Bëni bllokimin tuaj elektronik me të cilin mund të hapni derën e garazhit falë gjurmës së gishtit

derë garazhi e pajisur me bravë elektronike

Jemi në një kohë kur duket se gjëja më e sigurt ose e shpejtë është të përdorësh gjurmën e gishtit për të, për shembull, të zhbllokosh telefonin tënd celular dhe madje edhe për të shkuar në punë, në këtë rast gjithçka kalon nëpër sigurinë e kërkuar ose të vendosur për të kryer ndonjë projekt tjetër.

Larg kësaj, e vërteta është se, si një projekt në të cilin të mësuarit se si funksionon kjo lloj pajisje dixhitale mund të jetë më se interesante, për shkak të kësaj sot dua t'ju shpjegoj si të montoni një bravë elektronike për derën tuaj të garazhit që mund të zhbllokohet duke përdorur gjurmën tuaj të gishtit.


Bllokohet elektronike

Ndërtoni bllokimin tuaj elektronik për derën e garazhit tuaj hap pas hapi që mund ta zhbllokoni me gjurmën e gishtit

Duke hyrë në pak më shumë detaje, ju them se për këtë projekt ne do të përdorim një skaner gjurmësh gishtash si SparkFun GT-511C1R. Siç është e zakonshme në këtë lloj mësimi, duhet të kihet parasysh se në thelb të gjitha këto lloje të produkteve kanë një veprim shumë të ngjashëm, prandaj nuk është e nevojshme që të jetë pikërisht ky model.

Nëse guxoni të realizoni këtë projekt, por keni ndryshime të caktuara, të tilla si skaneri i gjurmëve të gishtave të përdorura është i ndryshëm nga ai në tutorial ose që dera e garazhit tuaj thjesht përdor sisteme të tjera, diçka që do të ndodhë pothuajse me probabilitet total, pse keni frikë, ju mund ta ndiqni udhëzuesin, por jo siç është që atëherë do të duhet të bëni disa modifikime të tjera si në instalime elektrike dhe në vetë kodin për ta përshtatur atë me pajisjen tuaj.

elementet e nevojshme

Hapat e nevojshëm për të ndërtuar lexuesin tuaj të gjurmëve të gishtave me të cilin do të hapni derën e garazhit

Hapi 1: Lidhja dhe bashkimi i sistemit të tërë

Në mënyrë që të hapni derën e garazhit falë gjurmës së gishtit, do t'ju duhen dy përbërës të ndryshëm. Nga njëra anë, ne kemi nevojë të prodhojmë panelin tonë të kontrollit, të cilin do ta instalojmë jashtë shtëpisë sonë. Brenda këtij paneli kontrolli do të jetë vendi ku ne do të instalojmë skanerin e gjurmëve të gishtave, një ekran të vogël informacioni dhe disa butona shtesë.

Së dyti do të na duhet instaloni një kuti të dytë brenda vetë garazhit. Kjo do të jetë përgjegjëse për të verifikuar që shenja e gishtit e futur në panelin e kontrollit është pranuar ose jo nga sistemi dhe, në rast të një verifikimi të saktë, vazhdoni të krijoni një sinjal të njohur nga motori që do të hapë derën e garazhit tonë.

Për ta realizuar këtë do të na duhet një mikrokontrollues ATMega328p i cili do të jetë përgjegjës për t'i dhënë jetë panelit të kontrollit që do të instalojmë jashtë shtëpisë tonë ndërsa, për panelin e brendshëm do të vëmë bast në një ATTiny. Të dy bordet do të komunikojnë me njëri-tjetrin përmes një lidhje serike. Për të rritur sigurinë e të gjithë sistemit, ne do të instalojmë një transmetues të polarizuar në mënyrë që karta ATTiny të mund të mbyllë lidhjen, kështu që nëse një vandal fillon panelin e jashtëm të kontrollit, ata nuk mund të hapin derën e garazhit tonë duke kaluar disa kabllo.

