Fluks: naon produk ieu anu dianggo dina las?

ngocor

Upami anjeun diajar kumaha mikro-las Komponén éléktronik, atanapi pikeun maén bal ulang, pastina anjeun parantos mastikeun yén anjeun peryogi témpél disebut fluks. Produk ieu muhrim lengkep pikeun seueur, sabab unsur ieu henteu biasana dianggo pikeun solder biasa sareng timah, di sisi anu sanésna, pikeun anu ngajual anu sanés éta ngabantuan pisan.

dina ieu pituduh anjeun tiasa diajar sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan témpél ieu, sapertos komposisi, tujuanana, cara nerapkeunana, jinis, sareng sajabana.

Naon fluks?

Kecap basa inggris fluks tiasa ditarjamahkeun salaku fluks, sareng asalna tina basa Latin «fluxus» anu hartosna «aliran». Éta henteu ngan ukur dianggo dina solder pikeun éléktronika, éta ogé dianggo dina seueur jinis soldering salaku agén aliran atanapi agén pemurnian, ogé dina produksi logam dina industri metalurgi, nyaéta biasana biasana ngagaduhan langkung ti hiji fungsi.

kahiji fluks éta didamel nganggo kapur, potash, natrium karbonat, boraks, kalungguhan sulfat, coke, jsb. Sakabéh éta dipaké dina pengecoran pikeun nyucikeun logam. Sabalikna, salaku agén meresihan atanapi pikeun ngagampangkeun fluks las, ngahasilkeun kualitas hadé ngelas sareng ngaleungitkeun oksidasi, éta bakal mimiti dianggo engké.

Fokus kana tukang las, anu janten poko anu dipikaresep ku urang di dieu, dasarna mangrupikeun unsur (témpél, cair atanapi bubuk) anu tiasa nyegah karat dina sendi, bertindak salaku insulator tina kontak hawa nalika fusi lumangsung. Pikeun ieu, campuran kimia sapertos fluorida, borat, boraks atanapi asam borat dianggo.

Salaku tambahan pikeun pangaruh pelindung ieu, dina anu ngajual timah, éta ogé ngagaduhan fungsi prosés gampang, nampi logam sareng ngajantenkeun langkung tiasa diatur, bari nyayogikeun komponénna supados leres. Sareng, tangtosna, éta ningkatkeun kualitas las, nyingkahan kokotor sareng lebu anu dihasilkeun nalika prosés.

Pangaruh séjén tina fluks ieu nyaéta mihak ka las suhu handap. Ieu ngirangan kamungkinan karusakan kana komponén anu dilas kalayan suhu anu dihasilkeun nalika prosés.

Aplikasi fluks

salaku ka kana aplikasi fluks, sering dianggo seueur dina solder alat-alat éléktronik sapertos:

  • Perbaikan mikro-las, dimana langkung rumit pikeun dilanjutkeun kusabab ukuranana alit tina komponénna.
  • SMD soldering dina PCB.
  • Reballing pikeun BGA.
  • Diberesihkeun sésa-sésa atanapi résidu karat.

Jinis fluks

sababaraha jinis fluks di pasar pikeun las, masing-masing harga sareng ciri anu béda.

  • Amonium bromida tanpa logam beurat: éta mangrupikeun leyuran cai tina bromida amonium organik kalayan asam hidrbromémik gratis. Aranjeunna biasana henteu nyésakeun tilas résidu dina las, sareng upami éta, éta henteu nyababkeun dibentukna liang (ngadu).
  • Séng klorida: leyuran cai anu sanés tina amonium klorida sareng séng klorida dicampur sareng asam hidroklorat gratis. Éta kasohor pikeun panggunaan sareng épéktipitasna, sanaos nyabut résidu hartosna ngabersihan pikeun nyegah pembentukan liang (ngadu).
  • Séng bromida: jinis sanés larutan cair seng bromida sareng amonium bromida kalayan asam hidroklorat gratis. Sapertos anu sateuacanna, gampang pisan dianggo, tapi ogé gampang ngaleupaskeun résidu ku ngumbah ku cai. Sanajan résidu tetep dina solder, éta moal ngabentuk liang.
  • BumiSanaos henteu disarankeun, sababaraha produsen ngadamel ékspérimén buatan bumi sorangan. Pikeun ngalakukeun ieu, aranjeunna nganggo sakedik nada anu aranjeunna naksir sareng dicampur sareng alkohol. Nanging, jenis fluks ieu moal ngahontal hasil anu sami sareng produk komérsial.

