Ekranet LCD dhe Arduino

Kontrollues Hitachi HD44780 me LCD për Arduino

Projektet që lidhen me Arduino janë shumë të popullarizuara dhe, ashtu si Raspberry Pi, është një nga projektet më të përdorura për Hardware-in Falas midis kompanive. Kjo është arsyeja pse ne do të flasim për të një nga kombinimet më të njohura midis përdoruesve të Arduino: LCD + Arduino.

Ekrani LCD është një pajisje shtesë gjithnjë e më ekonomike dhe e arritshme, gjë që e bën atë një mundësi të shkëlqyeshme për të shoqëruar bordin tonë Arduino. Por A mund të përdoret një ekran LCD me bordin tonë Arduino? Cilat projekte mund të përdoren me LCD dhe Arduino, a ia vlen të përdoret ky kombinim?

Çfarë është LCD?

Përdoruesit fillestarë nuk janë në dijeni të asaj që LCD përfaqëson, edhe pse ata do ta kenë parë atë më shumë se një herë në jetën e tyre. LCD qëndron për Liquid Crystal Display, ose atë që vjen të jetë Liquid Crystal Display. Një ekran i vogël apo i madh që shumë prej nesh e kanë njohur në pajisje të ndryshme si orë alarmi, ekrane orësh, kalkulatorë, etj ... Pajisjet elektronike të pafund që zgjerohen falë kombinimit të LCD + Arduino dhe Hardware Falas.

Ekrani LCD i një printeri duke përdorur Arduino Mega

Ekranet LCD janë në përputhje me çdo Hardware Falas, përfshirë bordet e Projektit Arduino, megjithëse ato kërkojnë që bordet të kenë lidhje ose kunja të caktuara për të bërë lidhjen midis bordit elektronik dhe ekranit LCD.

A priori, nuk ka asnjë pengesë për të përdorur madhësi të ndryshme të ekranit LCD. Me fjalë të tjera, i njëjti tabelë Arduino mund të përdorë një ekran LCD 5 inç, 20 ”ose një madhësi karakteri 5 × 2, për të folur për një madhësi të vogël. Por ne duhet të jemi të vetëdijshëm për këtë Bordi Arduino nuk është i njëjtë me një kartë grafike ose pllaka amë, kështu që mesazhi që do të shfaqet në një ekran nuk do të funksionojë njësoj në një ekran të vogël si në një ekran të madh, për sa kohë që është i njëjti tabelë Arduino.

Artikulli i lidhur:
Fillimi me Arduino: cilat borde dhe komplete mund të jenë më interesante për të filluar

Kunjat që do të na duhen në një bord Arduino për t'u lidhur me një ekran LCD do të jenë si më poshtë:

 • GND dhe KQV
 • Kontrast
 • RS
 • RW
 • En
 • Kunjat D0 deri D7
 • Dy kunja për Backlight

Nëse keni mjaft kunja dhe kunja të pajtueshëm me sa më sipër, LCD do të funksionojë në mënyrë të përsosur me bordin Arduino. Kështu që është gjithmonë e këshillueshme të kontrolloni kunjat e të dy pajisjeve për t'u siguruar që lidhja ekziston. Në çdo rast, është e rrallë që bordi Arduino nuk mund të lidhet me një ekran LCD dhe në rast të një situate të tillë, ka module të ndryshme LCD në treg që lidhen lehtësisht me Arduino dhe kostoja e të cilave është mjaft e volitshme.

Cilat lloje të ekraneve LCD janë atje?

Aktualisht ne gjejmë tre lloje të ekraneve LCD në treg:

 • Linjat LCD.
 • LCD sipas pikëve.
 • Ekran OLED.
 • Ekran LED.
 • Ekran TFT.

El Line LCD është një lloj ekrani që tregon informacionin përmes linjave. Informacioni vendoset në rreshta dhe ne nuk mund të dalim nga ajo kornizë. Ky lloj LCD është më i përdorur, ekonomik dhe më i njohur, por është gjithashtu lloji i LCD që jep më pak lojë, pasi që ai tregon vetëm informacione të caktuara dhe zakonisht është vetëm teksti.

