3D.

Softuer për printer 3D

Këtu janë disa nga softveri më i mirë i printimit 3D, me pagesë dhe falas, për Modelimi 3d y Dizajni CAD, si dhe softuer falas ose me burim të hapur:

Sketchup

skica

Google dhe Softueri i fundit u krijuan SketchUp, edhe pse më në fund kaloi në duart e kompanisë Trimble. Është softuer i pronarit dhe falas (me lloje të ndryshme planesh pagese) dhe gjithashtu me mundësinë e zgjedhjes midis përdorimit të tij në desktopin e Windows ose në ueb (çdo sistem operativ me një shfletues ueb të përputhshëm).

Ky program i dizajn grafik dhe modelim 3D është një nga më të mirët. Me të mund të krijoni të gjitha llojet e strukturave, megjithëse është projektuar posaçërisht për dizajne arkitekturore, dizajn industrial, etj.

download

Ultimaker Cure

kura përfundimtare

Ultimaker ka krijuar Cura, një aplikacion i krijuar posaçërisht për printerët 3D me të cilat parametrat e printimit mund të modifikohen dhe shndërrohen në kod G. Është krijuar nga David Raan gjatë kohës që punonte në këtë kompani, edhe pse për mirëmbajtje më të lehtë do të hapte kodin e saj me licencën LGPLv3. Tani është me burim të hapur, duke mundësuar përputhshmëri më të madhe me softuerin CAD të palës së tretë.

Në ditët e sotme, është aq popullor sa është a nga më të përdorurat në botë, me më shumë se 1 milion përdorues nga sektorë të ndryshëm.

download

prusaslicer

PrusaSlicer

Kompania Prusa gjithashtu ka dashur të krijojë softuerin e saj. Është mjeti me burim të hapur i quajtur PrusaSlicer. Ky aplikacion është shumë i pasur për sa i përket funksioneve dhe veçorive dhe ka një zhvillim mjaft aktiv.

Me këtë program do të jeni në gjendje të eksportoni modele 3D në skedarë vendas që mund të përshtaten printerët origjinalë Prusa.

download

idebërës

idebërës

Ky program tjetër është falas dhe mund të instalohet në të dyja Microsoft Windows, macOS dhe në GNU/Linux. Idemaker është krijuar posaçërisht për produktet Raise3D dhe është një tjetër prerës me të cilin mund të menaxhoni prototipet tuaja për printim në një mënyrë të shkathët.

download

Pa pagesë

FreeCAD

FreeCAD ka nevojë për pak prezantime, është një projekt me kod të hapur dhe plotësisht i lirë për dizajn 3D CAD. Me të mund të krijoni çdo model, siç do të bëni në Autodesk AutoCAD, versionin me pagesë dhe kodin e pronarit.

Është i thjeshtë për t'u përdorur, me një ndërfaqe intuitive dhe i pasur me mjete për të punuar. Kjo është arsyeja pse është një nga më të përdorurit. Ai bazohet në OpenCASCADE dhe është shkruar në C++ dhe Python, nën licencën GNU GPL.

download

Blender

Blender

Një tjetër njohje e shkëlqyer në botën e softuerit të lirë. Ky softuer i shkëlqyeshëm përdoret edhe nga shumë profesionistë, duke pasur parasysh fuqia dhe rezultatet ajo ofron. E disponueshme në platforma të shumta, si Windows dhe Linux, dhe nën licencën GPL.

Por gjëja më e rëndësishme në lidhje me këtë softuer është se ai nuk shërben vetëm për të ndriçimi, renderimi, animimi dhe krijimi i grafikës tredimensionale për video të animuara, video lojëra, piktura etj., por mund ta përdorni edhe për modelim 3D dhe të krijoni atë që ju nevojitet për të printuar.

download

Autodesk AutoCAD

AutoCAD

Është një platformë e ngjashme me FreeCAD, por është softuer pronësor dhe me pagesë. Licencat tuaja kanë një çmim i lartë, por është një nga programet më të përdorura në nivel profesional. Me këtë softuer do të jeni në gjendje të krijoni dizajne CAD 2D dhe 3D, duke shtuar lëvizshmëri, tekstura të shumta në materiale, etj.