Beda antara fluks sareng témpél solder

Salah sahiji mamang anu sering nyaéta upami fluks anu sami sareng témpél solder atanapi upami aya sababaraha bédana. Kaleresan aya rumit, sareng sababaraha kali produk nyalira bingung dina kateranganana, nganggo duanana istilah salaku sinonim. Sababaraha ngadamel bédana, sareng ngaku yén ngan aya béda saeutik:

  • ngocor: zat kimia anu dilarapkeun kana logam ngarah panas sacara seragam sareng ningkatkeun kualitas las, atanapi ogé pikeun limbah.
  • Témpél solder: dianggo pikeun ngelas pikeun ngagampangkeun panatuhan bagian-bagian logam anu sesah.

Tapi, sakumaha kuring mairan, pikeun kaperluan praktis, anjeun tiasa nampi éta sinonim. Nyatana, di sababaraha daérah dianggo hiji istilah sareng anu sanésna sanésna. Ngan pastikeun nalika anjeun mésér produk éta sanés fluks atanapi témpél pikeun plumbing atanapi kanggo aplikasi sanés, sareng éta khusus pikeun éléktronika ...

Kumaha ngagunakeun fluks

Ngagunakeun fluks, atanapi fluks, saderhana upami anjeun nuturkeun runtuyan léngkah. Ku ngalakukeun éta, anjeun tiasa kéngingkeun anu pangsaéna tina produk ieu. Salaku tambahan, anjeun kedah nganggo sababaraha pancegahan, sapertos nganggo éta di rohangan anu berventilasi kusabab bahan kimia anu tiasa ngahasilkeun uap, ngagem gelas sareng topéng, ogé sarung tangan.

nu parentah ngagunakeun fluks pikeun las nyaéta:

  1. Bersihkeun kokotor naon waé anu aya di daérah las, upami aya.
  2. Larapkeun lapisan ipis fluks ka daérah atanapi duanana. Henteu janten masalah yén bagian dieusian dimana atanapi bakal aya las. Ogé, upami daérahna rada panas, langkung saé.
  3. Saatos éta, las dilaksanakeun sakumaha biasana bakal dilakukeun, gumantung kana naha éta téh las SMD, reballing, jsb.
  4. Tungtungna, bersihkeun résidu fluks.

Ngeunaan titik terakhir ieu, aya kontropérsi naha bersih atanapi henteu. Nyatana, éta henteu ngan ukur ragu pikeun hobi (atanapi las manual), éta ogé mangrupikeun ragu dina industri (las otomatis). Seueur pabrikan mopohokeun bagian pasca-produksi ku henteu ngagaduhan alat otomatis pikeun éta sareng ngandelkeun efisiensi mesin anu dianggo pikeun ngahasilkeun sendi kalayan kabersihan anu cekap.

Sabalikna, rasa aman palsu ieu tiasa nyababkeun ngalalaworakeun kana kontaminasi éléktrokimia dihasilkeun dina komponén anu tangtu sareng anu tétéla henteu ngahasilkeun épék négatip, sanaos bakal ngeureunkeun kagagalan jangka panjang.

Nalika éta dipaké fluks inti kawat solder atanapi fluks, fluks ieu biasana résin padet sareng titik lebur langkung luhur tibatan logam anu ngurilingan na. Dina jinis las ieu, nalika ujung tukang las némpél kawat, fluks janten cair sareng nyebar kana bahan damel. Ku cara kieu, logam cair nuturkeun panas sareng fluks, ngawangun beungkeut. Sakumaha tiasa dicandak, kumargi peryogi panas pikeun ngalembereh, résiko kontaminasi rendah pisan ...

