Bleni skaner 3D: si të zgjidhni më të mirën

skaner 3d

Përveç të qenit në gjendje të dizajnoni vetë gjeometrinë e pjesës që dëshironi të printoni në tuaj 3D printer duke përdorur softuerin, ekziston edhe një mundësi tjetër më e thjeshtë që mund të kopjojë objektet ekzistuese me shumë saktësi. Është rreth Skaner 3d, i cili do të kujdeset për skanimin e sipërfaqes së objektit që dëshironi dhe konvertimin e tij në format dixhital në mënyrë që të mund ta retushoni ose printoni ashtu siç është për të bërë kopje.

Në këtë udhëzues do të zbuloni se cilat janë ato. skanerët më të mirë 3D dhe si mund të zgjidhni më të përshtatshmet sipas nevojave tuaja.

Skanerët më të mirë 3D

Ka shumë marka të spikatura, si prestigjiozja gjermane Zeiss, Shining 3D, Artec, Polyga, Peel 3D, Phiz 3D Scanner etj., duke e bërë edhe më të vështirë zgjedhjen. Nëse keni dyshime se cilin skaner 3D të blini, këtu janë disa prej tyre. modelet më të mira Çfarë rekomandojmë për të bërë blerjen e duhur:

Shkëlqim 3D EINSCAN-SP

kjo Skaneri 3D me teknologjinë e dritës së bardhë është ndër më të mirët nëse kërkoni diçka profesionale. Rezolucioni i tij është deri në 0.05 mm, duke kapur edhe detajet më të vogla. Mund të skanojë figura nga 30x30x30mm deri në 200x200x200mm (me tavolinë rrotulluese) dhe gjithashtu disa më të mëdha prej 1200x1200x1200mm (nëse përdoren manualisht ose me trekëmbësh). Përveç kësaj, ka një shpejtësi të mirë skanimi, aftësi për të eksportuar në OBJ, STL, ASC dhe PLY, sistem automatik të kalibrimit dhe lidhës USB. E përputhshme me Windows.

Shining 3D Uno Can

Ky model tjetër i kësaj marke prestigjioze është disi më i lirë se ai i mëparshmi, por gjithashtu mund të jetë një opsion i mirë nëse kërkoni diçka për përdorim profesional. përdorni gjithashtu teknologji me ngjyra të bardha, me rezolucion 0.1 mm dhe kapacitet për të skanuar figura nga 30x30x30 mm deri në 200x200x200 mm (në tavolinë rrotulluese), megjithëse mund ta përdorni edhe manualisht ose në trekëmbëshin e tij për figura me një maksimum prej 700x700x700 mm. Ka një shpejtësi të mirë skanimi, lidhet me USB dhe mund të punojë me formatet e skedarëve OBJ, STL, ASC dhe PLY si ai i mëparshmi. E përputhshme me Windows.

Creality 3D CR-Scan

Kjo markë tjetër e shkëlqyer ka krijuar një skaner për modelimin 3D shumë e lehtë për t’u përdorur, me rregullim automatik, pa nevoje per kalibrim apo perdorim shenjash. Ai lidhet me USB dhe është i pajtueshëm me Windows, Android dhe macOS. Përveç kësaj, ka një saktësi të lartë deri në 0.1 mm dhe një rezolucion prej 0.5 mm, dhe gjithashtu mund të jetë perfekt për përdorim profesional për shkak të veçorive dhe cilësisë së tij. Sa i përket dimensioneve të skanimit, ato janë mjaft të mëdha, për të skanuar pjesë të mëdha.

BQ Ciclop

Ky skaner 3D nga marka spanjolle BQ është një tjetër opsion i mirë nëse po kërkoni diçka e përballueshme për DIY. Një skaner i shpejtë me precizion 0.5 mm me kamerë cilësore Logitech C270 HD, dy lazer linearë të klasit 1, lidhës USB, Motorë stepper Nema, drejtues ZUM, i aftë për të eksportuar në G-Code dhe PLY, dhe i pajtueshëm me sistemet operative Linux dhe Windows.

