Fluksi: cili është ky produkt që përdoret në saldim?

gradient

Nëse jeni duke mësuar se si të mikro-bashkoni Komponentët elektronikë, ose për reballing, me siguri ju keni verifikuar që ju nevojitet një pastë e quajtur fluks. Ky produkt është një i panjohur plotësisht për shumë, pasi që për bashkimin e zakonshëm me kallaj, ky element nuk përdoret zakonisht, nga ana tjetër, për ato bashkime të tjera është shumë e dobishme.

Në këtë udhëzues ju mund të mësoni gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me këtë pastë, siç është përbërja, qëllimi, mënyra e aplikimit, llojet, etj.

Çfarë është fluksi?

Fjala angleze fluksi mund të përkthehet si fluks, dhe vjen nga latinishtja «fluxus» që do të thotë «rrjedhë». Ai nuk përdoret vetëm në bashkimin për elektronikë, përdoret gjithashtu në shumë lloje të tjera të bashkimit si një agjent rrjedhjeje ose agjent pastrues, si dhe në prodhimin e metaleve në industrinë metalurgjike, domethënë ato zakonisht kanë më shumë se një funksion.

E para flukseve ato bëheshin me gëlqere, potas, karbonat natriumi, boraks, sulfat plumbi, koks, etj. Të gjithë ata që përdoren në fonderi për pastrimin e metaleve. Nga ana tjetër, si një agjent pastrimi ose për të lehtësuar fluksin e saldimit, duke gjeneruar një ngjitës me cilësi më të mirë dhe duke eliminuar oksidimin, ai do të fillojë të përdoret më vonë.

Duke u fokusuar në saldatori, e cila është tema që na intereson këtu, në thelb është një element (pastë, lëng ose pluhur) që mund të parandalojë ndryshkjen e nyjeve, duke vepruar si një izolator nga kontakti i ajrit ndërsa bëhet bashkimi. Për këtë, përdoren përzierje kimike si fluoride, borate, boraks ose acid borik.

Përveç këtij efekti mbrojtës, në saldat prej kallaji, ai shërben edhe për të bërë proces më i lehtë, duke marrë metalin dhe duke e bërë atë më të menaxhueshëm, ndërsa bën që përbërësit të ngjiten mirë. Dhe, natyrisht, përmirëson cilësinë e saldimit, duke shmangur papastërtitë dhe mbeturinat e prodhuara gjatë procesit.

Një efekt tjetër i këtij fluksi është favorizimi i saldimet me temperaturë më të ulët. Kjo zvogëlon mundësinë e dëmtimit të përbërësve të salduar me temperaturën e gjeneruar gjatë procesit.

Zbatime fluksi

Sa për aplikacionin fluksi, shpesh përdoret shumë në bashkimin e pajisjeve elektronike të tilla si:

 • Riparimi i mikro-saldimeve, ku është më e komplikuar të vazhdohet për shkak të madhësisë së vogël të përbërësve.
 • Saldim SMD në PCB.
 • Reballing për BGA.
 • Pastrimi i mbetjeve ose mbetjeve të ndryshkut.

Llojet e fluksit

Disa llojet e fluksit në treg për saldim, secili me çmime dhe karakteristika të ndryshme.

 • Bromur amoni pa metale të rënda: është një tretësirë ​​ujore e bromureve të amonit organik me acid të lirë hidrobromik. Ata zakonisht nuk lënë gjurmë të mbetjeve në saldim, dhe nëse ato lënë, nuk shkakton formimin e vrimave (vrimave).
 • Klorur zinku: një tretësirë ​​tjetër ujore e klorurit të amonit dhe klorurit të zinkut të përzier me acid klorhidrik të lirë. Ajo shquhet për lehtësinë e përdorimit dhe efektivitetin e saj, megjithëse heqja e mbetjeve nënkupton pastrimin e saj për të shmangur formimin e vrimave (vrimave).
 • Bromur zinku: një lloj tjetër i tretësirës së lëngshme të bromurit të zinkut dhe bromurit të amonit me acid klorhidrik të lirë. Ashtu si ai i mëparshmi, është shumë i lehtë për t’u përdorur, por është gjithashtu i lehtë për të hequr mbetjet duke e larë me ujë. Edhe nëse mbetja mbetet në saldues, ajo nuk do të krijojë vrima.
 • Shtëpi: Edhe pse nuk rekomandohet, disa prodhues eksperimentojnë me krijimin e fluksit të tyre shtëpiak. Për ta bërë këtë, ata përdorin pak katran që e shtypin dhe e përziejnë me alkool. Sidoqoftë, ky lloj fluksi nuk do të arrijë të njëjtat rezultate si produktet tregtare.

