Pompa cai pikeun Arduino: sadayana anu anjeun kedah terang

Pompa Cai

Pasti dina sababaraha kasempetan anjeun peryogi cecekelan cairan dina proyek DIY anjeun sareng Arduino. Pikeun ngajantenkeun ieu mungkin, anu ngadamel gaduh seueur produk sareng alat pikeun digarap. Parantos kapungkur urang nunjukkeun anu kawéntar flowmeters, anu ngalirna cairan anu ngaliwat aranjeunna tiasa dikontrol ku cara anu saderhana. Ayeuna giliran pompa cai ...

Ngagunakeun éta flowmeters Jumlah cairan anu ngalir ngaliwatan pipa tiasa diukur pikeun ngendalikeunana. Sadaya hatur nuhun kana sirkuit saderhana sareng elemen ieu sareng anu sanés alat éléktronik anu cocog sareng Arduino. Ayeuna waktuna pikeun sakedik jauh pikeun masihan anjeun kamungkinan mindahkeun cairan, ngeusian / ngosongkeun bak, nyiptakeun sistem irigasi, jst.

Naon ari pompa cai?

Pipa cai

Nyaan namina pompa cai éta henteu cocog sabab éta ogé tiasa dianggo sareng cairan sanés cai. Jalan anu mana waé, pompa cai mangrupikeun alat anu tiasa ngahasilkeun aliran cairan nganggo énergi kinétik. Maka, éta ngagaduhan sababaraha unsur dasar:

  • Entrada: dimana cairanana diserep.
  • Motor + Propeller: anu tanggung jawab ngahasilkeun énergi kinétik anu ngaluarkeun cai tina inlet sareng ngirimkeunana ngaliwatan outlet.
  • Kaluar: nyaéta asupan anu ngalangkungan cairan anu didorong ku kakuatan pompa cai bakal kaluar.

ieu bom hidrolik aranjeunna lumayan dianggo dina seueur proyék sareng alat. Ti industri, dugi ka mesin dispensing cai, sistem irigasi otomatis, irigasi percikan, sistem pasokan, tutuwuhan pangubaran, jst. Kusabab kitu, aya seueur modél dina pasaran, kalayan kakuatan sareng kapasitas anu béda (diukur dina liter per jam atanapi anu sami). Ti mimiti anu pangleutikna, dugi ka anu panggedéna, pikeun cai kotor atanapi pikeun cai bersih, jero atanapi permukaan, jst.

salaku ka ciri-cirina Anu kedah anjeun tingali nyaéta:

  • kapasitas: diukur dina liter per jam (l / h), liter per menit (l / min), jst. Éta jumlah cai anu tiasa diekstraksi per unit waktos.
  • Jam hirup mangpaat- Ngukur jumlah waktos éta tiasa ngajalankeun teras-terasan tanpa masalah. Beuki kolot beuki alus. Aranjeunna biasana 500 jam, 3000 jam, 30.000 jam, sareng sajabana.
  • Ribut: Diukur dina dB, éta jumlah noise anu dilakukeun dina operasi. Ieu henteu penting teuing, kecuali upami anjeun hoyong janten sepi pisan. Bisi sapertos kitu, milari anu nganggo <30dB.
  • Protéksi: seueur anu gaduh panyalindungan IP68 (éléktronika tahan cai), anu hartosna éta tiasa beuleum (jinis amfibi), janten tiasa aya dina cairan tanpa masalah. Anu sanésna, di sisi anu sanésna, permukaan na ngan ukur tabung inlet anu tiasa beuleum dimana nyerep cai. Upami aranjeunna henteu tiasa nyerep sareng anjeun nempatkeun kana cairan éta bakal rusak atanapi sirkuit pondok, maka perhatoskeun ieu.
  • Angkat statik: biasana diukur dina méter, éta jangkungna cairanana tiasa ngadorong. Ieu penting pisan upami anjeun badé nganggo éta pikeun naékkeun cairan kana jangkungna anu langkung ageung atanapi nimba cai tina sumur, jst. Éta tiasa 2 méter, 3m, 5m, jst.
  • Konsumsi- Éta diukur dina watt (w) sareng bakal nunjukkeun jumlah kakuatan anu diperyogikeun pikeun fungsina. Dina kaseueuran kasus aranjeunna cekap épisién, aranjeunna tiasa ngagaduhan konsumsi 3.8W langkung atanapi kirang (pikeun anu leutik).
  • Cairan anu ditampi: Sapertos anu kuring carioskeun, aranjeunna nampi sababaraha jinis cairan, sanaos henteu sadayana. Upami anjeun hoyong pastikeun yén pompa anu anjeun mésér tiasa dianggo sareng cairan anu anjeun candak, parios spésifikasi pabrik ieu. Aranjeunna umumna tiasa dianggo saé sareng cai, minyak, asam, leyuran basa, bahan bakar, jst.
  • Jinis motor: Ieu biasana motor listrik DC. Jenis brushless (tanpa sikat) utamina saé sareng awét. Gumantung kana kakuatan mesin anjeun bakal gaduh pompa sareng langkung atanapi kirang kapasitas sareng élévasi statis.
  • Jinis baling-baling: motor ngagaduhan baling-baling dihubungkeun kana aci na, anu mangrupikeun anu ngahasilkeun énergi séntrifugal pikeun nimba cairanana. Ieu tiasa tina tipena béda, sareng kecepatan sareng aliran pompa anu dianggo bakal gumantung kana éta. Aranjeunna bahkan tiasa dicetak nganggo percetakan 3D kalayan hasilna béda-béda gumantung kana bentukna. Kuring ngantepkeun anjeun video pikaresepeun ieu ngeunaan ieu:
Leuwih lengkep dina alam semesta.
  • haliber: input sareng output stop kontak gaduh gauge khusus. Ieu penting nalika cocog sareng pipa anu badé dianggo. Nanging, anjeun tiasa mendakan adaptor pikeun pangukur pas anu béda.
  • Periferal vs centrifugal (radial vs axial): Sanaos aya jinis sanésna, dua ieu umumna dianggo pikeun aplikasi doméstik ieu. Éta bénten-bénten gumantung kana kumaha baling-balingna diposisikan sareng bilah, ngadorong cairan sacara sentrifugal atanapi periferal. (pikeun langkung seueur inpormasi tingali bagian dina "Kumaha pompa cai tiasa dianggo")

