Kumaha parios kapasitor

Kapasitor

nu kapasitor mangrupikeun alat éléktronik pasip anu tiasa nyimpen énérgi listrik. Aranjeunna ngalaksanakeunnana berkat medan listrik. Maka aranjeunna bakal ngaleupaskeun énergi anu disimpen sakedik-sakedik, nyaéta, upami urang ngabandingkeun éta sareng sistem hidrolik aranjeunna bakal sapertos deposit cair. Ngan di dieu sanés cair tapi muatan, éléktron ...

Dina raraga nyimpen énergi, dua permukaan konduktif anu biasana dibungkus lambar, maka bentukna silinder. Di antara kadua pelat silih sambung lambar atanapi lapisan diéléktrik. Lembar insulasi ieu penting pisan pikeun nangtoskeun muatan kapasitor sareng kualitas na, kumargi upami henteu cekap tiasa diturutan sareng aliran ayeuna tina hiji lambar konduktif ka anu sanés.

Tapi naon anu kajantenan nalika éta parantos dipasang atanapi nalika anjeun hoyong parios naha éta tiasa leres?

Pariksa kapasitor

Kondensor ngabareuhan

Sakali anjeun parantos milih atanapi damel di sirkuit, anu sanés salah sahiji hal anu paling penting nyaéta terang kumaha mariksa. Pikeun éta aya sababaraha cara pikeun terang upami aya kajadian ka kapasitor:

  • Tés Olfactory / visual: Sakapeung, nalika anjeun téknisi éléktronik, bau saderhana kaduruk atanapi ngalakukeun pamariksaan visual parantos cukup pikeun terang upami sirkuitna rusak.
    • Bengkak: nalika kapasitor ngagaduhan masalah éta biasana rada jelas. Kapasitor ngabareuhan sareng tiasa ditingali ku panon taranjang sakumaha anjeun tiasa ningali dina gambar di luhur. Kadang-kadang ngan ukur ngabareuhan, waktos sanésna tiasa janten ngabareuhan dibarengan ku bocor éléktrolit. Bisi wae, éta nunjukkeun yén kapasitorna goréng.
    • Titik poék dina kontak atanapi piring- Titik poék caket kontak atanapi dina papan sirkuit cetak dimana kapasitor solder ogé tiasa nyababkeun masalah.
  • Nguji nganggo multimeter atanapi multimeter: sababaraha tés tiasa dilakukeun ...
    • Tés kamampuan: Anjeun tiasa niténan kapasitansi kapasitor sareng nempatkeun multimeter dina fungsi pikeun ngukur kapasitas dina skala anu pas. Teras pasang uji coba multimeter dina dua konektor kapasitor teras tingali naha nilai anu dibaca caket atanapi sami sareng kapasitas kapasitor, maka éta bakal dina kaayaan anu saé. Bacaan sanésna bakal nunjukkeun masalah. Émut yén kawat beureum kedah angkat ka pin pangpanjangna dina kapasitor sareng kawat hideung kana anu pang pondokna upami kapasitor polar, upami éta ti anu sanésna henteu janten masalah kumaha.
    • Tes circuit pondok: Pikeun terang naha pondok, anjeun tiasa nempatkeun multimeter dina modeu pikeun ngukur résistansi. Anjeun kedah nempatkeunana dina kisaran 1K atanapi langkung. Anjeun nyambungkeun beureum kana terminal anu pangpanjangna upami éta kapasitor kutub, sareng hideung kana anu pang pondokna. Anjeun bakal kéngingkeun niléy. Pegatkeun sambungan tés. Teras pasang deui sareng nyerat deui atanapi émut nilaina. Laksanakeun tés sapertos kieu sababaraha kali. Anjeun kedah kéngingkeun nilai anu sami upami éta dina kaayaan anu saé.
    • Nguji nganggo voltmeter: atur fungsi ngukur tegangan. Ngeusian kapasitor ku batré, contona. Henteu janten masalah yén éta dieusian ku tegangan anu langkung handap. Salaku conto, kapasitor 25v tiasa ditagihkeun sareng batré 9v, tapi henteu ngaleuwihan inohong anu dicirian atanapi anjeun bakal megatkeunana. Sakali dieusi, tés tip na dina modeu voltmeter pikeun ningali naha éta ngadeteksi muatan. Upami kitu, éta bakal henteu kunanaon. Sababaraha ngalakukeun tés tanpa nganggo multimeter, nempatkeun ujung obeng di antara dua terminal kapasitor sareng niténan upami ngahasilkeun percikan saatos dieusi, sanaos ieu henteu disarankeun ...
  • Pikeun kapasitor keramik: dina kasus ieu panginten henteu atra sapertos anu sanés nalika aya masalah. Ieu henteu ngabareuhan. Nanging, tés na sami.
    • Poliméter dina fungsi pikeun ngukur résistansi: Anjeun tiasa nyobian tip naon waé dina pin kapasitor keramik. Kusabab capacitance low tina kapasitor ieu kedahna dina skala 1M ohm atanapi langkung. Upami éta dina kaayaan anu saé, éta kedah nandaan nilai dina layar sareng gancang murag. Bocor tiasa dideteksi nalika nilaina teu turun dugi ka nol atanapi caket kana enol.
    • Tésitor kapasitor: upami anjeun gaduh alat jenis ieu atanapi anjeun tiasa ngukur kapasitas dina skala picoFarads sabab kapasitor ieu condong, anjeun tiasa nyobian ngecas na sareng tingali naha éta akumulasi muatan pikeun parios kaayaan kaséhatan. Upami éta kapasitas caket atanapi sami sareng anu dicirian dina kapasitor, éta bakal OK.

