Espurino: JavaScript për mikrokontrolluesit

Mikrokontrolluesi Atmel, Espurino

Ju ndoshta keni dëgjuar ndonjëherë Shpinë, pasi ky projekt është pagëzuar me emrin e një politikani dhe ushtaraku të Republikës Romake. Ose mbase keni ardhur në këtë artikull duke kërkuar më shumë informacion sepse tashmë e dini dhe doni të filloni ta përdorni.

Sido që të jetë, do të përpiqem të të jap çelësat për atë që është Espurino dhe çfarë mund të bëjë për ju për projektet tuaja të ardhshme, si dhe disa rekomandime për të mësuar se si ta programoni atë në një mënyrë të thjeshtë.

Pak më parë ju thamë në lidhje me Anaconda, një tjetër projekt interesant për adhuruesit e Python që donin program bordet arduino me këtë gjuhë programimi që është bërë kaq popullore. Diçka e ngjashme me atë që bën Mikropitoni, por këtë herë, me Espurino, ju sjell një mundësi tjetër të re duke përdorur një gjuhë tjetër ...

Çfarë është Espurino?

Shpinë

Shpinë është një projekt me burim të hapur për të krijuar një interpretues të gjuhës programuese JavaScript për mikrokontrolluesit. Kjo është, kjo IDE e plotë është krijuar që të jetë në gjendje të programojë pajisje me një mikrokontrollues të programueshëm që kanë memorje të vogla RAM, të tilla si disa që kanë vetëm 8 KB dhe përdoren gjerësisht në shumë pajisje të ngulitura.

Projekti Espurino u krijua nga Gordon Williams në 2012, si një përpjekje për të lejuar zhvillimin e mikrokontrolluesve në shumë platforma. Fillimisht nuk ishte me burim të hapur, thjesht ofronte një shkarkim falas të firmuerit për MCM-të STM32.

Në vitin 2013 projekti do të ndërmerrte një hap shumë të rëndësishëm, duke u bërë burim i hapur pas një fushate shumë të suksesshme financimi në platformën e financimit të turmës Kickstarter. Kjo fushatë shkoi përtej mjedisit fillestar të zhvillimit, duke kërkuar fonde për të prodhuar edhe borde që mund të mbështesin këtë softuer.

Firmware i Espurino tani është i licencuar nën Mozilla Public Licence 2.0, ndërsa kodet e mostrës janë nën Licencën MIT, dokumentacionin nën Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0, dhe skedarët e dizajnit të pajisjeve nën këtë të fundit gjithashtu.

Kjo është mënyra se si Distinktivi zyrtar i Espurino, e cila do të pasohej nga lëshime të shumta të versioneve të tjera siç ka ndodhur me projekte të tjera të ngjashme si Arduino. Përveç kësaj, këto borde gjithashtu përmbanin pajtueshmëri për mburoja të përputhshme me Arduino, gjë që u jep atyre disa aftësi vërtet interesante për prodhuesit dhe DIYers.

Aktualisht projekti ka një popullaritet, me një të rëndësishëm bashkësia e zhvillimit dhe një mori udhëzimesh dhe ndihmë që mund të gjeni në Internet. Prandaj, nëse ju pëlqen mikroskontrolluesit e JS dhe programimit, nuk e keni pasur kurrë kaq të lehtë ...

Kodi burimor i projektit - GitHub

Uebfaqe zyrtare - Shpinë

Firmware - Shkarkoni (për pllaka të ndryshme)

JavaScript? Mikrokontrollues?

Nëse keni filluar në këtë botë, mund të pyesni veten cilat janë ato terma ose çfarë mund të kontribuojnë në projektet tuaja. Nëse na lexoni shpesh, ju tashmë do të dini se çfarë është një mikrokontrollues, dhe me siguri ju gjithashtu dini JavaScript ose JS.

Un mikrokontrollues, i quajtur gjithashtu MCU (Njësia e Mikro Kontrolluesit), është një çip i programueshëm i aftë për të ekzekutuar porosi të caktuara nga memoria. Kjo gjithashtu mund të përputhet me përkufizimin e një CPU, por në rastin e një MCU, ato janë zakonisht më pak të përparuara dhe të fuqishme, duke synuar disa detyra specifike, të tilla si pajisjet e ngulitura.

