Alih arus vs arus langsung: béda sareng kamiripan

ayeuna, munara listrik

Anjeun kedah ngabedakeun antara arus arus sareng arus langsung. Duanana penting pisan, sareng dianggo duanana sacara industri boh di tingkat domestik ngawasa réa alat. Ti mimiti mesin industri, nepi ka alat-alat rumah tangga, ngalangkungan alat-alat sélulér, sareng anu sanésna elemen éléktronik.

Salaku tambahan, anjeun ogé bakal diajar kamiripan, sabab éta aya diantara DC sareng AC, ogé carita anu pikabitaeun sareng perjuangan di antara dua panemu anu kawéntar anu bahkan nyababkeun sababaraha kekejeman pikeun ngamajukeun aranjeunna ...

Naon ari aliranna?

Konstanta Faraday urang

Una ayeuna éta mangrupikeun aliran tina hal, naha éta aliran cai, atanapi arus listrik. Dina kasus arus listrik, anu leres-leres kajadian nyaéta aya aliran éléktron anu ngalir ngalangkungan bagian jero konduktor, sanaos henteu katingali.

ieu arus listrik Éta tiasa tina dua jinis dasarna ...

Naon arus langsung?

Thomas Alba Edison

Sakumaha anjeun parantos terang upami sering maca blog ieu, éta DC, ogé disingget janten CC (atanapi DC dina basa Inggris), nyaéta arus kalayan hiji arah. Nyaéta, aliran éléktron bakal dina arah anu khusus ngalangkungan konduktor antara dua titik anu béda poténsial sareng muatan listrik. Upami urang ngagambar arus dina grafik, éta bakal muncul salaku garis anu teras-terasan.

Arus langsung ieu dihasilkeun pikeun kahiji kalina dina taun 1800, berkat batréna anu diciptakeun ku ahli fisika Italia Alessandro Volta. Sifat aliran ayeuna ieu henteu pati dipikaharti dina waktos éta, tapi éta mangrupikeun prestasi anu penting. Dina taun 1870 sareng mimiti taun 1880, listrik ieu mimiti dihasilkeun dina pembangkit listrik, pikeun lampu perusahaan sareng bumi saatos nyipta bohlam. Thomas Edison.

Pikeun membela jenis arus ieu, Edison sumping pikeun nunjukkeun leres-leres dantesque, nyobian ngarusak Nikola Tesla, ngaku yén arus na langkung bahaya. Jang ngalampahkeun ieu, Edison sumping pikeun ngalakukeun démo umum pikeun éléktronik sato anu béda. Dina awal taun 1903, sarébu jalma nyaksian kumaha anjeunna éléktrik sareng maéhan gajah kalayan arus 6600 volt. Nanging, gajah anu sateuacanna parantos tuang wortel diracun sianida pikeun mastikeun yén éta maot. Sadaya kajadian ieu disebatna teh Perang arus.

Aplikasi sareng konvérsi

Arus langsung ieu sacara bertahap diganti ku arus bolak-balik, anu ngagaduhan kaunggulanana, sapertos anu bakal urang tingali. Nanging, ayeuna seueur dianggo pikeun operasi komponén éléktronik, sapertos pakakas audiovisual, komputer, jst. Pikeun sadayana tiasa dianggo tina jaringan listrik anu silih gentos, alat panerus dianggo pikeun transformasi, sapertos adaptor atanapi catu daya.

Polaritasitas

Sanaos dina arus bolak-balik polaritasna Éta henteu pati mendasar, dina arus langsung éta mangrupikeun hal anu saleresna penting, sareng éta kedah dihormat upami sirkuitna kedah leres sareng henteu rusak. Ngarobih polaritasna dina DC tiasa hartosna karusakan anu teu tiasa dibalikkeun dina sababaraha kasus, janten anjeun kedah ati-ati sareng ieu.

Éta sababna umum pikeun ningali terminal atanapi kabel anu ditandaan ku tihang na anu saluyu, atanapi kelir pikeun ngabédakeunana. Umumna, beureum dianggo pikeun tiang positip (+), sareng hideung pikeun négatip (-). Sababaraha sirkuit DC anu langkung rumit tiasa nambihan warna tambahan ogé.

Naon ari AC?

Nikola Tesla

La bulak-balik kiwari, disingget jadi CA (atanapi AC dina basa Inggris), mangrupikeun jenis arus listrik anu gedena sareng arahna beda-beda siklik, dina sababaraha période. Maksudna, teu sapertos CC, anu garis lempeng diwakilan dina grafik, dina hal anu silih ganti éta digambarkan salaku ayunan sinusoidal. Jumlah siklus lengkep per detik bakal gumantung kana frékuénsi siklus. Salaku conto, di Éropa urang gaduh 50 Hz, atanapi 50 kali per detik, sedengkeun di Amérika Serikat jalanna 60 Hz.