Nëse ky projekt ju bind dhe ju jeni të interesuar të kryeni këtë projekt, kjo është lista e përbërësve që do t'ju duhen:

diagrami i projektit

Në këtë pikë është koha për të lidhur të gjithë harduerin në listë. Ideja, siç jeni duke e imagjinuar me siguri, kalon nëpër ndiqni diagramin që ndodhet pikërisht mbi këto rreshta, njëjtë në të cilën mund të shihni paraqitjen e panelit të kontrollit dhe modulit të brendshëm. Një këshillë që mund t'ju jap është t'u jepni kabllove si konvertuesit aktual ashtu edhe LCD-së një gjatësi të caktuar në mënyrë që t'i varni dhe t'i rregulloni në pozicionin më korrekt që krijoni brenda kutisë së jashtme të papërshkueshme nga uji.

Nëse në këtë pikë shqyrtojmë për një moment kodin që kontrolluesi do të ekzekutojë përfundimisht, do të kuptoni se butonat janë të lidhur me kunjat 12, 13 dhe 14, të cilët përmbushin funksionet e 'Arriba''OK'Dhe'poshtë'përkatësisht. Kjo do të thotë se mund të jetë një ide shumë e mirë t'i vendosni në këtë mënyrë në mënyrë që të ruani një logjikë vizuale shumë më në përputhje me funksionin e tyre.

Për të furnizuar rrymën në të gjithë sistemin do të përdorim, siç tha lista e elementëve të nevojshëm, një karikues telefoni me çdo lidhje microUSB. Ideja e përdorimit të këtij lloji të karikuesit në thelb i përgjigjet faktit se ato janë shumë të lira dhe mbi të gjitha të lehta për tu gjetur.. Një ide tjetër e ndryshme është të jeni në gjendje të furnizoni me energji kontrollorët përmes përdorimit të baterive, edhe pse në këtë pikë mund të jetë më mirë të përdorni një transformator të rrymës alternative për të rrymën e drejtpërdrejtë pasi që sensori i gjurmës së gishtit zakonisht konsumon shumë rrymë dhe, duke ushqyer të gjithë sistemin me bateri mund që ju duhet t'i ndryshoni ato çdo ditë.

Arduino IDE

Hapi 2: Kodimi dhe ekzekutimi i kontrolluesve

Në këtë pikë në veçanti ju them se të dy kodet që do të ekzekutohen nga ATMega328p dhe ATTiny85 janë shkruar dhe përpiluar me Arduino IDE. Në këtë rast specifik, ne duhet të ekzekutojmë skedarin garagefinger.ino në ATMega328p dhe skedarin tiny_switch.ino në ATTiny85. Nga ana tjetër, bibliotekat NokiaLCD.cpp dhe NokiaLCD.h janë dy biblioteka për ekranin LCD, këto janë përpiluar nga shembuj të marrë nga faqja Arduino dhe, si pothuajse të gjitha bibliotekat, ato duhet të vendosen në dosje "bibliotekat'për Arduino IDE tuaj për t'i gjetur ato. Kjo dosje zakonisht ndodhet nga rrënja ku keni të instaluar IDE, zakonisht në Windiows "% HOMEPATH" \ Documents \ Arduino \ bibliotekat. Unë ju lë skedarët për shkarkim menjëherë poshtë këtyre rreshtave:

Përveç kësaj do t'ju duhet edhe biblioteka në mënyrë që skaneri i gjurmës së gishtit të mund të funksionojë. Në këtë pikë duhet të kihet parasysh se për fat të keq Bibliotekat e lidhura me faqen SparkFun nuk do të funksionojnë pasi ato janë zhvilluar për modelin GT-511C3, shumë më e shtrenjtë, dhe jo për versionin që po përdorim, ndoshta diçka më të vështirë për tu gjetur, por shumë më lirë. Bibliotekat që punojnë për GT-511C1R mund të gjenden në Github.