Inncen POP 3D Revopoint

Një tjetër alternativë ndaj atyre të mëparshme. Një skaner 3D me një Saktësia 0.3 mm, Sensorë të dyfishtë infra të kuqe (të sigurt për sytë), me kamera në thellësi, skanim të shpejtë, kamerë RGB për kapjen e teksturave, mbështetje për eksportin OBJ, STL dhe PLY, aftësi me tel ose pa tela, metoda të ndryshme skanimi me 5 mënyra dhe të përputhshme me Android, iOS, macOS dhe sistemet operative Windows.

Çfarë është një skaner 3D

Shifrat e skanuara me skaner 3D

Un Skaneri 3D është një pajisje e aftë për të analizuar një objekt ose skenë për të marrë të dhëna për formën, strukturën dhe ndonjëherë edhe ngjyrën. Ky informacion përpunohet dhe konvertohet në modele dixhitale tredimensionale që mund të përdoren për t'i modifikuar ato nga softueri ose për t'i printuar ato në printerin tuaj 3D dhe për të bërë kopje të sakta të objektit ose skenës.

Mënyra se si funksionojnë këta skanerë është zakonisht optike, duke gjeneruar një re pikash referimi rreth sipërfaqes së objektit në mënyrë që të ekstrapolohet gjeometria e saktë. Prandaj, skanerët 3D janë të ndryshme nga kamerat konvencionaleMegjithëse kanë një fushë shikimi në formë koni, kamerat kapin informacione me ngjyra nga sipërfaqet brenda fushës së shikimit, ndërsa një skaner 3D kap informacionin e pozicionit dhe hapësirën tredimensionale.

Disa skanerë nuk japin një model të plotë me një skanim të vetëm, por përkundrazi kanë nevojë për shkrepje të shumta për të marrë pjesë të ndryshme të pjesës dhe më pas për t'i bashkuar ato duke përdorur softuerin. Pavarësisht kësaj, ajo është ende një opsion shumë më i saktë, i rehatshëm dhe i shpejtë për të marrë gjeometrinë e një pjese dhe për të filluar printimin e saj.

Skaneri 3D si funksionon

Skaneri 3D në përgjithësi funksionon me anë të disa rrezatimeve të emetuara si a dritë, IR ose një rreze lazer i cili do të llogarisë distancën ndërmjet objektit emetues dhe objektit, duke shënuar një pikë referimi lokale dhe një seri pikash në sipërfaqen e pjesës që do të kopjohet, me koordinata për secilën prej tyre. Përmes një sistemi pasqyrash, ai do të fshijë sipërfaqen dhe do të marrë koordinatat ose pikat e ndryshme për të arritur kopjen tredimensionale.

Në varësi të distancës nga objekti, saktësisë së dëshiruar dhe madhësisë ose kompleksitetit të objektit, mund t'ju duhet një ose më shumë se një.

lloj

Ka 2 llojet e skanerit 3D themelore, në varësi të mënyrës se si skanojnë:

 • Kontaktoni: Këta lloje skanerësh 3D duhet të mbajnë një pjesë të quajtur gjurmues (zakonisht një majë prej çeliku ose safiri të ngurtësuar) në sipërfaqen e objektit. Në këtë mënyrë, disa sensorë të brendshëm do të përcaktojnë pozicionin hapësinor të sondës për të rikrijuar figurën. Ato përdoren gjerësisht në industri për kontrollin e proceseve të prodhimit dhe me saktësi prej 0.01 mm. Megjithatë, nuk është një opsion i mirë për objekte delikate, të vlefshme (p.sh. skulptura historike) ose të buta, pasi maja ose maja mund të modifikojnë ose dëmtojnë sipërfaqen. Kjo do të thotë, do të ishte një skanim shkatërrues.
 • Më kontakto: janë më të përhapurit dhe më të lehtë për t'u gjetur. Ata quhen kështu sepse nuk kërkojnë kontakt dhe për këtë arsye nuk do ta dëmtojnë pjesën ose ta ndryshojnë atë në asnjë mënyrë. Në vend të një sondë, ata do të përdorin emetimin e disa sinjaleve ose rrezatimit si ultratinguj, valë IR, dritë, rreze X, etj. Ata janë më të përhapurit dhe më të lehtë për t'u gjetur. Brenda këtyre, nga ana tjetër, ka dy familje të mëdha:
  • Pasuritë: Këto pajisje analizojnë formën e objektit dhe, në disa raste, ngjyrën. Bëhet me matje të drejtpërdrejtë të sipërfaqes, duke matur koordinatat polare, këndet dhe distancat për të mbledhur informacione gjeometrike tredimensionale. E gjitha kjo falë faktit se gjeneron një re pikash të palidhura të cilat do t'i matë duke emetuar një lloj rrezeje elektromagnetike (ultratinguj, rreze X, lazer,...) dhe të cilat do t'i shndërrojë në poligone për rindërtim dhe eksport në një model 3D CAD. . Brenda këtyre do të gjeni disa nëntipe si:
   • Koha e fluturimit: një lloj skaneri 3D që përdor lazer dhe përdoret gjerësisht për skanimin e sipërfaqeve të mëdha, si formacionet gjeologjike, ndërtesat, etj. Ajo bazohet në TOF. Ato janë më pak të sakta dhe më të lira.
   • trekëndëshim: Përdor edhe një lazer për trekëndëshim, me rreze që godet objektin dhe me një kamerë që lokalizon pikën e lazerit dhe distancën. Këta skanerë kanë saktësi të lartë.
   • dallimi fazor: mat diferencën e fazës midis dritës së emetuar dhe marrë, përdor këtë matje për të vlerësuar distancën nga objekti. Saktësia në këtë kuptim është e ndërmjetme midis dy të mëparshmeve, pak më e lartë se ToF dhe pak më e ulët se trekëndëshimi.
   • holografi konoskopike: është një teknikë interferometrike me anë të së cilës një rreze e reflektuar nga një sipërfaqe kalon nëpër një kristal birefringent, domethënë një kristal që ka dy indekse thyerjeje, një i zakonshëm dhe i fiksuar dhe tjetri i jashtëzakonshëm, që është një funksion i këndit të rënies së rreze në sipërfaqen e kristalit. Si rezultat, përftohen dy rreze paralele që ndërhyjnë duke përdorur një lente cilindrike, kjo ndërhyrje kapet nga sensori i një kamere konvencionale që merr një model skajesh. Frekuenca e kësaj ndërhyrjeje përcakton distancën e objektit.
   • dritë e strukturuar: Projektoni një model drite në objekt dhe analizoni deformimin e modelit të shkaktuar nga gjeometria e skenës.
   • dritë e moduluar: lëshojnë një dritë (zakonisht ka cikle amplitude në formë sinodale) që ndryshon vazhdimisht në objekt. Kamera do ta kapë këtë për të përcaktuar distancën.
  • Pasivët: Ky lloj skaneri do të sigurojë gjithashtu informacion për distancën duke përdorur disa rrezatim për ta kapur atë. Ata zakonisht përdorin një palë kamera të veçanta të drejtuara drejt vendit të ngjarjes për të marrë informacion tredimensional duke analizuar imazhet e ndryshme të kapura. Kjo do të analizojë distancën në secilën pikë dhe do të sigurojë disa koordinata për të formuar 3D. Në këtë rast, mund të arrihen rezultate më të mira kur është e rëndësishme të kapni teksturën e sipërfaqes së objektit të skanuar, si dhe të jetë më e lirë. Dallimi me ato aktive është se nuk lëshohet asnjë lloj rrezatimi elektromagnetik, por ato thjesht kufizohen në kapjen e emetimeve tashmë të pranishme në mjedis, siç është drita e dukshme e reflektuar në objekt. Ka edhe disa variante si p.sh.
   • stereoskopike: Ata përdorin të njëjtin parim si fotogrametria, duke përcaktuar distancën e secilit piksel në imazh. Për ta bërë këtë, ai në përgjithësi përdor dy video kamera të veçanta që tregojnë në të njëjtën skenë. Duke analizuar imazhet e kapura nga çdo aparat fotografik, është e mundur të përcaktohen këto distanca.
   • Siluetë: përdorni skica të krijuara nga një sërë fotografish rreth objektit tredimensional për t'i kryqëzuar ato për të formuar një përafrim vizual të objektit. Kjo metodë ka një problem për objektet e zgavra, pasi nuk do të kapë të brendshmet.
   • Modelimi i bazuar në imazh: Ka metoda të tjera të ndihmuara nga përdoruesi bazuar në fotogrametrinë.

