Raspberry Pi vs NAS Server: Sadayana Anu Anjeun Kedah Terang

Server Raspberry Pi vs NAS

Upami anjeun mikir ngagunakeun server NAS, maka anjeun kedah terang yén anjeun ngagaduhan sababaraha pilihan dina ujung jari anjeun. Ti saprak ngagunakeun Raspberry Pi kalayan sababaraha médium panyimpenan, naha éta kartu SD nyalira atanapi mémori USB éksternal, ngonpigurasi pikeun dijantenkeun jasa panyimpenan jaringan, dugi ka nganggo jasa panyimpenan awan ti panyadia, sapertos hosting elastis ti Webempresa, ngalangkungan perangkat keras Solusi NAS.

Sapertos a wéb servidor, Palayan NAS aranjeunna tiasa paling mangpaat Kiwari. Boh pikeun nyimpen data anu tiasa anjeun aksés ti mana waé iraha waé, pikeun ngagunakeunana pikeun cadangan atanapi salinan cadangan, sapertos panyimpenan multimedia anjeun nyalira, sareng seueur deui. Keagamaanana maksimal, tapi anjeun kedah langkung terang ngeunaan solusi anu aya sahingga anjeun tiasa milih anu pangsaéna pikeun kabutuhan anjeun ...

Naon ari sérver?

naon anu sérver

Penting pikeun terang naon anu sérver Janten anjeun terang yén henteu sadayana aya di pusat data ageung, tapi anjeun ogé tiasa nerapkeunana kana PC anjeun, dina Raspberry Pi anjeun, sareng bahkan dina alat sélulér.

Dina komputasi, server sanés langkung ti komputerhenteu paduli ukuranana sareng kakuatanana. Komputer ieu bakal diwangun ku bagian-bagian penting dina alat naon waé, ogé sistem operasi sareng parangkat lunak anu nyayogikeun pikeun nyayogikeun jasa (maka namina). Salaku conto, anjeun tiasa gaduh server NAS khusus kanggo panyimpenan jaringan, pangladén wéb pikeun halaman host, server auténtikasi, jst.

Naon waé jasa anu disayogikeun ku sérver, bakal aya alat-alat sanés anu bakal nyambung kana éta pikeun kauntungan tina jasa anu disayogikeun (modél server-client). Alat-alat sanés ieu dikenal salaku klien sareng tiasa ogé tina smartphone, Smart TV, PC, jsb.

Kumaha nyebarkeun server

modél server klien

Modél klién-sérver mangrupikeun konsép saderhana, anu server bakal sok ngantosan klien atanapi klien pikeun nyungkeun permintaan. Tapi ceuk sérver tiasa dilaksanakeun ku sababaraha cara:

  • Dibagi: biasana ngarujuk kana hosting, atanapi wéb hosting, anu dibagi. Nyaéta, dimana sababaraha situs wéb di-host sareng anu biasana dipimilik ku pamilik anu béda. Nyaéta, hardware server (RAM, CPU, panyimpenan, sareng bandwidth) dibagi.
    • kauntungan: aranjeunna biasana langkung mirah nalika dibagi ka batur. Anjeun henteu peryogi élmu téknis anu luhur, gampang pikeun ngamimitian.
    • kalemahan: éta henteu sakumaha serbaguna sareng pikeun aplikasi anu tangtu kurangna kontrol tiasa diloloskeun. Dibagi, manpaatna moal tiasa anu pangsaéna.
    • Naon keur? Éta tiasa saé pikeun blog ngamimitian atanapi situs wéb anu kirang ti 30.000 kunjungan per bulan. Malah pikeun portal bisnis leutik.
  • VPS (Virtual wasta Server): aranjeunna janten beuki populér. Pokokna éta mangrupikeun komputer "fragmented" dina sababaraha server virtual. Nyaéta, mesin fisik anu sumberna disebarkeun di sababaraha mesin virtual. Éta daun aranjeunna antara dibagikeun sareng anu khusus. Nyaéta, masing-masing pangguna tiasa gaduh sistem operasi pikeun nyalira, sareng sumberdaya (vCPU, vRAM, panyimpenan, jaringan) anu aranjeunna henteu kedah bagikeun sareng saha waé, tiasa ngatur VPS saolah-olah éta sistem anu khusus.
    • kauntungan: nyayogikeun stabilitas sareng skalabilitas. Anjeun bakal ngagaduhan aksés root kana sérver (kana plot anjeun). Anjeun tiasa masang atanapi mupus software naon waé anu anjeun pikahoyong. Dina hal biaya, éta langkung mirah tibatan harga anu didédikasikeun.
    • kalemahan: manajemén, tambalan sareng kaamanan bakal janten tanggung jawab anjeun. Upami aya masalah, anjeun ogé kedah ngungkulanana, janten anjeun peryogi élmu téknis langkung ageung tibatan anu dibagikeun. Sanaos langkung serbaguna tibatan anu dibagikeun, éta tetep ngagaduhan watesan anu tangtu dibandingkeun sareng anu didédikasikeun.
    • Naon keur? Saé kanggo perusahaan alit sareng sedeng anu hoyong janten host halaman wéb atanapi jasa na.
  • Dédikikasi: di antarana anjeun bakal ngendalikeun lingkungan, tanpa "tatangga anu ngaganggu". Éta ngandung harti yén anjeun bakal ngagaduhan mesin pikeun anjeun, sanggup ngaturna kumaha anu anjeun pikahoyong sareng ngawangun infrastruktur anu anjeun peryogikeun.
    • kauntungan: tiasa pisan disesuaikan, aksés lengkep sareng kontrol kana sérver, ngajamin kasadiaan sadaya sumber kanggo anjeun, ningkatkeun privasi sareng kaamanan, kinerja anu stabil sareng bisa diprediksi.
    • kalemahan: aranjeunna langkung mahal sareng peryogi sumber téknis pikeun ngatur éta. Aranjeunna peryogi perawatan rutin.
    • Naon keur? Cocog pikeun aplikasi wéb, situs eCommerce, sareng jasa anu bakal ngagaduhan pangunjung.
  • Sorangan sorangan: anu sateuacana sadayana server anu disayogikeun ku perusahaan cloud. Nanging, anjeun ogé tiasa ngagaduhan sérver nyalira. Ieu tiasa ngagaduhan manpaat anu saé, sabab anjeun bakal janten anu gaduh hardware, ngamaksimalkeun privasi sareng kaamanan data anjeun. Pikeun ngagaduhan sérver anjeun nyalira, éta tiasa dilakukeun, sapertos anu kuring nyebatkeun sateuacanna, nganggo PC, alat sélulér, sareng bahkan Raspberry Pi. Tangtosna, upami anjeun peryogi anu langkung kuat tibatan éta, anjeun kedah mésér sérver sapertos anu disayogikeun ku firma sapertos HPE, Dell, Cisco, Lenovo, sareng sajabana, pikeun nyiptakeun "pusat data" anjeun nyalira, kumaha ukuranana ...
    • kauntungan: anjeun bakal janten anu gaduh server, janten anjeun bakal gaduh kontrol pinuh. Malah nalika skala atanapi ngagentoskeun komponén hardware.
    • kalemahan: anjeun kedah ngurus sadaya kasusah anu tiasa timbul, perbaikan, pangropéa, jst. Salaku tambahan, ieu ngagaduhan paningkatan biaya, boh mésér perangkat keras sareng lisénsi anu diperyogikeun, ogé konsumsi listrik anu dimungkinkeun ku mesinna, sareng mayar IPS upami anjeun peryogi broadband anu langkung gancang.
    • Naon keur? Éta tiasa manpaat pikeun organisasi, perusahaan, sareng pamaréntah anu peryogi kontrol total kana data, atanapi pikeun pangguna anu hoyong nyetél hal anu spésifik pisan sareng henteu ngantepkeun data na di tangan batur.