Nëse pas shkarkimit të të gjitha skedarëve dhe shikimit të kodit që dëshironi ofrojnë siguri më të madhe të sistemit Unë ju inkurajoj, për shembull, të gjeni dhe zëvendësoni të gjitha rastet a 'varg i drejtë'me fjalëkalimin tuaj. Një detaj tjetër shumë interesant që mund të ndihmojë në krijimin e sistemit tuaj më të sigurt është ndryshimi i ndryshores buf në skedarin tiny_switch.ino në mënyrë që të jetë e njëjta gjatësi me fjalëkalimin që dëshironi të përdorni.

variabël mbishkruaj kodin, e përcaktuar në skedarin garagefinger.ino, ka një përfaqësim 8-bitësh të sekuencës shtypëse të butonit lart / poshtë që mund të përdoret për të hapur derën e garazhit tuaj dhe për të ngarkuar gjurmë gishtash të reja në sistem pa pasur nevojë të përdorni një gjurmë gishtash të njohur. Kjo është e dobishme për herë të parë që pajisja përdoret pasi kujtesa e skanerit do të jetë bosh. Mund të jetë interesante të ndryshohet kjo vlerë fillestare.

kontrolli i jashtem

Hapi 3: Ne mbledhim të gjithë projektin

Pasi të kemi testuar të gjithë projektin, është koha për asamblenë përfundimtare. Për këtë ne duhet të montojmë të gjithë panelin e kontrollit brenda kutisë sonë të papërshkueshme nga uji. Siç mund ta shihni në imazhe, në mënyrë që askush të mos hyjë në kontrollues, përveç kutisë së papërshkueshme nga uji, është përdorur një kuti akrilike në të cilën do të instalojmë vetëm ekranin LCD dhe butonat e hyrjes, pjesa tjetër e sistemit do të jetë instaluar në brendësi të kësaj kutie.

Kjo kuti duhet të montohet në pjesën e jashtme të shtëpisë tuaj dhe të lidhet direkt me kutinë ku do të instalojmë ATTiny. Në këtë pikë, ju kujtoj se në ATTiny duhet të lidhni kabllot për të komunikuar sinjalet në motorin që hap derën e garazhit. Në rastin tim, ishte e lehtë për mua pasi që brenda vetë garazhit kisha një buton në mur që kryente të njëjtin funksion.

sistem i montuar

Hapi 4. Përdorimi i sistemit

Pasi të kemi instaluar të gjithë sistemin, duhet të shtypim cilindo nga tre butonat në mënyrë që të ndriçohet si ekrani LCD ashtu edhe skaneri i gjurmëve të gishtave. Në këtë pikë, pajisja pret derisa të vendosni një gisht në skaner. Nëse gishti që keni vendosur në skaner njihet, dera do të hapet dhe do të shfaqet një menu në ekran për të hapur / mbyllur derën përsëri, për të shtuar / fshirë shenjat e gishtave, për të ndryshuar shkëlqimin e ekranit ... Pajisja fiket pas rreth 8 sekondash nga butoni i fundit i shtypur. Për të ndryshuar kohëzgjatjen e kohës së pritjes, duhet të modifikoni funksionin prisniPer Button në dosjen garagefinger.ino.

Siç kemi përmendur në paragrafët e mëparshëm, ju mund të përdorni një sekuencë mbizotëruese duke përdorur bërthamat lart / poshtë të ndjekura nga 'OK'për të fituar qasje në sistem. Kjo është e dobishme herën e parë që aktivizoni pajisjen pasi skaneri nuk do të ketë gjurmë gishtash në kujtesën e tij në këtë pikë. Sekuenca fillestare jepet nga paraqitja binare 8-bitëshe e numrit që është ruajtur në ndryshore kapërce kodin në skedarin garagefinger.ino ku '1' përfaqësohet nga butoni 'lart' dhe '0' përfaqësohet nga butoni 'poshtë'.

Një pikë për tu mbajtur në mend është se, në rast se ndryshoni sekuencën e anashkalimit dhe më vonë e harroni pa shtuar gjurmët e gishtave në pajisje, ajo do të kyçet në mënyrë efektive dhe do të duhet të riprogramoni ATMega328p dhe të detyroni një EEPROM të fshijë për të fshirë pajisje.kodi.

Më shumë informacion: udhëzime


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.