Dallimet midis fluksit dhe pastës së saldimit

Një nga dyshimet e shpeshta është nëse është fluksi i njëjtë me ngjitësin e ngjitësit ose nëse ka disa ndryshime. E vërteta është se është e komplikuar, dhe shumë herë vetë produktet janë konfuze në përshkrimin e tyre, duke përdorur të dy termat si sinonime. Disa bëjnë një dallim dhe pretendojnë se ekziston vetëm ndryshime të lehta:

 • Gradient: substanca kimike e aplikuar në metale në mënyrë që ato të nxehen në mënyrë të njëtrajtshme dhe të përmirësojnë cilësinë e saldimit, ose edhe për shkrirjen.
 • Pastë ngjitëse: përdoret për saldim për të lehtësuar aderimin e pjesëve metalike më të vështira.

Por, siç komentoj, për qëllime praktike, ju mund ta merrni si të tillë sinonim. Në fakt, në disa zona përdoret një term dhe në të tjera një tjetër. Thjesht sigurohuni kur bleni produktin që ai të mos jetë fluks ose pastë për hidraulik ose për aplikime të tjera dhe se është specifik për elektronikën ...

Si të përdorim fluksin

Përdorimi i fluksit, ose fluksit, është i thjeshtë nëse ndiqni një seri hapash. Duke bërë këtë, ju mund të merrni më të mirën nga ky produkt. Përveç kësaj, duhet të përdorni një sërë masash paraprake, të tilla si përdorimi i tij në një dhomë të ajrosur pasi është një kimikat që mund të gjenerojë avuj, duke veshur syze dhe maskë, si dhe doreza.

L udhëzime për të përdorur fluksin për saldim është:

 1. Pastroni çdo papastërti që mund të jetë në zonën e saldimit, nëse ka një të tillë.
 2. Vendosni një shtresë të hollë fluksi në zonë ose në të dyja. Nuk ka rëndësi që pjesët mbushen aty ose do të ketë saldim. Gjithashtu, nëse zona është disi e nxehtë, aq më mirë.
 3. Atëherë saldimi kryhet ashtu siç do të bëhej normalisht, varësisht nëse është një saldim SMD, reballing, etj.
 4. Në fund, pastroni mbetjet e fluksit.

Lidhur me këtë pikë të fundit, ekziston një polemikë nëse duhet pastruar apo jo. Në fakt, nuk është vetëm një dyshim për hobistët (ose saldimi manual), por është gjithashtu një dyshim në industri (saldimi i automatizuar). Shumë prodhues neglizhojnë pjesën e pas-prodhimit duke mos pasur mjete të automatizuara për të dhe duke u mbështetur në efikasitetin e makinerisë së përdorur për të gjeneruar nyjet me pastërti të mjaftueshme.

Në vend të kësaj, kjo ndjenjë e rreme e sigurisë mund të çojë në neglizhimin e ndotje elektrokimike gjeneruar në disa komponentë dhe që me sa duket nuk gjeneron efekte negative, megjithëse do t'i jepte fund një dështimi afatgjatë.

Kur është duke u përdorur tel lidhës bërthamë fluksi ose fluksi, kjo fluks është zakonisht një rrëshirë e ngurtë me një pikë shkrirje më të lartë se metali që e rrethon atë. Në këto lloj saldimesh, kur maja e salduesit prek tela, fluksi bëhet i lëngshëm dhe përhapet mbi copën e punës. Në këtë mënyrë, metali i shkrirë ndjek nxehtësinë dhe fluksin, duke formuar lidhjen. Siç mund të nxirret, pasi që kërkon nxehtësi të shkrihet, rreziqet e ndotjes janë shumë të ulëta ...