Meureun aya varian dina ieu, khususna kanggo jasa sareng fasilitas anu disayogikeun ku sababaraha panyadia ayeuna, sapertos jasa anu dikelola janten anjeun teu kedah hariwang ku naon waé, solusi kaamanan, installer saderhana pikeun masang sistem operasi atanapi perangkat lunak tanpa kanyaho, jst.

Jinis server

Jinis server NAS

Dina bagian saencanna anjeun parantos tiasa terang cara ngalaksanakeun sérver, nanging, aranjeunna ogé tiasa didaptarkeun gumantung kana jinis jasa diinjeum:

  • Palayan wéb: Jenis server ieu populér pisan. Fungsina pikeun ngayakeun sareng ngatur halaman wéb sahingga klien, kalayan panyungsi wéb atanapi crawler, tiasa ngaksésna ngalangkungan protokol sapertos HTTP / HTTPS.
  • File server: anu dianggo pikeun nyimpen data pelanggan sahingga tiasa diunggah atanapi diunduh ngalangkungan jaringan. Dina server ieu aya seueur jinis, sapertos server NAS, server FTP / SFTP, SMB, NFS, jsb.
  • Email Server: jasa anu disayogikeun nyaéta nerapkeun protokol email supados palanggan tiasa komunikasi, nampi atanapi ngirim email. Ieu kahontal ngalangkungan parangkat lunak pikeun nerapkeun protokol sapertos SMTP, IMAP, atanapi POP.
  • Server databésSanaos aranjeunna tiasa katalog dina file, jenis ieu nyimpen inpormasi dina cara hirarkis sareng teratur dina pangkalan data. Sababaraha parangkat lunak pikeun nerapkeun basis data nyaéta PostgreSQL, MySQL, MariaDB, jsb.
  • Server kaulinan: mangrupikeun jasa anu khusus dikhususkeun pikeun nyayogikeun naon anu diperyogikeun pikeun palanggan (gamer) kanggo tiasa maén dina modeu multiplayer online.
  • Server proxy: fungsina salaku panganteur komunikasi dina jaringan. Aranjeunna bertindak salaku perantara sareng tiasa dianggo pikeun nyaring patalimarga, ngadalikeun bandwidth, ngabagi beban, cache, anonimisasi, jsb.
  • DNS server: tujuanana nyaéta nyayogikeun jasa resolusi nami domain. Nyaéta, supados anjeun henteu kedah émut IP tina server anu anjeun badé aksés, hal anu matak pikaboseneun sareng henteu intuitif pisan, anjeun ngan ukur kedah nganggo nami host (domain sareng TLD), sapertos www.example, es , sareng DNS server bakal milarian basis data na pikeun IP anu saluyu sareng nami domain éta pikeun ngamungkinkeun aksés.
  • Server auténtikasi: aranjeunna ngabdi pikeun nyayogikeun jasa pikeun aksés kana sistem anu tangtu. Aranjeunna biasana diwangun ku basis data sareng kredensial tina klien sareng. Conto ieu nyaéta LDAP.
  • batur: Aya anu sanés, salaku tambahan, seueur jasa hosting nawiskeun kombinasi sababaraha diantarana. Salaku conto, aya akomodasi anu nyayogikeun anjeun basis data, email, jsb.

Server NAS: sadayana anu anjeun kedah terang

Server NAS

nu Server NAS (Network Attached Storage) aranjeunna jaringan panyimpenan alat panyimpenan. Kalayan ieu anjeun tiasa gaduh sarana pikeun host data sareng gaduhna nalika anjeun iraha waé. Jinis server ieu tiasa diterapkeun nganggo parangkat lunak dina seueur alat, sapertos PC, alat sélulér, Raspberry Pi, mayar jasa panyimpenan awan, bahkan mésér NAS anjeun nyalira (anu ku kuring bakal difokuskeun dina bagian ieu ).

