Espurino: JavaScript pikeun mikrokontroler

Mikrokontroler Atmel, Espurino

Anjeun panginten kantos nguping Spurine, sabab proyek ieu parantos dibaptis ku nami saurang politikus sareng lalaki militér Républik Romawi. Atanapi naha anjeun parantos sumping kana tulisan ieu milari inpormasi lengkep sabab anjeun parantos terang sareng hoyong ngamimitian ngagunakeunana.

Janten sanésna, kuring bakal nyobian masihan anjeun tombol anu ngeunaan naon Espurino sareng naon anu tiasa dilakukeun pikeun anjeun pikeun proyék-proyék kahareup anjeun, ogé sababaraha saran pikeun diajar kumaha program dina cara anu saderhana.

Sakedap kamari urang ngawartosan anjeun ngeunaan Anaconda, Proyék menarik anu sanés pikeun anu resep Python anu dipikahoyong jadwal papan arduino kalayan bahasa pemrograman ieu anu parantos kawéntar. Hal anu mirip sareng naon anu dilakukeun micropython, tapi waktos ieu, sareng Espurino, éta nyandak anjeun kasempetan anyar sanés nganggo basa anu sanés ...

Naon Espurino?

Spurine

Spurine mangrupikeun proyék open source pikeun nyiptakeun juru bahasa program JavaScript pikeun mikrocontrollers. Nyaéta, IDE lengkep ieu parantos dirarancang pikeun tiasa program alat sareng mikrokontroler anu tiasa diprogram anu gaduh kenangan RAM alit, sapertos sababaraha anu ngan ukur 8kB sareng seueur dianggo dina seueur alat anu dipasang.

Proyék Espurino didamel ku Gordon Williams di 2012, salaku upaya ngamungkinkeun pangembangan mikrocontrollers dina sababaraha platform. Mimitina éta sanés sumber terbuka, éta ngan ukur nawiskeun unduhan firmware gratis pikeun STM32 MCUs.

Dina 2013 proyék bakal nyandak léngkah anu penting pisan, janten sumber kabuka saatos kampanye pembiayaan anu suksés pisan dina platform crowdfunding Kickstarter. Kampanye ieu ngalangkungan lingkungan pamekaran awal, milari dana pikeun ogé ngadamel papan anu tiasa ngadukung parangkat lunak ieu.

Firmware Espurino ayeuna dilisensikeun dina Lisensi Publik Public Mozilla 2.0, sedengkeun kode conto aya dina Lisensi MIT, dokuméntasi handapeun Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0, sareng file desain perangkat keras dina handapeun ogé.

Kieu carana teh Lencana resmi Espurino, anu bakal dituturkeun ku seueur rilis vérsi anu sanés sakumaha anu kajantenan sareng proyek anu sami sapertos Arduino. Salaku tambahan, papan ieu ogé nampilkeun kasaluyuan pikeun tameng anu cocog sareng Arduino, anu masihan aranjeunna sababaraha kamampuan anu leres-leres pikaresepeun pikeun anu ngadamel sareng DIYers.

Ayeuna proyek gaduh sababaraha popularitas, kalayan penting komunitas pangwangunan sareng seueur tutorial sareng bantosan anu anjeun tiasa mendakan dina Internét. Kusabab kitu, upami anjeun resep JS sareng mikrokontroler program, anjeun henteu kantos ngalaman gampang pisan ...

Kodeu sumber proyék - GitHub

Situs Wéb Resmi - Spurine

Firmware - Unduh (kanggo piring anu sanés)

JavaScript? Mikrokontroler?

Upami anjeun parantos ngamimitian di dunya ieu, anjeun panginten janten panasaran naon istilah éta atanapi naon anu aranjeunna tiasa nyumbang kana proyek anjeun. Upami anjeun sering maca kami anjeun bakal terang naon éta mikrokontroler, sareng pastina anjeun ogé terang JavaScript atanapi JS.

Un mikrokontroler, disebut ogé MCU (Micro Controller Unit), mangrupikeun chip anu tiasa diprogram anu tiasa ngaeksekusi paréntah anu tangtu tina mémori. Ieu tiasa cocog sareng definisi CPU ogé, tapi dina kasus MCU, aranjeunna biasana kirang maju sareng kuat, nargétkeun sababaraha tugas khusus, sapertos alat anu dipasang.

