Raspberry Pi vs NAS Serverët: Gjithçka që duhet të dini

Serverët Raspberry Pi vs NAS

Nëse po mendoni përdorni serverët NAS, atëherë duhet të dini se keni disa mundësi në majë të gishtave. Nga përdorimi i një Raspberry Pi me një medium ruajtjeje, qoftë vetë karta SD ose një memorie USB e jashtme, e konfiguruar për të shërbyer si një shërbim ruajtjeje në rrjet, deri te përdorimi i një shërbimi ruajtjeje cloud nga një ofrues, siç është pritja elastike nga Webempresa, përmes pajisjeve Zgjidhjet e NAS.

Si një servidor web, Serverat e NAS ato mund të jenë më të dobishme ne ditet e sotme Ose për të ruajtur të dhënat në të cilat mund të keni qasje nga kudo në çdo kohë, për t'i përdorur ato për kopje rezervë ose kopje rezervë, të tilla si ruajtja juaj multimediale, dhe shumë më tepër. Shkathtësia është maksimale, por duhet të mësoni më shumë rreth zgjidhjeve ekzistuese në mënyrë që të zgjidhni atë më të mirën për nevojat tuaja ...

Çfarë është një server?

çfarë është një server

Shtë e rëndësishme të dihet çfarë është një server Kështu që ju e dini që jo të gjithë ata janë në qendra të mëdha të të dhënave, por gjithashtu mund ta zbatoni në kompjuterin tuaj, në Raspberry Pi tuaj, madje edhe në një pajisje të lëvizshme.

Në informatikë, një server nuk është asgjë më shumë se një kompjuterpavarësisht nga madhësia dhe fuqia e tij. Ky kompjuter do të përbëhet nga pjesët thelbësore të çdo pajisjeje, si dhe një sistem operativ dhe softuer që shërben për të ofruar një shërbim (pra emri i tij). Për shembull, mund të keni serverë të dedikuar NAS për ruajtjen e rrjetit, serverët e uebit në faqet pritëse, serverët e vërtetimit, etj.

Cilado qoftë shërbimi i ofruar nga serveri, do të ketë pajisje të tjera që do të lidhen me të për të përfituar nga shërbimi që ofrojnë (model server-klient). Këto pajisje të tjera njihen si klientë dhe mund të jenë gjithashtu nga një smartphone, një Smart TV, një kompjuter, etj.

Si të vendosni serverë

modeli i serverit të klientit

Modeli klient-server është një koncept i thjeshtë, në të cilin një server gjithmonë do të presë që një klient ose klientë të bëjë një kërkesë. Por tha serveri mund të zbatohet në mënyra të ndryshme:

 • Shared: zakonisht i referohet një pritjeje, ose web hosting, që ndahet. Kjo do të thotë, aty ku janë pritur disa faqe në internet dhe që zakonisht zotërohen nga pronarë të ndryshëm. Kjo do të thotë, pajisjet e serverit (RAM, CPU, ruajtja dhe gjerësia e brezit) ndahen.
  • avantazh: ato janë zakonisht më të lira kur ndahen me të tjerët. Ju nuk keni nevojë për njohuri të larta teknike, është e lehtë të filloni.
  • disavantazhet: nuk është aq i gjithanshëm dhe për aplikime të caktuara mund të mungojë mungesa e kontrollit. Duke u ndarë, përfitimet mund të mos jenë më të mirat.
  • Cfare per? Ato mund të jenë të shkëlqyera për bloget fillestare ose faqet e internetit me më pak se 30.000 vizita në muaj. Edhe për portalet e bizneseve të vogla të vogla.
 • VPS (Virtual Private Server): ato po bëhen gjithnjë e më popullore. Në thelb është një kompjuter "i fragmentuar" në serverë të ndryshëm virtualë. Kjo është, një makinë fizike burimet e së cilës shpërndahen në disa makina virtuale. Kjo i lë ata midis të ndarëve dhe të përkushtuarve. Kjo do të thotë, secili përdorues mund të ketë një sistem operativ për vete, dhe burime (vCPU, vRAM, ruajtje, rrjet) që ata nuk do të kenë për t'i ndarë me askënd, duke qenë në gjendje të menaxhojnë VPS -në sikur të ishte një i dedikuar.
  • avantazh: sigurojnë stabilitet dhe shkallëzueshmëri. Ju do të keni qasje rrënjësore në server (në komplotin tuaj). Mund të instaloni ose çinstaloni çdo softuer që dëshironi. Për sa i përket kostos, ato janë më të lira se ato të dedikuara.
  • disavantazhet: menaxhimi, arnimi dhe siguria do të jenë përgjegjësia juaj. Nëse lindin probleme, ju gjithashtu do të duhet t'i zgjidhni ato, kështu që keni nevojë për njohuri teknike më të mëdha se ato të ndara. Pavarësisht se është më i gjithanshëm se ai i përbashkët, ai vazhdon të ketë kufizime të caktuara në krahasim me atë të dedikuar.
  • Cfare per? E shkëlqyeshme për kompanitë e vogla dhe të mesme që duan të presin faqen ose shërbimet e tyre.
 • Përkushtuar: në to do të keni kontrollin e mjedisit, pa "fqinjë të bezdisshëm". Kjo do të thotë që ju do të keni makinën për ju, duke qenë në gjendje ta menaxhoni atë ashtu siç dëshironi dhe të ndërtoni infrastrukturën që ju nevojitet.
  • avantazh: shumë i personalizueshëm, qasje dhe kontroll i plotë mbi serverin, garanton disponueshmërinë e të gjitha burimeve për ju, përmirëson privatësinë dhe sigurinë, performancë të qëndrueshme dhe të parashikueshme.
  • disavantazhet: ato janë më të shtrenjta dhe do të kërkojnë burime teknike për t'i menaxhuar ato. Ata kanë nevojë për mirëmbajtje të rregullt.
  • Cfare per? Ideale për aplikacionet në internet, faqet e tregtisë elektronike dhe shërbimet që do të kenë trafik të lartë.
 • Vetë vetveten: ato të mëparshmet ishin të gjithë serverë të siguruar nga një kompani cloud. Sidoqoftë, ju gjithashtu mund të keni serverin tuaj. Kjo mund të ketë përfitime të mëdha, pasi ju do të jeni pronari i harduerit, duke maksimizuar privatësinë dhe sigurinë e të dhënave tuaja. Për të pasur serverin tuaj, mund të bëhet, siç e përmenda më parë, duke përdorur çdo kompjuter, pajisje celulare dhe madje edhe një Raspberry Pi. Sigurisht, nëse keni nevojë për diçka më të fuqishme se kaq, duhet të blini serverë të tillë si ata të ofruar nga firma të tilla si HPE, Dell, Cisco, Lenovo, etj., Për të krijuar "qendrën tuaj të të dhënave", pavarësisht madhësisë ...
  • avantazh: do të jeni pronar i serverit, kështu që do të keni kontroll të plotë. Edhe kur shkallëzoni ose zëvendësoni përbërësit e harduerit.
  • disavantazhet: do të duhet të kujdeseni për të gjitha shqetësimet që mund të shfaqen, riparime, mirëmbajtje, etj. Përveç kësaj, kjo ka një rritje të kostos, si blerja e pajisjeve dhe licencave të nevojshme, ashtu edhe konsumi i energjisë elektrike që mund të ketë makina, dhe pagesa e IPS nëse keni nevojë për brez të gjerë broadband më të shpejtë.
  • Cfare per? Mund të jetë e dobishme për organizatat, kompanitë dhe qeveritë që kanë nevojë për kontroll të plotë të të dhënave, ose për përdoruesit që duan të krijojnë diçka shumë specifike dhe të mos i lënë të dhënat e tyre në duart e të tjerëve.

