Sumber anu dialihkeun: kanggo naon, bénten sareng linear, sareng kanggo naon

sumber anu dialihkeun

Una sumber anu dialihkeun nyaéta alat éléktronik anu sanggup ngarobih énergi listrik ngaliwatan séri komponén listrik, sapertos transistor, régulator voltase, jst. Nyaéta, éta mangrupakeun catu daya, tapi kalayan béda anu aya hubunganana sareng anu linier. Sumber ieu ogé katelah SMPS (Switch Mode Power Supply), sareng ayeuna dianggo pikeun seueur aplikasi ...

Naon catu daya

Sumber ATX

Una catu daya, atanapi PSU (Unit Catu Daya), nyaéta alat anu digunakeun pikeun nganteurkeun listrik sacara pantes kana komponén atanapi sistem anu béda. Tujuanana nyaéta pikeun nampi énergi tina jaringan listrik sareng ngarobih kana tegangan sareng arus anu pas janten komponén anu nyambung tiasa fungsina leres.

Catu daya sanés ngan ukur bakal ngarobih tegangan kaluaranana ngeunaan inputna, tapi ogé tiasa ngarobih intensitasna, menerkeun sareng stabilkeunana ngarobih tina arus bolak balik kana arus langsung. Ieu anu kajantenan dina sumber PC, contona, atanapi dina adaptor pikeun ngeusi batre. Dina kasus ieu, CA éta bakal angkat ti biasana 50 Hz sareng 220 / 240v, ka DC dina 3.3v, 5v, 6v, 12v, sareng anu sapertos ...

Sumber linier sareng sumber anu dialihkeun: bédana

sumber anu dialihkeun

Upami emut teh adaptor atanapi carjer tina telepon anu langkung lami, éta langkung ageung sareng beurat. Éta mangrupikeun catu daya liniér, sedengkeun anu langkung énggal sareng anu langkung kompak ayeuna ngalihkeun suplai listrik. Bédana:

  • dina font linier tegangan arus listrik diréduksi ku trafo, pikeun engké dibenerkeun ku déwa. Éta ogé bakal ngagaduhan tahapan anu sanés ku kapasitor éléktrolit atanapi stabilisator tegangan sanés. Masalah sareng jinis trafo ieu nyaéta leungitna énergi dina bentuk panas kusabab trafo. Salaku tambahan, trafo ieu henteu ngan ukur ngagaduhan inti logam anu beurat sareng ageung, tapi pikeun arus kaluaran anu luhur aranjeunna bakal peryogi gulungan kawat tambaga anu kandel pisan, sahingga ogé ningkatkeun beurat sareng ukuranana.
  • nu sumber anu dialihkeun Aranjeunna nganggo prinsip anu sami pikeun prosés, tapi éta ngagaduhan bédana. Salaku conto, dina kasus ieu aranjeunna ningkatkeun frekuensi ayeuna, tina 50 Hz (di Éropa) janten 100 Khz. Ieu ngandung harti yén karugian diréduksi sareng ukuran trafo ageung dikirangan, janten langkung énténg sareng langkung kompak. Pikeun ngajantenkeun ieu mungkin, aranjeunna ngajantenkeun AC janten DC, teras tina DC kana AC kalayan frékuénsi anu sanés tibatan anu awal, teras aranjeunna ngarobah AC nyarios deui kana DC.

Ayeuna, catu daya linier sacara praktis aranjeunna parantos ngaleungit, Kusabab beurat sareng ukuran na. Ayeuna dialihkeun dianggo langkung seueur dina sagala jinis aplikasi.

