LM7805: sadayana ngeunaan régulator tegangan

LM7805

El LM7805 mangrupikeun regulator tegangantapi teu kedah bingung sareng pembagi voltase anu parantos kami bicarakan dina tulisan sanés anu saacanna. Salaku tambahan, éta henteu ngan ukur régulator tegangan, tapi éta mangrupikeun salah sahiji anu pang dianggo ku anu ngadamel sareng dina proyék DIY sagala rupa. Fungsina, sakumaha ngaranna nunjukkeun, nyaéta pikeun ngatur sinyal tegangan tina sirkuit dimana éta dihijikeun.

Komponén anu henteu teras-terasan dipeunteun sareng éta, dina waktos anu kalangkung, dikaluarkeun pikeun seueur proyek. Tapi éta lumayan penting upami anjeun hoyong sinyal voltase anu stabil. Utamana anu penting nyaéta LM7805 nalika nyiptakeun sirkuit listrik pikeun sirkuit urang. Salaku conto, pikeun nyiptakeun catu daya buatan bumi sareng ciri anu tangtu, salah sahiji régulator ieu kedahna teu leungit.

Naon régulator tegangan?

Sirkuit internal LM7805

Un voltase atanapi volt regulator sapertos LM7805 mangrupikeun alat anu sanggup ngarobih sinyal voltase éta meunang input na sareng nganterkeun sinyal voltase anu béda dina kaluaranana. Dina kaluaran éta, voltase biasana langkung handap sareng sareng ciri anu tangtu anu diperyogikeun pikeun nyingkahan résiko atanapi pikeun sirkuit anu mana éta didamel supados leres fungsina, upami éta peka kana variasi voltase.

Pikeun ngajantenkeun ieu mungkin, régulator voltase ngagaduhan sirkuit internal kalayan séri résistor sareng transistor bipolar nyambung sapertos anu ngamungkinkeun pikeun nyetél sinyal voltase dina cara anu cocog. Anjeun tiasa ningali sirkuit internal anu diintegrasikeun kana bungkus alat ieu dina gambar di luhur.

Di pasar aya seueur régulator voltase anu bédanuhun, kaseueuran aranjeunna lumayan mirah. Salain ti LM7805 anjeun ogé bakal mendakan 7809, 7806, 7812, sareng sajabana, ti kulawarga 78xx. Sanaos dina tulisan ieu kami bakal fokus kana 7805, janten salah sahiji anu pang populerna.

La bédana antara régulator voltase sareng pembagi tegangan jelas. Pembagi ngabagi tegangan input kana sababaraha voltase langkung handap tina kaluaranana, tapi henteu ngabenerkeun sinyal pikeun tegangan. Di sisi anu sanésna, dina régulator voltase, tegangan anu sami diala dina kaluaranana, tapi ku sinyalna langkung pas tibatan anu dicandak dina input na.

Aplikasi régulator voltase

Sinyal tina catu daya

Sakumaha anjeun tiasa ngabayangkeun, IC sapertos LM7805 tiasa dianggo pikeun seueur hal. Salaku conto, catu daya aranjeunna biasana ngahijikeun salah sahiji séri 78xx. Nyatana, catu daya, sakumaha anu urang jelaskeun dina tulisan sateuacanna, diwangun ku sababaraha tahapan:

  • Transformer: dimungkinkeun pikeun ngarobih tegangan input 220v kana anu pas tina nilai 12, 6, 5, 3, 3.3 atanapi naon waé.
  • Panerus sasak: maka sinyal éta bakal gaduh voltase anu pas, tapi éta bakal teras janten sinyal alternatip, saatos ngalangkungan sasak ieu sinyal négatip dihindari.
  • Kapasitor: ayeuna sinyalna ngagaduhan bentuk gundukan, nyaéta tina sababaraha impuls voltase anu nalika nembus kapasitor bakal lemes, ampir garis lempeng.
  • Régulator tegangan: tungtungna, régulator bakal nyaring sinyal éta pikeun ngajantenkeun lengkep datar sareng stabil, nyaéta ngajantenkeun sinyal langsung ayeuna.

nu lain conto aplikasi tina régulator tegangan nyaéta pikeun tuang sirkuit terintegrasi anu tangtu anu teu tiasa tuang ku sinyal anu ngaleuwihan inohong anu tangtu. Salaku conto, bayangkeun sénsor atanapi chip anu henteu tiasa ngalangkungan kakuatan 3.3v. Nya, dina hal ieu, régulator tiasa dianggo pikeun nyingkahan résiko ngaleuwihan halangan éta. Sadaya kaleuwihan énergi dibubarkeun sakumaha panas ku 78xx.