Sareng deuih bédana tina CPU a, microcontroller mangrupikeun sirkuit terintegrasi anu kalebet CPU nyalira, sajaba ti blok fungsional anu sanés sapertos mémori sareng sistem I / O. Maksad abdi, dasarna éta komputer lengkep dina hiji chip ...

Kituna, anjeun bakal ngagaduhan alat anu murah sareng saderhana éta anjeun tiasa program sahingga input sareng kaluaranana polah sakumaha anu anjeun pikahoyong sahingga ngahasilkeun tindakan. Anjeun tiasa ngajantenkeun nampi inpormasi tina sensor éksternal atanapi aktuator, sareng gumantung kana anu ngirim sinyal anu tangtu ngalangkungan kaluaranana ka anu sanés Komponén éléktronik nyambung.

salaku ka JavaScript, éta basa anu diinterpretasi. Dina kecap sanésna, henteu sapertos anu disusun anu saatos nyusun ngahasilkeun binér anu tiasa dilaksanakeun ku CPU, dina kasus skrip anu diinterpretasi, diperyogikeun parangkat lunak panganteur anu janten juru, anu bakal napsirkeun paréntah kode pikeun "ngawartosan" CPU naon éta. naon anu kudu dilakukeun.

JS Éta parantos penting pisan dinten ayeuna kusabab sababaraha aplikasi anu dipiboga, khususna dina aplikasi wéb. Nyatana, mimitina dikembangkeun ku Netscape's Brendan Eich (teras éta disebut Mocha, teras diganti nami LiveScript, sareng tungtungna JavaScript).

Popularitas éta nyababkeun sajumlah ageung programer anu dipikaresep sareng pangguna dina JavaScript, sareng proyek sapertos Espurino tiasa ngadeukeutkeun sadayana kana pamrograman mikropontroll sareng éta.

Ku jalan kitu, pikeun ngamimitian ku Espurino IDE, anjeun moal kedah masang nanaon dina sistem operasi anjeun, éta mangrupikeun lingkungan basis wéb anu tiasa anjeun anggo ti katuhu dieu dina pangotektak wéb anjeun.

Sanaos sababaraha rupa panyungsi wéb tiasa dianggo, pikeun flash firmware papan ieu disarankeun nganggo Chrome sareng plugin anu disebat Espurino Web IDE anu disarankeun tina halaman wéb resmi sareng anjeun tiasa kéngingkeun Chrome anjeun di link ieu.

Kumaha diajar JavaScript?

Upami anjeun masih teu terang kumaha program dina JavaScript, anjeun kedah terang éta, sapertos dina basa sanésna, aya buku pikeun learning, kursus, tutorial video, sareng sajumlah ageung sumberdaya pikeun diajar gratis. Tapi aya sumber sanés anu panginten kirang nyarios sareng anu khusus pikaresepeun pikeun ngajantenkeun gamification salaku prosedur pembelajaran JS.

Abdi ngarujuk videogames anu ngabantosan anjeun diajar program nganggo basa pamrograman anu tangtu, kalebet JS. Kalayan kaulinan ieu, tibatan nganggo keyboard atanapi mouse pikeun ngarahkeun karakterna atanapi berinteraksi sareng lingkungan virtual, anu anjeun bakal gaduh mangrupikeun juru bahasa ieu dina hiji sisi layar sareng dimana anjeun bakal mimiti ngalebetkeun kode (dimimitian ku saderhana bahkan paling maju).

Ku cara kieu, anjeun bakal ngontrol gim nganggo bahasa pemrograman, janten nalika pertandingan anjeun anjeun badé angkat diajar ampir tanpa sadar sareng nalika anjeun maju dina misi élmu anjeun bakal tumuh.