Është i disponueshëm për Microsoft Windows dhe një nga avantazhet e tij është përputhshmëria me Skedarët DWF, të cilat janë nga më të përhapurat dhe të zhvilluara nga vetë kompania Autodesk.

download

Autodesk Fusion 360

Autodesk Fusion

Autodesk Fusion 360 Ka shumë ngjashmëri me AutoCAD, por bazohet në një platformë cloud, kështu që mund të punoni nga ku të doni dhe të keni gjithmonë versionin më të avancuar të këtij softueri. Në këtë rast, do t'ju duhet të paguani edhe abonime, të cilat as nuk janë aspak të lira.

download

Tinkercad

TinkerCad

TinkerCAD është një tjetër program modelimi 3D që mund të përdoret në internet, nga një shfletues ueb, i cili hap shumë mundësitë e përdorimit të tij nga ku të keni nevojë. Që nga viti 2011 ajo ka fituar përdorues dhe është bërë një platformë shumë e njohur në mesin e përdoruesve të printerëve 3D, madje edhe në qendrat arsimore, pasi kurba e saj e të mësuarit është shumë më e lehtë se ajo e Autodesk.

download

laborator rrjetë

laborator rrjetë

Është i disponueshëm për Linux, Windows dhe macOS dhe është plotësisht falas dhe me burim të hapur. MeshLab është një sistem softuerësh për përpunimin e rrjetës 3D. Qëllimi i këtij softueri është të menaxhojë këto struktura për redaktim, riparim, inspektim, renderim, etj.

download

SolidWorks

SolidWorks

Kompania evropiane Dassault Systèmes, nga filiali i saj SolidWorks Corp., ka zhvilluar një nga softuerët më të mirë dhe më profesional CAD për modelimin 2D dhe 3D. SolidWorks mund të jetë një alternativë për Autodesk AutoCAD, por është projektuar posaçërisht për modelimin e sistemeve mekanike. Nuk është falas, as me burim të hapur dhe është i disponueshëm për Windows.

download

Creo

PTC besoj

Së fundi, Creo është një tjetër nga programet më të mira CAD/CAM/CAE për printera 3D mund të gjeni. Është një softuer i krijuar nga PTC dhe që ju lejon të dizajnoni një mori produktesh me cilësi të lartë, shpejt dhe me pak punë. E gjitha kjo falë ndërfaqes së saj intuitive të krijuar për të përmirësuar përdorshmërinë dhe produktivitetin. Ju mund të zhvilloni pjesë për prodhim shtesë dhe zbritës, si dhe për simulim, dizajn gjenerues, etj. Është me pagesë, me burim të mbyllur dhe vetëm për Windows.

download

print 3D

Printimi 3D

Hapi tjetër për të dizajnuar duke përdorur softuerin e mësipërm është printimi aktual. Domethënë kur nga ai skedar me modelin printeri 3D fillon të gjenerojë shtresat deri në kompletimin e modelit dhe marrjen e dizajnit real.

kjo procesi mund të zgjasë pak a shumë, në varësi të shpejtësisë së printimit, kompleksitetit të pjesës dhe madhësisë së saj. Por mund të shkojë nga disa minuta në orë. Gjatë këtij procesi, printeri mund të lihet pa mbikëqyrje, megjithëse është gjithmonë pozitive të monitorohet puna herë pas here për të parandaluar që problemet të përfundojnë duke ndikuar në rezultatin përfundimtar.

pas procesit

Figurat 3D, printera 3D

Natyrisht, pasi pjesa të përfundojë me printimin në printerin 3D, puna nuk përfundon këtu në shumicën e rasteve. Pastaj zakonisht vijnë të tjerët hapa shtesë të njohur si pas-përpunimi si:

 • Eliminoni disa pjesë që duhet të gjenerohen dhe që nuk janë pjesë e modelit përfundimtar, si p.sh. një bazë ose mbështetëse që nevojitet që pjesa të qëndrojë.
 • Lëmoni ose lëmoni sipërfaqen për të arritur një përfundim më të mirë përfundimtar.
 • Trajtimi sipërfaqësor i objektit si llakimi, lyerja, banjat etj.
 • Disa pjesë, si copat metalike, mund të kenë nevojë edhe për procese të tjera si pjekja.
 • Në rast se një pjesë është dashur të ndahet në pjesë sepse nuk ka qenë e mundur të ndërtohet e tëra për shkak të dimensioneve të saj, mund të jetë e nevojshme bashkimi i pjesëve (montim, ngjitës, saldim...).

