1n4148: kabeh babagan diode tujuan umum

diode 1n4148

Ana macem-macem jinis dioda semikonduktor, kanthi macem-macem aplikasi. Saka diode rektor, liwat Zener, nganti LED sing ngetokake cahya. Ing artikel iki, kita kasengsem komponen elektronik beton, ing Diode tujuan umum 1n4148. Iki minangka analisis sing bakal dianalisis kanthi ciri khas lan bakal nuduhake sawetara aplikasi sing bisa ditindakake.

1n4148 yaiku a unit silikon cilik sing ndhelikake rahasia gedhe sing kudu sampeyan ngerteni. Komponen sing bisa nyumbang akeh kanggo proyek sampeyan yen sampeyan seneng DIY elektronik utawa produsen ...

Apa diode semikonduktor?

diode 1n4148

Un diode minangka piranti semikonduktor sing tumindak minangka switch negara sing padhet lan salah sawijining cara kanggo saiki. Sanajan ana pangecualian, kayata LED utawa IR diode, sing ngetokake gelombang elektromagnetik. Ing prekara pisanan, ana cahya sing katon ana sawetara warna, utawa radiasi inframerah. Saliyane, ing artikel iki, amarga bakal ngomong babagan 1n4148, kita mung kepincut karo sing tumindak minangka pengganggu saiki.

Tembung diode asale saka basa Yunani, lan tegese "rong cara". Sanajan mangkono, apa sing ditindakake sabenere ngelawan, yaiku mblokir aliran arus menyang arah liyane. Nanging, yen kurva IV diode diapresiasi, bisa dingerteni yen kasusun saka rong wilayah sing beda. Ing ngisor prabédan potensial tartamtu, tumindak kaya sirkuit terbuka (ora nindakake), lan ing ndhuwur kaya sirkuit cendhak kanthi resistensi listrik sing sithik.

Diode kasebut duwe union saka rong jinis semikonduktor P lan N. Lan uga duwe rong terminal sambungan, anoda (terminal positif) lan katoda (terminal negatif). Gumantung saka cara aplikasi saiki, rong konfigurasi bisa dibedakake:

  • Polarisasi langsung: nalika arus saiki liwat. Pole negatif batere utawa pasokan listrik ngusir elektron bebas saka kristal N lan elektron diarahake menyang persimpangan PN. Pole positif batere utawa sumber narik elektron valensi saka kristal P (nyurung bolongan menyang persimpangan PN). Yen beda potensial ing antarane terminal luwih gedhe tinimbang beda potensial zona muatan ruang, elektron bebas ing kristal N entuk energi sing cukup kanggo mlumpat menyang bolongan kristal P lan aliran saiki.
  • Polarisasi mbalikke: nalika tumindak minangka insulator lan ora ngidini aliran saiki. Ing kasus iki, polarisasi bakal dadi kosok baline, yaiku, sumber kasebut bakal nyedhiyakake arah sing ngelawan, nyebabake arus elektron mlebu liwat zona P lan nyurung elektron menyang endhog. Terminal positif batere bakal narik elektron saka zona N, lan iki bakal ngasilake strip sing bakal dadi insulator ing antarane persimpangan.
Ing kene kita fokus ing salah sawijining jinis diode. Bab kasebut beda-beda gumantung karo fotodioda utawa LED, lsp.

Komponen kasebut digawe adhedhasar prinsip Eksperimen Lee De Forest. Sing pertama muncul yaiku katup vakum utawa tabung vakum gedhe. Amula ampul kaca kanthi serangkaian elektroda sing dadi piranti kasebut, nanging ngetokake panas, akeh dikonsumsi, gedhe, lan bisa rusak kaya bohlam. Dadi, diputusake ngganti komponen negara solid (semikonduktor).

Aplikasi

Dioda, kayata 1n4148, duwe akeh aplikasi. Piranti kasebut misuwur banget ing sirkuit elektronik saiki lan uga ing sawetara arus bolak-balik. Nyatane, kita wis ngerti kepiye pasokan listrik dheweke ngrampungake tugas sing penting banget nalika pindhah saka AC menyang DC. Iki minangka aspek minangka penyearah, amarga dheweke ngowahi sinyal arus sinusoida kanggo sinyal terus-terusan kanthi pulsa kanthi mblokir arus kasebut menyang arah sing ngelawan.

Dheweke uga bisa dienggo minangka ngalih kontrol listrik, minangka pelindung sirkuit, minangka generator swara, lsp.

Jinis diode

Dioda bisa diklasifikasikake miturut voltase sing ditoleransi, intensitas, bahan (kayata: silikon), lan karakteristik liyane. Sawetara jinis sing paling penting Padha:

  • Diode detektor: dheweke dikenal minangka sinyal kurang utawa kontak titik. Iki dirancang kanggo digunakake kanthi frekuensi sing dhuwur banget lan arus sing kurang. Sampeyan bisa nemokake kalorone digawe saka germanium (ambang 0.2 nganti 0.3 volt) lan silikon (ambang 0.6 nganti 0-7 volt). Gumantung saka doping zona P lan N bakal duwe ciri resistensi lan pembusukan sing beda.
  • Diode rektor: dheweke mung drive ing poralisasi langsung, kaya sing wis dakkandharake sadurunge. Iki digunakake kanggo ndandani voltase utawa mbenerake sinyal. Sampeyan uga bisa nemokake macem-macem jinis, kanthi toleransi sing beda babagan voltase saiki lan voltase sing didhukung.
  • Diode Zener: kalebu jinis liyane sing misuwur banget. Dheweke ngidini aliran saiki mbalikke lan asring digunakake minangka piranti kontrol. Yen polarisasi langsung bisa tumindak kaya dioda normal.
  • LED: diode emitting cahya beda karo sing sadurunge, amarga sing diowahi yaiku ngowahi energi listrik dadi cahya. Iki amarga proses electroluminescence sing bolongan lan elektron gabung maneh kanggo ngasilake cahya iki nalika polarisasi langsung.
  • Diode SchottkyDheweke dikenal minangka pemulihan cepet utawa operator panas. Biasane digawe saka silikon lan ditandai karo penurunan voltase sing sithik (<0.25v udakara). Yaiku, wektu ganti bakal cendhak banget.
  • Diode Schockley: Sanajan padha karo jeneng, beda karo sing sadurunge. Nduwe persimpangan PNPN lan duwe rong negara stabil (ngalangi utawa impedansi dhuwur lan nindakake utawa impedansi rendah).
  • Diode Recovery Langkah (SRD): uga dikenal minangka panyimpenan muatan, lan nduweni kemampuan kanggo nyimpen muatan pulsa positif lan nggunakake pulsa negatif saka sinyal sinusoida.
  • Diode trowongan- Disebut uga minangka Esaki, digunakake minangka tombol state solid sing cepet amarga bisa digunakake ing nanodetik. Iku amarga zona panipisan lan kurva sing tipis banget nalika wilayah resistensi negatif mudhun amarga voltase mundhak.
  • Diode varactor: iku kurang dikenal tinimbang sing sadurunge, nanging uga digunakake ing sawetara proyek. Varicap digunakake minangka kapasitor variabel sing dikontrol voltase. Makaryakke kuwalik.
  • Photodiode laser lan IR: Dioda padha karo LED, nanging ora ngetokake cahya, dheweke bakal ngetokake gelombang elektromagnetik sing spesifik banget. Minangka bisa dadi cahya monokromatik (laser) utawa infrared (IR).
  • Diode Penekanan Tegangan Transien (TVS)- Iki dirancang kanggo bypass utawa deflect paku voltase lan nglindhungi sirkuit saka masalah iki. Dheweke uga bisa nglindhungi saka elektrostatik (ESD).
  • Dioda emas: iku dioda sing diopop nganggo atom emas. Iki menehi kauntungan, lan dheweke duwe respon luwih cepet.
  • Diode peltier: jinis sel iki ngidini serikat kerja sing bisa ngasilake panas lan adhem gumantung saka sisih endi. informasi luwih lengkap.
  • Diode longsoran: Dheweke padha karo Zener, nanging bisa digunakake ing fenomena liyane sing dikenal minangka efek longsor.
  • wong: ana liyane kayata GUNN, varian sing sadurunge kayata OLED kanggo layar, lsp.

Diode tujuan umum 1n4148

simbol lan pinout diode 1n4148

El diode 1N4148 Iki minangka jinis diode ganti silikon standar. Iki minangka salah sawijining sing paling populer ing jagad elektronik. Uga awet banget, amarga duwe spesifikasi sing apik sanajan regane murah.

Jeneng nderek ing Nomenclature JEDEC, lan migunani banget kanggo ngoper aplikasi nganti udakara 100 Mhz frekuensi kanthi wektu pemulihan mbalikke sing biasane ora ngluwihi 4ns.

Sajarah

Texas Instruments digawe ing 1960 diode 1n914. Sawise registrasi setaun mengko, luwih saka selusin pabrik duwe hak nggawe pabrik kasebut. Ing taun 1968 1N4148 bakal teka ing pendaptaran JEDEC, wiwit digunakake ing aplikasi militer lan industri nalika semana. Saiki ana akeh sing ngasilake lan adol piranti kasebut kanthi jeneng 1N4148 lan ing 1N914. Bentenipun kalorone umume diarani jeneng lan liya-liyane. Dheweke mung beda karo spesifikasi bocor saiki.

Pinout lan kemasan saka 1n4148

Diode 1n4148 biasane teka rangkep ing DO-35, nganggo amplop kaca aksial. Sampeyan uga bisa nemokake ing format liyane kayata SOD kanggo pemasangan permukaan, lsp.

Minangka kanggo pinut, mung duwe rong pin utawa terminal. Yen sampeyan ndeleng garis ireng ing diode iki, ujung sing paling cedhak karo garis ireng yaiku katod, dene ujung liyane yaiku anoda.

Informasi luwih lengkap - datasheet

Especificaciones

Minangka kanggo spesifikasi saka 1n4148, umume:

  • Voltase maju maksimal: 1v nganti 10mA
  • Voltase breakdown minimal lan arus kebocoran mbalikke: 75v ing 5 μA; 100 V ing 100 μA
  • Wektu pemulihan kuwalik maksimal:4 ns
  • Disipasi daya maksimal: 500mW

Nganggo tuku 1n4148

Yen sampeyan pengin tuku diode 1n4148 Sampeyan kudu ngerti manawa piranti kasebut murah banget, lan sampeyan bisa nemokake ing toko elektronik khusus utawa ing internet ing permukaan kayata Amazon. Contone, iki sawetara rekomendasi:


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.