Nga ana tjetër, ky nuk është rasti në procedurat e tjera të bashkimit, ku zbatohet shumë më shumë fluks për shkak të karakteristikave të lidhëses, siç është SMD. Megjithatë, ka produkte Lëngje "Pa Pastër" që nuk kërkojnë pastrim, por duhet të jenë të ekspozuar ndaj nxehtësisë për t'i bërë ato inerte.

Ekzistojnë produkte të ndryshme të shpëlarjes ose pastrimit, të tilla si tretës të tillë si alkooli izopropil (IPA), si dhe peceta, tampona, etj. Ju duhet të lexoni me kujdes udhëzimet e prodhuesit të fluksit për përdorim dhe rekomandimet për të përcaktuar mënyrën e duhur.

Për shembull, kur bëni bashkim me valë të plotë, kjo është e garantuar, por jo në teknikat e tjera ku përdoret bashkimi ose reballimi selektiv pikë-për-pikë. Në ato raste, nxehtësia e lokalizuar mund të mos jetë e mjaftueshme për të prisni shkaktarët të kimikateve dhe e bëjnë atë inerte. Dhe ky është një problem për mbetjet jashtë zonës së saldimit ose përhapur nën ose mbi përbërësit.

Si të ruhet fluksi

Pasi të keni mbaruar përdorimin e fluksit, në mënyrë që të ruhet siç duhet ti duhet:

 • Lëreni fluksin në shishen e tij origjinale dhe mbylleni mirë.
 • Enë duhet të jetë gjithmonë vertikale, duke shmangur ruajtjen e tij me kokë poshtë.
 • Mbani në një vend të freskët, sa më e ulët të jetë temperatura, aq më mirë. Lënia e tij në vende të thata ose në temperatura të larta duhet të shmanget me çdo kusht.
 • Nëse e keni ruajtur në një vend në një temperaturë të ulët (5-6ºC) siç këshillojnë disa prodhues, para se ta përdorni përsëri duhet ta lini në temperaturë dhome për rreth 6 orë në mënyrë që të arrijë temperaturën optimale për përdorim.

Disavantazhet dhe masat paraprake për përdorimin e fluksit

Flukset ose fluksi nuk janë të lirë shqetësim, edhe pse përfitimi i tyre i bën ata të vlefshëm të përdoren. Për shembull, disa kimikate zakonisht janë disi agresive dhe shkaktojnë korrozion në elemente. Të tjerët mund të gjenerojnë disa ndërhyrje në përbërësit, duke qenë disi izolues.

Mund të jetë gjithashtu rasti i ndotje pjesë të ndjeshme, të tilla si disa pamje optike, aspektet e diodës lazer, mekanizmat MEMS, çelsat, etj. Një problem tjetër është se disa kimikate në flukse të tretshme në ujë, të tilla si glikoli i polietilenit, shkaktojnë përkeqësimin e vetive dielektrike të shtresave të qarqeve të shtypura.

Në qarqet me frekuencë të lartë, mbetjet e fluksit mund të shkaktojnë gjithashtu probleme të caktuara. Madje është zbuluar se në disa raste mund të shkaktojë elektromigracion të lidhjeve dhe formimin e mustaqe nga mbetjet jonike, lagështia sipërfaqësore që ato shkaktojnë dhe voltazhi i paragjykimit.

Para se të paralajmëroja gjithashtu për mbrojtjen para përdorimit të këtyre kimikateve, dhe kjo është se komponimet organike të paqëndrueshme mund të kenë gjithashtu efektet e pafavorshme shëndetësore. Tretësit e kërkuar për pastrim janë gjithashtu të dëmshëm, të cilët gjithashtu kanë një ndikim në mjedis.

E përsëris se është e rëndësishme vish syze, maskë dhe doreza për trajtimin. Mosarritja për ta bërë këtë mund të çojë në probleme shëndetësore nga ekspozimi i zgjatur ndaj, për shembull, gazrave të kolofonit. Kjo mund të shkaktojë astmë tek njerëzit më të ndjeshëm.

sytë apo lëkurën gjithashtu mund të shkaktojë probleme. Në fakt, këto flukse ngjiten në lëkurë dhe mund të transferojnë nxehtësinë më mirë, duke shkaktuar djegie.

Ku të blini fluksin?

Së fundmi, nëse dëshironi të blini fluks, mund ta gjeni me një çmim të mirë në disa dyqane të specializuara elektronike. Këto janë disa rekomandime:


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.