Skaner 3D celular

Shumë përdorues shpesh pyesin nëse mundeni përdorni një smartphone sikur të ishte një skaner 3D. E vërteta është se celularët e rinj mund të përdorin sensorët kryesorë të kamerës për të qenë në gjendje të kapin figura 3D falë disa aplikacioneve. Natyrisht, ata nuk do të kenë të njëjtin saktësi dhe rezultate profesionale si një skaner i dedikuar 3D, por mund të jenë të dobishëm për DIY.

disa të mira aplikacione për pajisje celulare iOS/iPadOS dhe Android që mund të shkarkoni dhe provoni janë:

 1. Sketchfab
 2. qlone
 3. treshe
 4. ScandyPro
 5. ItSeez3D

skaner 3D në shtëpi

Ata gjithashtu shpesh pyesin nëse mundeni bëni një skaner 3D të bërë vetë. Dhe e vërteta është se ka projekte për krijues që mund t'ju ndihmojnë shumë në këtë drejtim, si p.sh OpenScan. Do të gjeni gjithashtu disa projekte të bazuara në Arduino dhe që mund të printohen për t'i montuar vetë si kjo, dhe madje mund të gjeni si ta ktheni një xbox kinect në një skaner 3D. Natyrisht, ato janë të mira si projekte DIY dhe për të mësuar, por ju nuk do të jeni në gjendje të arrini të njëjtat rezultate si profesionistët.

Aplikacionet e skanerit 3D

Si Aplikacionet e skanerit 3D, mund të përdoret për shumë më tepër përdorime sesa mund ta imagjinoni:

 • aplikimet industriale: Mund të përdoret për kontroll të cilësisë ose dimensioneve, për të parë nëse pjesët e prodhuara plotësojnë tolerancat e nevojshme.
 • Inxhinieri e kundërt: janë shumë të dobishme për të marrë një model dixhital të saktë të një objekti për ta studiuar dhe riprodhuar atë.
 • Dokumentacioni i ndërtuar si: Mund të merren modele të sakta të situatës së një objekti apo ndërtimi për të realizuar projekte, mirëmbajtje etj. Për shembull, lëvizjet, deformimet, etj., mund të zbulohen duke analizuar modelet.
 • argëtim dixhital: Mund të përdoret për të skanuar objekte ose njerëz për përdorim në filma dhe video lojëra. Për shembull, mund të skanoni një lojtar të vërtetë futbolli dhe të krijoni një model 3D për ta animuar atë në mënyrë që të jetë më realist në lojën video.
 • Analiza dhe konservimi i trashëgimisë kulturore dhe historike: Mund të përdoret për të analizuar, dokumentuar, krijuar të dhëna dixhitale dhe për të ndihmuar në ruajtjen dhe mirëmbajtjen e trashëgimisë kulturore dhe historike. Për shembull, për të analizuar skulpturat, arkeologjinë, mumiet, veprat e artit, etj. Mund të krijohen gjithashtu kopje të sakta për t'i ekspozuar ato dhe që origjinalet të mos dëmtohen.
 • Gjeneroni modele dixhitale të skenarëve: skenarët ose mjediset mund të analizohen për të përcaktuar lartësitë e terrenit, për të kthyer gjurmët ose peizazhet në një format dixhital 3D, për të krijuar harta 3D, etj. Imazhet mund të merren me skaner lazer 3D, me RADAR, me imazhe satelitore, etj.

Si të zgjidhni një skaner 3D

Skaner 3d

Kur zgjidhni një skaner të përshtatshëm 3D, nëse hezitoni mes disa modeleve, duhet të analizoni një sërë karakteristikash për të gjetur atë që i përshtatet më mirë nevojave tuaja dhe buxhetit që keni në dispozicion për të investuar. Pikat që duhen mbajtur parasysh janë:

 • buxhet: Është e rëndësishme të përcaktoni se sa mund të investoni në skanerin tuaj 3D. Janë nga 200 € ose 300 € deri në ato mijëra euro. Kjo do të varet edhe nëse do të jetë për përdorim shtëpiak, ku nuk ia vlen të investohet shumë, apo për përdorim industrial apo profesional, ku investimi do të shpërblehet.
 • Saktesi: është një nga veçoritë më të rëndësishme. Sa më e mirë të jetë saktësia, aq më të mira mund të merrni rezultate. Për aplikacionet në shtëpi mund të jetë e mjaftueshme saktësia e ulët, por për aplikacionet profesionale është e rëndësishme të jesh shumë i saktë për të marrë detajet më të vogla të modelit 3D. Shumë skanerë komercialë priren të jenë midis 0.1 mm dhe 0.01 mm, respektivisht nga më pak i saktë në më të saktë.
 • Zgjidhje: nuk duhet ngatërruar me saktësinë, megjithëse cilësia e modelit 3D të marrë do të varet gjithashtu nga kjo. Ndërsa saktësia i referohet shkallës së korrektësisë absolute të pajisjes, rezolucioni është distanca minimale që mund të ekzistojë midis dy pikave brenda modelit 3D. Zakonisht matet në milimetra ose mikronë, dhe sa më i vogël aq më mirë janë rezultatet.
 • Shpejtësia e skanimit: është koha që duhet për të kryer skanimin. Në varësi të teknologjisë së përdorur, skaneri 3D mund të matet në një mënyrë ose në një tjetër. Për shembull, skanerët e strukturuar të bazuar në dritë maten në FPS ose korniza për sekondë. Të tjerat mund të maten në pikë për sekondë, etj.
 • Lehtësia e përdorimit: Është një tjetër pikë e rëndësishme për t'u marrë parasysh kur zgjidhni një skaner 3D. Ndërsa shumë prej tyre tashmë janë mjaft të lehta për t'u përdorur dhe mjaft të avancuara për të kryer punën pa shumë kontribut nga përdoruesi, do të gjeni gjithashtu disa më komplekse se të tjerët.
 • madhësia e pjesës: Ashtu si printerët 3D kanë kufizime dimensionale, skanerët 3D kanë gjithashtu kufij. Nevojat e një përdoruesi që ka nevojë të dixhitalizojë objekte të vogla nuk janë të njëjta me atë që dëshiron ta përdorë atë për objekte të mëdha. Në shumë raste ato përdoren për të skanuar objekte të madhësive të ndryshme, kështu që duhet të përshtaten për sa i përket diapazonit minimal dhe maksimal me të cilin luani.
 • transportueshmëri: E rëndësishme për të përcaktuar se ku janë planifikuar të bëhen shkrepjet dhe nëse duhet të jetë e lehtë për t'u transportuar dhe për të kapur skena në vende të ndryshme, etj. Ka edhe të tilla me bateri që mund të kapni pa ndërprerje.
 • pajtueshmëri: Është e rëndësishme të zgjidhni skanerët 3D të përputhshëm me platformën tuaj. Disa janë ndër-platformë, duke qenë në përputhje me sisteme të ndryshme operative, por jo të gjitha.
 • program: Është ajo që drejton me të vërtetë skanerin 3D, prodhuesit e këtyre pajisjeve zakonisht zbatojnë zgjidhjet e tyre. Disa zakonisht kanë funksione shtesë për analizë, modelim, etj., Të tjerat janë më të thjeshta. Por kini kujdes, sepse disa nga këto programe janë vërtet të fuqishëm dhe kanë nevojë për disa kërkesa minimale nga kompjuteri juaj (GPU, CPU, RAM). Gjithashtu, është mirë që zhvilluesi ofron mbështetje të mirë dhe përditësime të shpeshta.
 • Mirëmbajtje: Është gjithashtu pozitive që pajisja e kapjes mirëmbahet sa më shpejt dhe me lehtësi. Disa skanerë 3D kanë nevojë për më shumë kontrolle (pastrimi i optikës,…), ose kanë nevojë për kalibrim manual, të tjerët e bëjnë atë automatikisht, etj.
 • mes: Është e rëndësishme të përcaktohet se cilat do të jenë kushtet gjatë kapjes së modelit 3D. Disa prej tyre mund të ndikojnë në disa pajisje dhe teknologji. Për shembull, sasia e dritës, lagështia, temperatura, etj. Prodhuesit zakonisht tregojnë sferat në të cilat modelet e tyre funksionojnë mirë, dhe ju duhet të zgjidhni atë që i përshtatet kushteve që kërkoni.

më shumë informacion


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

Testi anglishtProvoni katalanishtkuiz spanjoll