Napsirkeun data anu dicandak

Éta mangrupikeun tés anu paling umum anu tiasa dilakukeun, tapi pikeun terang kumaha nafsirkeun naon anu anjeun cageur, anjeun kedah terang éta masalah anu kapasitor ieu biasana sangsara:

  • Ngarénghap: nyaéta nalika dikondisikeun. Kapasitor bakal sangsara tina masalah ieu nalika nilai voltase tahan nominal parantos ngaleuwihan sareng retakan parantos lumangsung antara armature na anu saling nyambungkeun listrik. Nalika résistansi rata-rata sami sareng atanapi caket kana enol nunjukkeun breakout. Résistansi kapasitor rusak ampir henteu pernah ngaleuwihan 2 ohm.
  • Corte: nalika salah sahiji atanapi duanana pin atanapi kontak dipegatkeun tina senjata. Dina hal ieu, nalika nyobian dimuat teras ngukur beban, nilaina bakal sami sareng nol. Éta atra, kumargi éta henteu dimuat.
  • Kasampurnaan dina lapisan diéléktrik: upami beban henteu total, éta moal diteukteuk, éta tiasa nunjukkeun buruk. Alesan sanés anu disangka yén aya masalah sareng lapisan insulasi nyaéta ngukur nilai paningkatan arus knalpot. Pikeun éta, nalika anjeun ngeusi batre kapasitor sareng ngukur voltase, anjeun bakal ningali yén éta turun sacara progresif. Upami anjeun ngalaksanakeunnana gancang teuing, éta nunjukkeun yén arus knalpotna tinggi.
  • batur- Kadang-kadang kapasitorna katingali saé, éta parantos lulus sadaya tés di luhur, tapi nalika urang nempatkeun kana sirkuit éta henteu tiasa dianggo kalayan saé. Upami urang terang yén komponén sanésna saé maka éta tiasa janten masalah anu langkung sesah pikeun dideteksi dina kapasitor urang. Langkung saé upami anjeun ogé ngawaskeun hawa anu ngahontal nalika operasi ...
Kuring miharep kuring parantos ngabantosan anjeun sareng anjeun jelas kumaha milih sareng mariksa kapasitor ka hareup anjeun...