Arus ieu bakal muncul dina 1832, nalika Pixii bakal nyiptakeun alternator munggaran, generator dinamoelektrik, dumasar kana prinsip Faraday. Teras, Pixii ogé bakal nambihan saklar pikeun ngahasilkeun arus langsung, anu langkung seueur dianggo di jaman kuno. Dina taun 1855 ditangtukeun yén AC langkung unggul tibatan DC sareng tungtungna ngagantikeunana.

Téknologi ayeuna bolak-balik kagungan dimekarkeun di Éropa, berkat karya Guillaume Duchenne taun 1850an. Dina 1876, insinyur Rusia ogé bakal mendakan sistem pencahyaan anu sami sareng Edison, tapi nganggo AC anu luhur. Perusahaan Ganz Works di Budapest badé ngamimitian ngadamel alat-alat lampu dumasar kana prinsip-prinsip ieu, salian ti alat-alat sanés anu dumasar kana arus ieu.

Insinyur sareng penemu Serbia Nikola Tesla, mangrupikeun salah saurang pembela anu paling hébat dina arus ieu ngalawan kontinuitas Edison. Anjeunna mendesain sareng ngawangun motor induksi arus anu munggaran, anu tiasa ngarobih énergi listrik kana mékanika rotasi. Salaku tambahan, jenius ieu ogé bakal ngabantosan pikeun nyampurnakeun sistem distribusi listrik tanpa ngalakukeun parobihan.

Salaku tambahan, Tesla nalungtik alat anu dikembangkeun ku insinyur Éropa anu disebat trafo. Hatur nuhun ka dinya, éta tiasa dirobih janten voltase anu langkung handap, sahingga ngajantenkeun langkung aman pikeun bumi, tanpa kedah dugi kana jumlah anu dihasilkeunana, kumargi salah sahiji anu paling takwa nyaéta bahaya na. Panilitian ieu bakal janten awal nelepon Perang arus.

Sadaya patén anu aya hubunganana sareng Nikola Tesla's CA ditugaskeun pikeun perusahaan Westinghouse Listrik, pikeun ngumpulkeun modal sareng neraskeun proyek dumasar kana tren ieu. Saatos ieu, transmisi interurban munggaran CA moal nyandak waktos lami, lumangsung di 1891. Éta bakal kajadian di Telluride (Colorado), sababaraha bulan engké ogé di Éropa, ti Lauffen ka Frankfurt (Jérman).

Nalika AC jaya sareng nyebar di sakumna dunya, Thomas Edison teraskeun ngajengkeun arus langsung, hal anu bakal ngajantenkeun jabatanana di perusahaan. Edison listrik (ayeuna disebut General Electric), anu anjeunna sorangan parantos ngadegkeun ...

aplikasi

Arus bolak balik dipaké pikeun industri sareng bumi, nyaéta anu ngalangkungan jalur listrik pikeun mawa listrik ka sadaya penjuru dunya. Éta tiasa ngajalankeun peralatan rumah tangga, motor, mesin industri, sistem kulkas, sareng seueur deui.

Polaritasitas

Sakumaha anu kuring sebatkeun sateuacanna, nalika anjeun nyambungkeun a nyocokan, anjeun moal ati-ati kumaha nempatkeunana sabab éta bakal tiasa dianggo. Ieu disababkeun ku bentuk gelombang arus bolak, sabab éta bakal silih berganti. Nanging, pikeun pamasangan konvensional, aya ogé cara pikeun ngabédakeun kabel, jsb. Umumna anjeun gaduh kawat konéng / héjo anu taneuhna, kawat biru atanapi bodas bakal nétral, sareng coklat atanapi hideung bakalan fase.

DC vs AC: kaunggulan sareng karugian

cc vs ca

Duanana aliran masih seueur dianggo ayeuna, sapertos aranjeunna kaunggulan sareng karugian. Salaku conto:

  • Arus bolak gampang pisan dirobih, hal anu henteu kajantenan ku arus langsung.
  • Pikeun ngarobih voltase, dina arus anu silih ganti anjeun ngan saukur kedah nganggo trafo, sedengkeun dina arus langsung anjeun kedah nyambungkeun dinamo atanapi generator dina séri, anu henteu praktis.
  • Arus bolak tiasa disebarkeun dina jarak anu jauh kalayan intensitas arus anu handap, kaleungitan sakedik dina bentuk panas kusabab pangaruh Joule sareng épék sanés sapertos arus eddy atanapi histeris. Sedengkeun DC gaduh karugian anu luar biasa, sareng bakal perlu ngagaduhan seueur pembangkit listrik caket kana titik paménta.

Konversi AC / DC

Sumber ATX

(tingali catu daya)


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.