Tulisan anu aya hubunganana:
LM317: sadayana ngeunaan régulator tegangan linier anu tiasa diatur

7805: pinout sareng datasheet

Pinout tina 7805

Aya sagala rupa pabrik tina LM7805, sapertos STMicroelectronics, TI, Sparkfun, jst. Salaku tambahan, anjeun tiasa mendakanana duanana dina pakét tradisionalna sareng dina modul supados langkung gampang diintegrasikeun kana proyek anjeun sareng Arduino. Gumantung kana modél anu tos anjeun mésér, kuring nyarankeun anjeun pikeun aksés ka halaman wéb resmi pabrikan pikeun mariksa ciri anu aya dina lembar data khusus pikeun modélna. Émut yén sanaos sadayana sami, panginten aya sababaraha parobihan ti hiji pabrik ka pabrik anu sanés.

Upami anjeun ngagaleuh dina paket TO-220, anjeun bakal mendakan pinout 3-pin. Éta wilanganana sareng anu saluyu sareng input voltase anu anjeun badé modulasi, anu nomer dua nyaéta GND atanapi ground (anu umum), pin anu katilu pikeun kaluaran voltase anu parantos diatur, nyaéta sinyal anu stabil urang bakal nganggo pasokan sirkuit sénsitip anu urang hoyong damel. Tapi anjeun kedah nambihan tambahan sapertos kapasitor sakumaha anu disarankeun ku pabrikan supados kaluaranana cekap.

LM7805 Arduino Module

Dina kasus modul, éta langkung mahal, tapi tiasa ngajantenkeun langkung gampang pikeun anjeun. Éta kalebet alat 7805 sareng ogé elemen sanés anu anjeun aranjeunna bakal ngajantenkeun langkung gampang dianggo nganggo Arduino. Anjeun teu kedah kapasitor tambahan atanapi anu sanés. Salaku tambahan, éta kalebet heatsink pikeun ngajaga suhu anu saé ku ngaleungitkeun panas anu dihasilkeun ku 78xx sareng dua kartu sambungan kanggo input sareng output (Vcc sareng GND dina unggal tungtung), ngagampangkeun palaksanaannana.

Model sanés

nu bédana antara modél anu béda anu aya dina séri 78xx tina régulator voltase cukup saderhana. Angka anu ngiringan kulawarga ieu nunjukkeun tegangan maksimum anu dirojong ku unggal régulator. Salaku conto:

  • LM7805: 5v sareng 1A atanapi 1,5A dina sababaraha kasus.
  • LM7806: 6v
  • LM7809: 9v
  • LM7812: 12v

Dimana meuli

Upami anjeun hoyong ngagaleuh, anjeun gaduh éta sayogi dina Amazon, sajaba ti toko éléktronika khusus. Dua varian anu anjeun tiasa ngagaleuh nyaéta:

  • Teu aya produk anu kapendak. Dina paket TO-220 pikeun € 4 anjeun tiasa ngagaleuh 10 alat ieu.
  • LM7805 dina modul sakitar € 6 per unit.

Sakumaha anjeun ningali, aranjeunna alat anu cukup murah...

Integrasi sareng Arduino

Upami anjeun mikir ngeunaan éta ngahijikeun sareng proyek sareng Arduino atanapi Raspberry Pi atanapi jinis dewan anu sanés, Teu aya masalah. Anjeun moal kedah nganggo perpustakaan khusus sapertos modul sanés, atanapi anjeun henteu kedah nambihan kode tambahan dina Arduino IDE anjeun, kumargi 78xx ieu mandiri sareng ngan saukur didaptarkeun pikeun ngarobih sinyal input tegangan. Anjeun ngan ukur kedah gaduh éléktronika anu diperyogikeun pikeun nempatkeunana dina tempat anu leres dina sirkuit anjeun ...


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.