Udhëzues elektronik: Si të zgjidhni hekurin më të mirë të saldimit me kallaj

hekuri më i mirë i saldimit me kallaj

Megjithëse telat kërcyes dhe tabela e bukës Ata kanë lehtësuar shumë punën e krijuesve dhe dashamirëve elektronikë DIY, duke i lejuar ata të krijojnë qarqe dhe t'i çmontojnë lehtësisht pa pasur nevojë për saldim.E vërteta është se kur një projekt duhet të përfundojë për përdorim të përhershëm, përdoret gjithmonë saldimi. Përveç kësaj, është gjithashtu e nevojshme të zëvendësohen komponentët e një pcb, per riparime etj. Këtu mund të shihni një udhëzues të plotë që të mundeni duke zgjedhur hekurin më të mirë të saldimit dhe stacionin e saldimit Nga tregu.

Indeks

Saldimet dhe stacionet më të mira të saldimit

Nëse jeni duke kërkuar një stacion saldimi i mirë ose ndonjë hekur i mirë saldimi, atëherë duhet të ndiqni këto rekomandime për ta bërë blerjen si duhet:

Kompleti i hekurit saldues Ocked Ed

Një çantë e kompletuar me një të madhe komplet fillestar i elektronikës. Përfshin një hekur saldimi me fuqi 60 W, me teknologji rezistence qeramike, shpejtësi të lartë nxehjeje, çelës ndezës/fikje, mbështetje për hekurin e saldimit, majë të ndryshme, hekur shkrirje dhe rrotull saldimi të përfshirë.

Kompleti i saldimit WaxRhyed

Një alternativë ndaj asaj të mëparshme. Gjithashtu vjen me kasë komplete (16 në 1), me saldator 60W dhe me temperatura e rregullueshme midis 200ºC dhe 450ºC. Përfshin hekur saldimi, piskatore, pompë shkrirjeje, 5 maja të ndryshme dhe një kuti magazinimi.

Saldim profesional 80 W

Un hekur saldimi me kallaj për përdorim profesionall, me rregullim të temperaturës ndërmjet 250ºC dhe 480ºC. Përveç kësaj, ai përfshin një ekran LCD me temperaturën në çdo kohë. Nga ana tjetër, ka edhe një funksion ndalimi, një funksion memorie të temperaturës dhe një fuqi prej 80 W për ngrohje të shpejtë.

Armë profesionale Salki SEK 200W

Edhe pse kjo armë saldimi profesionale është e destinuar për përdorime të shumta, siç janë projektet e bizhuterive, ajo mund të përdoret edhe për saldim elektronik. Ka nje 200W fuqi e madhe, këshilla të këmbyeshme dhe materiale harxhuese të përfshira në kuti.

Weller WE 1010

Ky hekur saldimi prej kallaji është një nga aksesorët më të mirë për punishten tuaj profesionale. Një sistem saldimi me fuqi 70 W, me temperaturë i rregullueshëm ndërmjet 100ºC dhe 450ºC, dhe me mbështetjen e përfshirë kështu që mund ta lini të pushojë ndërsa bëni gjëra të tjera, pa rrezik djegieje apo aksidenti.

Stacioni i saldimit Nahkzny

Nëse jeni duke kërkuar për një stacion saldimi, mund ta blini gjithashtu këtë 60 W, me një temperaturë të rregullueshme midis 200ºC dhe 480ºC, e qëndrueshme për siguroni gjithmonë të njëjtën temperaturë, nxehje e shpejtë, 5 majë saldimi, pastrues majash, mbajtëse, hekur për shkrirje dhe mbajtëse rrotullash kallaji.

Stacioni i saldimit Tauara

Ky stacion tjetër saldimi është pothuajse identik me atë të mëparshëm, me fuqi 60 W, temperaturë të rregullueshme midis 90ºC dhe 480ºC, grup këshillash, ekran LED, funksion gatishmërie dhe mbështetje. Vetëm se shton edhe diçka praktike, si p.sh dy kapëse për të mbajtur përbërësit dhe për t'i lënë duart të lira.

Stacion saldimi Z Zelus 2-në-1

Ky stacion tjetër i saldimit është midis më i kompletuar dhe profesional. Ai përfshin një saldator me fuqi 70 W, një pistoletë me ajër të nxehtë 750 W, mbështetje, ekran LED për të shfaqur temperaturën, mundësinë e rregullimit, piskatore, këshilla të ndryshme dhe pastrues.