Mund të ketë variante brenda këtyre, veçanërisht për shërbimet dhe lehtësitë e ofruara nga disa ofrues aktual, siç janë shërbimet e menaxhuara në mënyrë që të mos keni nevojë të shqetësoheni për asgjë, zgjidhje sigurie, instalues ​​të thjeshtë për të instaluar sisteme operative ose softuer pa dije, etj.

Llojet e serverave

Llojet e serverëve NAS

Në pjesën e mëparshme ju keni qenë në gjendje të dini mënyrat për të zbatuar një server, megjithatë, ato gjithashtu mund të katalogohen në varësi të llojit të shërbimit huazuar:

 • Web servera: Ky lloj serveri është shumë i popullarizuar. Funksioni i tij është të presë dhe organizojë faqe në internet në mënyrë që klientët, me shfletues ose zvarritës të uebit, të kenë qasje në to përmes protokolleve të tillë si HTTP / HTTPS.
 • Serverat e skedarëve: ato që përdoren për të ruajtur të dhënat e klientit në mënyrë që ato të mund të ngarkohen ose shkarkohen përmes rrjetit. Brenda këtyre serverëve ka shumë lloje, të tilla si serverët NAS, serverët FTP / SFTP, SMB, NFS, etj.
 • Serverat e postës elektronike: Shërbimet që ofrojnë këto janë zbatimi i protokolleve të postës elektronike në mënyrë që klientët të komunikojnë, marrin ose dërgojnë email. Kjo arrihet përmes softuerit për të zbatuar protokolle të tillë si SMTP, IMAP ose POP.
 • Serverat e bazës së të dhënaveEdhe pse ato mund të katalogohen brenda skedarëve, ky lloj ruan informacionin në mënyrë hierarkike dhe të rregullt në një bazë të dhënash. Disa programe për të zbatuar një bazë të dhënash janë PostgreSQL, MySQL, MariaDB, etj.
 • Serveri i lojërave: është një shërbim i dedikuar posaçërisht për të siguruar atë që është e nevojshme që klientët (lojtarët) të jenë në gjendje të luajnë në modalitetin e multiplayer në internet.
 • Proxy server: shërben si një ndërfaqe komunikimi në rrjete. Ato veprojnë si një ndërmjetës dhe mund të përdoren për të filtruar trafikun, për të kontrolluar gjerësinë e brezit, ndarjen e ngarkesës, ruajtjen, anonimizimin, etj.
 • Serveri DNS: objektivi i tij është të ofrojë një shërbim për zgjidhjen e emrit të domain -it. Kjo do të thotë, në mënyrë që të mos keni nevojë të mbani mend IP -në e serverit në të cilin dëshironi të hyni, diçka e lodhshme dhe jo shumë intuitive, do të duhet të përdorni vetëm emrin e hostit (domain dhe TLD), të tilla si www.shembull, es , dhe serveri DNS do të kërkojë në bazën e të dhënave të tij IP -në që korrespondon me atë emër domain për të lejuar qasjen.
 • Serverat e vërtetimit: ato shërbejnë për të ofruar shërbime për qasje në sisteme të caktuara. Ato zakonisht përbëhen nga një bazë të dhënash me kredencialet e klientëve dhe. Një shembull i kësaj është LDAP.
 • të tjerët: Ka të tjerë, përveç kësaj, shumë shërbime pritëse ofrojnë një kombinim të disa prej tyre. Për shembull, ka akomodime që ju ofrojnë baza të të dhënave, email, etj.

Serverët e NAS: gjithçka që duhet të dini

Serverët NAS

L Serverat NAS (Storage Network Attached) ato janë pajisje ruajtëse të lidhura me rrjetin. Me këtë ju mund të keni një mjet për të ruajtur të dhënat dhe t'i keni ato në dispozicionin tuaj në çdo kohë. Ky lloj serveri mund të zbatohet duke përdorur softuer në një mori pajisjesh, të tilla si një kompjuter, një pajisje celulare, një Raspberry Pi, duke paguar për një shërbim të ruajtjes së cloud, dhe madje edhe duke blerë NAS -in tuaj (në të cilin do të përqendrohem në këtë seksion )

Këta serverë NAS do të kenë gjithashtu CPU, RAM, ruajtje (SSD ose HDD), Sistemi I / O, dhe sistemi juaj operativ. Përveç kësaj, në treg mund të gjeni disa të fokusuar në përdoruesit shtëpiak, dhe të tjerë për mjedise biznesi me kapacitet dhe performancë më të madhe.