Ku sabab éta, anu sorotan gumantung kana cara dasar damel, nyaéta:

  • El ukuran jeung beurat tina anu liniér tiasa penting, sareng dugi ka 10 kg dina sababaraha kasus. Sedengkeun anu dialihkeun, beuratna ngan ukur sababaraha gram.
  • Dina kasus Tegangan kaluaran, sumber linier ngatur kaluaranna nganggo voltase anu langkung luhur tina tahapan anu sateuacanna teras ngahasilkeun voltase anu langkung handap dina kaluaranana. Dina kasus modeu anu dialihkeun, éta tiasa sami, langkung handap, bahkan tibalik tibatan input-inputna, janten langkung serbaguna.
  • La épisiénsi sareng dissipation Éta ogé bénten, kumargi anu dialihkeun langkung épisién, ngajantenkeun énergi anu langkung saé, sareng aranjeunna henteu ngaleyurkeun panas teuing, janten aranjeunna henteu peryogi sistem pendingin anu ageung sapertos kitu.
  • La pajeulitna éta rada luhur dina saklar kusabab jumlah tahapan anu langkung ageung.
  • Fon linier henteu ngahasilkeun gangguan umumna, ngarah langkung saé nalika gangguan teu kedah kajantenan. Anu ngalih tiasa dianggo kalayan frékuénsi anu langkung luhur, sareng éta sababna henteu saé sapertos ieu.
  • El faktor kakuatan pikeun sumber liniér rendah, sabab listrik ditarik tina paku voltase dina garis listrik. Ieu sanés kasus anu dialihkeun, sanaos tahapan-tahapan sateuacanna parantos ditambihan pikeun ngabenerkeun masalah ieu dugi ka seueur, utamina dina alat anu dijual di Éropa.

operasi

sumber anu dialihkeun

Sumber: Avnet

Ngartos ogé operasi sumber switching, tahapan anu bénten-béntenna kedah diémématisikeun salaku blok, sapertos anu tiasa ditingali dina gambar sateuacana. Blok ieu ngagaduhan fungsi khusus na:

  • Nyaring 1: éta jawab ngaleungitkeun masalah jaringan listrik, sapertos noise, harmoni, transien, jst. Sadaya ieu tiasa ngaganggu operasi komponén anu didukung.
  • Pangbenerkeun: fungsina pikeun nyingkahan bagian tina sinyal sinusoidal liwat, nyaéta yén arus ngan ukur ngalirkeun dina hiji arah, ngahasilkeun gelombang dina bentuk pulsa.
  • Koréktor faktor kakuatan: upami ayeuna kaluar tina fase anu aya hubunganana sareng tegangan, sadaya kakuatan jaringan moal dianggo saé, sareng koréktor ieu ngajawab masalah ieu.
  • Kondénsor: Kapasitor bakal ngaleyarkeun sinyal pulsa kaluar tina tahap sateuacana, nyimpen muatanana sareng ngajantenkeun kaluar langkung rata, ampir sapertos sinyal anu teras-terasan.
  • Transistor / Controller: éta mangrupikeun pangendali tina arus arus, motong sareng ngaktipkeun jalan, anu ngarobih arus anu ampir datar saacanna janten arus anu berdenyut. Sadayana bakal dikawasa ku pengontrol, anu ogé tiasa janten unsur pelindung.
  • Transformer: ngirangan tegangan input na pikeun adaptasi kana voltase anu langkung handap (atanapi sababaraha voltase handap) dina kaluaranana.
  • Dioda: éta bakal ngarobih arus bolak-balik kaluar tina trafo kana arus anu berdenyut.
  • Nyaring 2: éta ngalir tina arus anu berdenyut janten deui anu teras-terasan.
  • Optocoupler: éta bakal ngaitkeun kaluaran sumber sareng sirkuit kontrol pikeun pangaturan anu leres, sajenis eupan balik.

Jenis sumberna

Sinyal tina catu daya

Sumber anu dialihkeun tiasa diklasifikasikeun janten opat jinis dasar:

  • Input AC / kaluaran DC: Éta diwangun ku panunjuk, komutator, trafo, output rectifier sareng filter. Salaku conto, catu daya PC.
  • Input AC / kaluaran AC: éta ngan saukur diwangun ku inverter frékuénsi sareng konverter frékuénsi. Conto aplikasi nyaéta motor drive listrik.
  • DC input / kaluaran AC: Katelah salaku investor, sareng aranjeunna henteu sering sakumaha anu tiheula. Salaku conto, éta tiasa dipendakan dina generator 220v dina 50Hz tina batréna.
  • DC input / kaluaran DC: éta mangrupikeun tegangan atanapi konverter ayeuna. Salaku conto, sapertos sababaraha pangisi daya aki kanggo alat sélulér anu dianggo dina mobil.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.