Server NAS ieu ogé bakal ngagaduhan CPU, RAM, ingetan (SSD atanapi HDD), Sistem I / O, sareng sistem operasi anjeun nyalira. Salaku tambahan, di pasar anjeun tiasa mendakan sababaraha fokus kana pangguna bumi, sareng anu sanés kanggo lingkungan bisnis kalayan kapasitas sareng kinerja anu langkung ageung.

El fungsina tina sérver ieu saderhana ngartos:

  • sistim: Server NAS gaduh perangkat keras sareng sistem operasi anu bakal ngalakukeun sadaya fungsi sacara transparan ka klien. Nyaéta, nalika klien mutuskeun unggah, ngahapus, atanapi ngaunduh data, éta bakal ngurus sadaya léngkah anu diperlukeun pikeun ngalakukeunana, nawiskeun antarbeungeut saderhana pikeun klien.
  • neundeun: anjeun tiasa mendakan aranjeunna nganggo slot anu béda. Dina unggal slot anjeun tiasa ngalebetkeun médium panyimpenan pikeun ngalegaan kapasitasna, naha éta HDD atanapi SSD. Hard drive anu cocog sami sareng anu anjeun anggo dina PC konvensional anjeun. Nanging, aya séri khusus pikeun NAS, sapertos Western Digital Red Series, atanapi Seagate IronWolf. Upami anjeun hoyong jajaran bisnis, anjeun ogé ngagaduhan WD Ultrastar sareng Seagate EXOS.
  • beureum: Tangtosna, pikeun tiasa diaksés ti klien, éta kedah disambungkeun kana jaringan. Boh ku kabel Ethernet atanapi ku téknologi nirkabel.

Naon anu kuring tiasa lakukeun ku NAS?

 

Server NAS

Ngagaduhan server NAS ngamungkinkeun anjeun gaduh 'cloud' panyimpenan pribadi anjeun, anu tiasa ngagaduhan manpaat ageung. Antara éta aplikasi diulas Aranjeunna:

  • Salaku médium panyimpenan jaringan: anjeun tiasa nganggona pikeun nyimpen sadayana anu anjeun peryogikeun, contona, simpen poto anjeun tina alat sélulér anjeun, anggo salaku galéri online file multimédia, layanan streaming sapertos Netflix nyalira hosting pilem sareng séri favorit anjeun (Plex tiasa ngatur ieu , Kodi,…), Jsb.
  • Bakup: anjeun bakal tiasa ngadamel salinan cadangan sistem anjeun dina NAS ku cara anu saderhana. Ku cara ieu anjeun bakal salawasna gaduh cadangan dina ujung jari anjeun sareng ngajamin yén data anjeun aya dina sérver anu dikenal.
  • ngabagikeun: anjeun tiasa nganggo kanggo ngabagi sagala rupa file ka réréncangan sareng kulawarga, atanapi ka saha waé anu anjeun pikahoyong. Ukur unggah naon anu anjeun hoyong bagikeun sareng anjeun tiasa masihan aksés ka klien sanésna supados aranjeunna tiasa aksés atanapi ngaunduh.
  • hosting: anjeun ogé tiasa nganggo éta salaku wéb host pikeun nyimpen situs anjeun di dinya. Nanging, tetep diémutan yén server NAS bakal diwatesan ku bandwidth jaringan anjeun. Nyaéta, upami anjeun henteu gaduh garis gancang, sareng anu sanésna ngaksés NAS, anjeun bakal ningali turunna kinerja anu kasohor. Kalayan serat optik ieu ningkat pisan.
  • batur: Aya ogé server NAS anu tiasa dianggo salaku server FTP, pikeun host database, sareng sababaraha ogé kalebet fungsi pikeun VPN.

Kumaha milih pangladén NAS anu pangsaéna?