Stacionet më të mira të ribollimit

Në rast se po mendoni për diçka më të avancuar, si p.sh stacion ribollimi, atëherë mund të zgjidhni këto ekipe të tjera:

DIFU

Ekzistojnë dy stacione ribollimi që mund të riparojnë bordet me qarqe të integruara të salduara, si ato të pajisjeve celulare, pllakat amë të laptopëve dhe PC-ve desktop etj. Ka një mbështetje IR6500, ekran LCD, i pajtueshëm me çipat BGA, i aftë për saldim pa plumb, për të ruajtur kthesa të ndryshme të temperaturës, me një portë USB të integruar për kontrollin e PC-së, etj.

hekurat më të mirë të shkrirjes

Sigurisht, keni edhe disa mjete të rekomandueshme për të bërë procesi i kundërt, shkrirja ata komponentë elektronikë që duhet të zëvendësoni, të tilla si këto:

FixPoint Solder Cleaner

Një pastrues i thjeshtë por funksional. E aftë për të pastruar saldimet që dëshironi të hiqni dhe e krijuar me materiale cilësore për ta bërë atë të qëndrueshme, si p.sh. alumini. Maja e tij nga tefloni është 3.2 mm.

Pastrues saldimi YIHUA 929D-V

Ky pastrues tjetër saldimi është gjithashtu ndër më të mirët. Përdorni një filxhan thithjeje ose një sistem thithjeje me vakum për të hequr saldimin që nuk ju nevojitet më. Është kompakt dhe lejon hyrjen në vende të vogla, edhe përmes vrimave.

lëvizshmërisë

Një tjetër hekur shkrirës antistatik i thjeshtë dhe i lirë. Lidheni me vakum të nxehtë për ta hequr atë nga komponentët elektronikë dhe elektrikë. Pastrohet lehtësisht dhe është me cilësi të lartë.

Mugung 1600w

Disa çipa, përbërës ose ftohës janë të lidhur shumë mirë. Dhe për t'i hequr ato, duhet të përdorni një nga këto ventilatorë të ajrit të nxehtë. Natyrisht, ato shërbejnë edhe si hekur saldimi, pasi ajri është në gjendje të shkrijë metalin e saldimit për të bashkuar pjesët. Përfshin grykë dhe kuti mbajtëse. Falë fuqisë së tij 1600 W mund të arrijë temperaturën 600ºC.

Saldator/Fryrësues Duokon 8858

Është i një cilësie të shkëlqyer, përfshin mbështetje dhe përshtatës energjie, 3 hundë të ndërrueshme, është shumë i lehtë për t'u përdorur dhe mund të arrijë temperatura midis 100 dhe 480ºC në ajrin e nxehtë që nxjerr.

Stacioni i saldimit me ajër të nxehtë Toolour

Ky stacion saldimi me ajër të nxehtë mund të shkojë nga 100ºC në 500ºC, duke u ngrohur shumë shpejt. Ai përfshin mbështetje, rregullim të temperaturës, piskatore, hekur shkrirje, hundë të ndryshme dhe mund të përdoret për të dy komponentët SMD, si SOIC, QFP, PLCC, BGA, etj.

Të konsumueshme

Dhe ata nuk mund të mungonin disa rekomandime me një çmim të mirë të materialeve harxhuese për punët e saldimit, të tilla si maja për saldim, pastrues, fluks, hekur saldimi dhe më shumë:

Bobina prej kallaji pa plumb

ZSHX

Një tel saldimi cilësor pa plumb, me një përbërje prej 99% kallaj, 0.3% argjend dhe 0.7% bakër, për të përmirësuar përçueshmërinë e tij. Përveç kësaj, ka një bërthamë rrëshirë për saldim dhe mund ta merrni në trashësi të ndryshme: 0.6 mm, 0.8 mm dhe 1 mm.