Përveç kësaj, për të ndryshimi nga një CPU, mikrokontrolluesi është një qark i integruar që përfshin vetë CPU-në, përveç blloqeve të tjera funksionale si kujtesa dhe sistemi I / O. Dua të them, në thelb është një kompjuter i plotë në një çip të vetëm ...

Prandaj, do të keni një pajisje të lirë dhe të thjeshtë ju mund të programoni në mënyrë që hyrjet dhe daljet e tij të veprojnë ashtu si dëshironi dhe kështu të gjenerojnë veprime. Ju mund ta bëni atë të marrë informacion nga sensorë ose aktuatorë të jashtëm, dhe në varësi të kësaj dërgoni sinjale të caktuara përmes rezultateve të tij te të tjerët Komponentët elektronikë i lidhur

Sa për JavaScript, është gjuhë e interpretuar. Kjo do të thotë, ndryshe nga ato të përpiluara që pas përpilimit gjenerojnë një binar që mund të ekzekutohet nga një CPU, në rastin e skenareve të interpretuar, do të nevojitet një program ndërmjetës i quajtur interpretues që do të interpretojë komandat e kodit për të "treguar" CPU çfarë është. çfarë duhet të bëjë.

JS Hasshtë bërë shumë e rëndësishme sot për shkak të aplikacioneve të shumta që ka, veçanërisht në aplikacionet në internet. Në fakt, ai u zhvillua fillimisht nga Brendan Eich i Netscape (atëherë Mocha, më pas u quajt LiveScript, dhe së fundmi JavaScript).

Kjo popullaritet ka çuar në një numër të madh të programues dhe përdorues të interesuar në JavaScript, dhe projekte si Espurino mund t'i sjellin të gjithë më afër programimit të mikrokontrolluesve me të.

Nga rruga, për filloni me Espurino IDE, nuk do të duhet të instaloni asgjë në sistemin tuaj operativ, është një mjedis i bazuar në internet që mund ta përdorni nga këtu në shfletuesin tuaj të preferuar.

Megjithëse mund të përdoren shfletues të ndryshëm të uebit, për të ndezur firmware-in e këtyre bordeve rekomandohet të përdorni Chrome dhe një shtojcë të quajtur Espurino Web IDE që rekomandohet nga faqja zyrtare në internet dhe që mund ta merrni për Chrome tuaj në kjo lidhje.

Si të mësoni JavaScript?

Nëse ende nuk dini si të programoni në JavaScript, duhet të dini se, si në çdo gjuhë tjetër, ka libra për mësim, kurse, mësime video dhe një sasi të madhe burimesh për të mësuar falas. Por ekziston një burim tjetër për të cilin mbase flitet më pak dhe që është veçanërisht interesant për ta bërë gamifikimin procedurën e të mësuarit të JS.

Po i referohem lojërat video që ju ndihmojnë të mësoni të programoni me gjuhë të caktuara programimi, duke përfshirë JS. Me këto lojëra, në vend që të përdorni tastierën ose miun për të drejtuar karakterin ose për të bashkëvepruar me mjedisin virtual, ajo që do të keni është një interpretues i kësaj gjuhe në njërën anë të ekranit dhe ku do të filloni të futni kodin (duke filluar me më e thjeshtë edhe më e përparuar).

Në këtë mënyrë, ju do të kontrolloni lojën duke përdorur gjuhën e programimit, kështu që gjatë lojërave tuaja do të shkoni të mësuarit pothuajse pa e kuptuar dhe ndërsa përparoni në misione, njohuria juaj do të rritet.

Nëse jeni të interesuar për këtë mënyrë të mësuari të filloni me Espurino, këtu ju lë disa burime për të mësuar JavaScript duke përdorur lojëra:

Pllaka zyrtare Espurino

Pllaka spurine

Pas zhvillimit të parë të pjata Origjinali i Espurino erdhi më shumë projekte në dispozicion për t'u përdorur me IDE dhe JS. Nëse doni të dini më shumë rreth tyre, këtu është një hyrje për secilën:

 • Espurino (origjinal): është pllaka origjinale, e para që projektohet në këtë projekt. Karakteristikat e tyre janë:
  • STM32F103RCT6 32-bit 72Mhz ARM Cortex-M3 MCU
  • 256Kb memorie flash, 28Kb RAM
  • mikroUSB, lidhës SD dhe lidhës i jashtëm i baterisë JST PHR-2
  • LED të kuq, blu dhe jeshil
  • Pads që lejojnë lidhjen e moduleve Bluetooth HC-05
  • 44 GPIO me 26 PWM, 16 ADC, 3 UARTS, 2 SPI, 2 I2C dhe 2 DAC.
  • Përmasat: 54x41 mm
 • Maja Spurino: është një bord i vogël me një mikrokontrollues për të filluar ekzekutimin e projekteve tuaja JavaScript dhe kontrollimin e gjërave brenda pak sekondash. Programshtë programuar përmes ndërfaqes së tij USB për të ngarkuar skenarin që shkruani për Espurino IDE. Përveç kësaj, ai ka një çmim ekonomik dhe mund ta gjeni me kunja dhe pa kunja të bashkuara në kokat e saj. Më shumë detaje:
   • 22 GPIO (9 hyrje analoge, 21 PWM, 2 serial, 3 SPI dhe 3 I2C).
   • Lidhës USB-A në bord.
   • 2 LED dhe 1 buton në PCB.
   • STM32F401CDU6 32-bit 84Mhz ARM Cortex-M4 MCU
   • Kujtesa: 384 Kb blic dhe 96Kb RAM
   • Dimensionet 33x15mm
 • Spurino WiFi: Isshtë një bord binjak praktikisht me atë të mëparshmin, vetëm se janë shtuar disa përmirësime. Për shembull, madhësia e tij është 30x23 mm, duke u rritur për t'i lënë vend një çipi ESP8266 WiFi. Për më tepër, USB është ndryshuar në microUSB, numri i GPIO-ve është ulur në 21 (8 analoge, 20 PWM, 1 serial, 3 SPI dhe 3 I2C). Nga ana tjetër, mikrokontrolluesi gjithashtu është rritur, tani ai është një STM32F411CEU6 32-bit 100Mhz ARM Cortex-M4 me 512kb memorie flash dhe 128 kb RAM.
 • Spurino Puck.js: Në thelb është një buton inteligjent Bluetooth që mund ta programoni falë mikrokontrolluesit të tij të brendshëm dhe përkthyesit (të instaluar paraprakisht) me JS. Përveç kësaj, ai ka një 52832Mhz ARM Cortex-M4 nRF64 SoC me 64kB RAM dhe 512Kb blic, GPIO, etiketë NFC, magnetometër MAG3110, transmetues IR, termometër të integruar, si dhe sensorë të nivelit të dritës dhe baterisë.
 • Spurino Pixl.js: Isshtë një pajisje e ngjashme me atë të mëparshme, por në vend të një butoni është një ekran inteligjent Bluetooth LE i programueshëm. Ekrani i tij ka dimensione 128 × 64 pikturë njëngjyrëshe, ndërsa pjesa tjetër e karakteristikave janë të ngjashme me Puck.js.
 • MDBT42Q: është i njëjti modul me Pixl.js dhe Puck.js, por me një antenë qeramike. Pjesa tjetër e karakteristikave teknike përkon me dy të mëparshmet, por pa ekran ose buton në këtë rast ...
 • byzylyk.js: është produkti më i ri. Isshtë një orë e veshur, një orë inteligjente ose orë inteligjente. Ju do të jeni në gjendje të instaloni aplikacione dhe të zhvilloni funksione të reja duke përdorur JavaScript ose një gjuhë grafike programimi (Blockly). Ju do të duhet vetëm një shfletues uebi për të qenë në gjendje të shkruani kodet tuaja dhe t'i ngarkoni ato në orë ... Përveç kësaj, ai është i papërshkueshëm nga uji, ka Bluetooth, GPS, akselerometër, magnetometër (për të vlerësuar fuqinë dhe drejtimin e sinjaleve magnetike), etj.

Nëse keni nevojë blej ca nga këto pllaka Espurino mund t'i gjeni në dyqan zyrtar i faqes në internet Nga ky projekt. Ju gjithashtu mund ta gjeni përmes një serie të Dealers zyrtarë të caktuar në projekt, siç janë disa ushqime të famshme si Adafruit, etj.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.