El funksionimi i këtyre serverëve është i thjeshtë për tu kuptuar:

 • Sistem: Serverët e NAS kanë një harduer dhe një sistem operativ që do të kryejnë të gjitha funksionet në mënyrë transparente për klientin. Kjo do të thotë, kur klienti vendos të ngarkojë, fshijë ose shkarkojë të dhëna, ai do të kujdeset për të gjitha hapat e nevojshëm për këtë, duke ofruar një ndërfaqe të thjeshtë për klientin.
 • Ruajtje: mund t'i gjeni me lojëra elektronike të ndryshme. Në secilën prej lojërave elektronike mund të futni një medium ruajtjeje për të zgjeruar kapacitetin e tij, qoftë një HDD ose një SSD. Disqet e pajtueshëm janë saktësisht identikë me ato që përdorni në kompjuterin tuaj konvencional. Sidoqoftë, ka seri specifike për NAS, të tilla si Seria e Kuqe Dixhitale Perëndimore, ose Seagate IronWolf. Nëse doni një gamë biznesi, keni gjithashtu WD Ultrastar dhe Seagate EXOS.
 • e kuqe: Sigurisht, që të jetë i arritshëm nga klientët, duhet të jetë i lidhur me rrjetin. Ose me kabllo Ethernet ose me teknologji wireless.

Çfarë mund të bëj me një NAS?

 

Serverët NAS

Duke pasur serverë NAS ju lejon të keni 'cloud' tuaj të ruajtjes private, e cila mund të ketë përfitime të mëdha. Ndërmjet aplikacione të paraqitura Ata janë:

 • Si një mjet për ruajtjen e rrjetit: mund ta përdorni për të ruajtur gjithçka që ju nevojitet, për shembull, ruani fotot tuaja nga pajisja juaj celulare, përdorni atë si një galeri online skedarësh multimedialë, shërbimi juaj transmetues i ngjashëm me Netflix që pret filmat dhe seritë tuaja të preferuara (Plex mund ta menaxhojë këtë , Kodi,…), Etj.
 • Bakup: do të jeni në gjendje të bëni kopje rezervë të sistemeve tuaja në NAS tuaj në një mënyrë të thjeshtë. Në këtë mënyrë ju gjithmonë do të keni një kopje rezervë në majë të gishtave dhe do të garantoni që të dhënat tuaja janë në një server të njohur.
 • pjesë: mund ta përdorni për të ndarë të gjitha llojet e skedarëve me miqtë dhe familjen tuaj, ose me kë të doni. Ngarkoni vetëm atë që dëshironi të ndani dhe mund t'u jepni qasje klientëve të tjerë në mënyrë që ata të kenë qasje ose ta shkarkojnë atë.
 • hosting: gjithashtu mund ta përdorni si web host për të ruajtur faqen tuaj atje. Sidoqoftë, mbani në mend se serverët NAS do të jenë të kufizuar në gjerësinë e brezit të rrjetit tuaj. Kjo do të thotë, nëse nuk keni një linjë të shpejtë dhe të tjerët po hyjnë në NAS, do të shihni rënie të dukshme të performancës. Me fibra optike kjo është përmirësuar shumë.
 • të tjerët: Ka edhe serverë NAS që mund të shërbejnë si një server FTP, për të pritur një bazë të dhënash, dhe disa madje përfshijnë funksione për VPN.

Si të zgjidhni serverët më të mirë të NAS?