Jenis kapasitor

Bagian Kondensor

Aya sababaraha jinis kapasitor. Nyaho aranjeunna idéal pikeun terang mana anu anjeun peryogikeun dina unggal kasus. Sanaos aya deui jinisna, anu paling pikaresepeun pikeun anu ngadamel sareng DIY nyaéta:

  • Mica kondensor: Mica mangrupikeun insulator anu saé, kalayan rugi handap, tahan suhu luhur sareng henteu turun ku oksidasi atanapi kalembaban. Maka, éta saé pikeun aplikasi anu tangtu dimana kaayaan lingkungan henteu saé.
  • Kapasitor kertas: aranjeunna mirah, kumargi aranjeunna nganggo kertas wax atanapi bakelized salaku polah insulasi. Aranjeunna biasana gampang ditusuk, ngajantenkeun jambatan antara duanana palakuna konduktif. Tapi dinten ayeuna aya kapasitor anu nyalira nyalira, nyaéta, didamel tina kertas tapi anu tiasa dibebenah nalika perforated. Éta idéal pikeun kaseueuran aplikasi. Nalika ditusuk, kapadetan arus anu tinggi diantara armature bakal lebur lapisan ipis tina aluminium anu ngurilingan daérah pondok-circuit, sahingga ngawangun deui insulasi ...
  • Kapasitor éléktrolit: Éta mangrupikeun jinis konci pikeun seueur aplikasi, sanaos henteu tiasa dianggo ku arus anu bolak-balik. Ngan teras-terasan sareng ati-ati henteu ngabalikeun polarisasi aranjeunna, sabab ieu ngancurkeun oksida insulasi sareng ngahasilkeun sirkuit pondok. Éta tiasa nyababkeun naékna suhu, kaduruk, komo ngabeledug. Dina jinis kapasitor ieu anjeun tiasa mendakan sababaraha subtipe gumantung kana éléktrolit anu dianggo, sapertos aluminium sareng éléktrolit asam borat éléktrolit (kapaké pisan pikeun listrik sareng alat audio); jalma-jalma tantalum kalayan babandingan kapasitas / volume pangsaéna; sareng anu bipolar khusus pikeun arus bolak-balik (aranjeunna henteu sering pisan).
  • Poliéster atanapi Mylar kapasitor: aranjeunna nganggo lambar ipis poliéster anu aluminium disimpen pikeun ngabentuk baju waja. Lambar ieu ditumpukkeun kanggo nyiptakeun sandwich. Sababaraha varian ogé nganggo polikarbonat sareng polipropilén.
  • Kondensor polistirén: katelah Styroflex ti Siemens. Éta bahanna tina plastik sareng seueur dianggo dina lapangan radio.
  • Kapasitor keramik: Aranjeunna nganggo keramik salaku diéléktrik. Saé kanggo dianggo ku gelombang mikro sareng sagala rupa frékuénsi.
  • Kapasitor variabel: aranjeunna gaduh mékanisme armature sélulér pikeun ngarobih diéléktrik, ngamungkinkeun ngenalkeun langkung atanapi langkung muatan. Nyaéta, éta katingalina sapertos résistor résiko atanapi poténométer.

Kapasitas:

Kodeu warna kondensor

Hal séjén anu ngabédakeun hiji kapasitor sareng anu sanés nyaéta kapasitas, nyaéta, jumlah énergi anu tiasa disimpen di jero. Éta diukur dina Farads. Biasana dina millifarads atanapi microfarads, kumargi jumlah énergi anu paling populér anu disimpen sakedik. Nanging, anjeun kedah terang yén aya sababaraha kapasitor pikeun panggunaan industri kalayan ukuran sareng kapasitas anu cukup ageung.

Pikeun mariksa kapasitasna, anjeun gaduh sababaraha warna sareng / atanapi kode numerik, sapertos kasus résistor. Dina halaman wéb pabrikan anjeun bakal mendakan lembar data sareng inpormasi ngeunaan kapasitor anu anjeun anggo. Aya ogé aplikasi wéb anu cukup praktis, sapertos ieu ti dieu dimana anjeun nempatkeun kode sareng éta ngitung kapasitasna.

Tapi wates kapasitor henteu kedah ngawatesan anjeun. Maksad abdi aranjeunna tiasa dicolok paralel atanapi serial kawas résistor. Sapertos aranjeunna, anjeun bakal kéngingkeun hiji kapasitas atanapi anu sanés ku nyambungkeun sababaraha diantarana. Aya ogé sumber wéb keur ngitung total kapasitas kahontal sajajar jeung dina séri.

