Motor linier: kumaha ngamimitian ngagunakeunana dina proyék DIY anjeun

motor listrik

Aya rupa-rupa motor listrik, sakumaha anu anjeun terang upami anjeun sering maca kami. Dina artikel séjén kami geus dibere motor penting séjén pikeun proyék-proyék DIY anjeun kalawan Arduino atawa Mekatronik, tapi dina artikel anyar ieu kami baris difokuskeun tipe husus tina mesin: motor linier.

Para diajar deui Dina hal ieu, kuring ngajak anjeun neraskeun maca ...

Naon ari motor linier?

Un motor linier Ieu mangrupakeun tipe husus tina motor listrik, béda ti motor konvensional, sabab teu ngahasilkeun gerakan Rotary, nyaeta, teu muterkeun hiji sumbu, tapi rada ngahasilkeun gaya linier sapanjang panjang na. Motor jenis ieu dianggo utamina salaku aktuator jinis Lorentz, dimana gaya anu dibangkitkeun langsung aya hubunganana sareng arus listrik sareng médan magnét anu diterapkeun.

Entong bingung naon motor linier sareng aktuator linier, anu ogé tiasa dianggo dina proyék éléktronik DIY. Sabalikna, aktuator nyaéta plunger anu gerak sacara linier, boh sacara éléktrik sareng rak sareng motor pinion, ku siklus reciprocating, ku tekanan hidrolik, bahkan nganggo motor stepper pikeun ngontrol gerakan anu langkung tepat.

Aya desain béda tina motor linier, tapi aranjeunna umumna dibagi kana dua kategori utama: mesin

  • mesin akselerasi low- Éta cocog pikeun aplikasi sapertos karéta maglev sareng sistem transportasi darat efisiensi tinggi anu sanés. karéta ieu bisa propelled sakuliah lagu ngagunakeun listrik sarta magnetism, sarta bisa ngarambat dina speeds tinggi, sanajan maranéhna kudu leuwih waktos pikeun ngagancangkeun ka speed maksimum.
  • Akselerasi tinggi motor linier: Aranjeunna biasana pondok tur dirancang pikeun ngagancangkeun objék ka speeds pisan tinggi, sakumaha dina kasus railguns. Biasana dianggo dina aplikasi-speed tinggi, sapertos pakarang atanapi pendorong massal dina sistem propulsion angkasa. Motor ieu ilaharna boga rarancang nu ngawengku hiji pungkal aktif dina hiji sisi celah antara komponén magnét sarta pelat conductive pasip dina sisi séjén. Hiji conto nyaéta tipe railgun homopolar motor linier arus searah.

Di sisi séjén, low-throttle,-speed tinggi, mesin-daya tinggi anu mindeng tipe motor sinkron linier (LSM), nu Fitur hiji pungkal aktif dina hiji sisi celah antara komponén magnét sarta susunan magnet jeung kutub bolak di sisi séjén. Magnét ieu tiasa janten magnét permanén atanapi éléktromagnét. Mesin Shanghai Transrapid mangrupikeun conto LSM.

Aplikasi Motor Linier

Motor linier nyaéta alat éléktromékanis anu lega rupa-rupa aplikasi dina sababaraha industri, sapertos:

  • angkutan speed tinggi: Sistem transportasi-speed tinggi, kayaning karéta levitation magnét (maglev), mindeng ngagunakeun motor linier pikeun ngahontal speeds kacida luhurna jeung efisiensi énergi kasohor. Motor ieu ngamungkinkeun propulsion linier ngaliwatan médan magnét.
  • Manufaktur sarta automation: Dina lingkungan manufaktur sareng automation, motor linier dianggo dina mesin CNC (kontrol numerik komputer), printer 3D, sareng sistem penanganan bahan. Katepatan sareng kamampuan ngadalikeun gerakan ngajantenkeun aranjeunna cocog pikeun aplikasi ieu.
  • Robotika: Éta dianggo dina robot sareng manipulator robot pikeun ngontrol gerakan anu tepat tina sendi sareng alat. Ieu penting dina industri otomotif, éléktronika jeung assembly.
  • Dirgantara: Dina industri aerospace, motor linier tiasa dipendakan dina sistem kontrol hiber, aktuator kontrol permukaan, sareng komponén sanésna anu penting pikeun navigasi sareng kontrol pesawat sareng satelit.
  • Élmu sareng Kedokteran: Motor linier dianggo dina alat diagnostik médis, mikroskop presisi tinggi, sareng sistem analisa kimia. Kamampuhan pikeun gerakan anu dikontrol sacara akurat penting pisan dina aplikasi ieu.
  • Panalungtikan ilmiah: Dina laboratorium panalungtikan, motor linier dianggo dina percobaan fisika sareng kimia, kitu ogé dina alat uji sareng pangukuran. Kamampuhan pikeun nyayogikeun gerakan anu akurat penting dina panalungtikan ilmiah. Contona, dina alat ukur gaya, jsb.
  • Téknologi pertahanan: Éta dianggo dina aplikasi militér, sapertos sistem pakarang, alat nargétkeun, sareng sistem posisi precision tinggi.
  • Simulators sareng hiburan: Dina industri hiburan, motor linier dianggo dina simulator hiber, simulator nyetir, sareng atraksi taman tema pikeun nyiptakeun pangalaman immersive, realistis.

jenis anu aya

motor linier

Diantara motor linier urang bisa ngabedakeun rupa-rupa jinisna dina kategori anu kuring disebutkeun di luhur. Dina hal ieu aya hubunganana sareng jinis dorongan anu aranjeunna anggo pikeun mindahkeun. Sareng urang kedah nyorot:

  • Motor induksi- Dina desain ieu, gaya dihasilkeun ku cara ngagerakkeun médan magnét linier nu berinteraksi sareng konduktor di sabudeureunana. Nalika sagala jenis konduktor, kayaning coil a, loop atawa malah sapotong logam, disimpen dina widang ieu, arus eddy dihasilkeun anu dina gilirannana nyieun hiji médan magnét lawan, nuturkeun hukum Lenz urang. Dua médan magnét anu berlawanan saling ngusir, nyababkeun gerakan nalika médan magnét nyapu kana logam.
  • Motor sinkron: Laju médan magnét gerak umumna dikawasa ku alat éléktronik pikeun ngatur gerak rotor nu. Alatan pertimbangan biaya, motor sinkron linier jarang ngagunakeun commutators, jadi rotor mindeng incorporates magnét permanén atawa beusi lemes. Conto jinis motor ieu kalebet coilgun sareng motor anu dianggo dina sistem maglev.
  • Homopolar: A arus tinggi dialirkeun ngaliwatan sabot logam ngagunakeun kontak ngageser fed ti dua rel. Generasi médan magnét alatan aksi ieu ngabalukarkeun logam pikeun proyéksi sapanjang lagu.
  • Piezoelektrik- Motor linier leutik sering nganggo sistem piezoelektrik pikeun ngahasilkeun gerak.

Ayeuna anjeun terang naon motor linier, ku kituna anjeun tiasa ngamimitian ngagunakeunana dina proyék anjeun pikeun aplikasi anu béda. Pamakéanna sami sareng jinis mesin sanés anu parantos kami terangkeun ka anjeun dina blog ieu, sapertos actuator liniér, mirip pisan sareng mesin ieu…


Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.