Di sisi anu sanés, ieu sanés masalahna dina prosedur soldering sanés anu langkung seueur fluks diterapkeun kusabab ciri solderna, sapertos SMD. Nanging, aya produk «Henteu Bersih» cairan éta henteu meryogikeun beberesih, tapi kedah kakeunaan panas pikeun iners.

Aya sababaraha rupa bilas atanapi produk beberesih, sapertos pelarut sapertos isopropil alkohol (IPA), ogé ngusap, ngusap, sareng sajabana. Anjeun kedah taliti maca pitunjuk pabrikan fluks pikeun panggunaan sareng saran pikeun nangtoskeun mana anu leres.

Salaku conto, nalika ngalakukeun soldering gelombang lengkep, éta dijamin, tapi sanés dina téknik sanés anu ngagunakeun soldering atanapi reballing selektif anu digunakeun. Dina kasus-kasus éta, panas lokal tiasa henteu cekap pikeun ngarecah pemicu tina bahan kimia sareng jantenna iners. Sareng éta mangrupikeun masalah pikeun sésa-sésa di luar zona las atanapi sumebar di handapeun atanapi komponénna.

Kumaha cara nyimpen fluks

Sakali anjeun bérés nganggo fluks, supados leres dilestarikan Anjeun kedah:

  • Tinggalkeun fluks dina botol aslina sareng tutupkeun ogé.
  • Wadahna kedah teras nangtung, nyingkahan nyimpenna tibalik.
  • Simpen dina tempat anu tiis, turunna suhu, langkung saé. Ninggalkeunana di tempat anu garing atanapi dina suhu anu luhur kedah dihindari pisan.
  • Upami anjeun disimpen dina tempat dina suhu anu handap (5-6ºC) sabab sababaraha pabrik nyarankeun, sateuacan dianggo deui anjeun kedah ngantepkeun sakitar 6 jam dina suhu kamar sahingga ngahontal suhu anu optimal pikeun dianggo.

Kalemahan sareng pancegahan pikeun panggunaan fluks

Fluks henteu leupas tina kasulitan, sanaos manpaatna ngajantenkeun aranjeunna pantes dianggo. Salaku conto, sababaraha bahan kimia biasana rada agrésif sareng nyababkeun korosi dina unsur-unsur. Batur tiasa ngahasilkeun sababaraha gangguan sareng komponenana, janten rada insulasi.

Éta ogé tiasa janten kasus polusi bagian sénsitip, sapertos sababaraha pandangan optik, aspek dioda laser, mékanisme MEMS, saklar, jst. Masalah sanésna nyaéta bahan kimia tinangtu dina fluks leyuran cai, sapertos poliétilén glikol, nyababkeun buruk sipat diéléktrik tina lapisan sirkuit cetak.

Dina sirkuit frékuénsi luhur, résidu fluks ogé tiasa nyababkeun masalah anu tangtu. Bahkan parantos kauninga yén dina sababaraha kasus éta tiasa nyababkeun éléktromigrasi sambungan sareng formasi kumis ku résidu ionik, beueus permukaan anu disababkeun sareng tegangan bias.

Sateuacan kuring ogé ngingetkeun ngeunaan panangtayungan sateuacan nganggo bahan kimia ieu, sareng éta sanyawa organik volatil ogé tiasa gaduh épék kaséhatan ngarugikeun. Pelarut anu diperyogikeun pikeun beberesih ogé ngabahayakeun, anu ogé ngagaduhan pangaruh lingkungan.

Kuring ngulang yén éta penting nganggo kacamata, topéng sareng sarung pikeun penanganan. Gagal pikeun ngalakukeunana tiasa nyababkeun masalah kaséhatan tina paparan anu berkepanjangan, contona, haseup rosin. Éta tiasa nyababkeun asma dina jalma anu langkung sénsitip.

en los panon atanapi kulit éta ogé tiasa nyababkeun masalah. Nyatana, fluks ieu nempel kana kulit sareng tiasa mindahkeun panas langkung saé, ngabalukarkeun kaduruk.

Dimana mésér fluks?

Akhirna, upami anjeun hoyong mésér fluks, anjeun tiasa mendakanana kalayan harga anu saé di sababaraha toko éléktronik khusus. Ieu nyaéta sababaraha saran:


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.