Upami disambungkeun sajajar, aranjeunna nambihan langsung nilai kapasitas dina farad kapasitor. Sedengkeun nalika aranjeunna disambungkeun dina séri total kapasitas diitung ku nambihan tibalik tina kapasitas unggal kapasitor. Nyaéta, 1 / C1 + 1 / C2 +… tina sadaya kapasitor anu aya, sareng C janten kapasitas masing-masingna. Nyaéta, sakumaha anjeun tiasa tingali éta sabalikna ti résistor, yén upami aranjeunna dina séri éta tambah sareng upami aranjeunna paralel éta tibalik resistansi (1 / R1 + 1 / R2 +…).

Anu mana anu kuring kedah mésér?

Skéma ku Fritzing ku kapasitor sareng Arduino

Upami anjeun mutuskeun ngadamel proyek dimana anjeun badé nganggo kapasitor, pas anjeun gaduh rarancang sareng anjeun terang leres naon anu anjeun pikahoyong, upami anjeun badé nyiptakeun catu daya, saring, anggo na nganggo 555 kanggo waktos, sareng sajabana, numutkeun itungan anu parantos anjeun damel sareng gumantung kana naon anu anjeun pikahoyong pikeun ngahontal, anjeun bakal kedah kapasitas atanapi anu sanés.

  • Sakumaha kapasitas anjeun peryogi? Gumantung kana sirkuit anu anjeun pikahoyong, anjeun bakal ngitung hiji atanapi kapasitas anu sanés (ogé diperhatoskeun upami anjeun badé langkung ti hiji nyambung dina séri atanapi paralel). Gumantung kana kapasitas, anjeun tiasa nyaring ngan ukur anu nyugemakeun anjeun.
  • Naha anjeun badé damel sareng voltase positip sareng négatip atanapi ku arus anu bolak-balik? Upami anjeun badé nganggo polarisasi anu béda-béda atanapi arus bolak-balik, langkung saé nganggo kapasitor keramik atanapi anu henteu dipolarisasi supados teu pegat upami anjeun ngarobih polaritasna.
  • Naha anjeun badé ngantep waé bolak-balik ayeuna nembus? Teras pilih kapasitansi kapasitor anu luhur, nyaéta anu sanés keramik, sapertos anu éléktrolit.
  • Naha anjeun hoyong ukur arus langsung ngalangkungan? Anjeun tiasa nempatkeun kapasitor sajajar sareng ground (GND).
  • Sakumaha voltase? Kapasitor tahan wates tegangan. Nganalisis ogé voltase anu anjeun badé dianggo sareng pilih kapasitor anu tiasa dianggo dina kisaran anu anjeun peryogikeun. Entong milih salah sahiji anu aya dina had, sabab paku mana waé tiasa ngarusak éta. Ogé, upami anjeun ngagaduhan pasisian, anjeun moal damel sakumaha susah, sareng ku damel langkung santai anjeun bakal langkung lami.

kumaha milih kapasitor ka hareup anjeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

4 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Harry cenahna

    halo kuring gaduh kapasitor anu kuring sareng kuring terang tes sirkuit pondok sareng kapasitor masihan bacaan sareng bacaanna henteu dibereskeun lemah sareng teras turun sareng silih tukeurkeun ujung voltmeter sareng hal anu sami teras-terasan kajadian, kapasitor bakalan salah

    1.    Isaac cenahna

      pantun,
      Naha anjeun nganggo gedena anu saé dina pamilih multimeter? Atanapi éta voltmeter tanpa fungsi pikeun ngukur unit sanés?
      salam

  2.   Sergio del Valle Gomez cenahna

    Kuring gaduh kapasitor 1200mf 10V rusak. Dupi abdi tiasa ngagantikeunana sareng salah sahiji 1000mf sareng 16V, sajajar sareng anu sanés 250mf 16V, pikeun nambihan 1250mf sareng 16V?

    1.    Carlos cenahna

      Upami tiasa, nilaina ditambihan sajajar, gaduh voltase anu langkung luhur henteu janten masalah.