Pyetjet e bëra më shpesh

Pyetjet e shpeshta

Së fundi, seksioni mbi FAQ ose pyetje dhe përgjigje të bëra shpesh që zakonisht lindin kur përdorni një printer 3D. Më të kërkuarat janë:

Si të hapni STL

STL, model 3D

Një nga pyetjet më të shpeshta është si mund të hapni ose shikoni një skedar .stl. Kjo shtesë i referohet skedarëve stereolithografikë dhe mund të hapet dhe madje të modifikohet nga programi Dassault Systèmes CATIA midis programeve të tjera CAD si AutoCAD etj.

Përveç STL-ve, ka edhe skedarë të tjerë si .obj, .dwg, .dxf, etj. Të gjithë ata janë mjaft të njohur dhe që mund të hapen me shumë programe të ndryshme dhe madje të konvertohen midis formateve.

Modelet 3D

shabllone 3d

Duhet të dini se jo gjithmonë duhet ta krijoni vetë vizatimin 3D, mund të merrni modele të gatshme të të gjitha llojeve, nga figura nga videolojërat ose filmat, deri te sendet praktike shtëpiake, lodra, proteza, maska, telefon. rastet etj. Mjedër Pi, edhe me shume. Ka gjithnjë e më shumë faqe interneti me biblioteka të tilla shabllone gati për shkarkim dhe printim në printerin tuaj 3D. Disa faqe të rekomanduara janë:

Nga modeli real (skanimi 3D)

Figura e Cezarit, skanim 3D

Një mundësi tjetër, nëse ajo që dëshironi është të rikrijoni një klon i përsosur ose kopje e një objekti tjetër 3D, është për të përdorur një Skaner 3d. Ato janë pajisje që ju lejojnë të gjurmoni formën e një objekti, duke transferuar modelin në një skedar dixhital dhe duke lejuar printimin.

Aplikimet dhe përdorimet e printerit 3D

3D printer

Më në fund, printerët 3D janë mund të përdoret për shumë aplikacione. Përdorimet më të njohura që mund të jepen janë:

prototipe inxhinierike

prototipe inxhinierike, printera 3d

Një nga përdorimet më të njohura të printerëve 3D në fushën profesionale është për prototipimin e shpejtë, d.m.th. prototipi i shpejtë. Ose për të marrë pjesë për një makinë garash, si për shembull Formula 1, ose për të krijuar prototipe motorësh ose mekanizma komplekse.

Në këtë mënyrë, inxhinierit i lejohet të marrë një pjesë shumë më shpejt sesa nëse do të duhej të dërgohej në një fabrikë për prodhim, si dhe të merrte prototipet e testimit për të parë nëse një model përfundimtar do të funksiononte siç pritej.

arkitekturës dhe ndërtimit

arkitekturë

foto: © www.StefanoBorghi.com

Sigurisht, dhe të lidhura ngushtë me sa më sipër, ato mund të përdoren gjithashtu ndërtojnë struktura dhe kryejnë prova mekanike për arkitektët, ose të ndërtojnë pjesë të caktuara që nuk mund të prodhohen me procedura të tjera, të krijojnë prototipe ndërtesash ose objektesh të tjera si mostra ose modele, etj.

Për më tepër, shfaqja e printera betoni dhe materiale të tjera, gjithashtu kanë hapur derën për të qenë në gjendje të printoni shtëpitë shpejt dhe shumë më efikase dhe me respekt me mjedisin. Madje është propozuar që ky lloj printeri të merret në planetë të tjerë për kolonitë e ardhshme.