Dhuratë

Një tel saldimi cilësor me 97.3% kallaj, 2% kolofon, 073% bakër dhe 0.3% argjend. Të gjitha me një diametër fije 1 mm. Përbërja e tij është përmirësuar për të rritur performancën dhe për të zvogëluar prodhimin e tymit gjatë saldimit.

bobinat e shkrirjes

EDI-TRONIC tel bakri me gërsheta shkrirëse

Një tel bakri i gërshetuar për të hequr kallajin nga saldimet dhe për ta bërë atë të ngjitet në të. Ka një absorbim të lartë dhe shitet në bobina me gjatësi 1.5 metra dhe trashësi 0.5, 1.0, 1.5, 2.0, 2.5 dhe 3 mm.

gërshetë bakri për shkrirje

3 njësi nga 1.5 metra secila, me një gërshet bakri për shkrirje. E disponueshme në një gjerësi prej 2.5 mm, pa oksigjen dhe me saktësi të madhe dhe absorbim të lartë. Është gjithashtu antistatik dhe rezistent ndaj nxehtësisë.

Gradient

Flux TasoVision

kjo gradientTasoVision, ose pasta e saldimit, është një nga më të mirat që mund të gjeni, është e përballueshme dhe shitet në një shishe 50 ml. Mund të përdoret për të gjitha llojet e projekteve elektronike. Edhe për SMD-në, megjithëse është pak e dendur për ribollim.

Fluks JBC

Një tjetër produkt, këtë herë në një enë 15 ml, me furçë për aplikim të lehtë. Një fluks i veçantë për qarqe, me bazë uji dhe me një numër acidi 35 mg/ml.

Flux TasoVision

Një tjetër fluks pa plumb, me shiringë 5cc, për aplikim të lehtë dhe me dy majë të këmbyeshme për të punuar me sipërfaqe pak a shumë të mëdha.

këshilla saldimi

walfart

Majë saldimi prej bakri të pastër pa plumb 10 x 900M-TI. Rimbushje super të imta të zëvendësueshme për të hyrë në vendet më të vogla dhe të përputhshme me stacionet e saldimit si 936, 937, 938, 969, 8586, 852D, etj.

QLOUNI

Set me 10 lloje majash të ndryshme, 900M, metal rezistent dhe special për saldimin portativ me kallaj. Nuk përmban plumb dhe përfshin një mëngë saldimi për t'i përshtatur ato.

pastruese

DroneAcc Cleaner me sfungjer metalik dhe bazë

Ysister 50 Pads (sfungjer, fryhet kur laget) për të pastruar majat e hekurit të saldimit

Silverline 10 jastëkë pastrimi të lagësht

Lupa zmadhuese për bashkimin e komponentëve të vegjël

Xham zmadhues Fixpoint me kapëse, mbajtëse të rregullueshme dhe dritë LED

Xham zmadhues Newacalos me katër kapëse, mbajtëse të rregullueshme dhe dritë LED

Silverline Luca me dy kapëse të rregullueshme dhe qëndrim (pa dritë)

Shabllone ose shabllone BGA dhe më shumë

Kompleti Delaman prej 130 copash universale për realizim me BGA të ndryshme

Set me 33 pjata universale BGA për ribollim

Set mbështetëse, shabllone dhe topa për ribollim

Mbështetje automatike e fiksimit për shabllonet HT-90X për riballimin e markës Hilitand

Çanta Salutuya për BGA të madhësive të ndryshme 0.3 deri në 0.76 mm (standarde)

Si të zgjidhni këto mjete elektronike

saldator, hekur për saldim

Kur zgjedhja e një saldimi të mirë, duhet të keni parasysh një sërë karakteristikash që do të përcaktojnë nëse është një blerje e mirë apo jo:

 • potencia: Për ta përdorur si hobi, mund të blini një fuqi më të ulët, si p.sh. 30 W. Megjithatë, për përdorim profesional nuk duhet të jetë më pak se 60 W. Kjo do të ndikojë edhe në temperaturën maksimale që do të arrijë dhe shpejtësinë me të cilën do të nxehet.
 • Rregulloni temperaturën: Shumë nga ato më të lirat ose për përdorim jo profesional nuk e kanë. Por më të avancuarit e lejojnë atë. Kjo është pozitive, për të modifikuar temperaturën dhe për ta përshtatur atë me punën që bëni.
 • Këshilla të këmbyeshme: Është alternativa më e mirë, pasi kur dëmtohen, mund të ndërrohen lehtësisht për të tjerët. Ose, më mirë akoma, kur nevojitet një lloj tjetër bakshish, ai mund të ndryshohet shpejt.
 • fiksim: doreza duhet të jetë ergonomike, të ketë një kapje të mirë dhe të izolojë mirë nga nxehtësia për të shmangur djegiet. Mbërthimet zakonisht bëhen prej silikoni ose TPU me gdhendje për të përmirësuar kapjen.
 • çantë ose çantë: Nëse planifikoni ta bartni hekurin tuaj të saldimit prej kallaji nga një vend në tjetrin, duhet të mendoni të kërkoni një që është kompakt dhe që mund ta mbani lehtësisht në kutinë e tij.
 • sistemi i shpërndarjes: Disa përfshijnë sisteme shpërndarjeje për të ndihmuar në ftohjen e majës në mënyrë që të ruhet më shpejt.
 • Pa tel ose me tela: ato me valë janë shumë praktike, duke ofruar liri lëvizjeje, pa lidhje. Megjithatë, ato që ofrojnë performancën dhe fuqinë më të mirë janë ato kabllore. Ato kabllore janë gjithashtu zakonisht më të qëndrueshme dhe më të besueshme.
 • Pagesë shtesë: disa përfshijnë gjithashtu një pompë nxehtësie për shkrirje, mbështetje për ta lënë kur është e nxehtë, aksesor për pastrimin e majës, ekran LCD për të parë temperaturën, etj. E gjithë kjo mund të jetë pikë shtesë, megjithëse nuk është gjëja më e rëndësishme.

Si të zgjidhni kallajin për bashkim

Sa për zgjidhni kallajin më të mirë Për saldimin, gjëja e parë që duhet të dini është se opsionet aktuale janë pa plumb, pasi është një metal mjaft toksik. Tani ata përdorin lidhje të tjera dhe zakonisht kanë një bërthamë Colofina (rrëshirë), e cila ndihmon gjatë saldimit të depërtojë mirë në të gjitha qoshet kur nxehet dhe rrjedh, përmirëson ngjitjen, rrjedhshmërinë e vetë kallajit dhe përmirëson saldimin.

 • Prodhues: Ka marka të shquara, me cilësi më të mirë, si JBC dhe Fixpoint.
 • Format: e keni në mbështjellje, që është më e zakonshme, dhe gjithashtu opsione në mbështetëse, më të shtrenjta por praktike për t'u përdorur.
 • Pamja e jashtme: Shikoni pamjen e telit të kallajit, ai duhet të duket i ndritshëm dhe i gjallë.
 • fluks me bërthamë: rrëshira, fluksi ose kolofon, hyn brenda telit. Një fije e zbrazët, me fluks brenda saj për të përmirësuar rezultatet.
 • diametër: ka nga më të mirët tek më të trasha, si p.sh. 1.5 mm. Secila është e vlefshme për një aplikim. Për shembull, ai më i hollë do të funksionojë për artikuj më të vegjël, ndërsa ato më të mëdhenjtë mund të funksionojnë për saldimin e telave dhe komponentëve të tjerë më të mëdhenj.
 • Pa plumb: Nuk duhet të përmbajë plumb. Më parë ato ishin 60% Sn dhe 38% Pb.
 • përbërje: mund t'i gjeni komponime me përmasa të ndryshme, të cilat zakonisht përbëhen nga Sn dhe sasi të vogla Cu dhe/ose Ag.

Si të bashkoni kallajin siç duhet

saldator kallaji

Hekuri saldues i stacionit të saldimit të elektronikës së kallajit

Shpjegimi i hapave për saldimin e mirë është i lehtë, megjithatë kërkon praktikë. Ju duhet të filloni me një PCB të thyer dhe të përpiqeni të bashkoni komponentët për të marrë përvojën e nevojshme dhe që saldimet të dalin gjithnjë e më mirë. Shkoni bashkoni komponentë më të vegjël dhe më të ndërlikuar dhe në fund do ta merrni. Ndër hapat që duhen ndërmarrë për saldim janë:

 1. Përgatitni të gjitha pjesët që ju nevojiten, si dhe mjetet, elementët mbrojtës etj.
 2. Të gjitha sipërfaqet duhet të jenë shumë të pastra, duke përfshirë majën e saldimit.
 3. Ngrohni saldimin derisa të jetë në temperaturën e duhur.
 4. Një këshillë është të kallajoni pjesët ose pjesët që do të bashkohen veçmas (maja e saldimit duhet gjithashtu të jetë e veshur me kallaj). Domethënë, përdorni saldimin për të ngrohur skajet dhe vendosni pak kallaj. Kjo do të rezultojë në një nyje më homogjene.
 5. Më pas, bashkoni të dyja pjesët, duke u siguruar që ato të mbahen mirë në vendin e duhur. Shmangni që ato të jenë në kontakt me elementë të tjerë me të cilët mund të ndërhyjë, etj.
 6. Tani ngroheni dhe kallajoni bashkimin, duke e afruar telin e kallajit me zonën e bashkimit. Mos harroni se teli i kallajit nuk mund të prekë drejtpërdrejt majën, por maja duhet të prekë zonën që do të bashkohet për ta ngrohur dhe më pas ta prekë atë zonë me kallaj për ta kallajosur.

Duket e thjeshtë, por nuk është kështu në praktikë, pasi saldimi duhet të jetë:

 • Shkëndijë: nëse ka papastërti ose ngjyrë të zbehtë, do të tregojë se është i cilësisë së dobët dhe se është bërë në temperaturë shumë të ulët.
 • Vetëm madhësia e duhur: duhet të jetë e mjaftueshme për të lidhur komponentët së bashku, por nuk duhet të ketë globe ose teprica, edhe nëse ato nuk shkurtojnë një element tjetër qarku.
 • Rezistente: Duhet të jetë i fortë, pa mundur të thyhet lehtë për shkak të dridhjeve ose streseve termike.

Përveç kësaj, duhet të përdorni majat e pincës ose diçka të ngjashme për të kapur terminalin e komponentit që do të bashkohet (nëse është e mundur), midis zonës së saldimit dhe komponentit, në përpjekje për të shpërndani pak nxehtësi dhe se temperatura e lartë nuk e dëmton komponentin.

Probleme dhe gabime të zakonshme gjatë saldimit

Në mes gabimet më të zakonshme që zakonisht kryhen gjatë bashkimit të kallajit përfshijnë:

 • Mos fiksimi i mirë i elementeve dhe lëvizja e tyre, duke ju penguar të saldoni siç duhet.
 • Maja e saldatorit prek kallajin.
 • Mos kallajoni para përdorimit.
 • Duke mos përdorur majën e duhur.
 • Vendoseni majën e saldimit shumë vertikalisht. (Duhet të jetë më horizontale për të rritur sipërfaqen që është në kontakt)
 • Mos prisni disa sekonda që kallaji të ngurtësohet siç duhet.
 • Mos pastrimi i zonës së punës që do të saldohet. (mund të përdoret alkool dhe një pambuk pa garzë dhe nëse ajo që ka mbetur janë gjurmë të saldimit të mëparshëm, atëherë përdorni hekurin e shkrirjes)
 • Përdorimi i letrës zmerile për të pastruar majën e saldimit, duke dëmtuar sipërfaqen dhe duke e bërë të papërdorshme.

mirëmbajtja e saldatorit

mirëmbajtje

Është e rëndësishme mbajeni saldatorin në gjendje të mirë. Në këtë mënyrë ai do të jetë gjithmonë i disponueshëm për të bërë një punë të mirë dhe ne do të zgjasim jetën e tij të dobishme. Për ta mbajtur atë në gjendje të mirë, është aq e thjeshtë sa:

 • Ruani saldimin në një vend të duhur, gjithmonë duke pritur që të ftohet plotësisht.
 • Shmangni mbështjelljen ose tërheqjen e kabllos.
 • Pastroni saktë majën e saldimit ose saldimit:
  1. Përdorni sfungjerët ose pastruesit e përmendur më sipër (sfungjer i lagur ose gërsheta bakri) për të fërkuar majën e nxehtë mbi to dhe për të hequr çdo mbeturinë ose papastërti që mund të ketë.
  2. Nëse ende nuk është mjaft i pastër, mund të përdorni një lëng pastrimi si fluks. Maja duhet të jetë e nxehtë, zhytet dhe lëviz. Në këtë mënyrë hiqet ndryshku.
  3. Nëse ende duket keq, është koha për të ndryshuar majën.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

Testi anglishtProvoni katalanishtkuiz spanjoll