Upami anjeun resep kana cara diajar ieu mimitian ku Espurino, didieu kuring ninggalkeun anjeun sababaraha sumber pikeun diajar JavaScript nganggo gim:

Pelat Espurino resmi

Piring spurine

Saatos pamekaran munggaran tina piringna Aslina Espurino asalna langkung seueur proyék anu sayogi pikeun dianggo sareng IDE sareng JS. Upami anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis aranjeunna, ieu aya perkenalan pikeun masing-masing:

  • Espurino (asli): éta piring aslina, anu pangheulana didesain dina proyék ieu. Karakteristikna nyaéta:
    • STM32F103RCT6 32-bit 72Mhz ARM Cortex-M3 MCU
    • 256Kb mémori flash, 28Kb RAM
    • microUSB, konektor SD, sareng konektor batré éksternal JST PHR-2
    • LED beureum, biru sareng héjo
    • Bantalan anu ngamungkinkeun sambungan modul Bluetooth HC-05
    • 44 GPIO kalayan 26 PWM, 16 ADC, 3 UARTS, 2 SPI, 2 I2C sareng 2 DACs.
    • Diménsi: 54x41mm
  • Puncak Spurino: mangrupikeun papan alit sareng mikrokontroler pikeun ngamimitian ngajalankeun proyék JavaScript anjeun sareng ngendalikeun hal-hal dina sababaraha detik. Diprogram ku panganteur USB na pikeun ngamuat naskah anjeun nyerat ngeunaan Espurino IDE. Salaku tambahan, éta ngagaduhan harga ékonomi sareng anjeun tiasa mendakanana ku pin sareng tanpa pin solder dina sirahna. Langkung lengkep:
      • 22 GPIO (9 input analog, 21 PWM, 2 serial, 3 SPI sareng 3 I2C).
      • Konektor USB-A dina kapal.
      • 2 LEDs sareng 1 tombol dina PCB.
      • STM32F401CDU6 32-bit 84Mhz ARM Cortex-M4 MCU
      • Memori: 384 Kb flash sareng 96Kb RAM
      • Diménsi 33x15mm
  • Spurino WiFi: Éta mangrupikeun papan praktis kembar pikeun anu sateuacanna, ngan ukur sababaraha paningkatan parantos ditambihan. Salaku conto, ukuran na 30x23mm, ngembang janten rohangan pikeun chip WiFi ESP8266. Salaku tambahan, USB parantos dirobih janten microUSB, jumlah GPIO parantos dikirangan janten 21 (8 analog, 20 PWM, 1 serial, 3 SPI sareng 3 I2C). Di sisi anu sanésna, microcontroller ogé parantos ningkat, ayeuna éta mangrupikeun STM32F411CEU6 32-bit 100Mhz ARM Cortex-M4 kalayan 512kb mémori flash sareng 128 kb RAM.
  • Spurino Puck.js: Éta dasarna mangrupakeun tombol pinter Bluetooth anu tiasa anjeun atur program berkat mikrokontroler internal na sareng juru (anu tos dipasang) sareng JS. Salaku tambahan, éta ngagaduhan 52832Mhz ARM Cortex-M4 nRF64 SoC kalayan 64kB RAM sareng 512Kb flash, GPIO, tag NFC, MAG3110 magnetometer, pemancar IR, thermometer internal, ogé sénsor tingkat cahaya sareng batré.
  • Spurino Pixl.js: Éta mangrupikeun parangkat anu sami sareng anu sateuacana, tapi tibatan tombol nyaéta layar pinter Bluetooth LE anu tiasa diprogram. Layar na diménsi 128 × 64 monochrome, sedengkeun sésana ciri na sami sareng Puck.js.
  • MDBT42Q: éta modul anu sami sareng Pixl.js sareng Puck.js, tapi nganggo anteneu keramik. Sésa ciri téknis sami sareng anu dua sateuacana, tapi tanpa layar atanapi tombol dina hal ieu ...
  • bangle.js: éta mangrupikeun produk anu énggal. Mangrupikeun jam tangan anu tiasa dianggo, anu pinter atanapi anu pinter. Anjeun bakal tiasa masang aplikasi sareng ngembangkeun fungsi anyar nganggo JavaScript atanapi basa pamrograman grafis (Blockly). Anjeun ngan ukur peryogi panyungsi wéb pikeun tiasa nyerat kode anjeun sareng unggah kana nonton ... Salaku tambahan, éta tahan cai, ngagaduhan Bluetooth, GPS, accelerometer, magnetometer (kanggo ngitung kakuatan sareng arah sinyal magnét) jsb.

Lamun perlu mésér sababaraha tina pelat Espurino ieu anjeun tiasa mendakan éta dina toko halaman wéb resmi Tina proyék ieu. Anjeun oge tiasa mendakannana ngalangkungan distributor pajabat anu ditugaskeun dina proyék éta, sapertos sababaraha bahan kadaharan terkenal sapertos Adafruit, jst.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.