El pikë LCD Funksionon pothuajse njësoj si lloji i mëparshëm i LCD, por ndryshe nga ai i mëparshmi, në lcd sipas pikave kemi një matricë pikësh. Kështu, në këtë lloj LCD mund të vendosim tekstin dhe madje imazhet kudo në ekranin LCD. Cfare ka me shume ne mund të kemi disa madhësi të shkronjave brenda të njëjtit ekran LCD, diçka që nuk ndodh në shfaqjen LCD të linjave, madhësia e të cilave duhet të jetë gjithmonë e njëjtë.

El Ekran OLED Forshtë për shumë një lloj i ekranit vetanak ndërsa për të tjerët është brenda llojeve të LCD-së. Ekrani OLED është një ekran që na tregon informacione por ndërtimi i tij është i ndryshëm nga ai i ekranit LCD që prej asaj kohe përdor dioda të udhëhequra me përbërës organikë për krijimin e saj. Ndryshe nga llojet e mëparshme, ekranet OLED ofrojnë rezolucion më të lartë, ngjyra dhe konsum i ulët i energjisë. Ashtu si monitorët e kompjuterit ose LCD pikë, ekranet OLED përdorin matricën e pikave ose pikseleve (pasi ne mund të përdorim disa ngjyra në të njëjtën ekran) për të shfaqur përmbajtjen.

El Ekrani LED ose LCD i Led është i ngjashëm me OLED Display, por diodat e udhëhequra nuk përmbajnë elemente organike. Performanca e tij nuk është aq e lartë sa ekrani OLED por ofron më shumë rezolucion sesa ekrani LCD me pikë dhe ofron ngjyra.

El Ekrani TFT është lloji më i fundit i LCD-së që ekziston në treg. Mund të themi që ekrani TFT përdor piksele si monitorë kompjuterash ose televizorë dhe se mund të lëshojmë çdo lloj informacioni përmes këtyre ekraneve. Konsumi i tij i energjisë është më i madh se çdo prej llojeve të mëparshme, prandaj përdoren madhësi të vogla. Madhësia e këtyre ekraneve matet në inç ndryshe nga disa nga llojet e tjera të ekraneve. Ato maten me karaktere ose me gjerësinë e ekranit.

Cilat modele janë më të njohurat?

Falë tregtisë në internet mund të gjejmë modele të panumërta të ekraneve LCD, por vetëm disa janë më të njohurat. Kjo popullaritet është për shkak të blerjes së saj të lehtë, çmimit të saj, performancës së saj ose thjesht cilësisë së saj.. Këtu flasim për këto modele:

Nokia 5110 LCD

Ekran LCD Nokia 5110 për Arduino

Ky ekran vjen nga celularët e vjetër Nokia 5110. LCD-ja e këtyre celularëve i tejkaloi celularët dhe kompania ka vazhduar të shesë këtë ekran për përdorimin e saj. Ekrani është pikturë njëngjyrëshe dhe është i tipit LCD Lineas. Ekrani Nokia 5110 ofron 48 rreshta dhe 84 kolona. Fuqia e tij është e tillë që ofron aftësinë për të parë imazhe, edhe pse jo në mënyrë efikase. Performanca e tij është shumë e mirë edhe pse do të duhet të përdorim ndriçimin e pasmë për të qenë në gjendje të shohim në mënyrë korrekte ekranin, në përgjithësi zakonisht shoqërohet me këtë ndriçim të pasmë edhe pse mund të ketë module që nuk kanë këtë funksion. Ekrani përdor një drejtues Philips PCD8544. Ekrani LCD Nokia 5110 mund të gjendet në dyqane për 1,8 euro.

Hitachi HD44780 LCD

Kontrollues Hitachi HD44780 me LCD për Arduino

Moduli Hitachi HD44780 LCD Isshtë një modul i krijuar nga prodhuesi Hitachi. Paneli LCD është njëngjyrësh dhe është i tipit të linjës. Ne mund të gjejmë një model me 2 rreshta me nga 16 karaktere secili dhe një model tjetër me 4 rreshta me nga 20 karaktere secila. Zakonisht ne e gjejmë ekranin LCD Hitachi HD44780 në çdo dyqan, por mund të ndodhë që të gjejmë vetëm kontrolluesin Hitachi HD44780 pa ekran, çmimi mund të na ndihmojë në këtë situatë, kostoja është ekran plus kontrollues për 1,70 euro dhe vetëm shoferi 0,6 euro.

