Hukum Ohm: sadayana anu anjeun kedah terang

Hukum Ohm, bohlam

Upami anjeun ngamimitian dina dunya listrik sareng éléktronika, pastina anjeun parantos nguping anu kawéntar sarebu kali Hukum Ohm. Sareng sanés kanggo kirang, sabab éta mangrupikeun undang-undang dasar di daérah ieu. Éta henteu rumit pisan, sareng biasana diajar ti mimiti kusabab pentingna, sanaos kitu, masih aya sababaraha pemula anu henteu terangeun éta.

Dina pituduh ieu anjeun bakal diajar sagala anu anjeun peryogikeun ngeunaan Hukum Ohm ieu, tina naon éta, nepi ka rumus anu béda anu anjeun kedah pelajari, kumaha éta tiasa dianggo dina Aplikasi praktis, jsb. Sareng kanggo ngajantenkeun langkung gampang, kuring bakal ngabandingkeun anu langkung intuitif antara sistem listrik sareng sistem cai atanapi hidrolik ...

Babandingan sareng sistem hidrolik

ngabandingkeun sareng cai vs listrik

Sateuacan ngamimitian, kuring hoyong anjeun gaduh ideu anu jelas ngeunaan kumaha sistem listrik tiasa dianggo. Éta sigana tiasa rumit sareng langkung abstrak dibandingkeun sistem anu sanés, sapertos hidrolik dimana anjeun ngagaduhan cairan ngalir kana tabung anu béda. Tapi kumaha upami anjeun ngalakukeun a latihan imajinasi sareng bayangkeun yén éléktron listrik nyaéta cai? Meureun éta bakal ngabantosan anjeun ngartos ku cara gancang sareng dasar kumaha kaayaan leres-leres jalan.

Pikeun ieu kuring badé ngabandingkeun antara hiji sistem listrik sareng hiji hidrolik. Upami anjeun ngamimitian ngabayangkeun ieu ku cara ieu bakal langkung intuitif:

  • nu mingpin orkes: bayangkeun éta tabung cai atanapi selang.
  • Ngaisolasi: Anjeun tiasa mikirkeun unsur anu ngeureunkeun aliran cai.
  • listrik: éta henteu langkung ti aliran éléktron anu ngalangkungan konduktor, janten anjeun tiasa ngabayangkeun salaku aliran cai anu ngalangkungan tabung.
  • Voltaje: pikeun voltase ngalir ngaliwatan sirkuit kedah aya bédana poténsial antara dua titik, éta saolah-olah anjeun peryogi bédana tingkat antara dua titik diantawisna anjeun hoyong cai ngalir. Nyaéta, anjeun tiasa ngabayangkeun tegangan salaku tekanan cai dina tabung.
  • lawanan: Sakumaha namina nunjukkeun, éta mangrupikeun résistansi kana jalanna listrik, nyaéta hal anu nentangna. Bayangkeun anjeun nempatkeun ramo dina tungtung selang irigasi di kebon anjeun ... anu bakal nyusahkeun pikeun jet kaluar sareng ningkatkeun tekanan cai (voltase).
  • Hal sabaraha kuatna: intensitas atanapi arus anu ngalir ngalangkungan konduktor listrik tiasa sami sareng jumlah cai anu ngalir ngaliwatan tabung. Salaku conto, bayangkeun yén hiji tabung nyaéta 1 ″ (inténsitas handap) sareng tabung 2 ″ (intensitas anu langkung luhur) dieusian ku cairan ieu.

Ieu ogé tiasa ngakibatkeun anjeun mikir yén anjeun tiasa ngabandingkeun éta komponén listrik kalayan hidrolik:

  • Sél, batré, atanapi catu daya: tiasa siga cai mancur.
  • Kondénsor: tiasa kahartos salaku waduk cai.
  • Transistor, relay, switch ...- Alat kontrol ieu tiasa dipikahartos salaku keran anu tiasa anjeun aktipkeun sareng mareuman.
  • lawanan- Éta tiasa janten résistansi anu anjeun teraskeun nalika anjeun mencét ramo dina tungtung selang cai, sababaraha régulator kebon / nozel, jst.