Tapi henteu paduli jinis sareng kinerjaana, salawasna dikawasa listrik. Ku tuang motor anu nyetir baling-baling pikeun ngahasilkeun gaya kinétik, panggunaanna tiasa dikontrol. Ku alatan éta, pompa leutik (atanapi anu ageung sareng relay atanapi MOSFET) tiasa dianggo pikeun ngajadikeun otomatis sistem hidrolik sareng Arduino.

Sedengkeun pikeun aplikasina, kuring parantos nyebatkeun sababaraha. Tapi pikirkeun yén anjeun tiasa nyiptakeun proyék saderhana sareng Arduino. Salaku conto, didieu kuring ninggalkeun anjeun naon ideu:

  • Mini-scrubber homemade pikeun diajar kumaha pepelakan perawatan nyata jalan.
  • Sistem bilge anu ngadeteksi cai ngalangkungan sénsor sareng ngaktipkeun pompa cai kana solokan.
  • Sistem siraman pepelakan otomatis ku timer.
  • Mindahkeun cairan ti hiji tempat ka tempat anu sanés. Sistem campuran cairan, jsb.

Harga sareng dimana ngagaleuh

baling-baling, pompa cai

Pompa cai mangrupikeun alat anu saderhana, éta henteu ngagaduhan seueur misteri. Ogé, pikeun € 3-10 anjeun tiasa meuli sababaraha pompa éléktronik pangbasajanna anu aya pikeun Arduino, sanaos aya anu langkung mahal upami anjeun hoyong kakuatan anu langkung luhur. Salaku conto, anjeun tiasa ngagaduhan ieu:

Kumaha pompa cai jalan

Pompa cai éta tiasa dianggo dina cara anu saderhana pisan. Éta ngagaduhan baling-baling anu napel na motor, sahingga mindahkeun énérgi kana cairan anu ngalangkungan agul-agul na, sahingga ngadorong tina inlet ka outlet.

Dina pamadegan tipe aksial, cai asup kana rohangan pompa dimana baling-balingna aya di tengah, ningkatkeun énergi kinétikna nalika nembus unsur éta anu muterkeun kalayan gancang. Éta bakal kaluar ti kamar tangensial ngaliwatan jalan kaluarna.

En anu radial, agul-agul muterkeun di payuneun lawang lebet sareng bakal ngadorong cai kana outlet siga anu kabayang cai. Kieu carana aranjeunna bakal mindahkeun cai dina kasus anu sanés.

Ngahijikeun pompa cai sareng Arduino

Skéma pompa cai Arduino

Sakumaha anjeun terang, anjeun ogé tiasa nganggo relay a upami anjeun peryogi. Tapi di dieu, pikeun ngahijikeun pompa cai sareng Arduino Kuring parantos milih MOSFET. Husus modul IRF520N. Sareng pikeun hubunganana, saleresna mah lumayan saderhana, euy nuturkeun saran ieu:

  • SIG tina modul IRF520N bakal nyambung kana pin Arduino, contona D9. Anjeun parantos terang yén upami anjeun ngarobihna, anjeun ogé kedah ngarobih kode skétsa supados jalan.
  • Vcc sareng GND tina modul IRF520N anjeun tiasa nyambungkeun aranjeunna ka 5v sareng GND dewan Arduino anjeun.
  • U + sareng U- Ieu dimana anjeun bakal nyambungkeun dua kawat tina pompa cai. Upami éta henteu dikompensasi sacara internal, éta mangrupikeun beban induktif, janten bakal disarankeun nganggo dioda flyback di antara kadua kabel.
  • Vin sareng GND Éta dimana anjeun bakal nyambungkeun rak sareng batré anu badé dianggo pikeun ngompa pompa cai sacara éksternal, atanapi batréna, catu daya atanapi naon waé anu anjeun badé anggo éta ...

Saatos éta sadayana bakal dirakit sareng siap mimitian ku kode sumber sketsa. Jang ngalampahkeun ieu, di IDE Arduino anjeun kedah ngadamel program anu sami sareng ieu:

const int pin = 9;  //Declarar pin D9
 
void setup()
{
  pinMode(pin, OUTPUT);  //Define pin 9 como salida
}
 
void loop()
{
  digitalWrite(pin, HIGH);   // Poner el pin en HIGH (activar)
  delay(600000);               //Espera 10 min
  digitalWrite(pin, LOW);    //Apaga la bomba
  delay(2000);               // Esperará 2 segundos y comenzará ciclo
}

Dina hal ieu kantun hurungkeun pompa na ngajantenkeun anjeunna damel 10 mnt. Tapi anjeun tiasa nambihan langkung seueur kode, sénsor, sareng sajabana, sareng ngendalikeunana dumasar kana kaluaran sénsor asor, nganggo timer, jsb.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.