LCD OLED I2C

Ekran LCD Arduino D20 për Arduino

Ky ekran LCD është i tipit OLED. I2C OLED LCD është një ekran monokrom OLED me madhësi një inç që lidhet me Arduino përmes protokollit I2C, ky protokoll përdor një autobus bidirectional që na lejon të ruajmë kunjat, duke qenë të domosdoshëm katër kunjat përpara atyre të nevojshëm të përmendur më parë. Drejtuesi për këtë ekran LCD është gjenerik, kështu që ne mund të përdorim biblioteka falas për përdorimin e tij. Çmimi i këtij modeli nuk është aq i lirë sa modelet e mëparshme, por nëse është i përballueshëm nga shumë përdorues, ne mundemi gjeni për 10 euro një njësi.

LCD me bojë elektronike

Ekran LCD E-Ink për Arduino

Ekrani LCD E-Ink përdor bojën elektronike për të shfaqur informacionin. Ashtu si pjesa tjetër e modeleve, përdor protokollin I2C për të komunikuar me Arduino. Ekranet janë të tipit TFT por që përdorin bojë elektronike gjë që e bën konsumin dukshëm më të ulët por pa humbur rezolucionin. Megjithëse nuk ka ekrane me ngjyra (për momentin), ato janë të gjitha në shkallë të zezë dhe gri.

Si kuriozitet për këtë model të ekraneve LCD, duhet të themi se çmimi dhe madhësia janë të bashkuara. Ne mundemi gjeni madhësi të ndryshme dhe sa më e madhe të jetë madhësia, aq më i shtrenjtë është ekrani. Kështu, ekranet E-Ink 1 ose 2,5 inç Ata kanë një çmim prej 25 eurosh për njësi. Kolegjet me madhësi më të madhe mund të arrijnë 1.000 euro për njësi.

Si të lidhni një ekran LCD me Arduino?

Lidhja midis një ekrani LCD dhe Arduino është shumë e thjeshtë. Në parim duhet të ndjekim kunjat e përmendura më sipër dhe t'i lidhim ato me bordin Arduino. Diagrami i lidhjes do të ishte si më poshtë:

Skemë për lidhjen e një ekrani LCD dhe Arduino

Por nuk është e vetmja gjë që duhet të marrim parasysh për të lidhur ekranin LCD me Arduino. Cfare ka me shume Ne duhet të përdorim një bibliotekë që do të na ndihmojë të japim programin që ne të krijojmë kodin e nevojshëm për ta bërë atë të funksionojë saktë me ekranin. Kjo librari quhet LiquidCrystal.h dhe mund të merret falas përmes faqen zyrtare të Arduino. Kjo bibliotekë duhet të përdoret si pjesa tjetër e bibliotekave, duke e thirrur atë në fillim të kodit si më poshtë:

#include <LiquidCrystal.h>

Një mënyrë e thjeshtë dhe e shpejtë për bordin Arduino për të punuar me një ekran LCD.

A këshillohet të përdorni një ekran LCD për projektin tonë?

Duke vazhduar me sa më sipër, ne duhet të pyesim veten nëse është vërtet e përshtatshme të kemi një ekran LCD dhe Arduino për projektin ose projektin tonë personal. Personalisht, mendoj se për projekte të caktuara është e nevojshme dhe për pjesën tjetër të tyre është diçka më personale sesa e nevojshme. Për shembull, mund të flasim për modelet më të fundit të printerëve 3D, modele që shtojnë vetëm në disa raste ekranin LCD dhe asgjë tjetër, por çmimi i modelit është dukshëm më i shtrenjtë.

Në këto raste, nuk mendoj se është e nevojshme të përdoret një ekran LCD, por ky nuk është rasti në projekte të caktuara ku ekrani LCD është shumë i rëndësishëm. Shembuj të këtyre të fundit janë projekte të tilla si ora, një tastierë loje ose thjesht një lokalizues GPS. Projekte që duhet të keni një ndërfaqe grafike për të funksionuar në mënyrë efektive. Ajo që themi mund të jetë marrëzi, veçanërisht për përdoruesit më ekspertë, por çdo përbërës mund ta bëjë çdo projekt më të shtrenjtë dhe madje ta bëjë atë të pavlefshëm. Prandaj, është e rëndësishme të vlerësohet nëse projekti ynë duhet të ketë një ekran LCD apo jo.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

Testi anglishtProvoni katalanishtkuiz spanjoll