Tangtosna, anjeun ogé tiasa muhasabah naon anu parantos dicarioskeun dina bagian ieu kéngingkeun kacindekan séjén. Salaku conto:

  • Upami anjeun ningkatkeun bagian pipa (intensitas) résistansi bakal turun (tingali Hukum Ohm -> I = V / R).
  • Upami anjeun ningkatkeun résistansi dina pipa (résistansi), cai bakal kaluar sareng tekanan anu langkung luhur dina tingkat aliran anu sami (tingali Hukum Ohm -> V = IR).
  • Sareng upami anjeun ningkatkeun aliran cai (intensitas) atanapi tekanan (voltase) sareng arahkeun jet ka anjeun, éta bakal langkung seueur ngarusak (shock listrik langkung bahaya).

Kuring miharep yén ku nyaruakeun ieu anjeun parantos ngartos anu langkung saé ...

Naon Hukum Ohm?

Rumus Hukum Ohm

La Hukum Ohm Mangrupikeun hubungan anu mendasar antara tilu magnét dasar anu inténsitas arus, tegangan atanapi voltase, sareng résistansi. Hal anu penting pikeun ngartos prinsip operasi sirkuit.

Éta dingaranan namina, ahli fisika Jérman George Om. Anjeunna tiasa niténan yén dina suhu anu tetep, arus listrik anu ngalir ngaliwatan résistansi linier tetep langsung sabanding sareng voltase anu diterapkeun di peuntas éta sareng sabalikna tibatan résistansi. Nyaéta, kuring = V / R.

Éta tilu gedena tina rumusna aranjeunna tiasa direngsekeun pikeun ngitung tegangan ngalawan arus sareng nilai résistansi, atanapi ogé résistansi salaku fungsi tina tegangan sareng arus anu ditangtoskeun. Nyaéta:

  • Abdi = V / Urang Sunda
  • V = IR
  • Urang Sunda = V / I

Janten intensitas sirkuit ayeuna mah dikedalkeun dina ampere, V tegangan atanapi voltase dikedalkeun dina volt, sareng R résistansi dikedalkeun dina ohm.

ku ejemploBayangkeun yén anjeun gaduh lampu anu nyéépkeun 3A sareng anu tiasa dianggo dina 20v. Pikeun ngitung résistansi anjeun tiasa nerapkeun:

  • Urang Sunda = V / I
  • Urang Sunda = 20/3
  • R6.6 Ω

Saderhana pisan, leres?

Aplikasi Hukum Ohm

nu Aplikasi Hukum Ohm Éta henteu aya watesna, tiasa nerapkeunana kana seueur perhitungan sareng masalah itungan pikeun kéngingkeun sababaraha tilu gedena anu aya hubunganana dina sirkuit. Komo nalika sirkuitna rumit pisan, éta tiasa disederhanakeun pikeun nerapkeun hukum ieu ...

Anjeun kedah terang yén aranjeunna aya dua kaayaan anu luar biasa dina Hukum Ohm nalika nyarioskeun sirkuit, sareng ieu nyaéta:

  • Cortocircuito: dina hal ieu nyaéta nalika dua jalur atanapi komponén sirkuit aya kontak, sapertos nalika aya unsur anu kontak antara dua konduktor. Éta ngahasilkeun pangaruh anu radikal pisan dimana arus sami sareng tegangan sareng tungtungna ngaduruk atanapi ngarusak komponénna.
  • Sirkuit kabuka: nyaéta nalika sirkuit kaganggu, naha ngahaja nganggo saklar, atanapi kusabab sababaraha konduktor parantos diteukteuk. Dina hal ieu, upami sirkuit éta dititénan tina sudut pandang Hukum Ohm, éta tiasa diverifikasi aya résistansi anu teu aya watesna, janten éta henteu sanggup ngalaksanakeun arus. Dina hal ieu, henteu merusak komponén sirkuit, tapi éta moal jalan salami sirkuit kabuka.

Potencia

kakuatan

Sanaos Hukum Dasar Ohm henteu kalebet gedungna kakuatan listrik, tiasa dijantenkeun dasar pikeun itunganana dina sirkuit listrik. Sareng kakuatan listrik gumantung kana voltase sareng intensitasna (P = I · V), hal anu Hukum Ohm nyalira tiasa ngabantosan ngitung ...


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.