Serverat e NAS

Kur blini serverët tuaj NAS, duhet t'i kushtoni vëmendje disa gjërave karakteristikat teknike Për të siguruar që keni bërë një blerje të mirë:

 • Hardware- isshtë e rëndësishme që të keni një CPU me performancë të mirë dhe një sasi të mirë RAM për gatishmëri më të madhe. Do të varet nga sa i qetë është ky shërbim, megjithëse gjithçka do të varet pak nga nevojat tuaja specifike.
 • Gjiret / Magazinimi: kushtojini vëmendje numrit dhe llojit të gjirit (2.5 ″, 3.5 ″,…) që ndërfaqja tashmë i ka (SATA, M.2,…). Disa serverë NAS mbështesin instalimin e një numri më të madh të disqeve për të rritur kapacitetin (1TB, 2TB, 4TB, 8TB, 16TB, 32TB,…). Ka edhe nga ata me mundësinë e konfigurimit të sistemeve RAID për tepricën e të dhënave. Dhe mbani mend se është e rëndësishme të zgjidhni disqet e ngurtë specifikë të NAS, të cilët janë optimizuar për të mbështetur ngarkesa më të larta dhe kohë funksionimi:
 • Lidhja në rrjet: një faktor tjetër që duhet marrë parasysh për të lidhur serverin tuaj me klientët në mënyrën më të mirë të mundshme.
 • Sistemi operativ dhe aplikacionet: secili prodhues zakonisht siguron sistemin e vet, dhe një sërë aplikacionesh dhe funksionesh të pronarit. Në përgjithësi, mënyra se si lëvizni nëpër menutë dhe opsionet që keni në majë të gishtave do të varet nga ajo. Ndryshon në varësi të ofruesit.
 • Markat më të mira- Disa marka shumë të rekomanduara të serverëve NAS janë Synology, QNAP, Western Digital dhe Netgear. Disa rekomandime për blerjen janë:

Raspberry Pi: Thika e Ushtrisë Zvicerane për krijuesit

Raspberry Pi 4

Një zgjidhje e lirë për serverët NAS nëse nuk keni nevoja të mëdha është të përdorni SBC -në tuaj për të zbatuar njërën prej tyre. Raspberry Pi ju lejon të keni NAS -i juaj i lirë në shtëpi. Do t'ju duhet vetëm:

 • Një mjedër Pi.
 • Lidhje interneti.
 • Mjeti i ruajtjes (mund të përdorni vetë kartën e kujtesës ose një medium ruajtës USB të lidhur me Pi -në tuaj. Mund të jetë një hard disk i jashtëm USB ose një aparat ...
 • Softuer për të zbatuar shërbimin. Ju mund të zgjidhni nga disa projekte, madje edhe me burim të hapur, si cloud i tij, NextCloud, etj.

Avantazhet dhe disavantazhet e Raspberry Pi kundrejt serverëve të dedikuar NAS

avantazhet dhe disavantazhet

Nëse vendosni të shijoni avantazhet e serverëve NAS, duhet të vlerësoni avantazhet dhe disavantazhet që mund të ketë zbatimin e tij përmes një Raspberry Pi:

 • avantazh:
  • barato
  • Konsum i ulët
  • Mësoni gjatë procedurës së vendosjes
  • Madhësia kompakte
 • disavantazhet:
  • Kufizimet e performancës
  • Kufizimet e ruajtjes
  • Vështirësi me konfigurimin dhe mirëmbajtjen
  • Duhet ta keni gjithmonë të lidhur me rrjetin dhe me furnizimin me energji (konsumi)
  • Meqenëse nuk është një pajisje e dedikuar NAS, mund të ketë probleme nëse doni të përdorni SBC për projekte të tjera

En përfundimNëse keni nevojë për një shërbim shumë të thjeshtë dhe të lirë të përkohshëm NAS, Raspberry Pi do të jetë aleati juaj më i mirë kështu që ju nuk keni pse të investoni shumë para. Nga ana tjetër, për shërbimet me kapacitet më të madh të ruajtjes, stabilitet, shkallëzim dhe performancë, atëherë është mirë të blini serverin tuaj NAS ose të punësoni një shërbim të ruajtjes së cloud ...


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.