Dizajn dhe personalizim i bizhuterive dhe aksesorëve të tjerë

Bizhuteri me printim 3d

Një nga gjërat më të përhapura është bizhuteri të shtypura. Një mënyrë për të marrë pjesë unike dhe më të shpejta, me karakteristika të personalizuara. Disa printera 3D mund të printojnë disa hijeshi dhe aksesorë në materiale si najloni apo plastika me ngjyra të ndryshme, por ka edhe disa të tjerë të përdorur në fushën e bizhuterive profesionale që mund të përdorin metale fisnike si ari apo argjendi.

Këtu mund të përfshini edhe disa produkte që po printohen kohët e fundit, si p.sh veshje, këpucë, aksesorë mode, Etj

Koha e lirë: gjërat e bëra me printer 3D

printer 3d për kohën e lirë

Të mos harrojmë kohës së lirë, për të cilën përdoren shumë printera 3D në shtëpi. Këto përdorime mund të jenë shumë të ndryshme, nga krijimi i një mbështetjeje të personalizuar, tek zhvillimi i dekorimeve ose pjesëve rezervë, tek pikturimi i figurave të personazheve tuaja të preferuara imagjinare, kutitë për projekte DIY, kriklla të personalizuara, etj. Kjo është, për përdorime jofitimprurëse.

Industria prodhuese

industri, printer 3d metalik

shumë industritë prodhuese ata tashmë përdorin printera 3D për të prodhuar produktet e tyre. Jo vetëm për shkak të avantazheve të këtij lloji të prodhimit të aditivëve, por edhe sepse ndonjëherë, duke pasur parasysh kompleksitetin e një dizajni, nuk është e mundur të krijohet ai me metoda tradicionale si nxjerrja, përdorimi i kallëpeve, etj. Përveç kësaj, këta printera kanë evoluar, duke qenë në gjendje të përdorin materiale shumë të ndryshme, duke përfshirë printimin e pjesëve metalike.

Është gjithashtu e zakonshme të bëhen pjesë për automjetet, madje edhe për avionët, pasi ato lejojnë të merren disa pjesë që janë shumë të lehta dhe më efikase. Të mëdhenjtë si AirBus, Boeing, Ferrari, McLaren, Mercedes etj., i kanë tashmë.

Printerët 3D në mjekësi: stomatologji, protetikë, bioprinting

Proteza me printim 3D

Një tjetër nga sektorët më të mirë për të përdorur printerët 3D është fushën e shëndetësisë. Ato mund të përdoren për shumë qëllime:

 • Prodhimi më saktë i protezave dentare, si dhe kllapa, etj.
 • Bioprintimi i indeve si lëkura ose organet për transplantet e ardhshme.
 • Lloje të tjera protezash për probleme kockore, motorike apo muskulare.
 • Ortopedi.
 • etj.

Ushqim/ushqim i printuar

Ushqim i printuar 3d

Printerët 3D mund të përdoren për të krijuar dekorime në pjata, ose për të printuar ëmbëlsira si çokollata në një formë të caktuar, madje edhe për shumë ushqime të tjera të ndryshme. Prandaj, Industria ushqimore ai gjithashtu kërkon të përdorë avantazhet e këtyre makinave.

Përveç kësaj, një mënyrë për të të përmirësojë ushqimin në mënyrë ushqyese, të tilla si printimi i filetove të mishit të bëra nga proteina të ricikluara ose nga të cilat janë hequr disa produkte të dëmshme që mund të jenë në mish natyral. Ka edhe disa projekte për të krijuar produkte për veganët ose vegjetarianët që simulojnë produkte të vërteta të mishit, por janë krijuar nga proteina bimore.

Arsim

arsim

Dhe, sigurisht, printerët 3D janë një mjet që do të vërshojë qendrat arsimore, pasi janë një shoqërues fantastik për klasat. Me to, mësuesit mund të gjenerojnë modele në mënyrë që studentët të mësojnë në mënyrë praktike dhe intuitive, ose vetë studentët mund të zhvillojnë aftësinë e tyre për zgjuarsi dhe të krijojnë të gjitha llojet e gjërave.

më shumë informacion


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

Testi anglishtProvoni katalanishtkuiz spanjoll