Server NAS

Nalika mésér server NAS anjeun nyalira, anjeun kedah ngiringan pasti ciri téknis Pikeun mastikeun yén anjeun parantos mésér anu saé:

  • hardware- Penting pikeun anjeun gaduh CPU kalayan kinerja anu saé sareng sajumlah RAM anu pantes pikeun agility anu langkung ageung. Éta bakal gumantung kana kumaha kalancaran jasa ieu, sanaos sadayana bakal gumantung saeutik kana kabutuhan khusus anjeun.
  • Teluk / Panyimpenan: perhatoskeun jumlah sareng jinis teluk (2.5 ″, 3.5 ″,…) anu antar muka parantos aya (SATA, M.2,…). Sababaraha server NAS ngadukung masang langkung seueur hard drive pikeun skala kapasitas (1TB, 2TB, 4TB, 8TB, 16TB, 32TB,…). Aya ogé anu kamungkinan ngonpigurasi sistem RAID pikeun kaleuleusan data. Sareng émut yén penting pikeun milih hard drive spésipik NAS, anu dioptimalkeun pikeun ngadukung beban anu langkung luhur sareng uptime:
  • Konéksi jaringan: faktor sanés anu kedah dipertimbangkeun pikeun ngaitkeun server anjeun sareng klien ku cara anu pangsaéna.
  • Sistem operasi sareng aplikasi: unggal pabrik biasana nyayogikeun sistemna nyalira, sareng sababaraha aplikasi sareng fungsi propriétik. Sacara umum, cara anjeun ngalangkungan ménu sareng pilihan anjeun dina ujung jari anjeun bakal gumantung kana éta. Rupa-rupa gumantung kana panyadia.
  • Merk pangsaéna- Sababaraha mérek anu disarankeun pisan pikeun server NAS nyaéta Synology, QNAP, Western Digital, sareng Netgear. Sababaraha saran mésér nyaéta:

Raspberry Pi: péso Angkatan Darat Swiss pikeun ngadamel

Buah prambus Pi 4

Solusi anu murah pikeun server NAS upami anjeun henteu ngagaduhan kabutuhan hébat nyaéta nganggo SBC anjeun pikeun nerapkeun salah sahiji na. Raspberry Pi ngamungkinkeun anjeun gaduh NAS sorangan murah di bumi. Anjeun ngan bakal peryogi:

  • Raspberry Pi.
  • Sambungan Internét.
  • Medium panyimpenan (anjeun tiasa nganggo kartu mémori nyalira atanapi médium panyimpenan USB anu nyambung ka Pi anjeun. Éta tiasa janten hard drive USB éksternal atanapi pendrive ...
  • Parangkat lunak pikeun nerapkeun jasa. Anjeun tiasa milih tina sababaraha proyék, bahkan sumber terbuka, sakumaha ownCloud, NextCloud, jsb.

Kaunggulan sareng karugian tina Raspberry Pi versus server NAS khusus

kaunggulan jeung kalemahan

Upami anjeun mutuskeun ngaraosan kaunggulan tina palayanan NAS, anjeun kedah ngaevaluasi kaunggulan jeung karugian anu tiasa dilaksanakeun ngalangkungan Raspberry Pi:

  • kauntungan:
    • mirah
    • Konsumsi low
    • Diajar nalika prosedur nyebarkeun
    • Ukuran kompak
  • kalemahan:
    • Keterbatasan kinerja
    • Watesan gudang
    • Kasusah dina setelan sareng perawatan
    • Kedah teras-teras nyambungkeun kana jaringan sareng kana catu daya (konsumsi)
    • Kusabab éta sanés alat NAS khusus, panginten aya masalah upami anjeun hoyong nganggo SBC pikeun proyék-proyék sanés

En kacindekanUpami anjeun peryogi jasa NAS samentawis anu murah sareng murah, Raspberry Pi bakal janten sekutu pangsaéna janten anjeun henteu kedah nginvestasikeun seueur artos. Di sisi anu sanésna, pikeun jasa kalayan kapasitas panyimpenan anu langkung ageung, stabilitas, skalabilitas, sareng kinerja, langkung saé pikeun mésér server NAS anjeun nyalira atanapi nyéwa jasa panyimpenan awan ...


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

Tes InggrisTés Catalankuis Spanyol